Článek

Novinka ve vašem jídelníčku: Nevařte, jezte RAW!

 
RAW strava není jenom výstřelek moderní doby, je to prostě jídlo. Zdravé, chutné, syté a navíc po něm zhubnete. Co vlastně RAW je a co vám přinese?
01.04.2015 10:15 |

podobné články

Podobné články

Raw food – užitečné zásady, co se budou hodit

 
Fenomén známý jako raw food vám jistě nemusíme zdlouhavě představovat. Živá strava pohltila celý svět a kouzlu přirozeného, zdravého, chutného a navíc i sytého jídla podlehlo nespočet lidí. U raw food jde především o přípravu pokrmů z čerstvých potravin bez jakýchkoli konzervantů, které neprošly tepelnou úpravou nad 42°C. Příznivci živé stravy tak konzumují převážně zeleninu a ovoce, v jídelníčku jim nechybí mořské řasy, chutné ořechy nebo klíčky. Jestliže se o raw food také zajímáte, pak si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám představíme užitečné zásady, jež se vám v tomto životním stylu jistě budou hodit. Zásada první: Konec stání u plotny! Každá svědomitá hospodyňka ví, že čas strávený u plotny, hrnců, pekáčů a pánviček mnohdy leze až do několika hodin. S raw food nic takového zažívat nebudete a čas, který jste dříve strávili vařením, tak budete moci využít mnohem zajímavějším způsobem. U živí stravy si práci usnadníte pomocí sušičky, klíčidla, odšťavňovače a kuchyňského robotu. Zásada druhá: Strava, která osvěží! U raw food pracujete s čerstvou zeleninou a ovocem, které mají vysoký podíl vody. Což je dobře, protože v takovém případě vás připravené pokrmy nejen příjemně osvěží, ale zároveň i hydratují, čím napomáhají k pitnému režimu. Zásada třetí: Obavy jsou zbytečné! Mnoho lidí raw food odsuzuje především z toho důvodu, že se zde pracuje se syrovými surovinami. Možná i vy máte obavy, že se díky ovoci, zelenině nebo klíčkům dostatečně nenajíte, ale věřte, že tento strach je úplně zbytečný. Zásada čtvrtá: Sladkosti povoleny! Milujete sladké? Pak pro vás máme dobrou zprávu! S raw food se nebudete muset v sladkostech omezovat a zkrátka budete moci mlsat bez omezení! Zajímá vás, jak je to možné? Raw vůbec nepracuje s rafinovaným cukrem, což znamená, že ať už si podle pravidel připravíte cokoli, nepřiberete. Příspěvek Raw food – užitečné zásady, co se budou hodit pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.01.2016 03:00 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Recenze: Kuchařka představuje raw jako speciální dietu pro zdraví a krásu

 
Nemusíte být vitariáni, abyste občas zatoužili po tepelně neupraveném jídle. A tím nemyslíme pouze zeleninové saláty. Raw neboli syrová strava se do naší republiky dostává postupně už několik let, až v posledních měsících ale zažívá skutečný boom. Desítky nádherných receptů najdete i v nové publikaci nakladatelství Smart Press – Raw pro zdraví a krásu.
16.05.2016 15:10 |

podobné články

Syrová strava je „in“, dá se sehnat levně? Expertka: Ano, ale není pro každého

 
Raw food neboli syrová strava je hitem posledních měsíců a je čím dál více populárnější. Při praktickém využití potravin ale záhy zjistíme fakt, že raw strava je poměrně drahá. Pokud jste někdy uvažovali, že tento způsob stravování zkusíte, máme pro vás tipy, jak ho zlevnit. Nejdříve ale musíte zvážit, zda je pro vás raw strava vůbec vhodná, protože s sebou nese i určitá rizika.
24.09.2016 06:00 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Dejte si to v RAW kvalitě: 3 recepty dobré, rychlé a syrové!

 
Už jste zkusili zařadit do svého jídelníčku RAW stravu? Tedy jídlo, které se tepelně neupravuje, takže si zachová všechny živiny a vitamíny. Jestli ne, máme pro vás tři recepty, které jsou ideální pro začátečníky. Jsou rychlé a výborné!
05.08.2016 09:45 |

podobné články

Ovovegetarián, raw, paleo: Je odlišný jídelníček cesta do hrobu či ku zdraví?

 
Bezplepková nebo paleo dieta, raw strava – to je jen zlomek z celé řady možností způsobu stravování. Existují i laktoovovegetariáni, pulovegetariáni a ti, co se stravují podle genetického testování. Pro mnoho lidí je jejich způsob stravování životní styl a vedou je k tomu zdravotní, sociální, ale i náboženské důvody. Odborníci ovšem radí brát alternativní způsoby stravování pouze jako inspiraci, protože při plném dodržování některých radikálních jídelníčků nedostává tělo všechny potřebné živiny. Jaké jsou druhy stravování a jaká jsou jejich pro a proti?
29.01.2017 11:40 |

podobné články

Jak na zácpu přírodní cestou

 
Z medicínského hlediska může mít zácpa nespočet příčin. Počínaje žaludečními vředy, vředů na dvanácterníku, karcinomu slinivky a další. Časté střídání průjmu a zácpy se objevuje také u lidí, jež trpí na dráždivý tračník. Ale proč strašit sněhulákem v létě. Nejčastěji trpí na zácpu lidé, kteří chybují ve svém jídelníčku a přijímají pramálo vlákniny a mají tudíž v nepořádku zažívací ústrojí. Pomáhat si od zácpy chemickými projímadly příliš situaci neřeší a jde skutečně pouze o krajní řešení. Lékaři stále častěji upozorňují na návykovost některých volně dostupných prostředků i na další nepříjemné vedlejší účinky. V některých případech mohou chemická projímadla zácpu ještě zhoršit, jelikož střeva přestanou vyvíjet vlastní napětí hladkého svalstva střevní stěny. Stejně tak doktoři varují před používáním nápojů z listu senny či ricínového oleje – oba jmenované prostředky škodí střevním stěnám. Nejčastější příčiny zácpy Málo vlákniny v jídelníčku Nedostatečný pitný režim Stres Nemoci a medikamenty Genetické dispozice Jak na zácpu přírodní cestou Ihned po probuzení vypijte sklenici vlažné vody případně Mlýnský pramen či Šaratici. Jak už jsme uvedli výše, zařaďte do svého jídelníčku dostatek vlákniny: ovoce a zelenina. Proti zácpě pomáhá i konzumace dvou jablíček večer – než jdete spát. Podobně fungují i meruňky, hrušky, křížaly či sušené ovoce. Kartáčem na střeva jsou i sušené datle. Výtečnou babskou radou neprohloupíte – dejte si vařené sušené švestky a rovněž vypijte vodu, ve které jste švestky uvařili. Pokud vás zácpa trápí opravdu často, vypijte 3x denně před jídlem neslazený domácí jablečný mošt. Doprovází-li zácpu nepříjemná bolest břicha, pořiďte si směs kmínového oleje a masírujte si jim břicho – používá je nejen u malých dětí, ale i dospělých. Pomoci může i teplá sedací lázeň s kostivalem, čekankou a jitrocelem. Doplnit můžete tuto proceduru ještě o popíjení čaje rooibos proti zácpě. Zařaďte do svého jídelníčku luštěniny a ovesné vločky. Se zácpou pomohou i namočená lněná semínka ve vodě – po pár... Čtěte více Příspěvek Jak na zácpu přírodní cestou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
25.04.2016 02:55 |

podobné články

Zastánkyně raw stravy Helena Houdová pod palbou kritiky "svých" veganů: Její syn vypadá nemocně a potřeboval by pořádnou výchovu

 
To, co se dělo před televizními kamerami, to snad celý národ doteď nepobírá. Diváci Show Jana Krause jen nevěřícně koukali, co se to na červené sedačce odehrává a co je syn Heleny Houdové (36) Darien (8) schopný udělat. Dokonce modelku odsoudili i její stoupenci raw stravy a nešetří na ni ostrou kritikou.
24.06.2016 18:25 |

podobné články

Osobnosti: Jan Kraus (989 článků) , Helena Houdová (92 článků)

Lidé ještě před milionem let jedli syrovou stravu

 
Syrová strava neboli moderně z anglického originálu také raw food je dnes velmi populární. Její stoupenci věří, že je mnohem zdravější než potraviny tepelně upravené. Nicméně ještě před milionem roků byli stoupenci raw stravy všichni příslušníci tehdejších druhů člověka. Oheň podle nových analýz plaku na zubech prvních Evropanů začali používat až někdy před osmi sty tisíci let.
20.12.2016 10:35 |

podobné články

Co se stane, když vyloučíte maso z jídelníčku?

 
Americká vláda zveřejnila doporučení k vyváženému a zdravému jídelníčku. Lobby producentů masa ho značně ovlivnilo a tak se v něm nedoporučuje jeho vyloučení ze stravy. K velkému rozhořčení uznávaného odborníka profesora Randalla Stafforda. Podle něj existují totiž tisíce důkazních studií, podle nichž vyloučení masa z jídelníčku znamená zlepšení zdraví na mnoha úrovních. Sníží se tím riziko mnoha typů rakoviny, chorob srdce i diabetu.
15.07.2016 10:05 |

podobné články

Superpotraviny na každý den: Tohle nesmí chybět ve vašem jídelníčku

 
Jsou potraviny, které byste měli do svého jídelníčku zařadit opravdu každý den, zajistíte si tím dobré trávení, nízkou hladinu cholesterolu nebo snížíte riziko srdečních a onkologických onemocnění.
18.12.2013 12:16 |

podobné články

Které potraviny prospějí vašemu zažívání?

 
Trápí vás zažívání? Máte problémy s trávením? Trpíte na zácpu, plynatost a nadýmání? S těmito zdravotními neduhy se potýká mnoho lidí a často vyhledávají lékařskou pomoc, i když to není vždy úplně nutné. Problémy se zažíváním možná máte i vy. Už jste dokonce přemýšleli i nad tím, že se necháte vyšetřit. Ještě než se seberete a půjdete k lékaři, vyzkoušejte to s potravinami, které vám pomohou. Jaké potraviny prospívají zažívání? Jaké potraviny byste měli dlouhodobě zařadit do svého jídelníčku a jíst je pravidelně? Bílý jogurt Jako první mezi potraviny, které mají pozitivní účinky na naše zažívání, zařadíme čistý bílý jogurt. Máme ale na mysli kvalitní bílé jogurty, které obsahují živé kultury, jež z vašeho těla odstraní vše špatné. Zlikvidují špatné kultury, kvůli kterým vás trápí plynatost nebo nadýmání a které rovněž mohou způsobit i průjem. Fenykl Málokdo to ví, ale pokud fenykl pořádně rozžvýkáte, pak z něho uvolníte terpenoid Atheol, což je sloučenina, která zvyšuje pohyblivost střev a dokáže předejít nepříjemným žaludečním křečím. Ananas Ananas je velice oblíbený druh exotického ovoce, který by ve vašem jídelníčku určitě neměl chybět a to nejen proto, že je šťavnatý a jednoduše dobrý, ale rovněž i z toho důvodu, že obsahuje cysteinové proteinázy, což jsou proteiny trávící enzymy. Kromě toho, že prospívají trávení dokážou bojovat i se záněty či nadměrnou srážlivostí krve. Papája Papája je známá pro svůj vysoký obsah proteolytických enzymů, které jsou úžasné v tom, že napomáhají trávení. Obsahuje přírodní cukry a doporučuje se konzumovat půl hodiny před jídlem. Příspěvek Které potraviny prospějí vašemu zažívání? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.03.2017 03:00 |

podobné články

Šípkový čaj nevařte, ale louhujte! Jak na bylinky, abyste nepřišli o vitaminy?

 
Je tu podzim. Čas plískanic, sychravého počasí i nízkých venkovních teplot. A s nimi ruku v ruce přichází také kašel a rýma. Nachlazení se v tomto období obvykle nevyhneme. Proč však hned sahat po drahých lécích. Řešením i vhodnou prevencí jsou bylinné čaje. Musí ale být uvařené tak, abyste se o účinné látky v nich zbytečně nepřipravili. Poradíme vám, jak takový lipový, heřmánkový, zázvorový nebo třeba šípkový čaj uvařit.
14.11.2016 06:10 |

podobné články

Jezte zdravě – zlepšíte svou paměť

 
Míra našich duševních schopností nezáleží pouze na výši inteligenčního kvocientu, ale také na tom, co jíme. Když se učíte na zkoušky nebo vás v práci čekají náročné úkoly, jezte co nejvíce bílkovin a minerálů. Správně ...
22.05.2009 00:45 |

podobné články

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: Češi, jezte si, co chcete!

 
Nevybíravý kritik českého pohostinství Zdeněk Pohlreich se v posledních dnech nezastaví. Chystá už čtvrtou řadu svého seriálu, v němž tepe nešvary českých kuchyní, připravuje vlastní svatbu a před pár měsíci otevřel novou restauraci. Dá se říct, že neúspěch nezná. Jen snad to, že se mu s českými jedlíky nedaří hnout. „Češi, jezte si co chcete,“ říká vždy, když ho rozzuří do běla láhev kečupu či instantní kaše v pytlíku.
28.08.2011 05:20 |

podobné články

Osobnosti: Zdeněk Pohlreich (437 článků)

Vědci: Pánové, jezte vlašské ořechy, vaše spermie budou zdravější

 
Kvůli civilizačním chorobám přibývá mužů s nekvalitními nebo málo pohyblivými spermiemi. Pánové, pokud tedy chcete udělat něco pro jejich zdraví, jezte denně dvě hrsti vlašských ořechů.
17.08.2012 11:30 |

podobné články

Jezte a jezte. Imunita se vám odvděčí

 
Potraviny, které fungují protichřipkově?
14.09.2012 05:25 |

podobné články

Lidé ve vlacích ráno kolabují. „Jezte, ať nemáme zpoždění,“ žádá je dopravce

 
Jezte, ať neomdlíte, žádá jeden portugalský železniční dopravce cestující. Reaguje tak na desítky případů, kdy lidé především ráno omdlí a způsobí zpoždění vlaku. „Vydat se na cestu bez snídaně může narušit dopravu ostatních!“ stojí na plakátu společnosti Fertagus.
18.10.2016 08:20 |

podobné články