Článek

Nejlepší recepty, jak zpracovat rajčata: Naložte je, usušte je, zamrazte!

 
Rajčata jsou skvělá zelenina, kterou jde připravit na stovky způsobů. Jenomže co když už vám lezou i ušima, čerstvá je nemůžete ani vidět a bojíte se, že vám úroda shnije nebo zplesniví? Udělejte si rajčatové zásoby, které se budou v zimě hodit!
11.08.2016 06:05 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Čtenáři vaří čtenářům! Speciál Blesku Vaše recepty

 
Právě nyní je v prodeji speciál Blesku s názvem VAŠE RECEPTY! Najdete v něm báječné recepty čtenářů na kompletní menu – polévky, předkrmy, hlavní jídla i sladké dezerty. To vše jen za 5,50 Kč! A navíc: Blesk platí za nejlepší recepty recepty 1000 Kč! Šanci máte i vy!
06.10.2010 16:10 |

podobné články

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

 
Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.
28.06.2012 20:55 |

podobné články

Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem

 
Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.
10.09.2012 15:20 |

podobné články

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

 
Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.
15.01.2014 09:10 |

podobné články

Pěstujete rajčata? Před plísní je ochrání obyčejný aspirin!

 
Chcete rajčata pěstovat ekologicky bez chemie a přitom je chránit před plísní a dalšími chorobami? Snadná pomoc. Američtí vědci zjistili, že stačí zalévat tyto lilkovité rostliny aspirinem. Tedy účinnou látkou v tomto léku obsaženou. Není třeba rozpouštět drahé léčivo (Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin), stačí si nasbírat či zakoupit vrbovou kůru. Ta obsahuje kyselinu acetylsalicylovou také. Zálivka vývarem z kůry a větviček ochrání rajčata před plísněmi a posílí růst.
14.05.2014 07:50 |

podobné články

Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce

 
Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.
19.05.2014 11:50 |

podobné články

Nedělní speciál: Zahrada! Rady, recepty...

 
Právě v těchto dnech vysazujeme rajčata, respektive nejčastěji jejich mírně vzrostlé sazeničky. Čeká nás trocha práce a hodně zalévání než dosáhneme kýženého výsledku – rajčátek, jejichž chuť s přehledem válcuje vše, co lze koupit v obchodech. Jak mít ta nejlepší rajčata?
22.05.2011 12:10 |

podobné články

Domácí recepty pro krásné vlasy

 
Kdo z nás by nechtěl krásné vlasy! Bujná hříva plná zdravého lesku a života, který by z ní  vyzařoval do dálky a dával tak okolí najevo, že o sebe dostatečně pečujeme, je tajným snem mnoha z nás. Ne ke všem ale byla příroda natolik štědrá, aby jim do vínku nadělila krásné vlasy bez nutnosti speciální péče. Možná ani vy nepatříte k těm, jejichž  vlasy by byly bezproblémové, nechyběl jim přitažlivý lesk a zdraví by měly na rozdávání. I přesto si ale nemusíte zoufat nebo si na hlavu potupně nasazovat čepice. Našli jsme pro vás několik receptů pro krásné vlasy, které se za pár korun vyrobíte doma a své hřívě tak dopřejete tu správnou péči. Recepty pro krásné vlasy pěkně po domácku Nebyla k vám příroda příliš shovívavá? Máte vlasy zplihlé, za které se stydíte? Právě vaše příběhy byly pro nás tou největší inspirací, proč jsme se rozhodli zapátrat mezi domácími recepty, ze kterých jsme pro vás vylovili tři nejlepší. I vy můžete mít krásné vlasy! Chce to jen vědět, jak správně na to! 1. Banánová maska s nádechem mandlí Banán pomocí vidličky rozmačkejte v misce a promíchejte ho s lžičkou mandlového oleje. Vytvořte kaši, kterou si následně v masírujte do celé délky vašich vlasů, přičemž s aplikací začněte zhruba pět cm od kořínků. Banánovou kaši v masírujte především do konečků. Masku nechte na vlasech působit minimálně 30 minut a poté důkladně smyjte vodou. Na závěr si vlasy umyjte šamponem tak, jak jste zvyklá. 2. Medovo jogurtová maska Dalším domácím receptem pro krásné vlasy je jogurtovo medová maska. Tu si vyrobíte smícháním bílého jogurtu se lžičkou medu, dobře promíchejte  a nanesete na vlasy před jejich umytím. Pečlivě vmasírujete do pokožky a necháte působit alespoň 15 minut, během kterých dojde k vyčištění pokožky a zároveň i k vyrovnání hladiny pH. Po 15 minutách... Čtěte více Příspěvek Domácí recepty pro krásné vlasy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.10.2016 06:45 |

podobné články

Recepty z Prostřeno! Vyzkoušejte menu sympatické Jany Vítkové

 
Připravte si zapečená rajčata plněná kuřecími játry a rajčata s ředkvičkovou pomazánkou, kuřecí vývar, pečeného lososa se špenátem a šťouchanými brambory a jako dezert flambované ovoce se zmrzlinou.
14.09.2012 15:20 |

podobné články

Někdo to rád nakyselo: Naložte si houby

 
S našimi radami a recepty dokážete z obyčejných hub udělat pikantní delikatesy, které vám budou zpestřovat jídelníček celou zimu.
09.09.2014 00:05 |

podobné články

Hledáte inspiraci pro zpracování úrody ovoce? Hledáte letní recepty na pečení? Ptejte se Sabiny

 
Nebaví vás stále stejné recepty? Chcete péct zdravě a přitom s francouzským šarmem? Nevíte, jak zpracovat ovoce netradičně? Sabina Kmencová z Nebespánu se podělí o své zkušenosti v pondělí 10. 8. od 14 hodin. Své dotazy můžete klást už teď.
07.08.2015 11:50 |

podobné články

Rajčata od A do Z: Jak na to, aby neuhnívala a měla plnou, sladkou chuť

 
Pěstování rajčat není žádná věda, pokud víte, jak na to. Jde asi o nejoblíbenější zeleninu, není proto divu, že kdo má šanci a prostor, pěstuje si je sám. Někdo ve skleníku, jiný volně na záhonech a ten, kdo zahrádku nemá, třeba na balkoně. Není totiž nad domácí úrodu. Co ale dělat, aby byla co největší? Jak se bránit ničivé plísni? Jak nejlépe zpracovat přebytky? A co se zelenými rajčaty? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek naleznete v tomto článku.
30.07.2016 06:15 |

podobné články

Jak nakrájet cherry rajčata během pár vteřin? Víme, jak na to!

 
Osvěžující zeleninový salát plný rajčat, paprik, okurek... Ale kdo se s tím vším má krájet, že? V případě větších kusů zeleniny to takový problém není, ale cherry rajčata dají člověku pořádně zabrat, než je všechna po jednom nakrájí. Máme pro vás trik, jak si celou práci ulehčit!
24.05.2015 06:05 |

podobné články

Zahradní rádce: Jak sklidit chutná rajčata? Nenechte je bez listů!

 
Není nad rajčata, sklizená z vlastní zahrádky. Určitě chutnají lépe, než ta kupovaná. A mohly by být ještě lepší - chce to jen znát pár fíglů a případně napřesrok zvolit jinou odrůdu. Jak na to vám poradí odborník Stanislav Hecht, který pěstuje na 100 různých druhů této nejoblíbenější zeleniny.
24.08.2011 17:00 |

podobné články

Brambory, rajčata, okurky: Jak se ubránit nejčastějším chorobám?

 
I když uděláte při jejich pěstování všechno správně, stejně se úrody dočkat nemusíte. Snadno ji zničí choroby. Rajčata jsou například náchylná na výživu a jakmile jim něco chybí, jsou k chorobám náchylnější. Jaké choroby napadají jednotlivé rostliny? A jak se jim bránit?
03.06.2016 06:20 |

podobné články

Jak chutnají rajčata vyrostlá na marťanské půdě?

 
Nizozemští vědci už tuší, jak by chutnala rajčata pěstovaná na Marsu. Vyprodukovali totiž první plody této lilkovité rostliny v půdě pocházející z rudé planety. Vědci z Wageningenu také experimentují s pěstováním rostlin v půdách, které se nacházejí na Měsíci.
30.06.2016 10:05 |

podobné články

Soutěž ve šlapání zelí! NEJLEPŠÍ RECEPTY ZE ZELÍ

 
V době nadcházející chřipkové sezóny určitě příjdou vhod recepty na jídla bohatá na vitamíny. Tentokrát jsme vybrali zelné recepty, které nejen chutnají, ale i zahřejí.
23.01.2011 17:30 |

podobné články