Článek

Premiér Sobotka: Ochrana osobních údajů bude stále významnějším tématem

 
Předseda vlády Bohuslav Sobotka vystoupil na konferenci k 15. výročí vzniku ÚOOÚ
02.06.2015 22:07 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Sobotka (9472 článků)
Podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu společnosti T-Mobile, která nezabránila úniku informací

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl v prvoinstančním řízení se společností T-Mobile Czech Republic a.s. dne 10. srpna 2016 o uložení pokuty ve výši 3,6 mil. Kč. Úřad považuje za prokázané, že společnost jako správce osobních údajů svých klientů nepřijala dostatečná opatření k zabezpečení osobních údajů obsažených v elektronické interní databázi, která obsahovala osobní údaje zhruba 1,2 milionů zákazníků – fyzických osob, čímž došlo k ohrožení těchto osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, datum narození, adresa, telefonní číslo, kód zákazníka, tarif, název, kategorie a značka zařízení, údaj o průměrné útratě, platební metodě, popř. číslu účtu a kódu banky (v případě zákazníků majících zřízenu inkasní platbu). V důsledku nepřijetí dostatečných opatření došlo k odcizení uvedených dat jejím zaměstnancem.
16.08.2016 20:40 |

podobné články

Slavný exprimátor, dnes strážce osobních údajů: Vedení úřadu pojímám jako šachista

 
Úřad pro kontrolu osobních údajů zaregistrujeme většinou ve chvíli, když se v médiích objeví informace, jak vysokou udělil pokutu. Je to důkaz, že o činnosti tohoto úřadu nevíme tolik, jak by si zasluhoval, přestože je v první řadě zřízen kvůli ochraně osobní svobody každého jednotlivce, a vzhledem k naší neznalosti ani není divu, že si mnohé necháme líbit. Ochrana osobních údajů byla dosud upozaďována a byl bych rád, kdyby přišla změna, říká RNDr. Igor Němec, který stojí již devátým rokem v čele Úřadu pro ochranu osobních údajů.
22.12.2013 18:02 |

podobné články

ÚOOÚ: Ochrana údajů je evropským tématem. Asi není náhoda, že mají Google a Facebook registraci v Irsku...

 
Ochrana osobních údajů rozhodně není českou specialitou, i když se s činností domácího úřadu zabývajícího se touto problematikou setkáváme stále častěji. Obdobné instituce fungují ve všech zemích Evropské unie a zřízení našeho Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) i přijetí příslušného zákona bylo v roce 2000 dokonce podmínkou přijetí naší země do Evropské unie.
14.04.2015 11:12 |

podobné články

Ochrana pokožky v létě

 
Ochrana pokožky v létě je prostě nutnost. V horkých prázdninových měsících, kdy se vystavujete slunečnímu záření, to snad ani nemůže být jinak. Ovšem pouze v případě, pokud si nechcete díky škodlivému UV záření zadělat na rakovinu kůže nebo jiné nepříjemné zdravotní problémy. A teď ruku na srdce, milé dámy: jak o svou pokožku v těchto horkých dnech pečujete? Věnujete svému tělu tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo, nebo musíte samy sobě přiznat, že v tomto ohledu pokulháváte? Tématem dnešního článku je ochrana pokožky v létě, nenechte si proto následující řádky ujít – ať už se chcete ujistit, že vše děláte správně, nebo naopak chcete zjistit, jak správně na to! Ochrana pokožky v létě Svou pokožku v létě chránit musíte. Přes to nejede vlak a není zde místo pro diskuzi. Jenže jak na to? Pokud v tomto ohledu nemáte tak úplně jasno, přečtěte si následující řádky. Hodně vám toho napoví! Pravidelný peeling je nutnost i v létě O peelingu se často mluví v souvislosti se zimními měsíci, kdy pokožku vystavujeme časté změně teplot. Zapomínat byste na něho neměli ani v létě, kdy je odstraňování starých šupinek kůže stejně tak důležité, jako v zimě. A čeho tím dosáhnete? Nejenže bude vaše pleť vypadat zdravější, ale zároveň se vám nebudou tolik ucpávat póry. Používání opalovacích přípravků je samozřejmost Používat v létě přípravky na opalování je samozřejmost, pokud na to kašlete, pak se nemůžete divit, že vaše pokožka trpí. A teď nemáme na mysli pouze riziko, že se na sluníčku spálíte a budete si několik dní léčit citlivou kůži. Hrozí vám totiž i onemocnění rakoviny kůže nebo vznik pigmentových skvrn. A vsadíme se, že ani jedno z toho nechcete. Dodržování pitného režimu je základ Dodržujete pitný režim? Pokud ne, pak to koukejte honem rychle napravit. Určitě víte, že je naše tělo tvořeno z velké... Čtěte více Příspěvek Ochrana pokožky v létě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.07.2017 07:25 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle GDPR

 
Sdělení Úřadu pro ochranu osobních údajů o postupu při vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle Obecného nařízení (GDPR)
15.06.2017 20:00 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k návrhu zákona o zpracování osobních údajů

 
Ministerstvo vnitra zveřejnilo v druhé polovině srpna návrhy zákona o zpracování osobních údajů a doprovodného zákona. Ty mají nahradit stávající zákon o ochraně osobních údajů.
02.09.2017 16:15 |

podobné články

ÚOOÚ: Udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost

 
Úřad pro ochranu osobních údajů upozorňuje v souvislosti s přípravami na nový právní rámec ochrany osobních údajů (GDPR), že udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost.
17.03.2018 15:55 |

podobné články

Luzar (KSČM): Zpracování osobních údajů, aktuální strašák firem

 
Směrnice Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů si klade za cíl, aby volný pohyb osobních údajů v Evropské unii nebyl omezován z důvodů souvisejících s ochranou osobních údajů fyzických osob.
26.03.2018 13:25 |

podobné články

Praktický průvodce ochranou osobních údajů pro zaměstnance a nejen pro ně…

 
Ochrana osobních údajů na pracovišti je název publikace, kterou v těchto dnech vydává Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) v tištěné i elektronické formě, jež je k dispozici ke stažení při dodržení základních pravidel, jimiž je především uvedení původního zdroje.
13.10.2014 10:26 |

podobné články

Lidičky, pozor na sociální sítě a hlídejte si občanky: Dnes je den ochrany osobních údajů!

 
Za ustanovení osobních údajů jakožto údaje soukroméno - osobního by měl být rád každý nás. Den ochrany osobních údajů byl stanoven na 28. ledna díky přijaté úmluvě o ochraně osob se zřetelem na zpracování osobních dat, stalo se tak roku 1981 ve Štrasburku.
28.01.2018 05:05 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů pořádal odborný seminář k obecnému nařízení o ochraně osobních údajů

 
Z iniciativy předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů JUDr. Ivany Janů se ve středu 15. února 2017 v sídle ÚOOÚ uskutečnil odborný seminář věnovaný problematice obecného nařízení o ochraně údajů, účinného od května 2018, v praxi ministerstev a ústředních správních úřadů.
17.02.2017 13:40 |

podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Souhlas se zpracováním údajů by měly děti smět dát od 15 let

 
Souhlas se zpracováním osobních údajů by měly mít možnost bez souhlasu rodičů udělit děti od 15 let. Počítá s tím návrh zákona o zpracování osobních údajů, který dnes schválila vláda. Původní předloha počítala s tím, že by hranice byla na 13 letech, kabinet však i z iniciativy Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) podpořil vyšší hranici, řekl novinářům ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO).
21.03.2018 14:45 |

podobné články

Nevládní organizace kritizuje registr i arogantního ministra

 
Nevládní organizace Iuridicum Remedium chce dát podnět Úřadu na ochranu osobních údajů, aby prošetřil, zda při správě centrálního registru vozidel není narušována ochrana osobních údajů. Reagovala tak na mediální informace, že registr obsahuje až milion chybných údajů. Zákon naopak vyžaduje, aby zpracovávané osobní údaje odpovídaly realitě.
27.07.2012 17:40 |

podobné články

Praha musí nabízet OPENCARD bez zpracování osobních údajů

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) chce, aby Praha do konce června začala nabízet osobní elektronickou tramvajenku bez zpracování osobních údajů, která bude sloužit jen jako tramvajenka s fotografií a informacemi o držiteli vytištěnými přímo na kartě.
26.01.2011 17:05 |

podobné články

Opencard nebude nově zpracovávat osobní údaje

 
Praha začne v lednu vydávat kartu opencard bez zpracování osobních údajů za stejných podmínek jako kartu s osobními údaji. Novinářům to řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zda budou obě karty zadarmo, nebo zpoplatněny, primátor nechtěl říci. Podle mluvčího opencard Martina Opatrného je vydávání po technické stránce připraveno, je nutné pouze rozhodnout, za jakých podmínek bude možné kartu získat. Vydávání karet na jméno a karet bez zpracování osobních údajů za stejných podmínek Praze nařídil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).
08.12.2011 22:40 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Svoboda (699 článků)

Čím se bude Úřad pro ochranu osobních údajů zabývat v roce 2016?

 
U příležitosti mezinárodního Dne ochrany osobních údajů, který připadá na 28. ledna, seznamuje Úřad pro ochranu osobních údajů veřejnost s plánem kontrolních aktivit pro rok 2016.
28.01.2016 18:55 |

podobné články

Nezasílejte kopie osobních dokladů poštou ani e-mailem, varoval úřad

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) v pátek varoval občany před zasíláním kopií osobních dokladů poštou nebo e-mailem. Varování souvisí s opakovaným šetřením zneužití osobních údajů a kopií občanských průkazů k založení bankovních účtů bez vědomí poškozeného.
23.08.2013 13:35 |

podobné články

Kulatý stůl „Kamerové systémy a jejich provozování z pohledu zákona o ochraně osobních údajů v teorii a praxi"

 
Úřad pro ochranu osobních údajů ve spolupráci se společností ORSEC pořádá dne 16. 10. 2012 kulatý stůl „Kamerové systémy a jejich provozování z pohledu zákona o ochraně osobních údajů v teorii a praxi.“
05.09.2012 09:35 |

podobné články