Článek
Podobné články

Medik radí - 9. díl - Základy anatomie - Srdce

 
Srdíčko? Jak vypadá z čeho se skládá a jak vlastně funguje? Vydrží hodně? Nebo je křehoučké? Dozvíte se dál. Jen chci uvést, že zde uvádím opravdu základy, srovnatelné se střední školou. Pokud někdo má zájem o medicínu, jen pojmů k srdci je v anatomii asi 500 a embryonální vývoj a fyzikální proudění krve zde úplně vynechávám. Srdce(cor) je orgán vážící pouhých 300 gramů. Dokáže mimo jiné za klidových podmínek přečerpávát každou minutu pět litrů krve. Jistě bychom si svého srdce více vážili a snažili se předejít jeho onemocnění, kdybychom věděli, co tento nevelký orgán (váží pouhé 0,3 kg ) dokáže. Stavba Srdce se skládá ze dvou síňí a dvou komor. Levá síň(atrium dextrum) do které vstupuje dolní a horní dutá žíla(vena cava inferior a superior).Krev dále putuje přes trojcípou chlopeň(valva atrioventricularis dextra) do pravé komory(ventriculus dexter). Zde je vypuzována nahoru přes poloměsíčitou chlopeň(valva trunci pulmonalis) do plicních tepen a dále do plic. Z plic krev (už okysličená) putuje 4 plicními žílami(venae pulmonales sinistrae et dextrae) do levé síňě(atrium sinistrum) a déle přes dvojcípou chlopeň(valva atrioventricularis sinistra) do levé, mnohem mohutnější a silnější, levé komory(ventriculus sinister) a z té pře chlopeň aortální je rozváděna do celého těla tepnami a žílami se zas vrací do srdce. Srdce jako orgán vyživují tzv. koronární tepny. Jsou dvě arteria coronaria dextra et sinistra, které mají plno dalších větvení. Pokud se jediná ucpe a nedojde k opravě(bypass-přemostění šťepem z nohy nebo coronární angioplastika), člověk umírá. Srdce je mezi plícemi uloženo v osrdečníku(perikard),který pomocí epikardů naléhá na myokard(srdeční svalovinu) FCE Srdce za klidových podmínek přečerpává každou minutu 5 litrů krve ze žil do tepen, přičemž vypuzované krvi uděluje tlak potřebný k překonání odporu, který tepny kladou proudící krvi. Při tělesné práci se však srdeční výkon výrazně zvyšuje. Srdce musí za těchto podmínek přečerpat, a to pod ještě větším tlakem, 20, 30 i více litrů krve za minutu, aby se tkáním dostalo potřebné množství kyslíku a živin. To ovšem dovede jen zdravé srdce. Je-li srdce nemocné, odpoví na zvyšující se tělesnou zátěž varovnou bolestí. Ale i zdravé srdce je třeba na opakovanou zátěž přivykat, například pravidelným cvičením. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.08.2009 08:50 |

podobné články

Dezerty, po kterých neztloustnete

 
Držíte dietu nebo se snažíte stravovat zdravě, abyste si zpevnili tělo a shodili nějaké to přebytečné kilo? Nutnost vzdát se kvůli redukci hmotnosti oblíbených laskomin, mezi které patří především sladké všeho druhu, bývá jedním z nejčastějších důvodů, proč většina lidí u zdravého stravování nezůstane, poruší diety a vzdá se tak veškerých snů o postavičce jako lusk. Jestliže i vy pro sebe chcete něco udělat, ale je pro vás těžké omezovat se v konzumaci sladkého, pak vyzkoušejte naše dezerty, po kterých neztloustnete! I když chcete zhubnout, nemusíte se sladkých pochoutek vzdávat úplně. Našli jsme pro vás dva chutné sladké dezerty, po kterých neztloustnete, ale báječně si pochutnáte! Vyzkoušejte výborné dezerty, po kterých neztloustnete. Mlsejte bez výčitek! Milujete sladké, rádi si na něm pochutnáte, ale již vás nebaví, že nemůžete dopnout džíny, vaše oblíbená sukně je vám najednou malá a v obchodě jsou ty nejlepší kousky vždycky o dvě čísla menší? Pak právě pro vás následující řádky ukrývají recept na dva dezerty, po kterých neztloustnete, ale zaženete chuť na tolik oblíbené sladké, bez kterého se upřímně nedá žít! 1. Nepečené ovesné tyčinky plné rozinek a vlašských ořechů Potřebujete: 80 g rozinek 40 g ovesných vloček 40 g vlašských ořechů špetku soli Postup: Vločky dejte do mixéru a nechte je rozdrtit na co nejjemnější kousíčky. Poté k nim přidejte rozinky s vlašskými ořechy a všechny suroviny dobře rozmixujte. Ze vzniklé hmoty, která by měla být dobře vláčná (pokud ne, přidejte trošku vody) vytvarujte obdélník o tloušťce cca 1 cm a pomocí válečku jej přes potravinářskou folii nebo pečicí papír stlačte. Měla by vám vzniknout pevná hmota, ze které následně nakrájejte libovolně velké tyčinky. 2. Sezamové tyčinky s medovým nádechem Potřebujete: 500 g sezamových semínek 250 g medu Postup: Nejlépe nepřilnavou pánev nechte na plotně rozpálit a orestujte na ní sezamová semínka pěkně do... Čtěte více Příspěvek Dezerty, po kterých neztloustnete pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2016 17:50 |

podobné články

Recept na tvarohové muffiny

 
Lahodné muffiny zná snad úplně každý. Velice oblíbený sladký druh pečiva, který si mnoho lidí mylně plete s populárními cupcakes. Je pravdou, že na první pohled mají společný vzhled i pověstný košíček – ovšem to je vše. Zatímco cupcakes jsou barevné, hravé a veselé, muffiny působí obyčejně. Možná i vy máte osvědčený recept na sladké muffiny, po kterých se u vás doma vždycky jen zapráší. Existuje nespočet druhů, variací a možností, jak si muffiny připravit, díky čemuž máte pořád z čeho vybírat. My vám v dnešním článku představíme lahodné recepty na tvarohové muffiny, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Hurá do pečení! 1. Klasické tvarohové muffiny Pokud máte rádi jednoduchost, určitě vám radost udělá náš první recept. Díky němu si velice snadno a rychle připravíte chutné dortíčky, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Co si připravit: 2 vejce 1 vanilkový cukr 100 g cukru krupice 250 g měkkého tvarohu 100 ml oleje 200 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 1/2 lžičky vanilkového aroma Podle chuti: rozinky nebo čokoládové kousky Jak postupovat: Prosejte si mouku s kypřícím práškem. Přidejte rozinky/čokoládové kousky. V jiné misce si smíchejte vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a vanilkové aroma – vyšlehejte dohladka. Následně pomalu vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Připravte si vymazaný plech na muffiny nebo košíčky. Pomocí lžíce naplňte. Pečte cca 20 minut na 190°C. 2. Tvarohové muffiny s borůvkami Pokud si chcete muffiny něčím ozvláštnit, jednou z vhodných surovin jsou borůvky. Samozřejmě do mufinnů můžete zapéct cokoli, ale borůvkové muffiny by vám určitě neměly chybět v repertoáru. Co si připravit: 400 ml mléka 300 g polohrubé mouky 120 g měkkého tvarohu 300 g borůvek 80 g cukru 1 vejce 1 lžíce kypřícího prášku 1/2 lžičky citronové kůry 1/4 lžičky soli Po upečení: 250 g měkkého... Čtěte více Příspěvek Recept na tvarohové muffiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.07.2015 08:56 |

podobné články

Video přímo z továrny: Z čeho se doopravdy dělají hranolky od mekáče?

 
"Pro hranolky od mekáče":http://www.extra.cz/tenhle-zhulenec-si-zapalil-hranolek-od-mekace-co-myslite-ze-se-stalo má většina obyvatel této planety slabost. I ti, kteří se jinak snaží dodržovat zdravý životní styl. Všichni víme, jak jsou skvělé, a všichni tak nějak tušíme, že v nich bude něco přebývat nebo chybět. A proto jsou tak dobré.
22.01.2015 18:52 |

podobné články

Vyzkoušejte si složení 1000 dílků puzzle

 
Patříte mezi přemýšlivé typy lidí, kteří nejsou povrchni, rádi si sednou někam stranou a zabývají se problémem do hloubky? Možná patří mezi vaše koníčky také skládání obrázků puzzle. Je to oblíbená zábava, která učí trpělivosti, trénuje kombinační schopnosti, samostatnému myšlení. Proto neváhejte a vyzkoušejte si puzzle 1000, které skutečně prověří vaše schopnosti. Vynález kresliče map Puzzle je přitom překvapivě starým vynálezem. To první zhotovil jistý londýnský kreslič map už na konci 18. století. Mělo tvar států a nejprve se stalo učební pomůckou ve školách, na které si žáci trénovali svoje zeměpisné znalosti. Dlouho se také udrželo pouze ve školních lavicích. Později, zhruba někdy v polovině 19. století se ale pozvolna měnilo ve hru. Nešlo už jenom o státy a jejich sestavování. Navíc byl vynalezen stroj na výrobu puzzle. Skládání se stalo masovou zábavou a původně používané dílky z překližek nahradily ty lepenkové. Tím se zlevnila výroba a puzzle se rozšířilo mezi veřejností. Skutečnými mistry skládání se stali ti, kteří uměli složit velké obrazy o spoustě dílků. Puzzle může mít až neuvěřitelných 1000 dílků nebo dokonce ještě mnohem více! Můžete skládat různé tematicky zaměřené obrazy podle svého gusta. Obrázek s prostorovým efektem Jestliže ale jste nároční a nespokojíte s jen tak nějakým obrázkem, kupte si 3D puzzle. Velmi působivě znázorňují různé motivy a budete mít pocit, jakoby vystupovaly z obrazu přímo k vám. Ať už se jedná o motivy měst, obrazy, vesmír, přírodu či pohádkové motivy. Vše je velmi působivé. Dostanete skládanku až domů Prodej puzzle vám vysněnou skládanku dopraví až domů a vy už se můžete jenom těšit, jak se zahloubáte do skládání. Vyberete si z široké nabídky motiv, který vás nejvíce osloví a dostanete ho jako poštovní balíček. Rychlejší a lepší možnost už jste si skutečně vybrat nemohli. Příspěvek Vyzkoušejte si složení 1000 dílků puzzle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.09.2015 09:35 |

podobné články

Recept na lehkou brokolicovou polévku

 
Brokolicovou polévku mnoho lidí nemusí a to je škoda. Co si budeme nalhávat – brokolice rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ať už pro svou barvu nebo typickou chuť. Možná ani vy polévku z brokolice do svého jídelníčku nezařazujete tak často, jak by si tento výtečný pokrm zasloužil. A to je chyba. Brokolice je přitom pro naše zdraví více než prospěšná. Například je známá pro svůj vysoký obsah hořčíku, který nutně potřebujeme pro činnost svalů i srdce. Opomenout nesmíme ani vitamín C, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Zvlášť vhodná je pro ty, kteří se nevěnují kdovíjaké fyzické aktivitě, neboť díky obsahu draslíku ulehčuje srdci tak i krevnímu oběhu. O další důvod navíc, proč si připravit brokolicovou polévku dle našeho receptu. Recept na brokolicovou polévku Brokolicová polévka se dá připravit na vícero chutných způsobů. I my jsme pro vás připravili recept na její lehkou variantu, na které si můžete pochutnat i teď v létě. Potřebujete: 750 g brokolice 10 g másla 1,5 l vývaru 1 stroužek česneku 100 ml smetany muškátový oříšek sůl, pepř Postup přípravy: Brokolici omyjte, pečlivě očistěte a rozdělte na růžičky a košťály. Růžičky můžete nechat vcelku, košťály oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky a nechte jej chvilku podusit na rozpáleném oleji společně s nakrájenými plátky košťálu. Následně přilijte vývar a nechte na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté přidejte růžičky brokolice a vařte dalších 10 minut. Až bude brokolice měkká, můžete ji rozmixovat společně s vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu a dochuťte podle vlastní chuti strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brokolicovou polévku můžete podávat s troškou zakysané smetany nebo opečenými chlebovými krutonky. Příspěvek Recept na lehkou brokolicovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Jen pro silné žaludky: Hranolky McDonald’s jsou chemický koktejl!

 
K výrobě domácích hranolků jsou většinou potřeba jen tři suroviny – brambory, olej a sůl. Možná výsledný výrobek nemá dokonalý tvar, barvu a křupavost jako hranolky z McDonald’s, ale také neobsahuje čtrnáct aditiv – přidaných látek – z nichž některé jsou zdraví zvlášť škodlivé. Třeba terciální butylhydrochinon, který chrání před žluknutím tuků.
26.01.2015 17:01 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Připravte si zdravější hranolky

 
Hranolky a jiná smažená jídla jsou u nás velmi oblíbená a to zvláště u dětí. Rozhodně však nepatří mezi pokrmy zdravé výživy, obsahují spoustu nezdravého tuku a jsou špatně stravitelná.
30.10.2012 15:50 |

podobné články

Připravte si zdravější hranolky

 
Hranolky a jiná smažená jídla jsou u nás velmi oblíbená a to zvláště u dětí. Rozhodně však nepatří mezi pokrmy zdravé výživy, obsahují spoustu nezdravého tuku a jsou špatně stravitelná.
01.11.2012 08:35 |

podobné články

Tajemství hranolek z McDonald's: Z čeho se ve skutečnosti dělají?

 
Hranolky a hamburger jsou základními kameny tohoto nejslavnějšího řetězce restaurací s rychlým občerstvením. Z čeho se doopravdy vyrábějí slavné "mekáčové" hranolky? A jsou do nich přidávány ještě nějaké tajné přísady?
24.01.2015 07:31 |

podobné články

Soví kari, krysí hranolky a veverčí čína: Brit se už 30 let živí přejetými zvířaty

 
Krysí smažené hranolky a guláš z jezevce, to opravdu nezní jako hostina pro blízké přátele. Překvapivě to ale může fungovat. Jonathan McGowan už 30 let připravuje pouze zvířata, která našel mrtvá u silnice, popřípadě v lese. Přesto jsou jeho přátelé nadšeni a rádi k němu chodí na večeři.
14.10.2011 17:55 |

podobné články

PŘEKVAPIVÁ STUDIE: Hranolky a brambůrky mají více vitaminu C než citrony!

 
O škodlivosti smažených jídel jako jsou například hranolky nebo brambůrky slýcháme ze všech stran. Ale ne vše je jen černobílé, smažené brambory totiž mohou být i v určitém směru prospěšné. Přečtěte si proč.
19.11.2013 18:11 |

podobné články

Přítel jí snědl hranolky, tak ho pobodala

 
Smažené a řádně prosolené bramborové hranolky jsou podle neurologů u některých osob návykové jako tvrdé drogy. Řada lidí nemůže této nezdravé potravě odolat a příkladem je i čtyřiatřicetiletá Diane Claytonová z Anglie. Když jí partner porci hranolek snědl, podobně jako na drogách závislá osoba dostala amok. A šestadvacetiletého Simona Hilla pobodala.
12.01.2017 13:30 |

podobné články

Ledová káva je stejně „dietní“ jako pořádný steak s hranolky

 
Zapomeňte na oběd, pokud si na letní zahrádce dáte s přáteli ledovou kávu. Tento nápoj totiž v sobě obsahuje mnohdy tolik kalorií, co nijak dietní steak s hranolky.
27.07.2009 15:40 |

podobné články

Milla Jovovich: Jsem závislá na rybě s hranolky

 
Herečka a modelka Milla Jovovich se narodila v Kyjevě, má srbsko-ruské kořeny a od pěti let vyrůstala v USA, z jídel ale miluje typicky britskou kuchyni. Doslova závislá se stala na smažené rybě s hranolky známé pod anglickým fish&chips;.
10.08.2009 08:35 |

podobné články

Osobnosti: Milla Jovovich (99 článků)

Hranolky letos budou kvůli suchu kratší

 
Hranolky letos budou v průměru nejméně o deset milimetrů kratší, než mají být. Připustil to německý agrární svaz (DBV) v souvislosti s vlnou veder a sucha, které v posledních týdnech zasáhly velkou část Evropy.
23.07.2010 16:30 |

podobné články

Vědecky potvrzeno: Hranolky snižují dětem IQ

 
Hranolky snižují IQ. Platí to především u těch nejmenších. Našich dětí. Výzkum totiž potvrdil, že úměrně s množstvím tuku zkonzumovaného v tolik oblíbených hranolkách a hamburgerech, podstatně klesá IQ.
08.02.2011 14:15 |

podobné články