Článek

Pepř, sůl a skořice: Léky z kořenky!

 
Pepř a sůl užíváme bez toho, že bychom se hluboce zamýšleli nad jejich zdravotními účinky. V přihrádkách kuchyňské linky se však skrývají skvělé, levné a účinné medikamenty.  Stačí vědět, jak je použít, a lékárnu můžete obcházet obloukem. Jen je občas potřeba doplnit v sámošce za pár korun zásoby.
14.10.2016 05:05 |

podobné články

Podobné články

Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!

 
Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Avokádo – 2 chutné pomazánky

 
Avokádo je plod hruškovitého tvaru, který je z 80% tvořen tukem, ovšem i tak se řadí mezi zdravé a pro člověka přínosné potraviny. Mimo jiné obsahuje obrovskou dávku důležitých minerálů a vitamínů, jež mají na naše zdraví pozitivní vliv a rozhodně se tak není čemu divit, že avokádu stále více lidí přichází na chuť a zařazují tento druh ovoce do svého jídelníčku. Tento druh ovoce je původem z Mexika, kdy první známky o něm sahají do období před 10. 000 lety. V současné době se nejvíce pěstuje v Indonésii, Dominikánské republice, Chille a samozřejmě i v Mexiku. Není avokádo jako avokádo Mnoho lidí se domnívá, že avokádo je jen jedno, což ale vůbec není pravda. Existuje několik odrůd tohoto ovoce, které se pěstují v odlišných částech světa, díky čemuž se i od sebe v mnoha ohledech liší. Mezi nejznámější druhy avokáda patří: Hass: nejpěstovanější odrůda s hrbolatou slupkou, přezdívá se mu ropucha Fuerte: zelený druh avokáda s hladkou slupkou a tvarem hrušky Recepty z avokáda S avokádem se dá v kuchyni doslova kouzlit. Může být součástí mnoha pokrmů, přičemž mezi nejoblíbenější a na přípravu nejjednodušší jsou pomazánky. I my pro vás máme hned 2 recepty na pomazánky, kde avokádo hraje hlavní roli. 1. Avokádová pomazánka s lučinou Potřebujete: 1 ks avokáda 1 lučinu 1 stroužek česneku 1 malou cibulku 1 citron sůl a pepř Postup: Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem. Cibulku nakrájejte na jemno a přidejte do pomazánky, kterou podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte lučinu a důkladně promíchejte. 2. Avokádová pomazánka se zakysanou smetanou Potřebujete: 1 ks avokáda 1 lžíci citronové šťávy 2 lžíce zakysané smetany 1 česnek sůl a pepř Postup: Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem.... Čtěte více Příspěvek Avokádo – 2 chutné pomazánky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.04.2016 14:45 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Skořice: Výborný lék snad úplně na vše. Budete po ní zdravější i krásnější

 
Skořice je koření, které se u nás zase tak často nepoužívá. Máme ho rádi ve štrůdlu, v kávě nebo ve svařeném víně. Jenže toto koření má i léčivé účinky, o kterých asi jen tak někdo neví. Na co všechno je skořice dobrá?
06.05.2016 18:00 |

podobné články

Skandál v Polsku: Sůl v jejich potravinách je posypová!

 
Velký skandál odhalili polští televizní reportéři. Zjistili, že mnoho tun potravin, především masné výrobky, ale i pečivo a ryby, obsahuje posypovou sůl. V Poznani bylo už obviněno pět lidí, kteří tuto technickou sůl ve velkém skupovali a prodávali ji dále jako sůl jedlou. Skupina podváděla už 13 let.
01.03.2012 14:50 |

podobné články

SPECIÁL O SOLI: Jaká je zdravá a jak zachránit přesolená jídla?

 
Říká se sůl nad zlato. Jenomže pokud do omáčky obrátíte celou slánku, nebude to k jídlu. A není také sůl jako sůl. Přinášíme vám pár rad, která sůl je nejzdravější, kolik byste jí měli denně jíst a jak zachráníte přesolené jídlo.
05.05.2013 10:10 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept!

 
Letošní Velikonoce jsou pomalu za dveřmi a to nás přimělo k vytvoření dnešního článku, ve kterém vám představíme recept, jak připravit tofu na velikonoční způsob. Tofu je sójový sýr či tvaroh, na kterém si nejčastěji pochutnávají vegetariáni, rozhodně to ale neznamená, že by látky obsažené v tomto produktu nebyly prospěšné pro každého z nás. Ať už se zajímáte o zdravou výživu nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, nenechte si ujít následující řádky. Prozradíme vám, jak připravit tofu na sváteční velikonoční tabuli. Jak připravit tofu, aneb nádivka na velikonoční způsob Do Velikonoc zbývá ještě 14 dní, kdy tento čas můžete využít pro vyzkoušení našeho receptu, abyste se o svátečním dni mohli ukázat v plné parádě. Nádivka patří k oblíbeným pokrmům, na kterém si dokážou pochutnat jak malí, tak i velcí. Přidáním čerstvých bylinek vykouzlíte z nádivky pravé jarní pokušení. Co budete potřebovat: 200 g bílého tofu 7 vajec 7 rohlíků 200 ml mléka jarní cibulku rajče papriku sůl, pepř, muškátový oříšek čerství bylinky podle chuti Postup přípravy: Bílé tofu nakrájejte na malé kousíčky, které poté minimálně 1 hodinku marinujte – marinádu můžete zvolit vlastní, nebo se inspirujte naším tipem: Marináda: 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, 3 špetky provensálského koření, 2 lžíce olivového oleje. Po marinování nechte na pánvi rozehřát olej, na kterém osmahněte marinované tofu do zlatova a poté nechte vychladnout. V této době si rohlíky nakrájejte na malé kousky a uložte je do větší misky. Vejce ušlehejte s mlékem, přidejte pepř a rozumné množství muškátového oříšku – cca půlku čajové lžičky. Rozmixovanou směs smíchejte s kousky rohlíků a přidejte vychladlé marinované tofu, čerstvé bylinky a na jemno nasekanou jarní cibulku. Vše důkladně promíchejte a dejte do předem vymazané mísy na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 200°C do zlatova – asi 35 minut. Dozdobit můžete nakrájenou paprikou a rajčetem.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.03.2016 01:05 |

podobné články

Skořice a med: Účinné léky ze špajzu

 
Sladký med a voňavá skořice mají v zimě svou sezónu. Jejich využití však nekončí u perníčků! Společně dokáží léčit chřipku, vyčistit pleť či dobýt vaše baterky!
07.12.2011 15:55 |

podobné články

Poláci svérázně obhajují vadné potraviny: Posypová sůl je přece kvalitní!

 
Nepovolené léky v mase z Polska, klobásy vyráběné z mršin, hovězí, které je ve skutečnosti konina, nebo posypová sůl používaná do uzenin a pečiva. Průšvihy polských potravinářů přijela do Česka žehlit tamní vládní delegace. Výsledek? Třeba to, že posypová sůl je kvalitní, tak proč s ní nesolit potraviny...
29.08.2013 12:05 |

podobné články

Fíky se skořicovou pěnou

 
Máte chuť na dobrý dezert? O Vánocích vaše chuťové buňky určitě potěší fíky a skořice. Potřeby pro dvě osoby 1 malý pomeranč 3 zralé modré fíky 1 žloutek 1 polévková lžíce práškového cukru Trocha mleté skořice 7 lžic mléka (s obsahem 1,5 ...
15.12.2010 08:40 |

podobné články

Mezi mladými se šíří nebezpečná zábava, polykání skořice

 
Velká lžíce skořice, pevné nervy a velká sklenice vody v záloze, přesně to vyžaduje zkouška zvaná "cinnamon challenge". Polknout během minuty polévkovou lžíci nadrcené kůry skořicovníků ale rozhodně není snadný úkol. Jeden student z Michiganu kvůli tomu dokonce skončil v nemocnici. Ředitel jeho střední školy proto rozeslal varování.
18.03.2012 14:15 |

podobné články

Magický lektvar z medu a skořice: Dieta na hubnutí i skvělý sex

 
Potřebujete shodit nějaké to kilo a cítíte se bez energie? Namíchejte si dietní lektvar ze skořice a medu. Pomůže vám totiž nejen ke zhubnutí, ale i k lepšímu sexuálnímu životu!
16.09.2013 07:10 |

podobné články

Soutěžte s Bleskem pro Ženy o 10x balíček produktů Orion

 
Jablko a skořice neodmyslitelně patří k zimnímu období a předvánočnímu času. Ochutnejte limitovanou verzi tyčinky Margot s příchutí jablka a skořice a přeneste se do ráje i během těch největších zimních chumelenic. Ve společnosti vaší oblíbené tyčinky proměníte každý den v oázu klidu a odpočinku.
18.11.2013 00:21 |

podobné články

Soutěžte s Blesk Vaše Recepty o 10x balíček Orion

 
Jablko a skořice neodmyslitelně patří k zimnímu období a předvánočnímu času. Ochutnejte limitovanou verzi tyčinky Margot s příchutí jablka a skořice a přeneste se do ráje i během těch největších zimních chumelenic. Ve společnosti vaší oblíbené tyčinky proměníte každý den v oázu klidu a odpočinku. Více na www.facebook.com/Margotczsk.
04.12.2013 05:10 |

podobné články

Tak to už je moc: Šílená žena do sebe narvala obrovskou lžíci pálivé skořice! Neuvěříte, co se dělo potom

 
Nedávno jsme vám přinesli žhavou zprávu o tom, že "obyčejné kari je tak pálivé, že dokonce může být použito jako zbraň":http://www.extra.cz/restaurace-vynalezla-kari-trikrat-palivejsi-nez-policejni-peprovy-sprej-pri-poziti-tohoto-jidla-jde-o-zivot. Co je ale oproti tomu nevinně vyhlížející skořice, když si jí narvete do pusy rovnou půlku kýble!
19.06.2014 22:50 |

podobné články

Zázračná síla skořice! Ocení ji obzvláště diabetici!

 
Skořice je obvykle spojována především s Vánocemi a vánočním pečivem. Díky jejím účinkům bychom ji měli ale zařazovat do jídelníčku daleko častěji. Její zázračné účinky by pak mohli ocenit zejména diabetici.
26.12.2015 05:15 |

podobné články

Technická sůl se stále prodává! Nezaměstnaní Poláci se živí ze zásob zavřených firem

 
Technická sůl zůstala bez dohledu. Majitel firmy, která ji vydávala za jedlou je zatčen a její život se zastavil. Propuštěni byli i hlídači - toho využili lidé z okolí a sůl si rozebírají, podle všeho i dál prodávají.
14.03.2012 14:05 |

podobné články

Sůl, sůl a zase sůl! Dětské šunky ve VELKÉM TESTU propadly!

 
Spotřebitelský časopis dTest se zajímal o kvalitu vepřové šunky prodávané v českých obchodech. V testu 12 šunek nejvyšší jakosti a 4 výběrových určených dle označení pro děti se ukázalo, že výrobci někdy uvádí větší podíl masa, než je skutečnost, a že dětská šunka nemusí být vždy zdravější.
01.10.2013 11:10 |

podobné články