Článek

NKÚ: Za nástroje hodnocení kvality vzdělávání zaplatilo MŠMT 1,2 miliardy korun

 
Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jakým způsobem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV) a Česká školní inspekce (ČŠI) používaly v letech 2011 až 2016 peníze na rozvoj vzdělávání v České republice, především pak na nástroje hodnocení kvality vzdělávání na základním a středním stupni vzdělávání.
10.04.2017 09:05 |

podobné články

Podobné články

U Valachové to schytali od kontrolorů. Kvůli hodnocení žáků za 1,2 miliardy

 
Ministerstvo školství zaplatilo v letech 2011 až 2016 zhruba 1,2 miliardy korun za projekty hodnotící znalosti žáků základních a středních škol. Jenže ke zlepšení kvality vzdělávání v Česku nepřispěly. V pondělí o tom informoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo vedené Kateřinou Valachovou (ČSSD) s jeho závěry nesouhlasí. Podle něj podstatná část projektů, které NKÚ kontroloval, je z dob minulých vedení ministerstva a NKÚ navíc některé údaje neuvádí, i když je měl k dispozici a pro posouzení účelnosti projektů jsou důležité.
10.04.2017 12:00 |

podobné články

V účetnictví ministerstva školství za minulý rok nejsou podle Nejvyššího kontrolního úřadu významné nedostatky

 
Nejvyšší kontrolní úřad prověřil vedení účetnictví, sestavení závěrečného účtu a účetní závěrky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a údaje, které byly předkládány pro hodnocení plnění rozpočtu za rok 2015. Kontroloři se zaměřili na správnost, úplnost a průkaznost údajů. Podle kontrolorů účetní závěrka MŠMT za rok 2015 podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví. NKÚ prověřil vedení účetnictví MŠMT už v minulosti. Z výsledků aktuální kontroly vyplynulo, že MŠMT většinu nedostatků, které mu kontroloři vytkli v minulých kontrolách, odstranilo.
08.08.2016 17:45 |

podobné články

Předseda Rady kvality České republiky Szurman: Našim cílem je učinit z kvality přirozenou součást života společnosti

 
Kvalita je všudypřítomná. Ovlivňuje nás nejen při nákupu a využívání zboží a služeb, ale i v řadě dalších oblastí. Její význam je tak třeba nejen připomínat, ale také posilovat. „Od toho je tu Rada kvality České republiky, jejímž cílem je podpora a růst kvality ve všech jejich podobách a oblastech. V kostce se tomu říká Národní politika kvality,“ říká předseda Rady kvality ČR a státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu Robert Szurman.
10.11.2017 10:45 |

podobné články

Slavné orchestry hrají na nástroje za miliony. Některé dokonce nevlastní

 
Významná hudební uskupení jako je např. Česká filharmonie nebo Filharmonie Hradec Králové hrají na nástroje v hodnotě i několika milionů korun. Jenže většinou jde o hudební nástroje, které jim nepatří a mají je zapůjčené od štědrých sponzorů. Některé nástroje je přitom potřeba obměňovat. 
12.07.2015 18:41 |

podobné články

Školství může přijít o stovky miliónů korun z fondů EU, tvrdí NKÚ

 
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který spadá pod ministerstvo školství, by mohl přijít o několik stovek miliónů korun z fondů EU. Tvrdí to nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s odkazem na chyby v hodnocení, výběru i kontrole projektů. V pondělí to oznámila mluvčí NKÚ Olga Málková. Resort s kritikou nesouhlasí.
15.10.2012 13:30 |

podobné články

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Přes dvě stě projektů přispěje k lepšímu vzdělávání

 
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dokončilo hodnocení dalších čtyř výzev Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání zaměřených na zvyšování kvality regionálního školství. Hodnoceno bylo 317 projektů za více než 3,4 miliardy korun. Úspěšně hodnotícím procesem prošlo 246 projektů za téměř 3,2 miliardy korun, většina z nich se již nachází ve fázi realizace.
15.05.2017 14:30 |

podobné články

Kontroloři cupují ministerstvo průmyslu. Mělo v účetnictví chyby za 25 miliard

 
Chyby za desítky miliard korun mělo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v účetnictví a výkazu pro hodnocení plnění rozpočtu za rok 2015. Vyplývá to z výsledků prověrky, které dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V účetní závěrce, kde MPO vykázalo náklady přes 46,5 miliardy a výnosy zhruba 23,3 miliardy byly chyby za více než 25 miliard korun. Na výkazu k rozpočtu s uvedenými příjmy asi 36,9 miliardy a výdaji 46,5 miliardy byly chyby za 15,7 miliardy korun. MPO v tiskové zprávě oznámilo, že postupovalo správně a údajné chyby jsou výsledkem rozdílu ve výkladech účetních předpisů.
24.07.2017 08:45 |

podobné články

MŠMT: Vyjádření ke zjištěním NKÚ

 
MŠMT se neztotožňuje se zjištěními Nejvyššího kontrolního úřadu v oblasti investic do veřejných vysokých škol. Stávající dotační program MŠMT průběžně vyhodnocuje a v současnosti připravuje podrobné podklady pro navazující program.
14.08.2017 14:50 |

podobné články

Návštěva delegace NKÚ SR na NKÚ

 
Dne 23. 3. 2016 se v sídle NKÚ konalo pracovní setkání se zástupkyněmi NKÚ SR. Předmětem jednání byl zejména přístup NKÚ k tvorbě plánu kontrolní činnosti a k výběru témat kontroly.
05.04.2016 08:40 |

podobné články

Návštěva delegace NKÚ SR na NKÚ

 
Dne 14. 7. 2016 se v sídle NKÚ konalo pracovní setkání odborníků NKÚ a NKÚ SR na analytickou podporu kontrolní činnosti.
20.07.2016 09:00 |

podobné články

Ministerstvo zdravotnictví prý vyhodilo miliony

 
Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo 3,2 milionu korun za přípravu a ukončení IT systému pro řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví, na kterém se ani nezačalo pracovat. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), když prověřoval hospodaření ministerstva v letech 2010 až 2013. Kontroloři našli také chyby v účetnictví. ČTK to dnes sdělil mluvčí NKÚ Jaroslav Broža. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.
16.06.2014 11:00 |

podobné články

MŠMT: Cílem nových výzev OP VVV je školní úspěch všech dětí

 
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje tři nové výzvy z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV). Zaměřují se na společné vzdělávání (inkluzi) dětí v mateřských a základních školách a na zkvalitnění vzdělávání středoškoláků Cílem je, aby každé dítě mělo při vzdělávání úspěch.
13.12.2015 12:01 |

podobné články

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy rozdělovalo dotace na investice do sportu netransparentně

 
Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) přidělovalo v letech 2013 až 2015 dotace na podporu materiálně technické základny sportu. Dotace z tohoto programu měly pomoci zajistit dostupnost sportovišť široké veřejnosti, zlepšovat technické podmínky pro veřejnost i pro sportovní reprezentaci včetně mládeže. Celkem MŠMT v kontrolovaných letech rozdělilo z programu přes 2,2 miliardy korun. Při rozdělování dotací postupovalo MŠMT netransparentně a vytvářelo tak nerovné podmínky pro uchazeče. Rozdělené dotace navíc málo kontrolovalo.
29.05.2017 09:40 |

podobné články

Ministerstvo nestihne vyčerpat přes čtyři miliardy korun z fondů EU

 
Ministerstvu pro místní rozvoj hrozí podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že v rámci programu Technická pomoc za období let 2007 až 2012 nestihne vyčerpat 4,4 miliardy korun z evropských fondů. Ministerstvo mělo do října 2012 schváleno k proplacení 1,3 miliardy korun z celkové částky 5,7 miliardy Kč, uvedl NKÚ.
18.03.2013 08:50 |

podobné články

Vláda uznala požadavek MŠMT na zkvalitnění vzdělávání

 
Kabinet dnes podpořil požadavek MŠMT na posílení rozpočtu o 400 milionů korun pro děti nadané, mimořádně nadané, ale také na pomoc, podporu a péči pro děti ve školních družinách či mateřských školách. Finance jsou určeny na zkvalitnění vzdělávání ještě v roce 2017.
05.06.2017 15:10 |

podobné články

NKÚ zkritizoval ministerstva. Prý špatně využívají offsetů

 
Ministerstva obrany a vnitra podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nevyužívala efektivně offsetové programy. V deseti kontrolovaných offsetových programech měli dodavatelé závazky za 57,4 miliardy korun. Kontroloři ale při prověřování konkrétních offsetových transakcí z let 1999 až 2011 vypočítali, že tyto závazky mohly být minimálně o jednu miliardu vyšší. ČTK o tom dnes informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Obrana závěry NKÚ analyzuje, vnitro chce uzavřít nové transakce v těch případech, kde je to ještě možné.
11.03.2013 20:05 |

podobné články

NKÚ: Ministerstvo kultury v roce 2014 nevedlo správné účetnictví

 
Ministerstvo kultury v roce 2014 nevedlo správné a úplné účetnictví. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v něm našel nesprávnosti za více než 1,6 miliardy korun. Většinou šlo o špatně vykázané peníze. V závěrečném účtu za rok 2014 ale NKÚ významné nedostatky neodhalil. Ministerstvo prý už zjištěné nedostatky napravilo a upozorňuje na to, že NKÚ nezjistil žádné porušení rozpočtové kázně.
04.04.2016 08:55 |

podobné články

ROP Jihozápad se ohradil proti rozhodnutí NKÚ, že pochybil

 
Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (ÚRR) nesouhlasí s rozhodnutím Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který upozornil na nedostatky při financování, hodnocení a posuzování projektů, čerpajících dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad na rozvoj a obnovu regionálních zdravotnických zařízení. ÚRR podal námitku proti Kontrolnímu protokolu o kontrole č. 14/16, v němž NKÚ popisuje pochybení při špatném nastavení indikátorů, které měly mimo jiné sloužit k hodnocení projektů.
12.01.2015 12:52 |

podobné články

Nezávislé hodnocení odboru interního auditu dopadlo na výbornou, NKÚ získal certifikát

 
Prezident Českého institutu interních auditorů Tomáš Pivoňka za přítomnosti předsedy kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimíra Koníčka dnes předal prezidentovi NKÚ Miloslavu Kalovi certifikát dokládající nezávislé hodnocení interního auditu NKÚ.
11.06.2015 17:36 |

podobné články

Osobnosti: Vladimír Koníček (45 článků)