Článek

Papírna Street Food: Ústřice, maso i vegetariánské dobroty přímo ze stánku

 
Exotické chuťovky, vegetariánské pochoutky i pořádné masové porce si mohli dát v Plzni návštěvníci festivalu pouličního jídla Papírna street food. Redaktor Blesku zkusil pokrmy za vás.
11.09.2016 21:05 |

podobné články

Podobné články

Raw food – užitečné zásady, co se budou hodit

 
Fenomén známý jako raw food vám jistě nemusíme zdlouhavě představovat. Živá strava pohltila celý svět a kouzlu přirozeného, zdravého, chutného a navíc i sytého jídla podlehlo nespočet lidí. U raw food jde především o přípravu pokrmů z čerstvých potravin bez jakýchkoli konzervantů, které neprošly tepelnou úpravou nad 42°C. Příznivci živé stravy tak konzumují převážně zeleninu a ovoce, v jídelníčku jim nechybí mořské řasy, chutné ořechy nebo klíčky. Jestliže se o raw food také zajímáte, pak si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám představíme užitečné zásady, jež se vám v tomto životním stylu jistě budou hodit. Zásada první: Konec stání u plotny! Každá svědomitá hospodyňka ví, že čas strávený u plotny, hrnců, pekáčů a pánviček mnohdy leze až do několika hodin. S raw food nic takového zažívat nebudete a čas, který jste dříve strávili vařením, tak budete moci využít mnohem zajímavějším způsobem. U živí stravy si práci usnadníte pomocí sušičky, klíčidla, odšťavňovače a kuchyňského robotu. Zásada druhá: Strava, která osvěží! U raw food pracujete s čerstvou zeleninou a ovocem, které mají vysoký podíl vody. Což je dobře, protože v takovém případě vás připravené pokrmy nejen příjemně osvěží, ale zároveň i hydratují, čím napomáhají k pitnému režimu. Zásada třetí: Obavy jsou zbytečné! Mnoho lidí raw food odsuzuje především z toho důvodu, že se zde pracuje se syrovými surovinami. Možná i vy máte obavy, že se díky ovoci, zelenině nebo klíčkům dostatečně nenajíte, ale věřte, že tento strach je úplně zbytečný. Zásada čtvrtá: Sladkosti povoleny! Milujete sladké? Pak pro vás máme dobrou zprávu! S raw food se nebudete muset v sladkostech omezovat a zkrátka budete moci mlsat bez omezení! Zajímá vás, jak je to možné? Raw vůbec nepracuje s rafinovaným cukrem, což znamená, že ať už si podle pravidel připravíte cokoli, nepřiberete. Příspěvek Raw food – užitečné zásady, co se budou hodit pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.01.2016 03:00 |

podobné články

Mouchy se radují: Papírna a výrobna mucholapek v Židlochovicích hoří

 
V Židlochovicích na Brněnsku shořela papírna a výrobna mucholapek Papírna Moudrý. Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kropáčkové se vážně zranil jeden člověk a vrtulník ho přepravil do nemocnice. Podle židlochovického starosty Jana Vituly se prvotní škody odhadují na 40 a možná i 50 milionů korun.
18.12.2016 13:20 |

podobné články

Tip na víkend: Ochutnejte jídlo z ulic Brazílie, Indie, Japonska či Mexika

 
Úspěšný pražský food festival má »pokračování«! V Plzni v sobotu 3. září budou mít návštěvníci akce Papírna street food od 10 hodin možnost ochutnat speciality, kterými lze „zatlouct“ chuť nebo hlad na ulicích v Austrálii, Izraeli nebo Brazílii.
31.08.2016 14:55 |

podobné články

Simon Cowell vytvořil novou soutěž kuchařských talentů Food Glorious Food

 
Hudební a televizní producent Simon Cowell se rozhodl vytvořit novou soutěž talentů. Světu dal televizní formát X Factor, teď přichází ve spolupráci s britskou televizí ITV1 se soutěžní reality show Food Glorious Food, v níž budou o prvenství zápolit lidé mající talent pro vaření a kulinářské umění.
11.06.2012 12:05 |

podobné články

Osobnosti: Simon Cowell (109 článků)

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Kuchařská hvězda zavádí vegetariánské menu. Myslí ekologicky

 
Hvězda francouzské gastronomie mění koncept ve své restauraci. Chce nabídnout svým hostům především vegetariánské pokrmy.
23.09.2014 07:00 |

podobné články

Street Food Jam v Holešovicích: „Gastro-orgie“ pravidelně lákají Pražany

 
Pražské Holešovice nabízejí v průběhu letních prázdnin možnost ochutnat velké množství specialit ze všech koutů planety. Každou druhou neděli probíhá na zahradě klubu Cross akce s názvem »Street Food Jam«, kde se nacházejí ty nejrozmanitější chutě světa. Najdete tady Japonsko, Mexiko, Spojené státy americké, Itálii a spoustu dalších kulinářských velmocí.
10.07.2016 16:10 |

podobné články

5 fotografií zbytků jídla a pochybně vypadajících polévek – to je šílenství jménem "sad food"

 
Před časem jsme vás "informovali":http://www.extra.cz/konec-fenomenu-zvaneho-food-porn-majitele-restauraci-uvazuji-o-zakazu-fotit-si-jidlo-pred-jeho-konzumaci o blížícím se konci fenoménu zvaného "food porn". Mnozí majitelé restaurací na tuto mánii zareagovali tak, že v prostorách svých podniků jednoduše zakázali fotografovat, a jiní zašli dokonce tak daleko, že si pořídili rušičky signálu mobilních telefonů.
09.03.2014 13:55 |

podobné články

10. ročník Prague Food Festivalu: Blesk.cz pro vás sestavil hitparádu jídel

 
Slavnost dobrého jídla Prague Food Festival se koná už podesáté, v neděli 29. května je poslední možnost ji navštívit. „Hnacím motorem jsou lidé, kteří si o něj neustále píšou a inspirují nás, jak udělat další ročník,“ uvedl zakladatel Pavel Maurer. Na letošní ročník pozval restaurace z celého Česka. Největší hity a zajímavá jídla Prague Food Festivalu za vás ochutnal reportér Blesk.cz. Jak dopadly na stupnici od jedné do deseti (nejlepší) v ochutnávce?
29.05.2016 07:10 |

podobné články

Salma Hayek: Na manželství mě děsí pořád něco, třeba ústřice na Vánoce

 
LOS ANGELES (Famous) – Mexická rodačka Salma Hayek netušila, co jí manželství s Evropanem přinese. A neměla prý vůbec ponětí, že bude denně překvapována navíc proto, že si ze starého kontinentu vybrala zrovna Francouze. Doslova bulvy začala valit, když jí choť místo krocana na štědrovečerní tabuli přinesl čerstvé ústřice.
23.10.2009 06:05 |

podobné články

Osobnosti: Salma Hayek (216 článků)

Naučte se od profesionála otevírat ústřice

 
V Praze se opět bude zdolávat gurmánská lahůdka. V sobotu 27. března se tu již podeváté uskuteční mistrovství světa v otevírání ústřic. Přestože tato světoznámá lahůdka není v tuzemsku tolik oblíbená, i Češi mají na ústřice své přeborníky.
17.03.2010 13:45 |

podobné články

Ústřice a pravé šampaňské: Takhle vypadala nejluxusnější párty ve Varech: Zaplatil ji třetí nejbohatší Čech!

 
Ústřice, vybraná masíčka, sushi, nejdražší ryby, koktejly nebo pravé šampaňské. Takhle vypadala zatím nejluxusnější párty filmového festivalu v Karlových Varech. A stála pořádný balík! Zaplatitl ji třetí nejbohatší Čech Karel Komárek.
05.07.2012 11:35 |

podobné články

KOLIK ústřic otevřete za hodinu? Tohle je rekord!

 
Když se řekne ústřice, vybaví si většina lidí Francii. V této zemi také v roce 2002 vytvořili světový rekord v největším počtu otevřených lastur ústřice během hodiny. Jenže letos na Ústřicovém festivalu v Tyne Valley jim ho vyfoukli. Na kanadském ostrově Prince Edwarda totiž dokázali za hodinu otevřít 8 840 mlžů tohoto druhu.
08.08.2014 12:00 |

podobné články

Máte rádi ústřice? Tahle česká reportérka ne. Ochutnávka dopadla neslavně, obsah úst letěl ven

 
Reportérka Primy Andrea Ježková si premiéru v ochutnání ústřice odbyla před kamerou. Příležitost se jí naskytla na škole vaření při přípravě reportáže do tištěného magazínu televize. Do tajů konzumace ústřic se ji pokusila zasvětit kolegyně Martina Jandová.
21.01.2015 14:41 |

podobné články

Osobnosti: Martin Janda (77 článků) , Martina Jandová (72 článků)

Nedočkavá Jiřina Bohdalová (84): Kterak "Křemílek" papal ústřice!

 
To jsou muka! Chuť narůstá raketovou rychlostí, jenže ústřice ne a ne povolit. Nedočkavá Jiřina Bohdalová (84) nevydržela a pustila se do ještě neotevřené pochoutky, div si nevylámala zuby!
10.12.2015 05:10 |

podobné články

Osobnosti: Jiřina Bohdalová (689 článků)

Letošní Prague Food Festival nabídl i hmyzí pochoutky

 
Třídenní Prague Food Festival v Královské zahradě Pražského hradu letos navštívilo přes 18.000 labužníků. Šestihektarový areál nabídl 45 stánků předních českých restaurací, barů nebo sommeliérů. Hitem letošního ročníku byly podle organizátorů exotické pokrmy s cvrčky, sarančaty a červy.
28.05.2012 15:05 |

podobné články

Prague Food Festival i v dešti přilákal 18.000 lidí

 
V Královské zahradě Pražského hradu vyvrcholil dnes večer třídenní kulinářský svátek všech, kteří podle jeho zakladatele Pavla Maurera "nechtějí jíst blbě". I přes nepřízeň počasí na něj podle organizátorů zavítalo kolem 18.000 příznivců kvalitní kuchyně, což je srovnatelné s loňskem. Vedle gourmetů přišli úplní laici a také ti, kteří sedmý ročník Prague Food Festivalu vyhledali po dobrých zkušenostech z let minulých. Mohli tu u 42 stánků vidět při práci desítky šéfkuchařů předních českých restaurací a ochutnat jejich speciality.
26.05.2013 19:15 |

podobné články