Článek

Opeřenému symbolu demokracie hrozí vyhynutí. Jeho maso je příliš chutné

 
Páv je nejen krásný pták původem z Asie, ale také národním symbol Barmy a především politické strany nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která je nyní u moci. Ani to ho však evidentně nedokáže zachránit od vyhynutí. V jiných asijských zemích přitom už z volné přírody zmizel.
04.09.2016 10:45 |

podobné články

Podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Až 200 druhům ptáků hrozí akutně vyhynutí

 
Počet ptačích druhů, kterým hrozí vyhynutí, se v tomto roce zvýšil na bezmála dvě stovky. Mezinárodní hlášení je o to více alarmující, že na záchraně živočišných druhů pracuje stále více odborníků, kteří však nejsou schopni tragickému trendu zabránit.
14.05.2009 12:40 |

podobné články

Varování: Čtvrtině živočichů v EU akutně hrozí vyhynutí

 
Zhruba čtvrtině evropských živočišných druhů hrozí vyhynutí, varovala v úterý Evropská komise. Představila v této souvislosti novou strategii, jak zastavit do roku 2020 ubývání živočišných a rostlinných druhů v EU.
03.05.2011 13:30 |

podobné články

Expert odpovídal: Jak jsou na tom Češi s plodností? Hrozí nám vyhynutí?

 
Početí dítěte není samozřejmostí. Řada lidí cíleně odkládá založení rodiny, aniž by si uvědomovala rizika - populace stárne a plodnost se zhoršuje! Jak jsou na tom ale vůbec Češi s plodností? Hrozí nám vyhynutí? Kolik Čechů se narodilo "ze zkumavky"? Hostem chatu na Blesk.cz byla MUDr. Hana Višňová, PhD., vedoucí lékařka přední pražské kliniky reprodukční medicíny.
18.11.2013 20:36 |

podobné články

Vzácného savce ohrožuje plot proti uprchlíkům. Hrozí mu vyhynutí

 
Maďarsko si sice oplocením hranic chrání před příchodem uprchlíků, bariéra ale komplikuje život divoké zvěři. Hrozí kvůli ní vyhynutí mimořádně vzácného savce, kterého žijí na světě už jen zhruba čtyři stovky.
07.10.2016 16:20 |

podobné články

Co uvařit k obědu, když vás honí čas

 
Co uvařit k obědu, když vás honí čas a vy si nemůžete dovolit stát několik hodin u sporáku s vařečkou v ruce? Tak nad touhle otázkou se čas od času zamyslí snad úplně každý. Vaření sice může být vaším největším koníčkem, ovšem i přesto tu a tam potřebujete recept na nějakou chutnou rychlovku, jejíž příprava vám nezabere hodiny, ale jen několik málo minut. Nezáleží na tom, zda před sebou máte důležitou pracovní schůzku, spěcháte na taneční vystoupení vaší dcery nebo se zkrátka jen chystáte ven s přáteli na skleničku něčeho dobrého – vědět, co uvařit k obědu, když vás honí čas, se vždycky hodí! Máte jen několik málo minut, než budete muset vyrazit z domu a stále ještě nemáte nápad na rychlý oběd, který by každému zachutnal a vás zbytečně nepřipravil o cenné minuty. Přečtěte si náš dnešní článek, ve kterém získáte inspiraci co uvařit k obědu, když vás honí čas. Připravili jsme pro vás chutné recepty, které vás nalákají již svým názvem a svou chutí vám doslova učarují! Vepřová panenka zalitá pikantní pepřovou omáčkou Máte rádi maso a nejraději připravujete chutné pokrmy právě z této ingredience? Pak neváhejte a inspirujte se hned prvním receptem! Lehce pikantní pepřová omáčka zachutná každému, kdo má rád pálivé a panenka je klasika, na které si smlsne úplně každý. Potřebujete: 1,5 kg vepřové panenky 50 g másla 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje 2 dcl smetany na vaření 50 g nakládaného pepře v nálevu vaničku „šťáva na světlá masa“ sůl, pepř Postup: Vepřovou panenku omyjte, osolte a opepřete z obou stran a zprudka opečte na pánvi. Poté vložte do trouby a pečte při 190°C cca 8 minut podle velikosti masa. Po uplynutí času nechte vepřové maso odpočinout. Mezitím si z výpeku připravte pepřovou omáčku. Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět a poté na ní orestujte nakládaný... Čtěte více Příspěvek Co uvařit k obědu, když vás honí čas pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 15:40 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Kukačce hrozí vyhynutí!

 
Vrabec, vlaštovka, vrána, koroptev a kukačka. Ti nejobyčejnější ptáci z naší přírody. Co mají společného? Jsou téměř na vyhynutí. Třeba kukačka je vůbec nejrychleji ubývajícím druhem u nás! Za třicet let dokonce z naší přírody zmizelo na 10 milionů kusů ptactva!
03.02.2010 06:45 |

podobné články

Třetině rostlin a živočichů na Zemi hrozí vyhynutí

 
OSN připravuje každoroční zprávu monitorující situaci ohrožených živočišných a rostlinných druhů na naší planetě. Podle nejnovějších informací je v ohrožení vyhynutí celá jedna třetina rostlin a živočichů. Očekává se, že tento velmi alarmující stav bude oficiálně zveřejněn během tohoto týdne.
11.05.2010 13:35 |

podobné články

Byl natočen vzácný tasmánský čert, druh na pokraji vyhynutí

 
Australští vědci bijí na poplach, dalšímu zvířecímu druhu hrozí vyhynutí. Ďáblovi medvědovitému (známému také jako tasmánský čert) přibyl další existenční problém. Jsou jím tři nově navržené doly v poslední oblasti, kde se "čerti" volně vyskytují.
24.07.2012 11:30 |

podobné články

Podivuhodné dějiny žraloků: Od evolučního mistrovství k hrozbě vyhynutí

 
Když se řekne žralok, většina lidí si představí torpédovitého zabijáka s obří zubatou tlamou jako vystřiženého z legendárního bijáku Čelisti. Jenže na světě existuje mnoho různých druhů žraloků rozmanitého vzhledu. Pověst nelítostných zabijáků, která žraloky neprávem obklopuje, se podepsala na tom, že jejich počet v posledních desetiletích výrazně klesl a ekologové bijí na poplach. Bez ochrany hrozí tvorům, které představují mistrovské dílo evoluce, úplné vyhynutí. 
04.10.2015 14:10 |

podobné články

Gepardi jsou na vyhynutí. Zbývá jich 7100 a dál je zabíjejí

 
Nejrychlejším kočkovitým šelmám na světě hrozí podle nové studie vyhynutí. Gepardů, kteří se vyskytují takřka výhradně v Africe, zbývá pouze okolo 7100 jedinců a jejich počet rychle klesá. Příčinou je zejména častý kontakt s lidmi a fakt, že gepardí kožešina je velmi draze placeným módním artiklem, po němž je velká poptávka.
27.12.2016 08:30 |

podobné články

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Hvězda versus svastika. Jeden ze symbolů má před soudem výhodu

 
Používání symbolů spjatých s komunistickou totalitou není v Česku až takový problém. Nositeli těchto symbolů stačí dát najevo, že chce komunistické společnosti demokratickou cestou. Opačný extrém je ale v naší zemi tvrdě postihován.
16.01.2012 21:35 |

podobné články