Článek

Náš život v číslech: Na záchodě necháme 6 tun!

 
I když si připadáme třeba nevytížení, náš život je naplněn neustálou činností. Převedeme-li náš pobyt na tomto světě na čísla, zjistíme, že ve výsledku jsme si pěkně mákli!
26.04.2015 12:10 |

podobné články

Podobné články

Český statistický úřad zveřejnil bilanci rostlinných výrobků

 
Na začátku prvního pololetí roku 2016 vykázaly zemědělské organizace zásoby obilovin ve výši 3 382 tis. tun, hrachu setého 39 tis. tun, brambor celkem 120 tis. tun, cukrovky 165 tis. tun, řepky 240 tis. tun, máku 10 tis. tun a slunečnice 6 tis. tun. Do 30. června 2016 bylo sklizeno 10 tisíc tun obilovin celkem, 24 tis. tun brambor a 2 tis. tun řepky.
24.09.2016 21:45 |

podobné články

ČSÚ: Sklizeň se opožďuje, ale odhad úrody obilovin a olejnin je příznivý

 
Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se předpokládá úroda základních obilovin ve výši 7 209 tis. tun a řepky 1 305 tis. tun. V porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní je úroda základních obilovin nižší o 521 tis. tun (-6,7 %). Řepky se sklidí o 49 tis. tun více než loni (+3,9 %). Předpokládaná úroda máku 27 tis. tun je o 2,5 % vyšší než loňská sklizeň.
12.08.2016 09:15 |

podobné články

Recept: Vánoční štola na drážďanský způsob

 
Droždí, 1 lžíci cukru, 4 lžíce vlažného mléka a trochu mouky zpracujeme na kvásek. Dáme do tepla a necháme vykynout na dvojnásobek. Nahřejeme mísu. Do ní prosijeme mouku se solí a do středu vyhloubíme důlek. Kvásek, zbylý cukr, zbylé mléko, rozkvedlané vejce, citrónovou kůru, koření a hořkomandlovou silici přidáme do důlku. Máslo rozpustíme a rovněž přidáme. Všechny přísady smícháme a zpracováváme tak dlouho, aby se těsto dobře oddělovalo od mísy. Z těsta uválíme kouli, posypeme moukou a necháme přikryté odpočívat cca 30 minut. Rozinky a sultánky omyjeme, okapeme a smícháme s rumem. Pak zapracujeme do těsta i kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, mandle a pistácie. Těsto ještě jednou prohněteme, poprášíme moukou a necháme dalších 30 minut kynout. Troubu zahřejeme na 190C. Těsto na pomoučeném válu lehce válečkem zploštíme na jedné straně. Silnější polovinu štoly přehneme přes slabší polovinu. Plech vyložíme papírem na pečení a štolu na něj položíme. Štolu na plechu postavíme asi na 10 minut do chladu, pak pečeme asi 50-60 minut. Po pečení potíráme horkou štolu rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se nespotřebuje. Štolu okamžitě silně pocukrujeme moučkovým cukrem. Doba a teplota pečení se mění podle velikosti štoly. Štola smí být jen světle žlutá, jinak se vysuší. Raději ji vyzkoušíme špejlí.
28.09.2010 05:15 |

podobné články

Vepřové maso na čínský způsob

 
Maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Ze sojové omáčky, šery, česneku, zázvoru, škrobové moučky vytvoříme směs, kterou přimícháme k masu. Přidáme kečup, šťávu z ananasu a chilli omáčku, promícháme. Ananas necháme okapat, nakrájíme na drobno a přidáme do kečupové směsi. Cibulky očistíme a nakrájíme na plátky. Mandle opražíme na pánvi dozlatova. Olej rozdělíme do dvou pánví, rozehřejeme, maso vyjmeme z marinády, necháme okapat, za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Na druhé pánvi opečeme cibulku, odstavíme z ohně, osolíme, kečupovou omáčkou zalijeme maso, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Přimícháme cibulku, pokrm posypeme opraženými mandlemi a podáváme.
11.01.2012 12:50 |

podobné články

Sváteční dort

 
Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Pak ji zahřejeme a necháme rozpustit. Tvaroh smícháme s cukrem, přidáme želatinu a lehce vmícháme šlehačku. Do dortové nádoby rozetřeme část krému, poklademe ovocem a piškoty a zakryjeme zbylou částí krému. Povrch uhladíme a necháme v chladu ztuhnout. Dort ozdobíme šlehačkou a ovocem.
19.01.2012 15:55 |

podobné články

Důležité místo, kam i císař pán chodil pěšky: Rok a půl života na záchodě!

 
Celý rok a půl života… Přesně tak dlouho strávíme v průměru na záchodě! Mnozí z nás tam však nechodí jen vykonávat svou potřebu. Běžně si na záchodě čteme, telefonujeme nebo brouzdáme na internetu.
03.02.2013 08:45 |

podobné články

Česko dostalo zdarma povolenky na 25,7 milionu tun oxidu uhličitého

 
Evropská komise přidělila šesti zemím unie, včetně Česka a Slovenska, takzvané bezplatné povolenky na vypuštění skoro 163 milionů tun oxidu uhličitého. Česká republika na tom bude mít podíl 25,74 milionu tun a Slovensko více než 17 milionů tun. Na každou tunu škodlivin se uděluje jedna povolenka.
20.01.2014 21:15 |

podobné články

Úroda obilovin a řepky bude dobrá, výnosy nepřekonají loňský rekordní rok

 
Na základě prvních letošních odhadů sklizně k 20. červnu se předpokládá sklizeň základních obilovin ve výši 6 815 tis. tun a řepky ve výši 1 202 tis. tun. Úroda základních obilovin se sníží v porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní o 1 120 tis. tun (-14,1 %) a řepky o 335 tis. tun (-21,8 %).
13.07.2015 17:56 |

podobné články

Zemědělství ve 2. čtvrtletí: Vyšší výroba hovězího a drůbežího masa, pokles cen jatečných prasat a mléka

 
Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2015 dosáhla 113 701 tun, z toho bylo vyrobeno 16 738 tun (meziročně +3,5 %) hovězího a telecího, 57 959 tun (-4,4 %) vepřového a 38 960 tun (+3,6 %) drůbežího masa. Nákup mléka se zvýšil na 627 947 tis. litrů (+4,7 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+3,0 %), klesly u jatečných kuřat (-0,2 %), k jejich propadu došlo u jatečných prasat (-12,6 %) a mléka (-16,6 %).
01.08.2015 20:01 |

podobné články

ČSÚ: Úroda brambor, cukrovky a kukuřice o třetinu nižší než loni

 
Na základě odhadu sklizně k 15. září se očekává třetinový propad úrody brambor cukrovky a kukuřice. Brambor se sklidí 488 tis. tun (-30,0 %), cukrovky 2 975 tis. tun (-32,8 %), kukuřice na zrno 555 tis. tun (-33,3 %) a kukuřice na zeleno a siláž 6 621 tis. tun (-30,9 %).
14.10.2015 22:01 |

podobné články

Výroba a ceny jatečných prasat klesly, výroba mléka se zvýšila, jeho ceny se propadly

 
Ve 3. čtvrtletí 2015 dosáhla výroba masa 111 474 tun (meziročně -2,0 %), z toho bylo vyrobeno 16 330 tun (+2,6 %) hovězího a telecího, 55 263 tun (-5,0 %) vepřového a 39 831 tun (+0,6 %) drůbežího. Mlékárny nakoupily od tuzemských producentů 612 411 tis. litrů mléka (+2,8 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+2,6 %), u jatečné drůbeže poklesly (-2,1 %). U jatečných prasat se meziročně snížily (-15,2 %), ale vzhledem k minulému čtvrtletí měly příznivější vývoj (+3,5 %), kdežto ceny mléka se meziročně propady (-22,6 %) a v klesající tendenci pokračovaly i vzhledem k minulému čtvrtletí (-10,1 %).
30.10.2015 15:16 |

podobné články

Očekává se dobrá sklizeň obilovin i řepky

 
Na základě prvních letošních odhadů sklizně k 10. červnu Český statistický úřad předpokládá sklizeň základních obilovin ve výši 6 995 tis. tun a řepky ve výši 1 313 tis. tun. Úroda základních obilovin se sníží v porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní o 736 tis. tun (-9,5 %), sklizeň řepky se zvýší o 57 tis. tun (+4,5 %).
05.07.2016 11:15 |

podobné články

ČSÚ: Výroba masa stagnuje, nákup mléka mírně roste

 
Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2016 dosáhla 114 669 tun (meziročně +0,9 %), z toho bylo 17 973 tun (+7,4 %) hovězího a telecího, 57 527 tun (-0,7 %) vepřového a 39 137 tun (+0,5 %) drůbežího.
01.08.2016 10:30 |

podobné články

Český statistický úřad: Úroda brambor a kukuřice bude výrazně vyšší než loni

 
Odhad sklizně k 15. září potvrzuje dobrou úrodu obilovin na úrovni 8 422 tis. tun (+3,0 % meziročně) a řepky 1 362 tis. tun (+8,4 % meziročně). Očekávaná sklizeň brambor 689 tis. tun je v porovnání s loňskou velmi nízkou sklizní o 36,5 % vyšší, cukrovky se sklidí 3 847 tis. tun, o 12,5 % více než loni.
14.10.2016 10:15 |

podobné články

Recept: Piniáda

 
1. 200 ml mléka odlijeme do hrnku a rozmícháme v něm pudingový prášek. Zbylých 300 ml mléka přivedeme s cukrem na mírném ohni k varu. Mléko odstavíme z plotny, vmícháme rozpuštěný puding a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Uvařený kokosový puding sundáme z plotny a ruční metlou do něj vmícháme piniové oříšky. Necháme chvíli vychladnout. 2. Připravíme si dva větší skleněné poháry. Na dno každého nasypeme vrstvu červeného kokosu. Na kokos nalijeme vrstvu pudingu a takto střídáme vrstvy kokosu a pudingu, aby se tvořily bílo červené proužky. Poslední vrstva je puding. Nakonec zapíchneme do každého poháru zmrzlinovou trubičku a necháme puding úplně vychladnout. TIP: Místo piniových oříšků můžeme použít sekané bodlinky mandlí. Mandle ale nejsou tak jemné a křehké jako pinie.
21.12.2010 05:30 |

podobné články

Posvícenské koláčky

 
V troše vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžící hladké mouky, necháme vykynout na teplém místě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme na vál, přidáme vykynutý kvásek, olej, zbylé mléko, vejce a špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na malé dílky, vytvarujeme koláčky. Těsto prsty roztlačujeme směrem k okraji, vytvoříme tak vyšší okraje. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Koláčky naplníme libovolnou náplní, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlí a rozinkami a dáme péct do vyhřáté trouby. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 30 minut.
06.01.2012 19:50 |

podobné články

Marinovaný jehněčí špíz

 
Maso nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Na marinádu rozmícháme olej, 150ml vody, bylinky a 1 rozdrobený bobkový list. Přimícháme prolisovaný česnek, víno a citronovou šťávu. Maso zalijeme marinádou a promícháme. Přikryté necháme přes noc odležet v chladničce. Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Chilli papričky rozpůlíme, semena odstraníme a nakrájíme na kousky. Lilek očistíme a nakrájíme na kostky. Maso vyjmeme z marinády a necháme okapat. Potom ho napícháme na špízy střídavě vždy s rozpůleným bobkovým listem, čtvrtkou rajčete, kouskem chilli papričky a kostkou lilku. Špízy grilujeme na rožni asi 10 minut po všech stranách. Přitom je potíráme marinádou. Nakonec je osolíme a opepříme.
01.02.2012 14:55 |

podobné články

Listové šátečky s pudinkem

 
Předem si uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Můžeme použít jakýkoliv pudink. Příprava viz návod na obale. Osladit doporučuji vanilkovým cukrem a dle chuti možno přidat ještě lžičku normálního cukru. Listové těsto položíme na vál a vykrájíme skleničkou, nebo vykrajovátkem kolečka. Na těsto natřeme uvařený a vychladlý pudink, přeložíme listové těsto a okraje zmáčkneme vidličkou aby puding nevytékal. Pudinkové šátečky potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme při teplotě 150 - 160 °C, dokud listové těsto nebude mít zlatavou barvu. Pudink v listovém těstě necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
12.03.2012 06:10 |

podobné články

Zelný salát s rajčaty

 
Zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Vložíme do salátové mísy a promícháme s olejem. Česnek utřeme se solí a vmícháme do kysané smetany Kunín 12% Klasik, vlijeme na připravené zelí, promícháme a necháme vychladit. Při podávání salát rozdělíme na porce a ozdobíme na osminky nakrájenými rajčaty. Salát podáváme s celozrnným pečivem jako lehko večeři.
06.05.2012 09:55 |

podobné články