Článek

Mléko za necelé dvě koruny, pivo za korunu čtyřicet a máslo za deset. Bylo opravdu za socialismu lépe?

 
Všichni vzpomínáme na staré dobré časy. Jó, mléko, to tenkrát stávalo necelé dvě koruny. Také si to občas řeknete? Ale měli jsme se za socialismu opravdu lépe?
25.02.2016 14:51 |

podobné články

Podobné články

Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!

 
Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti

 
Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!

 
Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?
19.10.2012 12:05 |

podobné články

Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal

 
Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.
12.05.2015 11:55 |

podobné články

Medik radí - 8. díl - Pivo a zdraví - co je na tom pravdy?

 
Pivo, každý muž ho má rád, každý se na něj rád dívá a rád si ho objednává. Tedy aspoň u nás v Českých zemích a na Moravě:) Škodíme si konzumací piva? Roste po pivu tzv. "pivní pupek"? Nebo naopak má pozitivní vliv na lidské zdraví? Asi před šesti lety proběhlo ve Vídni lékařské sympozium na téma pivo a jeho vliv na lidské zdraví. Výsledek byl jednoznačný. Pivo bylo odborníky označeno za zdravé a zdraví prospěšné.Avšak přednost bychom měli dávat pivu nealkoholickému. Již 6 tisíc let před Kristem Sumerové používali pivo jako lék. Nejnovější výzkumy dokázaly, že pití piva snižuje výskyt centrálních mozkových příhod a srdečních infarktů, působí proti osteoporóze a zabraňuje tvorbě ledvinných kamenů. Někteří kardiologové dokonce tvrdí, že pivo může v prevenci infarktu myokardu nahradit nutnou pravidelnou konzumaci acylpyrinu. Vykvašená ječmenná šťáva může vyšovat inteligenci a jedna z jejích součástí zkrášluje pleť. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
17.08.2009 07:50 |

podobné články

Jan Bureš: Bude Česká národní banka bránit i ztrátám koruny?

 
Z pátečního setkání ČNB s analytiky vyplynulo, že závazek tlumit rozkolísanost koruny po vypnutí intervencí nemusí platit úplně stejně na obě strany. Někteří centrální bankéři si myslí, že by se přímé intervence na trhu měly po “exitu” použít spíše při tlumení nadměrných zisků koruny. V případě ztrát koruny by bankovní rada mohla spíše využít situace a zvýšit úrokové sazby (tradiční měnově-politický nástroj). Co to znamená pro korunu?
06.02.2017 10:40 |

podobné články

Osobnosti: Jan Bureš (231 článků)

Nechutné! Máslo z Kauflandu bylo celé pokryté plísní!

 
Už před rokem mělo tohle máslo zmizet z obchodů. Místo toho bylo dál k dispozici v lounském Kauflandu. A o rozbalení přišel šok - máslo bylo celé pokryté plísní.
11.03.2013 18:35 |

podobné články

Čeští středoškoláci: Za socialismu bylo lépe

 
Jedenapadesát procent současných středoškoláků přinejmenším nemá problém s předlistopadovým socialismem. Jedenatřicet procent oslovených studentů pak věří, že za socialismu bylo mnohem lépe nebo alespoň spíše lépe.
19.06.2012 21:00 |

podobné články

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják!

 
Pij mléko, je zdravé – to slýchá každé dítě od narození. Pijte mléko, ať vás nezkřiví osteoporóza a nelámou se vám kosti, radí lékaři dospělým. Podle švédské studie je ale mléko zabiják. Co na to Češi?
31.10.2014 05:20 |

podobné články

Mléko v sobě má hormony, přiznali odborníci. Zahleňování je ale mýtus

 
Jedním z pilířů naší stravy by měly být i mléčné výrobky, jejichž základní surovinou je samozřejmě mléko. Podle údajů z roku 2015 je spotřeba mléka 60,5 litrů na osobu. Podle čeho byste si měli mléko vybírat? Jaké pro něj platí hygienické standardy? A co je pravdy na tom, že mléko v obchodě je plné konzervačních látek, hormonů a antibiotik?
30.05.2017 05:05 |

podobné články

Bramborová kaše s pórkem

 
V kastrůlku na másle opečeme a posléze podusíme nadrobno nakrájený pórek a petržel. Tuto směs vmícháme do bramborové kaše uvařené dle tradičního způsobu. Zajímavosti, rady, doporučení: Načaté MÁSLO vydrží v lednici v dóze na máslo asi deset dní. Máslo lze také velmi dobře mrazit, aniž by tím trpěla jeho kvalita
20.09.2012 08:05 |

podobné články

Není máslo jako máslíčko. Zjistili jsme, co si mažete na chleba

 
Smršť zájmu čtenářů přinesl výsledek testu 30 másel Státní zemědělské potravinářské inspekce. Ve dvou výrobcích bylo víc vody, než povolují normy. V supermarketech na zákazníky čeká přitom místo másla i řada pastí. Alternativy k mléčným výrobkům, které klamou balením i vzhledem, ale v názvu máslo mít nesmí. Připomeňte si s Bleskem, co by mělo obsahovat skutečné máslo. Podívali jsme se na 11 výrobků a jejich složení, uvedené na etiketě.
01.12.2015 16:50 |

podobné články

Rouček (ČSSD): Mnoho povyku pro pomazánkové máslo

 
Vzpamatujme se: EU nám nezakázala pomazánkové máslo, jak horlivě hlásaly titulky více či méně bulvárních novin, nýbrž používání názvu „máslo“ pro něco, co máslem není a ani být nemůže.
21.10.2012 10:00 |

podobné články

Europoslanec: Brusel za pomazánkové máslo nemůže. "Práskli" nás Slováci

 
Evropští byrokraté od nás schytali další kritiku a výsměch za údajný zákaz názvu „pomazánkové máslo“ a „marmeláda“. Ve skutečnosti však o žádný zákaz nejde a šlamastyku si způsobili naši výrobci. Navíc vše odstartovali Slováci, kteří si na naše takzvané máslo stěžovali!
03.11.2012 21:00 |

podobné články

Pomazánkové máslo se má nově jmenovat Tradiční pomazánkové

 
Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. Řekl to dnes mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Přejmenování tradičního výrobku v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.
14.02.2013 17:50 |

podobné články

Máslo, margarín nebo jejich směs? Odborník radí, co prospěje zdraví

 
Skoro denně si každý z nás minimálně jednou namaže na chleba máslo, margarín nebo pomazánkové máslo. Co z toho ale vybrat, aby z toho tělo mělo největší užitek a zdraví naopak nejmenší škody?
22.05.2014 19:30 |

podobné články

NOVÝ RECEPT LÁDI HRUŠKY: Domácí bylinnkové máslo

 
Máslo používáme každý den. No a právě proto se Láďa Hruška rozhodl, že jako svůj další recept předvede výrobu právě máslo.
24.06.2014 19:10 |

podobné články

NOVÝ RECEPT LÁDI HRUŠKY: Domácí bylinkové máslo

 
Máslo používáme každý den. No a právě proto se Láďa Hruška rozhodl, že jako svůj další recept předvede výrobu právě máslo.
24.06.2014 19:40 |

podobné články

Krásná pleť skoro zadarmo! 7 důvodů, proč používat bambucké máslo

 
Pokud hledáte něco, na čem si vaše pleť pošmákne a "co vám nezruinuje peněženku":http://www.extra.cz/7-nejlepsich-ingredienci-pro-pletove-masky-ktere-rozhodne-musite-vyzkouset, je bambucké máslo to pravé pro vás! Bambucké máslo používala pro "kosmetické účely už Kleopatra":http://www.extra.cz/taky-milujete-laky-na-nehty-tohle-je-9-veci-ktere-jste-o-lakovani-nehtu-nejspis-nevedeli.
01.07.2014 08:30 |

podobné články