Článek

Máte doma staré brambory? Jak je vhodně využít?

 
Staré brambory už sice nevypadají jako ze žurnálu, ovšem vyhodit by je byla opravdu velká škoda. Můžete si z nich přece udělat kaši, knedlíky či hranolky! Nebo je případně trochu „omladit“?
26.04.2016 08:05 |

podobné články

Podobné články

Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka

 
Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články

Jak zabavit malé dítě při cestování

 
Zdlouhavé cestování bývá mnohdy otrava i pro dospělého natož, pro malého caparta. Proto je vhodné se předem na takovou cestu připravit. Velmi také záleží na tom, jak malé či velké dítě máme. Jestliže je dítě schopno komunikace a hrát s vámi různé hry, jako je slovní fotbal, kolik červených aut uvidíš, máte to snadnější. Mnohem horší je to s úplně malými dětmi. O tom jak zabavit naše nejmenší bude dnešní článek. Naplánujte si předem trasu Při delším cestování je vhodné naplánovat cestu tak, abychom mohli dělat přestávky. Naštěstí kolem cesty existují větší čerpací stanice, kde mají přebalovací pulty, můžete se projít, osvěžit a chvíli oddychnout. Malá změna rozptýlí nejen vás, ale i vaše dítě. Prvním krokem tedy je pořádně naplánovat trasu a přestávky. V případě, že pojedete autobusem, vlakem nebo dokonce poletíte, tento krok samozřejmě přeskočíte. Zjistěte si přepravní podmínky Jestliže budete cestovat jiným způsobem, je vhodné znát své možnosti. Jak a kde přebalit dítě. Kolik prostoru budu mít k dispozici, zda je možné využít vlastní autosedačku a jiné podrobnosti. Na cestu sebou vezměte hračky, které dítě zabaví. Pomoci může i uklidňující hudba, kterou má rádo, pokud již dokáže sledovat pohádky – nezapomeňte na ně. Malé děti zabaví i lízátko Malým dětem přibalte deku, aby byl jejich spánek příjemný, polštářek a oblíbené plyšové zvířátko, budou tak klidnější. Zabavit malé dítko může i obyčejné lízátko, lahvička s pitím a žužlání nějakého jídla (křupky, rohlík). Na tyto věci jsou mrňouskové nenároční a jeho pozornost přitáhnou i obyčejné klíče, zkrátka to, co máte zrovna po ruce. S přepravou jídla až tak velký problém není, ale tekutiny do letadla pouze v uzavíratelných nádobách. Je vhodné mít sebou vlhčené utěrky na utření pusinky a ručiček. Přiberte i barevné knížečky s říkankami, omyvatelné hračky, náhradní dudlíky. Příspěvek Jak zabavit malé dítě při cestování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.08.2015 08:25 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

 
Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?
22.12.2015 06:05 |

podobné články

Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili

 
Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.
18.10.2017 07:00 |

podobné články

Jak »omladit« brambory?

 
Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.
25.04.2016 05:15 |

podobné články

VELKÝ RÁDCE: Jak poznat při nákupu jedovaté brambory!

 
Brambory patří k evergreenům českého jídelníčku. Bramboráky, bramborové knedlíky, brambory jako příloha, zkrátka neobejdeme se bez nich. Víte, jak je vybrat a jak je skladovat?
28.02.2015 12:20 |

podobné články

Ušetřete za brambory! Poradíme, jak je vybrat a skladovat, aby dlouho vydržely!

 
Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? Kvůli extrémně teplému létu jich prý navíc bude málo. U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.
05.10.2015 09:55 |

podobné články

Recepty - brambory ze zahrádky na několik způsobů

 
Brambory jsou vděčnou potravinou, která na našem stole už dávno zdomácněla. Brambory mohou být skvělou přílohou i základem pro různé lahůdky. Ovšem máme několik druhů, které je třeba rozlišovat.
21.10.2011 00:10 |

podobné články

Óda na brambory: Torta di patate

 
Brambory nemusí být jen vařené s kmínem.  Tak třeba gratinované brambory s honosným jménem  Torta di patate se stanou kulinářským svátkem.
05.09.2014 00:10 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Státní zemědělský intervenční fond začíná vydávat rozhodnutí na produkci bílkovinných plodin, chmel a konzumní brambory

 
Tento týden začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na VCS – bílkovinné plodiny. V těsném sledu budou následovat rozhodnutí na chmel a konzumní brambory. Na uvedené dotace, o které se žádalo v rámci Jednotné žádosti 2016, jsou vyčleněny tyto částky: Na bílkovinné plodiny téměř 460 milionů korun, na chmel přes 85 milionů korun a na konzumní brambory přes 50 milionů korun.
12.02.2017 07:35 |

podobné články

Úroda je letos menší: Brambory zdraží!

 
Čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Tak praví lidová moudrost. Jenže letos zřejmě i ten nejzabedněnější farmář sklidí podstatně menší hlízy. Úroda bude zkrátka podle odhadu statistiků nižší. A bude se to týkat i obilí. Zdraží tedy brambory a pečivo?
11.07.2017 05:15 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Sexy zadek v 5 krocích

 
Mít sexy zadek by si přál nejspíš každý, právě proto vám v dnešním článku přinášíme několik cviků, které vám ho pomůžou zpevnit. Jako u každého cvičení je důležité setrvat a nepovolit. U cvičení je dobré využít buďto závaží nebo vlastní váhu. Začínat je však vhodné s nižší váhou, osvojit si správnost provádění cviků a poté váhu navýšit. Výpady Vzpřímený postoj a lehce rozkročené nohy jsou základním postojem. Vykročte jednou nohou dopředu tak, že stehno vykročené nohy se dostane do vodorovné polohy. Nohy vždy prostřídejte a cvik provádějte, co nejníže. Opakujte po 15 cvicích na každou nohu po tři série. Dřepy se závažím Vezměte si do každé ruky závaží, pokud doma nemáte činky, poslouží i plné PET láhve. Udělejte 20 dřepů a protřepejte si nohy. Opakujte dřepy po dvaceti opět po třech sériích. Celkem uděláte 60 dřepů. Dřepy se židlí Židli si postavte před sebe a vždy udělejte podřep a nohou mihněte nad opěradlo židle. Nohu při každém podřepu vyměňte. Zase opakujte 20 x po třech sériích. Během cvičení nezapomínejte pít, a když pocítíte pnutí a bolest nohy protřepejte. Kroužení Klekněte si na měkkou podložku a opřete dlaněmi o zem. Natáhněte nohu do výšky a napodobujte malé kroužky, alespoň 30x. Poté nohy vyměňte a snažte se u cviku nekolébat. Tento cvik je vhodný i pro zádové svalstvo. Zvedání pánve Podložku ještě neschovávejte a lehněte si na záda, kdy nohy pokrčíte v kolenou. Ruce dejte podél těla, dlaně se dotýkají podložky. Opět je vhodné použít nějaké závaží, které si položíte do podbřišku a zvedáte pánev nahoru, dokud trup není v rovině se stehny. Při pokládání trupu postupujte pomalu a nikoli až na podložku. Pohyb ukončete pár centimetrů nad ní a opakujte cvik 20x. Cviků na posílení nejen zadečku existuje samozřejmě celá škála, a pokud se vám zdá toto cvičení brnkačka, zkuste výzvu 1000 dřepů. Sama jsem... Čtěte více Příspěvek Sexy zadek v 5 krocích pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.10.2015 21:15 |

podobné články

5 supertipů, jak využít sponky na papír: Zkuste je třeba jako stojan na mobil!

 
Kovové kancelářské sponky se vyrábějí v několika velikostech. Pokud je vhodně zkombinujete, můžete je doma využít i k mnoha jiným účelům, než je jen pouhé sepnutí papíru. Nechte se inspirovat!
24.02.2016 06:15 |

podobné články

Přehledně: Jak správně vybrat a kupovat kvalitní brambory?

 
Žluté, červené, varný typ A, varný typ B...brambor existuje bezpočet druhů a typů. Jak se v nich orientovat? Jak brambory správně vybrat a kupovat?
23.09.2014 13:45 |

podobné články

7 tipů, jak využít lepicí váleček. Vyčistí kabelku i zbaví prachu

 
Určitě ho doma máte i vy. Tenhle malý pomocník skvěle dokáže odstranit prach, vlasy, lupy i chlupy domácích mazlíčků z oblečení. Napadlo vás ale někdy, že se dá využít i jinak? Přinášíme vám pár osvědčených tipů, které určitě dřív nebo později oceníte. A pokud máte nějaký svůj vyzkoušený tip i vy, podělte se o něj s námi v diskusi pod článkem.
23.11.2015 06:10 |

podobné články

Vybíráme vhodné povlečení do postele

 
Přemýšlíte nad pořízením nového ložního povlečení, ale nejste si jisti, jaký typ bude pro vás ten pravý? Při výběru je dobré zvážit několik věcí. Potřebujete být v teple nebo vám je naopak v noci příliš horko a chtěli byste spíše zchladit? Chcete, aby bylo především příjemné na dotek, bylo nemačkavé nebo vám vydrželo 20 let? Tak či tak, vždy totiž záleží na tom, z jakého materiálu je povlečení vyrobeno. Při nákupu vašeho nového povlečení, se zaměřte tedy nejenom na vhodné barvy a vzory, které budou ladit se zbytkem vaší ložnice, ale také na materiál daného ložního povlečení. Chcete především kvalitu? Tu vám zajistí tradiční český výrobce povlečení. Až tedy vyrazíte na nákupy, vsaďte raději na tradiční české firmy, kamenné a ověřené internetové obchody. Výběr povlečení podle materiálu Nejdůležitějším kritériem při výběru vašeho nového povlečení by měl být materiál. V současné době se na trhu setkáte s několika druhy materiálů, ze kterých se povlečení vyrábí. Bavlněné povlečení Bavlněné povlečení je opravdovou klasikou mezi ložním povlečením a i přes narůstající množství moderních materiálů, zůstává bavlna nejrozšířenějším a nejoblíbenějším materiálem k výrobě ložního prádla. Bavlna je materiál velmi příjemný na dotek, je měkký, pružný a hřejivý a vyznačuje se skvělou prodyšností a savostí. Klasické bavlněné povlečení je také cenově dostupné pro každého, jedinou jeho nevýhodou je nutnost žehlení, z důvodu vyšší mačkavosti materiálu. Bavlna se pere až na 60 stupňů. V dnešní době se setkáváme se speciální mercerovanou bavlnou. Mercerování je technický postup, při kterém dochází k úpravě bavlněných textilií. Mercerované ložní povlečení se tak pyšní vyšší pevností, příjemným omakem, afinitou k barvivům a hedvábným leskem. Flanelové povlečení Dalším velmi oblíbeným typem ložního povlečení je povlečení z flanelu. Flanelové povlečení je vyráběno ze 100% bavlny, ale k jeho výrobě je používána hustě tkaná látka o vyšší gramáži. Flanelové povlečení si tak zachovává všechny... Čtěte více Příspěvek Vybíráme vhodné povlečení do postele pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.02.2016 09:40 |

podobné články