Článek

Pěstování zeleniny od A do Z: Plíseň už vaše rajčata, okurky a cukety nedostane

 
Objevuje se vám na zelenině a ovoci rychle plíseň? Může za to především počasí posledních dní, které je jako na houpačce. Průtrže mračen se střídají s horkými dny, kdy slunce pálí jak o život. Právě kombinace vlhka a tepla může být pro vaši úrodu pohromou. Přispívá totiž ke vzniku a rozvoji plísní a houbových chorob na zelenině. Nic ale není ztracené, poradíme vám totiž, jak proti postrachu zahrádkářů bojovat.
03.08.2016 06:05 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Sázení a pěstování jahod

 
Sázení a pěstování jahod láká stále více nadšených zahrádkářů, kteří si na tomto červeném ovoci rádi pochutnají a netouží po chemicky pěstovaných plodech, které jsou hojně k dostání v každém supermarketu. Křiklavě červené jahody chutnají nejen dětem, ale i dospělým, navíc se z nich dá připravit celá řada chutných pokrmů, nemluvě o džemech či šťávách, po kterých se budete olizovat až za ušima. Sázení a pěstování jahod rozhodně není jen tak a jestliže toužíte po plodech té nejlepší kvality, pak byste měli vědět, jak správně na to – důležité jsou kvalitní sazenice a správné místo a čas výsadby.  Toužíte se do sázení a pěstování jahod pustit i vy, ale stále v sobě nemůžete najít odvahu pustit se o neznámého? Pak si přečtěte dnešní článek, ve kterém vám s tímto úkolem poradíme. Společně se podíváme nejen na správnou dobu pro výsadbu, ale zároveň i nejlepší místo pro umístění či správný postup sázení. Uvidíte, že s námi to bude hračka! Sázení a pěstování jahod – jak na to? Toužíte si svépomocí vypěstovat červené jahůdky, ze kterých byste poté mohli připravit chutný džem, upéct lahodný koláč nebo si připravit jahodové smoothie? Následující řádky vám poradí, jak na to! Doba sázení Jahody je možné sázet v průběhu celého vegetačního období, tedy od dubna až do poloviny října. Místo výsadby Pro sázení a pěstování jahod je ideální humózní provzdušněná půda, která je neutrální a až mírně kyselá. Při výběru vhodného místa pamatujte, že by záhonek měl mít dostatečný přísun světla, neboť ve stínu se jahodníku příliš nedaří. Záhonek je dobré připravit již rok dopředu, přičemž jako vhodné předplodiny lze označit například rajčata, okurky nebo brambory. Týden před výsadbou záhon zryjte, aby půda slehla. Výběr sazenic I výběr sazenic je velice důležitý. Měli byste si dát záležet, aby vámi vybrané sazenice obsahovaly  srdéčko, kořenový krček, starší... Čtěte více Příspěvek Sázení a pěstování jahod pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.03.2016 13:15 |

podobné články

Pěstování rododendronu – jak na to?

 
Pěstování rododendronu – neboli pěnišníku – láká stále více lidí a vzhledem k tomu, že se blíží ideální čas pro jeho výsadbu, jsme se pro vás rozhodli vytvořit dnešní článek, ve kterém se této nádherné rostlině podíváme blíže na zoubek. Rododendrony jsou považovány za perlu každé zahrady, bez které by si jen málokterý zahradník svůj pozemek dokázal představit – je totiž velmi snadné podlehnout kouzlu oslnivých květů. I když jsou rododendrony opravdu krásné, ne všem se podaří vypěstovat je do takového stavu, kterým by se mohli chlubit a snaha o jejich pěstování tak mnohdy končí neúspěchem. Pojďme se společně podívat, na pěstování rododendronu – rostliny pocházející z podhůří Japonska, Sibiře, Himalájí, Kanady a Alp! Pěstování rododendronu – jak na to? Ideálním časem pro výsadbu rododendronu je začátek dubna až konec května. Již nyní si můžete rostlinu zakoupit v kontejneru a mít je tak po ruce až do chvíle, kdy se rozhodnete začít s jejich pěstováním. Následující řádky vám o pěstování rododendronu prozradí spoustu užitečných informací. Kam je umístit Rododendrony nejsou zrovna stínomilné rostlinky, takže se jim může dařit i na přímém sluníčku, ale pouze v případě, že v jejich okolí bude dostatečně vlhký vzduch. Nejlepší tedy bude, umístíte-li rododendrony do polostínu. V období, kdy bude rostlina kvést, je potřeba ji ochránit před silným a prudkým deštěm, zatímco v zimě je potřebná ochrana před mrazem. Jaký zvolit substrát Rododendronům se nejlépe daří v sypké písčito-humozní půdě, kdy je potřeba sledovat hladinu pH – ideální pH je v rozmezí od 4,5 do 5,5. Abyste zajistili ideální hodnoty pH, můžete do půdy přidat rašelinu. Doporučujeme vám přidat do rašeliny kompostovanou drcenou borovou nebo smrkovou kůru. Pozor si dejte, aby hnojivo neobsahovalo vápník nebo chloridy. Jak rododendrony zalévat Po celé vegetační období je potřeba zajistit rododendronům pravidelné zalévání a to alespoň 1x týdně. Pamatujte,... Čtěte více Příspěvek Pěstování rododendronu – jak na to? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.03.2016 01:05 |

podobné články

Kalanchoe a její pěstování

 
Kalanchoe – rovněž známá jako kolopejka – právem patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny, k jejichž pěstování se uchyluje stále více lidí především pro jejich nenáročnost a velice přitažlivý vzhled. Jedná se o rostlinku spadající mezi čeleď tlusticovitých a původem je ze severního Madagaskaru, kde je i v dnešní době hojně pěstována. Kalanchoe má vícero odrůd, přičemž mezi ty nejznámější patří daigremontiana, blossfeldiana, pinnata, manginii a tubiflora. Zaujala i vás představa zajímavé dekorace v podobě kolopejky a nyní přemýšlíte, zda se pustit do jejího pěstování? Pak vám radíme jediné: s chutí do toho! Kolopejka není na pěstování vůbec náročná. Máte-li i přesto pochybnosti, nechte si poradit dnešním článkem, kde se na kalanchoe a její pěstování společně podíváme trochu zblízka. Kalanchoe a její pěstování – jak na to? Kolopejce vyhovuje prakticky jakékoli umístění, proto si nemusíte příliš lámat hlavu nad výběrem místa – doporučíme jen volit takové místečko, kde nebude vystavena přímému slunečnímu světlu. Dobrou zprávou je, že je nenáročná na vodu a rovněž i na vlhkost vzduchu, což znamená, že byste jí měli zalévat měkkou a nejlépe odstátou vodou. Jestliže kolopejku umístíte na chladné místo, pak se může stát, že vám rostlinka neporoste. Hnojení rostliny a výběr substrátu V období od března do září doporučujeme rostlinku 1 x za 14 dní přehnojit pomocí speciálního tekutého hnojiva určeného pro kaktusy. Mladé rostliny by se měly přesazovat jedenkrát ročně, starší rostliny stačí přesadit každé 2 až 3 roky. Kolopejku byste měli zasadit do širokého, ale nízkého květináče. Co se substrátu týče, dejte si záležet, abyste pořídili takový, který bude obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Není na škodu, pokud do zeminy přidáte ještě trochu dřevěného uhlí a antuky – tím nemůžete nic zkazit. Množení Krása kalanchoe vás možná nadchne natolik, že zatoužíte po jejím rozmnožení, díky čemuž získáte... Čtěte více Příspěvek Kalanchoe a její pěstování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Arónie a její pěstování

 
Arónie – neboli jeřáb černoplodý – je na pohled přitažlivý a na pěstování nenáročný keř, jehož plody jsou proslulé obsahem cenných látek prospěšných pro lidské zdraví. Hodí se pro pěstování jak v chudých půdách, tak i drsnějších polohách, lze jím osadit plochy okolo chalup či chat, ale i remízků nebo živých plotů. Arónii můžete pěstovat jako keř i strom, přičemž keře dosahují šířky dvou metrů a výšky od dvou a půl až do tří metrů. Plody arónie mají podobu černých bobulek a pyšní se pozitivními účinky na lidské zdraví: snižují hladinu cholesterolu v krvi obsahují přírodní sorbit, což je sladidlo vhodné pro diabetiky podporují imunitní systém posilují organismus Pěstování arónie Arónie má ráda sluníčko, proto byste jí měli vybrat pěkné, slunné místečko, kde se jí bude dobře dařit a kde vám bude dělat největší radost. Doporučujeme arónii zbytečně nezastřihávat, neboť sama udržuje poměrně pěkný tvar a optimální velikost. Dobrou zprávou je, že netrpí na žádné choroby nebo škůdce, díky čemuž vám rázem odpadá další starost a ještě více si tak budete bezproblémové pěstování arónie užívat. Jeřáb černoplodý kvete v květnu bílými květy. Poznáte jej podle oválných listů, které se na podzim zbarví do několika barev a potěší tak vaše oko svou různorodostí. Pravidelně a poměrně brzy plodí, kdy je třeba co nejdříve sklidit úrodu. Vhodný termín pro výsadbu tohoto keře je v průběhu října až do poloviny listopadu. Využití plodů Plody jeřábu černoplodého obsahují až 60% šťávy a lze je využít různorodými způsoby. Nejenže jimi můžete přibarvovat vína nebo vyrábět nejrůznější šťávy či nápoje, lze plody tohoto keře využít i pro výrobu marmelád, džemů, kompotů a zavařenin, mnoho lidí si plody suší a následně je v tomto stavu konzumují. Šťáva z plodů se doporučuje jako léčebný prostředek při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách. Příspěvek Arónie a její pěstování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články

Chytrá houba proti plísni

 
Dnešní trh nabízí spousty chemických preparátů, jež mohou na nějaký čas plíseň zastavit. Ovšem v některých případech je aplikace chemie mnohem horší než samotná plíseň. Naštěstí však existuje možnost, jak se plísně zbavit. Krále mezi všemi přípravky představuje ekologický nátěr Bio Repel, který obsahuje „chytrou houbu“. Jedná se o směs mikroorganismů, které účinně bojují s plísní ve zdivu. Směs mikroorganismů, jinak řečeno hub, dokáže vytlačit nebezpečná plísňová podhoubí na stěnách a nejen to – působí na i pod omítkou, až do zdiva. Mimo nepěkného vzhledu nám škodí plísně také po zdravotní stránce, jelikož uvolňují do ovzduší rozmnožovací spory, při čemž dojde k podráždění dýchacích cest a měkkých tkání. Co vše může plíseň způsobovat? U citlivých lidí (děti, starší osoby, alergici, astmatici) může docházet k alergickým reakcím a respiračním potížím. To však neznamená, že na zdravého jedince nemá plíseň žádný dopad. Má a velký. Plísně škodí především v důsledku produkce nebezpečných látek, jež kontaminují celé okolní prostředí, včetně nechráněných potravin. U některých lidí mohou plísně vyvolávat nevolnost, bolení hlavy, plicní mykózy, kožní plísně a řadu gynekologických onemocnění. Plísňové toxiny mimo jiné obsahují karcinomy zodpovědné za poškození jater. Řešení nese název chytrá houba Chytrá houba tak představuje možnost, jak zdravým způsobem plíseň likvidovat, protože jde o netoxický přírodní fungicidní substrát. Snadno se rozmíchá s vodou a tímto roztokem se natřou veškerá postižená místa. Výhodou je, že lze přidávat i do klasických malířských nátěrů. Ovšem chytrá houba nebojuje účinně jen s nebezpečnými plísněmi v interiérech (domech, bytech, administrativních budovách). Lze využít i jako koupel či postřik pro humánní a veterinární účely v případě výskytu nežádoucích plísní a kvasinek. Příspěvek Chytrá houba proti plísni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.05.2016 15:05 |

podobné články

Zabiják z vlastní zahrádky: Konzumace cukety má první oběť! Nebezpečné jsou i okurky

 
Jedovaté cukety a okurky jsou následkem vlny veder. Odborníci před jejich konzumací důrazně varují. Pokud tedy ochutnáte cuketu nebo okurku, která je hořká, raději v konzumaci nepokračujte!
23.08.2015 05:10 |

podobné články

Vědci pěstují rajčata v moči. Kvůli kolonizaci Marsu

 
Němečtí vědci pomáhají vyvíjet metody pěstování rostlin, které by bylo možné využít při kolonizaci vesmíru a zvláště Marsu. Astronauti potřebují využít všechny odpadní látky a zdroje k pěstování zeleniny, aby nebyli závislí na dodávkách ze Země. A fyziologové z Německého vesmírného centra vypěstovali rajčata z lidské moči a potu.
23.03.2017 17:30 |

podobné články

Seriál podzimní zelenina: Recepty na nejlepší čalamády!

 
Znáte to, zahrádka nabízí ještě plno zeleniny, kterou nestihneme spotřebovat. Snědli jsme rajčata, okurky, cukety, zavařili nakládačky, ale co dál? Ideální je proto zbylé plody naší píle uchovat na zimu a na jaro. Nabízí se mnoho variant, ale tradiční českou cestou je čalamáda (nevadí, že pochází z Maďarska; csalamádé). Nahradí nám čerstvou zeleninu, přílohu k masu, pikantní, kyselá, plná vitaminů, zkrátka delikatesa. Jak na to? A jaké jsou světové varianty podobných mixů?
18.09.2016 05:15 |

podobné články

První následky veder: Cukety i okurky jsou jedovaté. Jeden muž už zemřel!

 
První nečekané následky úmorných veder, která máme za sebou, jsou tady. Odborníci po prvním případu úmrtí po požití cukety důrazně varují. V případě, že jíte cuketu nebo okurku a je hořká, okamžitě ji odložte.
21.08.2015 11:32 |

podobné články

BONDUELLE: Známe původ a co Vy?

 
BONDUELLE, evropský specialista na zpracování zeleniny, přibližuje tradiční způsob zpracování zeleniny formou sterilace bez konzervačních látek. Proces konzervace teplem byl objeven v roce 1810 Nicolasem Appertem a do dnešního dne je využíván jako jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace zeleniny. Způsob konzervace ale není jedinou podmínkou kvality výstupního výrobku, důležité jsou i vstupní suroviny, které musí být vysoké kvality a to jak chuťové tak jakostní. Toto zaručí nejen včasné zpracování, ale i volba vhodných, tedy nejúrodnějších, oblastí pro pěstování daného druhu zeleniny.
22.08.2013 13:35 |

podobné články

Panika EHEC v Česku: Obchody stahují okurky

 
Smrtící nákaza se šíří Evropou. Zabila nejméně pět lidí, stovky lidí jsou nakaženy. Seznam nebezpečných potravin byl nyní rozšířen o okurky z Nizozemí. Riziková jsou také rajčata a salát. Bakterie EHEC se na zeleninu dostala přes přírodní hnojivo, hnůj a močůvku. Ohroženější jsou proto biopotraviny. V Česku bakterie zatím zjištěna nebyla, přesto tuzemské obchody španělské okurky začaly stahovat.
27.05.2011 14:25 |

podobné články

EHEC v klíčcích je potvrzen! Okurky a rajčata jsou negativní

 
Německé úřady tvrdí, že smrtelnou bakterii EHEC našli v balení luštěninových klíčků z biofarmy v Dolním Sasku. Balení měla doma rodina, jejíž členové onemocněli. Důkazy zatím nejsou ověřené, ale německá vláda už vydala prohlášení, že okurky a rajčata jsou v pořádku.
10.06.2011 17:40 |

podobné články

Brambory, rajčata, okurky: Jak se ubránit nejčastějším chorobám?

 
I když uděláte při jejich pěstování všechno správně, stejně se úrody dočkat nemusíte. Snadno ji zničí choroby. Rajčata jsou například náchylná na výživu a jakmile jim něco chybí, jsou k chorobám náchylnější. Jaké choroby napadají jednotlivé rostliny? A jak se jim bránit?
03.06.2016 06:20 |

podobné články

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

 
Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.
15.01.2014 09:10 |

podobné články

Pink ráda zahradničí a peče! Konec rebelie?

 
Zpěvačka Pink (29) tráví svůj volný čas ve své zahradě a v kuchyni. Vyrazit si na nějakou party ji už tolik nebere. Pink, vlastním jménem Alecia Moore, říká, že není na světě nic, co by měla radši, než pěstování organické zeleniny ve své vlastní zahradě. „Mám zahradu s vlastní zeleninou na čtyřech záhonech,“ svěřuje se Pink. „Pěstuji okurky, rajčata, melouny, paprik, špenát, kapustu a chilli papričky.“ „Taky na mé zahradě najdete slunečnice, měsíček a bylinky jako bazalku nebo majoránku. Ráda si tam zajdu v domácím oděvu.“ A aby podpořila svou image spořádané hospodyňky, přiznala se, že ráda peče: „Miluji vaření a pečení buchet.“
20.08.2009 08:05 |

podobné články

Osobnosti: Pink (320 článků)

Mel Gibson: Pěstování zeleniny mi změnilo život

 
Ani kostel neměl na katolíka Mela Gibsona tak dobrý vliv jako vlastní zahrádka. Pěstování zeleniny a dalších plodin mu prý změnilo život a udělalo z něj lepšího člověka. Hvězda Smrtonosné zbraně věří , že práce na zahradě je výtečnou terapií, která navíc přináší plody dvakrát.
18.11.2009 20:05 |

podobné články

Osobnosti: Mel Gibson (329 článků)

Vegetariáni ke globálnímu oteplování NEPŘISPÍVAJÍ. Konzumenti hlávkového salátu ano

 
Vědci z Pensylvánie zjistili, že pěstování některých druhů zeleniny a jejich dovážení přispívá k produkci skleníkových plynů více než produkce masa. A okamžitě toho zneužila populistická média a vydala zprávu, že vegetariáni a vegani přispívají ke globálnímu oteplování více než masožrouti. Omyl. Jsou to opět oni, kdo jsou na vině. Za vyšší produkci oxidu uhličitého totiž může celoroční pěstování hlávkového salátu či okurek a jejich dovoz. A tento druh zeleniny přitom nejvíce konzumují lidé se steaky a hamburgery.
17.12.2015 16:05 |

podobné články