Článek

Máslo a eidam raketově zdražily. A co vejce, mléčné výrobky a další zboží?

 
Vydělat si na chleba je čím dál těžší. A pokud ho chce našinec s máslem a vajíčkem navrch, měl by se začít pomalu rozhlížet po půjčce. V průběhu roku vylétly ceny základních potravin jako raketa. Vyplývá to ze srovnání, které na základě údajů Českého statistického úřadu připravil Blesk.
18.07.2017 06:25 |

podobné články

Podobné články

Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!

 
Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti

 
Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Zemědělská a potravinářská inspekce zjistila další falšované masné a mléčné výrobky ze zahraničí

 
Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) nadále při kontrolách v tržní síti zjišťuje masné a mléčné výrobky od zahraničních výrobců, které závažným způsobem porušují právní předpisy. Laboratorní rozbory opakovaně zjišťují parametry svědčící o falšování potraviny i při zohlednění nejistoty měření. Typicky chybí cenná složka výrobku, např. podíl masa je nižší, než výrobce uvádí na obalu, nebo je nižší podíl mléčné sušiny u mléčných výrobků – zejména sýrů, čímž se zásadně mění jeho vlastnosti. SZPI aktuálně zjistila následující výrobky:
07.07.2016 13:15 |

podobné články

Zdražily máslo, cukr i vejce: Vánoční hostina bude ale letos lacinější

 
Oproti loňsku podstatně zdražily o Vánocích nejvyhledávanější ingredience – máslo, vajíčka i cukr. Jenže… Pohyb cen dalších potravin byl tak příznivý, že si za většinu stálic našich svátečních tabulí nepřiplatíme. Ba naopak. Podle kalkulací Blesku a údajů z Českého statistického úřadu to letošní Vánoce našim kapsám nespočítají!
16.12.2016 10:10 |

podobné články

Co v zimě škodí zdraví

 
Chladné dny s teplotami klesajícími hluboko pod nulu nám ještě nechtějí dát sbohem, sněhová pokrývka neroztává a stále se poměrně brzy stmívá. Už jen kvůli nízkým teplotám a častému mrazu se musíme zamyslet nad tím, co v zimě škodí zdraví a pokud možno se tomu vyvarovat. Nachlazení, podcenění počasí, mléčné výrobky nebo přebytek vitamínů – to všechno a jiné aspekty našemu zdraví příliš nesvědčí. Jste si jistí, že víte, co v zimě škodí zdraví a na co byste si měli dát pozor? Pokud v této otázce nemáte jasno, přečtěte si náš dnešní článek! Víte, co v zimě škodí zdraví? Zima je dlouhé a náročné období, které se nám zvláště letos ukazuje v celé své kráse. Už několik let nebyla zima taková, jaká je právě letošní rok. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste zažili takové množství sněhu nebo teploty klesající až k hodnotám -25°C?! Proto určitě není na škodu vědět, co vám v zimě nesvědčí. Můžete se na to podívat společně s námi! Nedostatek spánku Spánek k přežití nutně potřebujeme, ne nadarmo právě touto aktivitou strávíme třetinu našeho života. Po celý rok byste měli klást důraz na to, abyste se dobře a vydatně vyspali. Chápeme, že ne vždy je to možné, ale základem je spokojený, klidný a plnohodnotný spánek. Pokud ho budete mít málo, vaše tělo bude unavené, imunita oslabená a vy náchylnější k nemocem. Nevhodné oblečení Pokud se ptáte, co v zimě škodí zdraví, pak se podívejte do zrcadla. Ano přesně tak – my sami totiž mnohdy svému zdraví příliš nepomáháme. V zimě je nejčastějším problémem podceněné oblečení, kdy si na sebe vezmeme méně vrstev, nežli kolik je potřeba. Mnoho z nás nenosí doplňky, například v podobě čepice, a vůbec si neuvědomuje, že právě prochladnutí je příčinou vzniku nachlazení a nemocí. Mléčné výrobky Ačkoli si možná říkáte, že jsou mléčné... Čtěte více Příspěvek Co v zimě škodí zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
08.02.2017 09:25 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Jsou dražší a hůř se shání: proč chtít mléko a mléčné výrobky od farmářů?

 
Hned na úvod oprava – dražší mléko a mléčné výrobky být nemusí, záleží na tom, co si vyberete. Že se výrobky od malých farmářů hůř...
13.03.2013 17:30 |

podobné články

Lavina zdražování: A za co si připlatíme v roce 2017?

 
Milovníci šopského salátu mají důvod ke smutku. Zdražily jim okurky. A to dokonce úplně nejvíc ze všeho zboží a služeb, které statistici v Česku sledují. Za tutéž cenu jsme před rokem pořídili okurky dvě, dnes ale sotva jednu. Květák, rajčata, česnek, cukr eidam, máslo, ale i dopis či technická prohlídka vozu. To vše zdražilo nejméně o pětinu. A co se ještě dostalo do Top 100 největších cenových skoků vzhůru?
23.01.2017 12:10 |

podobné články

100 cen: Co nám nejvíce zdražilo život? Okurka skokanem roku!

 
Milovníci šopského salátu mají důvod ke smutku. Zdražily jim okurky. A to dokonce úplně nejvíc ze všeho zboží a služeb, které statistici v Česku sledují. Za tutéž cenu jsme před rokem pořídili okurky dvě, dnes ale sotva jednu. Květák, rajčata, česnek, cukr, eidam, máslo, ale i dopis či technická prohlídka vozu. To vše zdražilo nejméně o pětinu. A co se ještě dostalo do Top 100 největších cenových skoků vzhůru?
24.01.2017 05:05 |

podobné články

Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal

 
Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.
12.05.2015 11:55 |

podobné články

Měsíc po intervenci zdražily hlavně televize. Potraviny zatím ještě ne

 
Téměř měsíc po intervenci České národní banky (ČNB) zdražily především některé druhy elektroniky. Nejvíc, o devět procent, se zvýšily ceny fotoaparátů a LCD televizí. Největší internetový obchod Alza.cz již přecenil po intervenci 40 procent zboží v nabídce. Ceny potravin v supermarketech zůstaly stejné, pohonné hmoty dosud zdražily o padesátník na litr. Vyplývá to z údajů serverů Heureka.cz, Kupi.cz a společnosti CCS. 
05.12.2013 16:10 |

podobné články

Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!

 
Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?
19.10.2012 12:05 |

podobné články

Vejce z podestýlek, klece nebo BIO: Která jsou nejlepší a jak poznáte to české?

 
Ministerstvo zemědělství dnes varovalo české spotřebitele před lacinými a neoznačenými vejci z Polska. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) vzkázal, že pokud chtějí zákazníci kvalitní vejce, měli by kupovat ta česká a označená. Odborníci tvrdí, že obchody mohou na krabičkách deklarovat, že se jedná o česká vejce, ve skutečnosti ale půjde o vejce ze zahraničí. Jak poznáte, odkud vejce pochází?
13.07.2016 18:00 |

podobné články

Osobnosti: Marian Jurečka (556 článků)

SZPI zjistila další falšované masné a mléčné výrobky ze zahraničí

 
Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) nadále při kontrolách v tržní síti zjišťuje masné a mléčné výrobky od zahraničních výrobců, které závažným způsobem porušují právní předpisy.
10.07.2016 11:55 |

podobné články

Státní veterinární správa odhalila klamavě označené mléčné výrobky z dovozu

 
Státní veterinární správa (SVS) pokračuje v kontrolách v místech určení výrobků z dovozu a odhalila další tři klamavě označené mléčné výrobky. Při kontrolách prováděných v místě určení zásilek v distribučním skladu potravin LIDL, Stránecká Zhoř, v Kraji Vysočina nevyhověly následující odebrané vzorky.
17.02.2017 14:40 |

podobné články

Máslo zdražilo od ledna o 9 korun! Kdo na nás tak vydělává?

 
Možná to nebude trvat dlouho a mléčné výrobky budou pro lidi s běžnými příjmy luxusem. Ceny másla či mléka totiž rapidně stoupají. Zatímco se například máslo ještě v lednu prodávalo za 146,20 Kč, v červenci už stálo 155,55 Kč. U mléka zase spotřebitelská cena vzrostla od ledna z 17,34 korun na 18,24 koruny.
26.08.2013 17:20 |

podobné články

Máslo staré 2000 let: Jak chutná a proč ho předci házeli do bažin?

 
Často se vám zkazí máslo dřív, než ho stačíte sníst? Podle irského nálezu nedaleko města Galway vydrží mléčný výrobek i 2000 let. Radoslav Pospíchal se Státní zemědělské a potravinové inspekce (SZPI) by ho ale k jídlu nedoporučoval, i když si zachovalo svou konzistenci včetně barvy. Podle historiků byly mléčné výrobky ve starověku vzácnou komoditou, kterou lidé obětovávali bohům. Je dnešní receptura stará dva tisíce let?
28.06.2016 19:05 |

podobné články

Znáte lék na všechno? Je to mléko a mléčné výrobky!

 
To, že mají mléko a mléčné výrobky příznivý vliv na naše celkové zdraví, ví snad každý. Možná vás ale překvapí, co všechno konzumace těchto produktů ovlivňuje!
26.07.2012 06:35 |

podobné články

Mléko a mléčné výrobky – „léky na všechno“

 
To, že mají mléko a mléčné výrobky příznivý vliv na naše celkové zdraví, ví snad každý. Možná vás ale překvapí, co všechno konzumace těchto produktů ovlivňuje!
21.03.2013 00:05 |

podobné články