Článek

Prezident Zeman: Víno je mléko starců, a já toto mléko s chutí popíjím velmi pravidelně

 
Projev prezidenta republiky při předání ocenění vítězům soutěže Salon vín
21.04.2017 09:50 |

podobné články

Podobné články

Burčák aneb mléko starců!

 
Burčák je vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Burčák nebo též „mléko starců“ je český unikát. Kromě některých oblastí Rakouska a Slovenska si nikde ve světě nenašel takovou oblibu.
20.08.2012 00:05 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Hejma: Víno je takové mléko starců

 
Rozhovor s Ondřejem Hejmou na Hotelu Golf Garni.
05.08.2013 14:00 |

podobné články

Osobnosti: Ondřej Hejma (113 článků)

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják!

 
Pij mléko, je zdravé – to slýchá každé dítě od narození. Pijte mléko, ať vás nezkřiví osteoporóza a nelámou se vám kosti, radí lékaři dospělým. Podle švédské studie je ale mléko zabiják. Co na to Češi?
31.10.2014 05:20 |

podobné články

Víno ze Skotska? To není vtip. Ale je nepitelné, tvrdí sommeliéři

 
Svědčí snad o globálním oteplování klimatu fakt, že ve Skotsku vysázeli vinohrady a začali vyrábět víno? Těžko říct. Révové sady tam skutečně mají a dokonce z nich už sklízejí úrodu. Vyrobili také první víno, svou chutí ale světové degustátory nepřesvědčilo. Tvrdí, že je nepitelné. Majitel sklepů Chateau Largo z Aberdeenu však věří, že jednou vyrobí vína špičková hodná světové konkurence.
16.07.2015 17:00 |

podobné články

Strašák jménem rakovina prsu

 
Neúprosné statistiky dokazují, že zhruba každá devátá žena onemocní rakovinou prsu. Právě karcinom prsu bývá nejčastější příčinou úmrtí žen mezi čtyřicátým až šedesátým rokem života. Pravidelné samovyšetřování a včasné kontroly prsů u lékaře mohou odvrátit to nejhorší. Léčba, která je zahájená včas, bývá ve většině případů úspěšná. Příznaků, jak rozeznat hrozící nebezpečí existuje celá řada. Rozhodně se nevyplatí je ignorovat. Zhoubné a nezhoubné nádory Tento strašák názvem rakovina prsu zahrnuje velké množství zhoubných i nezhoubných nádorů. Ty se mohou lišit jak svým chováním, tak prognózou. Zanedbaný a neléčený nádor se pozvolna zvětšuje a napadá spádové lymfatické uzliny. Najdete je většinou v podpažní jamce na stejné straně. Hbitě zakládá další ložiska. Nazývají se metastázy a mohou být v  plících, játrech, mozku či kostech. Poslední stádium končí smrtí nemocné ženy. Proto je velmi – velmi důležité pravidelné samovyšetřování prsou a zvýšená pozornost vůči všem projevům. Cokoliv se vám zdá podezřelé – nepodceňujte to! Není žádná hanba, při klasické prohlídce u lékaře požádat o kontrolu prsou. Včasné odhalení může takové ženě zachránit život. Podezřelé příznaky Pokud si nahmatáte bulku, neváhejte navštívit lékaře. Všímejte si, zda se vám nešupinatí bradavky. Nic z bradavky nevytéká. Zvětšení mízní uzliny, zvětšení prsu, vtažená kůže bradavky, citlivé podpaží, neobjasněné bolesti zad – i toto může být příznak. Neobjasněné bolesti hlavy. Příznaků může být samozřejmě více a je důležité nepodcenit vlastní intuici. Zvlášť, když v rodině někdo tuto nemoc má. Pravidelné lékařské prohlídky od 40 let a vyšetřování prsou, by mělo být pro vás samozřejmostí. Stejně, jako navštěvujete kadeřnici či pedikérku je důležité navštěvovat pravidelné gynekologické prohlídky a vyšetřování prsou. V ordinaci vám sestřička či lékař mohou ukázat, jak se samovyšetřování provádí a na co se zaměřit. Příspěvek Strašák jménem rakovina prsu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.07.2015 08:40 |

podobné články

Someliérský rychlokurz nejen pro domácí oslavu: Jak vybrat dobré víno?

 
Rozhodujete se, jaké víno nabídnete večer návštěvě? Dnes už nestačí říct jen červené nebo bílé. Lidem, kteří víno rádi pijí, už tohle dělení nestačí. Jak tedy vybrat dobré víno a co se o něm dočtete na etiketě? Deník Aha! vám poradí.
24.03.2013 05:10 |

podobné články

Someliérský rychlokurz nejen pro domácí oslavu: Jak vybrat dobré víno?

 
Rozhodujete se, jaké víno nabídnete večer návštěvě? Dnes už nestačí říct jen červené nebo bílé. Lidem, kteří víno rádi pijí, už tohle dělení nestačí. Jak tedy vybrat dobré víno a co se o něm dočtete na etiketě? Deník Aha! vám poradí.
30.03.2013 11:10 |

podobné články

Grant: Občas když jsem sám doma, popíjím vodku a tančím v trenkách

 
Pětapadesátiletý herec Hugh Grant prozradil, že se čas od času doma rád opije a tančí. Podobně bláznivý taneček předvedl před lety ve filmu Láska nebeská. Pyšný na něj ale nebyl. Když se na svůj výkon později koukal v televizi, bylo mu z něj na nic. Proto teď raději tančí, když ho nikdo nevidí.
09.08.2016 09:20 |

podobné články

Osobnosti: Hugh Grant (133 článků)

V Číně upravují krávy, aby dávaly mateřské mléko

 
Vědci v Číně geneticky modifikovali krávy, aby jejich mléko bylo podobné lidskému. Toto mléko je prý výživnější a má výraznější chuť. Do dvou let by se mohlo prodávat v obchodech.
05.04.2011 12:25 |

podobné články

Zemanův náročný program na Zemi živitelce: Pivo, víno, mléko...

 
Plnými doušky si užíval toho, co české zemědělství vyprodukuje. Prezident Zeman totiž zavítal na výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. A aby neurazil, podstoupil řadu ochutnávek potravin, ale samozřejmě i nápojů. Tady si dal pivo, jinde víno... A celé to spláchl mlékem. Prozradil přitom, jaké jídlo má nejraději a postěžoval si, že mu jídelníček skrouhlo jeho lékařské konsilium.
29.08.2013 17:00 |

podobné články

Pijte mléko: 10 důvodů, proč je zdravé!

 
Mléko a jogurty nebývá v jídelníčku mnoha dětí zrovna oblíbenou pochutinou. Je ale velmi důležité pro jejich vývoj. Přinášíme vám 10 důvodů, proč by měly mléko pít nejen děti ale i dospělí.
08.07.2016 09:45 |

podobné články

Agrární komora se pře s hygienikem o mléko z automatů

 
Agrární komoře se nelíbí některé výroky hlavního hygienika Michaela Víta o automatech na mléko. Vít ve svých vyjádřeních konstatoval, že konzumace mléka z automatů s sebou může nést zdravotní rizika. Prezident Agrární komory Jan Veleba v pondělí hovořil o "zběsilé kampani", která snižuje zájem lidí o mléko z automatů.
03.05.2010 16:00 |

podobné články

Blíží se sezóna burčáku: Jak se dělá "mléko starců"

 
Burčák je vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
22.08.2011 10:00 |

podobné články

Burčák bouří!: Takhle poznáte to pravé »mléko starců«

 
Čas burčáku nastal! Na stáncích se objevují první syčící láhve kvasící šťávy z hroznů. Ale pozor, ne všechny burčáky, které se dají koupit, jsou kvalitní!
02.09.2011 12:05 |

podobné články

Jak poznat pravý burčák? Sezona právě začala!

 
»Mléko starců« už teče proudem! Podle vinařů právě začala sezona lahodného burčáku. Na tomhle českém fenoménu si můžete pochutnávat až do konce listopadu, kdy se smí prodávat. Ale pozor! Letos si s vychutnáváním svěžího nápoje musíte pospíšit. Bude ho méně než loni. Může za to tuhá zima, kvůli které hrozny pomrzly...
27.08.2012 12:08 |

podobné články

Sezona burčáku začala. Jak poznat to pravé „mléko starců“?

 
Lidová moudrost praví, že člověk by měl pro své zdraví vypít tolik burčáku za sezonu, kolik krve koluje v jeho žilách. Což by bylo čtyři až šest litrů. Musíte si dát ale pozor, abyste nevypili jen nekvalitní a ředěnou náhražku.
18.08.2015 18:05 |

podobné články

Jak nahradit při vaření některé ingredience

 
Mnohokrát se stane, že se pustíme s vervou do vaření a najednou zjistíme, že nám chybí daná ingredience. Běžet do obchodu by stálo velmi mnoho času, ale co teď? Věřte, že vždy existuje způsob, jak danou potravinu nahradit. Mnohdy to také uvítáte, protože jde o levnější alternativu za dražší potravinu. Jak neztratit hlavu a nepokazit recept je tématem dnešního článku. Doufáme, že naše rady uvítáte a dáte nám vědět, jak vaše kulinářství dopadlo. Smetana Chystáte se dělat omáčku a přísahali byste, že ještě včera byla ve vaší lednici smetana? Možná máte doma skřítky „naschválníčky“. Tak či tak, hlavu ztrácet nemusíte. Smetanu do omáčky nahradíte smícháním mléka a margarínu (máslo, margarín či olej). Získáte smetanovou konzistenci, kterou uplatníte v mnoha receptech. Ale šlehačku na pohár z ní bohužel neuděláte. Zakysaná smetana Ať už na piškotový dort, do omáčky či jiného receptu nemáte zakysanou smetanu? Nebo se vám zdá příliš drahá? Smíchejte bílý jogurt s trochou mléka a citrónové šťávy. Vyšlehejte a náhradu zakysané smetany máte na světě. Druhou možností je smíchání mléka, rozpuštěného másla a citrónové šťávy. Vejce Nahradit vejce se může zdát, jako nemožné. Ale věřte, že i to lze. Při pečení dezertů a vaření kynutých knedlíků nahradíte jedno vejce lžíci oleje, výborný je také rozmačkaný banán, který funguje, jako pojivo. Dalším pomocníkem je jablečná přesnídávka. Na obalování řízků přidejte na 3 lžíce vody 2 lžíce kukuřičného škrobu. Červené a bílé víno při vaření Některé recepty se zkrátka neobejdou bez přidání alkoholu. Co však dělat, když doma žádný nemáte? Pravdou je, že chuť je trochu jiná, ale neméně výrazná a vynikající. Červené víno je možné nahradit hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou či brusinkovým neslazeným džusem. Bílé víno nahradíte kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu. Kozí sýr Jestliže už se objeví v některém receptu kozí sýr, ale nemáte rádi jeho chuť a vůni, kdy máte v ústech pocit... Čtěte více Příspěvek Jak nahradit při vaření některé ingredience pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2015 10:03 |

podobné články