Článek

Poslední den na Titaniku: K obědu byl vývar, pórková polévka, kuře a filety

 
Zajímá vás, co mlsala k obědu smetánka na Titaniku poslední den, než do obřího plavidla narazila kra a stáhla ho tím ke dnu? Menu o čtyřiceti chodech se dochovalo do dnešních dní a bude draženo v New Yorku. Majitel si pak přečte, že 14. dubna 1912 byl k obědu výběr ze dvou polévek, čtyř hlavních chodů, dvou grilovaných specialit a bohatého bufetu. Podle odborníků dražba vynese ohromných 1,7 milionu korun.
02.09.2015 11:00 |

podobné články

Podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Co uvařit k obědu, když vás honí čas

 
Co uvařit k obědu, když vás honí čas a vy si nemůžete dovolit stát několik hodin u sporáku s vařečkou v ruce? Tak nad touhle otázkou se čas od času zamyslí snad úplně každý. Vaření sice může být vaším největším koníčkem, ovšem i přesto tu a tam potřebujete recept na nějakou chutnou rychlovku, jejíž příprava vám nezabere hodiny, ale jen několik málo minut. Nezáleží na tom, zda před sebou máte důležitou pracovní schůzku, spěcháte na taneční vystoupení vaší dcery nebo se zkrátka jen chystáte ven s přáteli na skleničku něčeho dobrého – vědět, co uvařit k obědu, když vás honí čas, se vždycky hodí! Máte jen několik málo minut, než budete muset vyrazit z domu a stále ještě nemáte nápad na rychlý oběd, který by každému zachutnal a vás zbytečně nepřipravil o cenné minuty. Přečtěte si náš dnešní článek, ve kterém získáte inspiraci co uvařit k obědu, když vás honí čas. Připravili jsme pro vás chutné recepty, které vás nalákají již svým názvem a svou chutí vám doslova učarují! Vepřová panenka zalitá pikantní pepřovou omáčkou Máte rádi maso a nejraději připravujete chutné pokrmy právě z této ingredience? Pak neváhejte a inspirujte se hned prvním receptem! Lehce pikantní pepřová omáčka zachutná každému, kdo má rád pálivé a panenka je klasika, na které si smlsne úplně každý. Potřebujete: 1,5 kg vepřové panenky 50 g másla 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje 2 dcl smetany na vaření 50 g nakládaného pepře v nálevu vaničku „šťáva na světlá masa“ sůl, pepř Postup: Vepřovou panenku omyjte, osolte a opepřete z obou stran a zprudka opečte na pánvi. Poté vložte do trouby a pečte při 190°C cca 8 minut podle velikosti masa. Po uplynutí času nechte vepřové maso odpočinout. Mezitím si z výpeku připravte pepřovou omáčku. Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět a poté na ní orestujte nakládaný... Čtěte více Příspěvek Co uvařit k obědu, když vás honí čas pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 15:40 |

podobné články

Fanoušci Titaniku, jásejte. Světová výstava Titanic připlouvá do Prahy!

 
Jste milovníci nejslavnější lodi světa? To se máte na co těšit. Od 10. února se v pražských Letňanech naskytne jedinečná možnost projít se po Titaniku. Do 30. 6. se totiž v areálu PVA Letňany otevře světově úspěšná výstavy Titanic. Díky ní návštěvník nahlédne do kajut slavné lodi, projde strojovnou, jídelnou a dalšími částmi plavidla. Velkým lákadlem bude také přítomnost více než stovky artefaktů vylovených z vraku Titaniku. Na světové výstavě Titanic se návštěvníci seznámí nejen s osudy legendárního Titaniku a jeho pasažérů, ale také s bouřlivým obdobím technických objevů i společensko-politickou situací na počátku 20. století.
01.02.2016 22:06 |

podobné články

Harlekýnské kuře

 
Kuře patří mezi častá jídla, která se podávají k obědu, k večeři i při večerním grilování. Možná už jste přesyceni klasickými recepty. Pojďte si připravit pravé Harlekýnské kuře, jež bude chutnat i ženám dbajícím na ...
02.01.2010 08:05 |

podobné články

ZÁHADA! KUŘE Mike přišlo o HLAVU! Přesto žilo dál...

 
V roce 1945 v americkém Coloradu si manželé Olsenovi chtěli dát k obědu kuře. Vzhledem k tomu, že pan Olsen měl velmi rád kuřecí krky, nařídil manželce, aby kuře zařízla tak, aby chutný krk zůstal co nejdelší. Vůbec netušil, co tím způsobí.
11.07.2011 12:35 |

podobné články

PROSTŘENO: Polévka Bho Bo podle Marka Jelínka

 
První hostitel se ničeho nebál. Hostům postupně servíroval speciality z celého světa a na přípravě si dal opravdu záležet. Pokud vám v orientálním bistru chutná populární vietnamská polévka, tady je recept na její přípravu. Základem je silný hovězí vývar.
22.05.2013 05:10 |

podobné články

Zaprodal Jarda Jágr své hokejové srdce politice? V reklamě na kuře mu ho náhodou servíruje šéf kandidující strany ANO!

 
Je to reklama na Vodňanské kuře, které vlastní společnost Agrofert, kterou zase vlastní miliardář Andrej Babiš. Andrej Babiš (59) má velkou starost o naše češství, vlastenectví a zdraví, takže nám chce dopřát jen poctivé české kuře. A poctivá česká tvář, hokejová tvář, zlatosrdcařská a vlastenecká tvář mu to kuře schvaluje. Protože "Jarda Jágr":http://www.extra.cz/tema/jaromir-jagr (41) samozřejmě na svou otčinu nikdy nezanevřel.
01.10.2013 20:15 |

podobné články

Osobnosti: Andrej Babiš (8323 článků)

Poslední přeživší pasažérka z Titaniku se narodila před 100 lety

 
Poslední z Titaniku, Angličanka Millvina Deanová, se narodila před 100 lety, 2. února 1912. Tehdy devítitýdenní Deanová byla nejmladším účastníkem plavby Titaniku. Spolu s matkou a bratrem patřila mezi zachráněné, otec plavbu nepřežil. Deanová zemřela 31. května 2009 ve věku 97 let.
01.02.2012 09:15 |

podobné články

Osobnosti: Millvina Dean (3 články)

PROSTŘENO: Babiččina pórková polévka podle Terezy Bumbálkové

 
Jediná žena je důstojnou reprezentantkou něžného pohlaví. Vysokoškolačka Tereza si zvolila náročný jídelníček a jen doufá, že ho zvládne. Hostům u ní chutná a libují si v jejím útulném a vkusném bytě. Receptů na pórkovou polévku je spousta, výsledkem tohoto je jemný smetanový krém
16.06.2013 05:15 |

podobné články

Osvědčené rychlovky: Pórková polévka s krutony podle Otto Pláška

 
Určitě to znáte - přijdete domů, máte hlad, ale nechcete se uplně přecpávat. Co s tím?
25.03.2015 05:20 |

podobné články

Spisovatel předpověděl osud Titaniku 14 let před spuštěním lodi na vodu

 
Osud Titaniku byl zpečetěn už v roce 1898. Tehdy totiž vyšel román Morgana Robertsona s názvem Futility. V něm se potápí loď jménem Titan i s patnácti sty pasažéry, které skutečně pohltilo moře v roce 1912 po potopení Titaniku. A stejně jako v jeho případě i loď Titan poslal ke dnu ledovec, který prorazil na boku trupu obří díru.
26.02.2016 15:05 |

podobné články

PROSTŘENO: Levná a hustá polévka podle Petra Marka

 
Polévka se jmenuje po malém synovci, kterému tato hustá zapražená polévka od mladého strýčka chutná.
03.05.2014 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Marek (141 článků)

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je...
09.02.2015 18:21 |

podobné články

Důchodkyně z lazaretu hrůzy: K obědu jsme dostávali dvě kolečka salámu nebo čínskou polévku!

 
Trpěli hladem! Alena Volejníková (62) z Brna ještě před časem bydlela v přerovském lazaretu hrůzy. Nyní promluvila o strašlivých praktikách na ubytovně – žádné skříně na osobní věci a k obědu pouze čínská polévka nebo dvě kolečka salámu!
20.02.2015 06:10 |

podobné články

Vývar byl moc tučný. Ukrajinská pilotka požaduje zeleninu

 
Ukrajinská pilotka držená v ruském vězení Naďa Savčenková je ochotná ukončit svou protestní hladovku, pokud dostane kvalitnější jídlo. Kuřecí vývar, který dostala po čtvrtečním kolapsu, byl podle ní příliš tučný, a tedy nezdravý.
06.03.2015 19:16 |

podobné články

Korejci bojují s horkými dny. Polévkou ze psů

 
Být psem v Jižní Koreji během těchto horkých letních dní se nevyplatí. Jihokorejci totiž věří, že silný vývar ze psa je nejlepší pochoutkou na ochlazení přehřátého organismu. Mají na to také jiné recepty, třeba kuřecí polévku s ženšenem či grilovaného úhoře, ale vývar z psa je prý nejlepším prostředkem k zachování těla.
16.07.2011 15:25 |

podobné články

Kanibalové v rukou policie, pojídali mozky a z penisů si vařili vývar

 
Devětadvacet kanibalů skončilo v poutech na ostrově Papua Nová Guinea. Policisté je zatkli, protože zabili nejméně sedm lidí. Snědli jejich mozky a z jejich penisů si vařili vývar.
13.07.2012 09:05 |

podobné články

Zeman v Brně: Neušel ani 100 metrů a hned si musel dát panáka a silný vývar

 
Prezident Zeman vyléčil nedávnou virózu a začal úřadovat. Vyrazil proto na návštěvu do moravské metropole Brna, kde se ale ve formě přiliš neukázal. I do 100 metrů vzdálené restaurace se nechal dovézt autem. A hned mu hrozila další viróza - přivítali ho totiž slivovicí a několika lahvemi vynikajícího vína. Na posilněnou si k tomu dal silný vývar a kachničku.
21.05.2013 17:05 |

podobné články