Článek

Močály ukrývaly 2 000 let starou hroudu másla. Je stále jedlá!

 
Irské močály v sobě konzervují různé poklady. Co v nich uvízne živého, promění se doslova v mumii. Ale bažiny zeleného ostrova ukrývaly i jinou zvláštnost – obří hroudu másla. A to více než dva tisíce let. Kvůli unikátním podmínkám bez přístupu kyslíku jej zakonzervovaly tak, že máslo bylo i dnes jedlé. I když už mělo mírné sýrové aroma.
16.06.2016 12:05 |

podobné články

Podobné články

Vědci chtějí předponu pro číslo 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000

 
Vědci lobují pro nové slovo označující čísla větší než 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 (s 27 nulami). Dosavadní systém jim podle nich přestává stačit.
04.03.2010 09:15 |

podobné články

Kontrola jakosti másla prokázala zvýšený obsah vody u dvou zahraničních výrobků

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v minulých týdnech kontrolu jakosti mlékárenského másla v maloobchodní síti. Účelem akce bylo prověřit, zda jakost másla odpovídá požadavkům právních předpisů. Inspektoři odebrali více než třicet šarží másla v tržní síti. Jednalo se tuzemské výrobky i másla zahraničních výrobců.
30.11.2015 17:16 |

podobné články

Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!

 
Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

VELKÝ PŘEHLED: Cena másla od začátku roku stále roste! Podívejte se, jak zdražilo za 15 let

 
Kilogram másla je od ledna dražší o 9 korun! A zdražování zřejmě nekončí, varují zemědělci. Když se podíváme na přehled cen za posledních 15 let, zjistíme, že kilogram másla zdražilo o 50 korun!
27.08.2013 13:00 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Kozel Juncker zahradníkem a postrachem daňových rájů

 
Evropská komise hlásá boj proti daňovým rájům. Sama však má na hroudu másla na hlavě.
10.04.2016 19:55 |

podobné články

Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti

 
Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Unikající ropa zabíjí vše živé

 
Od pradávna tam žije na 25 milionů ptáků, včetně některých hodně ohrožených druhů, stejně jako ryb a dalších živočichů. Unikátní ekosystém a močály u pobřeží Louisiany, které přežily i těžký úder hurikánu Katrina, teď čeká pomalá a trýznivá smrt v mazlavém ropném slizu.
04.05.2010 05:15 |

podobné články

Kolik je na nebi hvězd? 3 a 23 nul!

 
300 000 000 000 000 000 000 000. Tak tolik je přibližně hvězd ve vesmíru. Tvrdí to výzkum profesora Dokkuma. Vědci jsou tímto číslem ohromeni. Dosud se totiž předpokládalo, že hvězd je asi 200 triliard krát méně. V důsledku to znamená jediné. Pravděpodobnost výskytu života i jinde než na Zemi, je mnohonásobně vyšší.
02.12.2010 20:30 |

podobné články

Tak tohle je český zlatý poklad! Má cenu 6 000 000 000 korun

 
Více než 13 000 kilogramů zlata v ceně zhruba 6 000 000 000 korun. Tak velký je náš zlatý poklad, který střeží v trezorech Česká národní banka (ČNB). Včera některé tyto vzácnosti mohli lidé na vlastní oči vidět. ČNB u příležitostí dvacátého výročí své existence a samostatné české měny teprve popáté v historii otevřela veřejnosti dveře. A zájem byl obrovský, během dne dorazily tisíce lidí.
09.06.2013 05:15 |

podobné články

Tato dívka jedla TŘI roky pouze jídlo z KFC: Jak se to podepsalo na jejím vzhledu?

 
Britské dívce Georgie Scotney je dnes 21 let a snaží se na sobě pracovat. Donedávna ale jedla pouze jídlo z řetězce KFC. A to celé tři roky! Žádné ovoce, zelenina, dokonce ani dortíky. Přežívala na hranolkách a stehýnkách. Proč to, proboha, dělala?!
04.09.2016 14:05 |

podobné články

Stařenka vyhodila obal od másla do špatného koše, hrozilo jí trestní stíhání

 
Pětadevadesátileté babičce z britského West Cross v hrabství Swansea hrozily tahanice po soudech pouze proto, že vyhodila plastovou vaničku od másla do špatného igelitového pytle. Stařenka obdržela upozornění o svém protiprávním jednání, kde byly vypsané i sankce, které jí za porušení recyklačních pravidel hrozí. Její příbuzní uvedli, že kdyby se babička o dopisu dozvěděla, mohl by u ní vyvolat infarkt.
19.05.2010 10:25 |

podobné články

ZÁKAZ: V tunách másla je moc vody. Nesmí se prodávat

 
Státní veterinární správa (SVS) stáhla z tuzemského trhu 3,6 tuny německého másla značky Milbona.
05.11.2010 18:20 |

podobné články

Vzhůru do Máslovic! Do muzea másla!

 
Máte chuť na krátký výlet? Vyražte do Muzea másla do Máslovic!
20.12.2010 10:30 |

podobné články

Kalousek po ránu řval na Sobotku: Mlčte, máte na hlavě deset kilo másla

 
Poslanci se zase ve sněmovně pohádali. Na slovní bitku zadělaly problémy na úřadech práce. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka žádal totiž sněmovnu o zařazení bodu "Pravda o situaci na úřadech práce" a to přestože se sněmovna tímto problémem bude zabývat ve čtvrtek na mimořádné schůzi. Poslanci sice návrh ČSSD dnes zamítli, ale kárajícího Sobotku zpražil velmi hlasitě ministr financí Miroslav Kalousek, když mu řekl, že si má nechat výtky vůči ministrovi Drábkovi, když sám má deset kilo másla na hlavě. Sobotka totiž přirovnal Drábka ke kapitánovi výletní lodi Concordia, která se před časem potopila u italských břehů.
08.02.2012 09:55 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Sobotka (8736 článků) , Miroslav Kalousek (6019 článků)

Kalousek po ránu řval na Sobotku: Mlčte, máte na hlavě deset kilo másla

 
Poslanci se zase ve sněmovně pohádali. Na slovní bitku zadělaly problémy na Úřadech práce. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka žádal totiž sněmovnu o zařazení bodu "Pravda o situaci na úřadech práce" a to přestože se sněmovna tímto bodem bude zabývat ve čtvrtek. Poslanci sice návrh ČSSD zamítli, ale kárajícího Sobotku zpražil velmi hlasitě ministr financí Miroslav Kalousek, když mu řekl, že si má nechat výtky vůči ministrovi Drábkovi, když sám má deset kilo másla na hlavě.
08.02.2012 10:05 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Sobotka (8736 článků) , Miroslav Kalousek (6019 článků)

Nejznámější kuchařka světa a milovnice másla Nigella Lawson po padesátce neuvěřitelně zhubla

 
Na plno mužů působí Nigella Lawson (52) jako ideální žena. Nejen, že je sympatická, má okouzlující tvář a svůdnou postavu přesýpacích hodin, ale hlavně umí perfektně vařit. Na její kuchyni je přitom pro muže nejatraktivnější to, že před moderní zdravou kuchyní upřednostňuje tu ‚poctivou‘. Nigella razí heslo: „Másla není nikdy dost!“, a proto se na pořady o vaření díky ní začali s radostí dívat i muži. Přestože se tato kuchyně začala po padesátce na její postavě trochu podepisovat, dnes už je zase štíhlá jako proutek.
29.03.2012 19:45 |

podobné články