Článek

Pomazánkové máslo definitivně pohřbil evropský soud

 
Česku opět narazilo ve své snaze prosadit označení "pomazánkové máslo" s tím, že jde o tradiční specialitu. Soudní dvůr Evropské unie odmítl žalobu, ve které se Česko dožadovalo zrušení rozhodnutí Evropské komise zakázat použití termínu s "máslem" v názvu. 
12.05.2015 13:07 |

podobné články

Podobné články

Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!

 
Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Pomazánkové máslo se má nově jmenovat Tradiční pomazánkové

 
Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. Řekl to dnes mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Přejmenování tradičního výrobku v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.
14.02.2013 17:50 |

podobné články

Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal

 
Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.
12.05.2015 11:55 |

podobné články

Prohraná válka o pomazánkové máslo: EU jej Čechům definitivně zatrhla

 
Pomazánkové máslo Evropa neuznává. Ba co víc, tenhle název zakázala. A nezvrátil to ani Soudní dvůr EU. Ten patrně definitivně zhatil naděje na to, že se Čechům pomazánkové máslo vrátí.
12.05.2015 15:10 |

podobné články

Už žádné pomazánkové máslo. Teď si budete kupovat "tradiční pomazánkové"

 
Pomazánkové máslo dostane přibližně od poloviny roku nový název. České republice to totiž nařídil loni v říjnu Soudní dvůr EU. Po jednání Ministerstva zemědělství s nevládními organizacemi se dohodl nový název pro produkt – tradiční pomazánkové.
14.02.2013 19:05 |

podobné články

Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!

 
Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?
19.10.2012 12:05 |

podobné články

Česko se vzteky třáslo: Zakázali nám pomazánkové máslo... Definitivně!

 
Češi si musí nechat zajít chuť na to, že by se na pulty obchodů vrátilo jejich oblíbené pomazánkové máslo. Tedy může tam být, ale pod názvem třeba »pomazánkové tradiční «. Definitivně jsme totiž prohráli spor s EU.
13.05.2015 05:05 |

podobné články

Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti

 
Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Pomazánkové máslo, které pohřbila EU, má nové jméno!

 
Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové a to přibližně od poloviny letošního roku. Název se musel změnit kvůli tlaku EU.
14.02.2013 17:45 |

podobné články

Sbohem, pomazánkové máslo! Zatlačte slzu, poslední kelímek sjel z pásu…

 
Pomazánkové máslo, které se v Česku vyrábělo od roku 1977, v obchodech končí. Evropská unie zakázala jeho prodej pod tímto názvem. Zákazníci ale o oblíbenou pochoutku nepřijdou. Nahradí jej název Jihočeské tradiční pomazánkové.
14.02.2014 15:45 |

podobné články

Zeman se chce v EU zasadit o pomazánkové máslo

 
Prezident Miloš Zeman navštívil ve středu na závěr své cesty po Jihočeském kraji společnost Madeta v Českých Budějovicích. Pozdravil všechny zaměstnance a také jim slíbil, že se zasadí v Evropské unii o Pomazánkové máslo, které museli v Madetě přejmenovat na Pomazánkové tradiční kvůli rozhodnutí soudního dvora Evropské unie.
19.02.2014 14:25 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (16409 článků)

Rouček (ČSSD): Mnoho povyku pro pomazánkové máslo

 
Vzpamatujme se: EU nám nezakázala pomazánkové máslo, jak horlivě hlásaly titulky více či méně bulvárních novin, nýbrž používání názvu „máslo“ pro něco, co máslem není a ani být nemůže.
21.10.2012 10:00 |

podobné články

Europoslanec: Brusel za pomazánkové máslo nemůže. "Práskli" nás Slováci

 
Evropští byrokraté od nás schytali další kritiku a výsměch za údajný zákaz názvu „pomazánkové máslo“ a „marmeláda“. Ve skutečnosti však o žádný zákaz nejde a šlamastyku si způsobili naši výrobci. Navíc vše odstartovali Slováci, kteří si na naše takzvané máslo stěžovali!
03.11.2012 21:00 |

podobné články

Sebrali nám pomazánkové máslo: 3 výborné recepty! Natruc evropským úředníčkům!

 
Pomazánkové máslo v Česku definitivně končí! Evropská unie rozhodla, jde jen o mléčnou pomazánku, obsahuje totiž málo mléčného tuku. Bude se tak muset přejmenovat. Češi se bouří! „Proč musíme furt jen šoupat nohama a nechat si všechno líbit,“ napsal Aha! jeden ze čtenářů.
20.10.2012 12:20 |

podobné články

Konec pomazánkového másla: Nově se bude jmenovat Tradiční pomazánkové!

 
Šikana z Evropské unie má první oběť. Pomazánkové máslo si od poloviny tohoto roku už nekoupíme, místo něho v obchodech najdeme stejné výrobky, ale s nápisem Tradiční pomazánkové.
14.02.2013 16:30 |

podobné články

Soud EU rozhodne ve sporu o české pomazánkové máslo

 
Soudní dvůr EU dnes rozhodne v letitém sporu mezi Českem a Evropskou komisí o pomazánkové máslo. Podle Bruselu tento výrobek tímto názvem v unii označit nelze, neboť neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku. V Česku to však legislativa umožňuje, a právě kvůli tomu komise v roce 2010 Prahu zažalovala u evropské justice.
18.10.2012 06:20 |

podobné články

Evropská komise neochrání pomazánkové máslo

 
Evropská komise neuzná pomazánkové máslo jako zaručenou tradiční specialitu, sdělil ve čtvrtek europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL). Je to podle jeho slov první zamítnutí české žádosti od vstupu do unie v roce 2004.
28.04.2011 13:30 |

podobné články

Osobnosti: Jan Březina (26 článků)

Česko prohrálo s EU boj o pomazánkové máslo, tradiční specialitou nebude

 
Pomazánkové máslo zřejmě nerozšíří seznam českých produktů, které figurují na seznamu zaručených tradičních specialit. Evropská komise se totiž podle europoslance Jana Březiny postavila proti české žádosti.
28.04.2011 17:15 |

podobné články

Březina (KDU-ČSL): Pomazánkové máslo je komisi dlouhodobě trnem v oku

 
Po euforii se špekáčkem přišla studená sprcha. Evropská komise odmítla žádost o unijní ochranu pro pomazánkové máslo a navrch nás za ně ještě zažalovala.
29.04.2011 10:25 |

podobné články