Článek

Osvědčené rychlovky: Brokolicová polévka s vejcem podle Boženy Peřinové

 
Určitě to znáte - přijdete domů, máte hlad, ale nechcete se uplně přecpávat. Co s tím?
23.03.2015 05:15 |

podobné články

Podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Večeře v retro stylu:Brokolicová polévka v chlebu

 
Máte rádi vydatné polévky, které vystačí jako celé velké jídlo? Tak to je právě pro vás jako stvořená hustá brokolicová polévka se smetanou nalitá do voňavého bochníčku chleba
09.02.2014 10:25 |

podobné články

Rychlovky za pár korun: Kynuté knedlíky s meruňkami podle Boženy Peřinové

 
No řekněte sami, nechutná snad každému poctivá česká bramboračka, škubánky nebo knedlíčky? Dnes vás ale naučíme další jídla, které nezruinují vaši peněženku a přitom vám zachutnají.
01.07.2014 05:10 |

podobné články

Rychlovky Ládi Hrušky: Sýrové bulky, chlebová polévka a termix

 
Kuchařský experimentátor ve svém pořadu Rychlovky Ládi Hrušky připomíná vaše nejoblíbenější recepty. Tentokrát to budou sýrové bulky, chlebová polévka a tvarohový dezert.
22.11.2014 11:50 |

podobné články

Polníčková polévka s křepelčím vejcem

 
Máte chuť na něco lehkého a dobrého? Polníčkovou polévku můžete připravit také klasicky s olejovo-octovou zálivkou. Můžete také přidat trochu opečené slaniny nebo bylinky podle chuti. Ovšem polníčková polévka vás mile překvapí. Pokud ji vyzkoušíte, ...
10.05.2010 09:05 |

podobné články

Odborníci získali DNA Boženy Němcové. Chtějí vystopovat její původ

 
Týmu odborníků se podařilo po dvouletém výzkumu získat mitochondriální DNA spisovatelky Boženy Němcové, mohlo by to pomoci při vyjasnění jejího původu. Uvedl to člen týmu a ředitel Muzea Boženy Němcové v České Skalici Milan Horký.
04.02.2017 11:40 |

podobné články

Osobnosti: Božena Němcová (77 článků)

Recept na lehkou brokolicovou polévku

 
Brokolicovou polévku mnoho lidí nemusí a to je škoda. Co si budeme nalhávat – brokolice rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ať už pro svou barvu nebo typickou chuť. Možná ani vy polévku z brokolice do svého jídelníčku nezařazujete tak často, jak by si tento výtečný pokrm zasloužil. A to je chyba. Brokolice je přitom pro naše zdraví více než prospěšná. Například je známá pro svůj vysoký obsah hořčíku, který nutně potřebujeme pro činnost svalů i srdce. Opomenout nesmíme ani vitamín C, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Zvlášť vhodná je pro ty, kteří se nevěnují kdovíjaké fyzické aktivitě, neboť díky obsahu draslíku ulehčuje srdci tak i krevnímu oběhu. O další důvod navíc, proč si připravit brokolicovou polévku dle našeho receptu. Recept na brokolicovou polévku Brokolicová polévka se dá připravit na vícero chutných způsobů. I my jsme pro vás připravili recept na její lehkou variantu, na které si můžete pochutnat i teď v létě. Potřebujete: 750 g brokolice 10 g másla 1,5 l vývaru 1 stroužek česneku 100 ml smetany muškátový oříšek sůl, pepř Postup přípravy: Brokolici omyjte, pečlivě očistěte a rozdělte na růžičky a košťály. Růžičky můžete nechat vcelku, košťály oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky a nechte jej chvilku podusit na rozpáleném oleji společně s nakrájenými plátky košťálu. Následně přilijte vývar a nechte na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté přidejte růžičky brokolice a vařte dalších 10 minut. Až bude brokolice měkká, můžete ji rozmixovat společně s vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu a dochuťte podle vlastní chuti strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brokolicovou polévku můžete podávat s troškou zakysané smetany nebo opečenými chlebovými krutonky. Příspěvek Recept na lehkou brokolicovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Co jíst na zelený čtvrtek? Špenátovou polévku s vejcem!

 
Víte, že na zelený čtvrtek byste podle tradice měli jíst zelené potraviny? Uvařte si třeba jednoduchou špenátovou polévku, kterou ozdobíte vejcem. Je to vitamínová bomba a chutná skvěle.
17.04.2014 06:15 |

podobné články

Ani pánev Škromacha v Liberci před vejcem nezachránila

 
Poslance a místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha ve čtvrtek v Liberci před vejcem nezachránila ani pánev, kterou se vybavil na obranu.
28.05.2009 17:25 |

podobné články

Muž hodil po své ženě pštrosím vejcem, dostal půl roku

 
Hod vajíčkem může jen těžko dostat někoho do vězení. Šestačtyřicetiletý Novozélanďan si za to ovšem vysloužil trest odnětí svobody na šest měsíců, uvedla minulý týden novozélandská média. Po své manželce totiž ze vzteku hodil pštrosím vejcem, které vážilo něco lehce přes kilogram.
30.08.2012 09:50 |

podobné články

Vejcem přímo do hlavy. Jako Paroubek to schytal známý politik ve Francii

 
Nepříjemný zážitek čekal na zemědělské výstavě v Paříži favorita francouzských prezidentských voleb Emmanuela Macrona. Při průchodu mezi stánky po něm kdosi z jeho odpůrců hodil vejcem a trefil ho rovnou do čela. S touto svéráznou formou protestu má zkušenost řada politiků včetně českého expremiéra Jiřího Paroubka.
02.03.2017 09:55 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Paroubek (3273 článků)

PROSTŘENO: Levná a hustá polévka podle Petra Marka

 
Polévka se jmenuje po malém synovci, kterému tato hustá zapražená polévka od mladého strýčka chutná.
03.05.2014 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Marek (147 článků)

Last minute nepečené cukroví: Roláda podle Boženy Peřinové

 
Vánoce jsou definitivně tady. První adventní svíčku jsem zapálili už v neděli 1. prosince, o pár dní později na dveře zaklepe Ježíšek. Co si tento čas zpříjemnit? Zkuste podle receptů našich čtenářů tradiční i novátorské recepty na cukroví.
20.12.2013 05:07 |

podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je...
09.02.2015 18:21 |

podobné články

Sladké dobroty: Buchta s tvarohem a ovocem podle Boženy Peřinové

 
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
05.04.2014 05:20 |

podobné články

Velikonoční mlsání: Medové jidáše podle Boženy Peřinové

 
Velikonoce jsou opět tady a my opět přemýšlíme, čím je letos ozvláštnit. Vyzkoušejte recepty našich čtenárů a prožijte příjemné svátky.
16.04.2014 05:15 |

podobné články

Letní sladké dobroty: Meruňkovo-smetanové řezy podle Boženy Peřinové

 
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
25.07.2014 05:20 |

podobné články

Sladké dobroty: Jablečný perník podle Boženy Peřinové

 
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
11.10.2014 05:10 |

podobné články

Sladké dobroty: Tatranková bábovka podle Boženy Peřinové

 
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
19.02.2015 05:10 |

podobné články