Článek

Na českém trhu se objevilo vepřové maso z Polska obsahující nadlimitní množství antibiotik

 
Na český trh se v červenci dostala zásilka více než 400 kilogramů vepřové panenky z Polska, která obsahovala nadlimitní množství reziduí antibiotika Doxycyklinu.
14.08.2016 09:50 |

podobné články

Podobné články

Chceme maso bez antibiotik, tlačí americké jeptišky McDonald's. A co Česko?

 
„Kupujte jen maso bez antibiotik,“ vyzývají americký McDonald's některé jeho akcionářky. V jejich čele stojí benediktýnské sestry z města Boerne v Texasu. Fastfoodový řetězec už sice na jaře slíbil, že do roku 2017 přestane odebírat kuřata plná léků, teď po něm ale jeptišky chtějí, ať to rozšíří i na hovězí a vepřové. Jde o celosvětový problém, Česko má ovšem nastavené přísné limity. Přesto se v mase určitý typ antibiotik objevuje i u nás.
21.09.2015 16:20 |

podobné články

Další špatné maso v Česku: Vepřové obsahuje nadlimitní dávky léku!

 
Český trh opět zaplavilo špatné maso, a tentokrát je to vepřové! Do České republiky se mělo dostat z Belgie a obsahuje nadlimitní dávku léku Levamisolu.
11.07.2013 07:20 |

podobné články

SVS podporuje zodpovědné užívání veterinárních antibiotik

 
V následujících dnech se bude řada organizací a institucí v České republice věnovat problematice antibiotik (antimikrobik) a zodpovědného přístupu k jejich používání. Nevhodné či nadměrné užívání antibiotik může vést k tomu, že se vůči nim mohou stát bakterie odolné, což přináší riziko pro lidi i pro zvířata. Státní veterinární správa (SVS) proto osvětu směrem k rozumnému užívání veterinárních antibiotik maximálně podporuje.
23.11.2015 20:36 |

podobné články

Salmonela v mase z Lidlu. Inspektoři vyzývají lidi, ať nejedí mleté vepřové z Polska

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stáhla z prodeje vepřové mleté maso původem z Polska. Inspektoři v něm našli bakterie rodu Salmonella. Maso prodával obchodní řetězec Lidl. Ten ve svém prohlášení uvedl, že pokud se maso tepelně upraví, nehrozí žádné riziko.
09.05.2016 15:15 |

podobné články

Němci prodali vepřové maso s dioxiny i do Česka

 
Vepřové maso z německého chovu kontaminované rakovinotvorným dioxinem bylo začátkem ledna zčásti prodáno i do Česka a Polska. V současnosti se dále vyšetřuje, kde maso skončilo.
13.01.2011 20:15 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Vláda: Češi mají abnormální spotřebu antibiotik

 
Vláda v demisi se na svém zasedání v pondělí bude zabývat národním antibiotickým programem. V Česku se ročně spotřebuje zbytečně antibiotik za miliardu korun, podobné je to ve většině zemí EU. Nadměrným používáním antibiotik si vytvořily některé bakterie odolnost. Antibiotický program je prioritou českého předsednictví.
02.05.2009 11:55 |

podobné články

Lidé užívají moc antibiotik, roste odolnost bakterií i úmrtnost pacientů

 
Téměř polovina antibiotik je podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty užita k léčbě zbytečně. Stoupá tím odolnost bakterií vůči antibiotikům, roste nemocnost, úmrtnost i náklady zdravotních pojišťoven, upozornil Valenta při příležitosti v pondělí zahájeného Evropského antibiotického týdne. Spotřeba antibiotik narostla v Česku v ambulancích mezi lety 1989 až 2014 téměř o čtvrtinu.
16.11.2015 16:05 |

podobné články

Osobnosti: Vladimír Valenta (56 článků)

Angínu můžete překonat i bez antibiotik

 
Horečka, bolesti svalů i kloubů a především nepříjemné bolení v krku (zvláště při polykání) signalizuje jediné: angínu! Tohle zánětlivé onemocnění postihující krční mandle určitě zná každý z nás a všichni s ním máme osobní zkušenost. Angínu dostanete v případě, kdy je váš imunitní systém oslabený (zanesené tlusté střevo a přetížený lymfatický systém), kdy se zpravidla velmi brzy projeví výše zmíněnými příznaky. Zatímco názory babiček jednohlasně preferovaly odstranění krčních mandlí s vidinou prevence vzniku angíny, v současné době již při prvotních příznacích dospěje drtivá většina z vás k jasnému závěru: potřebuji antibiotika! S bolestivým krkem a třiceti osmi stupni na teploměru tak spěcháte ke svému obvodnímu lékaři pro zázračné pilulky. A přitom to vůbec není potřeba!  Proč vzniká angína? Ačkoli krční mandle dokážou většinu virových či bakteriálních útoků hravě odrazit, s oslabenou imunitou a přetíženým lymfatickým systémem (především slinivkou) se jim to mnohdy nepovede. Následně se viry dostanou do dýchacích cest, kde vyvolají zánět a ten se v případě angíny projeví zarudlými a oteklými mandlemi. Jak se zbavit angíny i bez antibiotik? Když vás skolí angína, nemusíte hned běžet k lékaři nechat si předepsat chemií napuštěná antibiotika, která vám sice od nepříjemných bolestí pomohou, ale zároveň vašemu tělu přitíží a zanesou jej látkami, které nejsou dvakrát prospěšné. Místo toho se můžete angíny zbavit přírodní cestou – a s tím vám pomohou následující řádky! Při angíně je stejně jako při kterémkoli jiném onemocnění důležité dodržovat klid a to nejlépe v teplé posteli, kde můžete odpočívat například při sledování televize nebo čtení poutavé knihy. Jakmile vás skolí angína, zaměřte svou pozornost na pitný režim, který v tomto případě můžete s klidným srdcem zdvojnásobit. Ačkoli někdo říká, že je na angínu dobré pít studené (ulevuje to od bolesti v krku), doporučujeme vám vsadit na klasiku v podobě horkého čaje, se kterým se vypotíte a srazíte... Čtěte více Příspěvek Angínu můžete překonat i bez antibiotik pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Německý skandál nepřekročil hranice: Češi jedí zdravější kuřata než Němci

 
Zatímco Německo zachvátila panika po zjištění, že se v tamním kuřecím mase objevují zbytky antibiotik, odborníci ze Státní veterinární správy tvrdí, že Češi můžou být klidní. Testování drůbeže dopadlo v pořádku, maso od německých chovatelů, které se prodávalo v tuzemských obchodech, je zdravotně nezávadné. Neobsahovalo žádné nepovolené množství zbytků antibiotik neobsahuje.
25.01.2012 05:20 |

podobné články

Mobilizace veterinářů: Stovky jich hledají jedovaté maso!

 
Maso z Polska plné antibiotik a rakovinotvorných látek, stále vzbuzuje strach. Na popud Blesk nyní veterináři rozjeli mohutnou sérii namátkových kontrol v potravinářských podnicích po celém Česku! Prověřují firmy, které dováží maso ze zahraničí a odebírají vzorky kuřat, krůt, kachen a hus.
04.07.2013 06:25 |

podobné články

Choďte pro maso ke svému řezníkovi, doporučil Bendl lidem

 
V Česku nadále pokračují problémy s potravinami podezřelého původu. Na českém trhu se například objevilo koňské maso obsahující analgetikum fenylbutazon, které se v lidské stravě nesmí objevit. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to komentoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).
05.04.2013 17:45 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (491 článků)

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Pozor! V obchodním řetězci Lidl v Česku se objevilo vepřové maso se salmonelou. Nemáte ho doma i vy?

 
Na pultech v Česku se objevilo závadné maso. Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili nebezpečnou šarži vepřového mletého masa. To obsahuje bakterie rodu salmonella, která způsobuje salmonelu.
09.05.2016 16:20 |

podobné články

MZe: Vepřové maso z Belgie obsahovalo antiparazitikum

 
Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj dostala prostřednictvím systému rychlého varování RASFF informaci, že zásilka vepřového masa z Belgie obsahuje nadlimitní množství zbytků antiparazitika levamisolu.
10.07.2013 19:25 |

podobné články

Vepřové maso na čínský způsob

 
Maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Ze sojové omáčky, šery, česneku, zázvoru, škrobové moučky vytvoříme směs, kterou přimícháme k masu. Přidáme kečup, šťávu z ananasu a chilli omáčku, promícháme. Ananas necháme okapat, nakrájíme na drobno a přidáme do kečupové směsi. Cibulky očistíme a nakrájíme na plátky. Mandle opražíme na pánvi dozlatova. Olej rozdělíme do dvou pánví, rozehřejeme, maso vyjmeme z marinády, necháme okapat, za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Na druhé pánvi opečeme cibulku, odstavíme z ohně, osolíme, kečupovou omáčkou zalijeme maso, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Přimícháme cibulku, pokrm posypeme opraženými mandlemi a podáváme.
11.01.2012 12:50 |

podobné články

Až třetina vegetariánů jí maso, když se opije. Za prohřešek se pak stydí

 
Třetina vegetariánů je ochotná pod vlivem alkoholu sníst maso, napsal zpravodajský server Fox News. V průzkumu britského internetového serveru VoucherCodesPro 37 procent dotázaných vegetariánů připustilo, že jedí maso poté, co toho příliš mnoho vypili. Nejoblíbenější maso, jaké si opilí vegetariáni dávají, má podobu kebabu. Na druhém místě jsou hovězí hamburgery, následuje slanina, smažené kuře a vepřové klobásky. Většina - 69 procent - příležitostně masožravých vegetariánů tvrdí, že se svým prohřeškem se nikomu nesvěřuje. Loni byla ve Spojených státech zveřejněna studie, podle níž se 84 procent amerických vegetariánů v určité fázi života znovu vrátí ke konzumaci masa.
14.10.2015 13:36 |

podobné články

Češi už maso s dioxinem snědli

 
Nejhorší obavy z dioxinové kauzy v Německu se i u nás staly skutečností. Vepřové maso s rakovinotvornou látkou bylo počátkem ledna prodáno zčásti i do České republiky i Polska a pravděpodobně již bylo i zkonzumováno. Teď se vyšetřuje, kde toxické maso přesně skončilo.
13.01.2011 20:50 |

podobné články