Článek

Mleté maso na krmítkách učinilo z papoušků masožravce

 
Živili se ovocem, ořechy, pylem a nektarem. Teď je ale papoušek lori mnohobarvý masožravec. Proč? Můžou za to lidé, kteří na krmítka dávají krom olejnatých semen také mleté maso. Samotné zoology však šokuje, jak rychle dokázali tito opeřenci změnit jídelníček. U žádného druhu zatím nic podobného popsáno nebylo. Tedy aby se býložravý obratlovec stal během jedné generace masožravcem.
15.09.2015 22:00 |

podobné články

Podobné články

Salmonela v mase z Lidlu. Inspektoři vyzývají lidi, ať nejedí mleté vepřové z Polska

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stáhla z prodeje vepřové mleté maso původem z Polska. Inspektoři v něm našli bakterie rodu Salmonella. Maso prodával obchodní řetězec Lidl. Ten ve svém prohlášení uvedl, že pokud se maso tepelně upraví, nehrozí žádné riziko.
09.05.2016 15:15 |

podobné články

Mleté maso: Jak poznat, že je čerstvé, kvalitní a bez přidané vody

 
Mleté maso se mnohem rychleji kazí než maso vcelku. Zejména v létě proto na něj pozor. Kupte proto zásadně čerstvé a doma ho rychle zpracujte. Jak v obchodě poznáte, že nekupujete starého ležáka?
10.08.2017 06:15 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

V hlavní roli mleté maso: Upečte pikantní karbanátky

 
Mají právě v akci mleté maso? Tak proč to nevyužít na přípravu dobré večeře. Zkuste podle našeho receptu udělat nešizené pikantní karbanátky, které nebudou jen ze strouhanky.
09.04.2014 06:05 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Óda na mleté: Sekaná pečeně třikrát jinak

 
Není nad to, když si doma upečete potivou nešizenou sekanou. Inspirovat si při tom můžete našimi recepty. A nezapomeňte si opravdové mleté maso koupit u dobrého řezníka, jinak si nepochutnáte
23.04.2014 06:15 |

podobné články

Výstava papoušků přilákala stovky návštěvníků

 
Už několik stovek návštěvníků se stačilo během několika hodin prohlédnout přes dvě stě padesát papoušků a dalších okrasných ptáků na IX. Velké propagační výstavě okrasného ptactva v Plané u Českých Budějovic, která potrvá do neděle.
17.10.2009 13:25 |

podobné články

Británii hrozí invaze papoušků,“elektrických mravenců“ a obřích vos

 
Biologové upozornili na hrozící přemnožení papoušků andulek v několika oblastech Velké Británie. O invazi v neděli hovořili i v souvislosti s velkými vosami a mravenci druhu Lasius neglectus, informoval deník The Sun. Tito mravenci tvoří až stokrát větší kolonie než běžné druhy a přitahuje je elektrický proud.
13.04.2010 14:40 |

podobné články

Celníci zabavili 5 papoušků v ceně přes milion korun

 
Pět chráněných papoušků kakadu palmových zadrželi celníci při příhraniční kontrole na dálnici D2 mezi Břeclaví a Lanžhotem.
12.05.2010 17:10 |

podobné články

Celníci zabavili vzácné druhy papoušků, jejich cena je nevyčíslitelná

 
Celníci zabavili osmnáct velmi vzácných papoušků.
14.06.2010 13:40 |

podobné články

Celníci zabavili osmnáct extrémně vzácných papoušků

 
Celníci zabavili v uplynulých dnech na jižní Moravě a ve východních Čechách 18 velmi vzácných papoušků. Hodnota tří z nich, a to druhu ara kobaltový, jenž pochází z Brazílie, je podle expertů nevyčíslitelná.
14.06.2010 13:45 |

podobné články

Chovatelé papoušků varují před podvodníkem: Odbarvené ptáky prodává jako vzácné mutace

 
Chovatelé papoušků z celé republiky varují před mužem z Frýdeckomístecka, který podle nich odbarvuje přírodně zbarvené ptáky peroxidem, a prodává je za mnohatisícové částky jako vzácné mutace.
28.12.2010 18:35 |

podobné články

Ptačí mozeček? Ani omylem. Inteligence papoušků šokuje vědce

 
Vědci zkoumají dosud nevídané schopnosti papoušků, kakadu Goffinův například dokáže vyrobit a následně i používat nástroj.
19.10.2014 09:00 |

podobné články

Zavinil někdo smrt vašeho mazlíčka? Máte nárok na odškodné

 
Způsobil někdo vašemu milovanému zvířeti újmu, zavinil jeho smrt, nebo jste ho zakoupili se skrytou nemocí? Máte právo na odškodné. Jeden případ, který momentálně řeší soud, se týkal nákupu páru papoušků, každý z nich stál 13 tisíc korun. Týden po prodeji ale jeden z papoušků uhynul. Žena, která jej koupila, si nechala vypracovat zprávu, ve které stálo, že papoušek trpěl chronickou chorobou. Majitelka se tedy obrátila na právníky.
23.04.2017 06:10 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Mleté maso s tymiánem na špejli se sýrovým dipem

 
Lámete si hlavu s tím, jak přesvědčit děti, aby konečně vzaly na milost červené maso? Zkuste tyto tyčky z mletého masa, které jsou nejen velmi chutné, ale také zábavné při samotném konzumování. Výborná je k nim čerstvá zelenina a dip. S tímto receptem zabodujete i na party!
17.09.2012 05:15 |

podobné články