Článek

Lokální potraviny v praxi: Kuchaři v Paříži pěstují zeleninu na střeše

 
Zákazníci si žádají na talíři stále více lokálních potravin, a tak francouzští šéfkuchaři dělají vše pro to, aby poptávku ukojili. A že v Paříži není příliš zemědělské půdy? Nevadí, zeleninu pěstují na střeše svých restaurací, kdákají jim k tomu slepice a včely ve vedlejších úlech vyrábějí pařížský med, píše agentura AFP.
06.07.2015 18:46 |

podobné články

Podobné články

Potraviny do ložnice, aneb co okoření váš sexuální život?

 
Potraviny do ložnice – zní to možná divně, ale příroda rozhodně věděla, co dělá, a proto vaše životy okořenila pochoutkami, které přirozeně působí jako afrodiziaka. Jestliže máte pocit, že vás sexuální život tak trochu upadá do stereotypu, sex se stává pouze povinností a vášeň z vás vyprchává, pak je náš dnešní článek určený právě vám. Následující řádky vám prozradí, jaké potraviny by s vámi měli sdílet jedno lože. Věřte tomu nebo ne, ale i zdánlivé maličkosti mohou okořenit váš sexuální život a po přečtení posledního článku vezmete nákup s potravinami útokem! Pojďte se společně s námi mrknou na potraviny do ložnice, jež na první pohled působí nevinně, ale dokážou vaše těla i mysl pořádně rozproudit. Pochutnejte si! Čokoláda Čokoláda je považována za jedno s nejvíce sexy jídel a my tohle tvrzení rozhodně nebudeme vyvracet. Potvrzuje to i věda, která říká, že konzumace čokolády v těle uvolní endorfiny a dopamin, díky kterým se dostanete do té správné nálady. Jahody Mezi potraviny do ložnice patří i jahody, které jsou momentálně v sezoně, tak proč jejich schopností trochu nevyužít? Nejenže samy o sobě vypadají velice sexy – přeci jen červená barva je odjakživa spojována se vzrušením – ale navíc obsahují antioxidanty, které podporují krevní oběh. A to znamená jediné – krev se dostane do těch správných míst! Česnek Co se česneku týče, je to trochu sporné – jeho aroma je velice silné a dokáže veškeré milostné rozpoložení a touhu doslova pohřbít, ovšem na druhou stranu se pyšní pozitivními účinky v podobě podpory krevního oběhu a rozšiřování cév. Ne nadarmo se proto řadí mezi potraviny do ložnice. Pomeranče Jakékoli potraviny do ložnice s obsahem vitamínu C byste rozhodně neměli opomíjet. Vitamin C působí preventivně proti nachlazení a navíc v těle zvyšuje hladinu oxytocinu – a to je mrška zodpovědná za skutečnost, že se tak rádi... Čtěte více Příspěvek Potraviny do ložnice, aneb co okoření váš sexuální život? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.11.2015 18:45 |

podobné články

Které potraviny prospějí vašim vlasům?

 
Po krásných vlasech touží snad každá z nás, bohužel ne všem ale bylo shůry dáno, aby jejich vlasy vypadaly od přírody nádherně a oni tak pro jejich přirozenou krásu nemuseli hnout jediným prstíčkem. Možná i vy investujete spoustu peněz do kvalitních vlasových produktů, utrácíte za kosmetiku slibující kýžené výsledky, ale po vlasech plných života stále ani památky. Co je špatně? Možná váš jídelníček neobsahuje ty správné potraviny, které by vaší hřívě dodaly lesk i zdraví a to prakticky za hubičku! Ať už tomu věříte nebo ne, existují potraviny, které nám mohou pomoci s kvalitou našich vlasů, potažmo i s jejich zdravím. Nemusíte utrácet nekřesťanské peníze za přípravky, které sice slibují hory doly, ale skutek ve finále žádný. Proto jsme se rozhodli připravit pro vás dnešní článek, ve kterém se na tyto kouzelné potraviny společně podíváme! Jaké potraviny prospějí vašim vlasům? Budete se divit! Následující řádky vám prozradí, jaké potraviny by rozhodně neměly chybět ve vašem jídelníčku. Budete se možná divit, možná budete mile překvapeni, jak málo stačí k tomu, aby z vašich vlasů na dálku vyzařovala krása, zdravý lesk a vaše hříva tak byla plná života! Na čem si smlsnout? Vejce Hned a začátek začneme tak obyčejnou surovinou, která se nepochybně nachází v domácnosti úplně každého z nás: vajíčka! Ty obsahují důležitý vitamín B12 a ještě důležitější biotin, který má příznivý vliv na krásné vlasy. Pokud nejste natolik odvážní, abyste si 2x do týdne smlsli na syrovém vajíčku, připravte si z této ingredience alespoň masku. Olivový olej Olivovému oleji se spousta lidí vyhýbá, což je bohužel škoda. Někomu tato surovina příliš nevoní, jiný naopak neví, jak by ji v kuchyni použil – možností je přitom spousta, stačí jen hledat! I olivový olej patří mezi potraviny, které vám mohou pomoci dosáhnout vytouženého vzhledu vašich vlasů. Proč? Olivový olej dokáže napravit škody... Čtěte více Příspěvek Které potraviny prospějí vašim vlasům? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.11.2016 06:00 |

podobné články

Potraviny a jejich uskladnění

 
V minulosti se potraviny uchovávaly ve chladné spíži nebo sklepě. Starší ročníky si nejspíš pamatují ještě ty klasické spižírny, kde vedly dveře, jako do místnosti. Žádná potravinová skříň, jako je tomu dnes. Tam mívaly naše babičky uskladněné zásoby vajec, mléka, tu visela klobáska, tam uzené, bedýnka se zeleninou a škopky s moukou. Popravdě řečeno dnes máme mnohem důmyslnější možnosti, jak potraviny skladovat. Ale uznejte, že to mělo své kouzlo. V některých rodinných domech ještě podobné spíže stále mají. V panelácích jí nahradily dvou dveřové široké skříně, jež měly zabudované odvětrávání. S moderní dobou však i tyto zcela zmizely. Potravinové skříně Když moje maminka z vesnice prvně přijela na návštěvu do našeho nově zrekonstruovaného bytu, divila se, kde ukládáme potraviny? Nová rohová kuchyňská linka, zabudované spotřebiče a vybouraná spižírna. Chvíli jí trvalo, než pochopila, že se bez ní obejdeme. Dnešní organizéry nejenže vypadají hezky, ale jsou i praktické. Dávno je pryč doba, kdy jste si museli dělat zásoby na půl roku. Dojde-li vám mouka, skočíte do obchodu a problém je vyřešen. Stejně tak vejce, mléko a vše ostatní. Nehledě na to, že výškově nastavitelné police a drátěné výsuvné programy umožňují dokonalý přehled, co kde máme uloženo. Méně používané ingredience máme vzadu, ty používané častěji hned po ruce. Praktické a líbivé dózy Velmi zajímavě vypadají skleněné dózy a police, které přehled ještě více zjednoduší. Elegantního vzhledu dosáhneme pomocí dóziček, které potraviny chrání před vlhkostí a škůdci. Nemáme-li fotografickou paměť je ideální dózy označit i popisky. Pokud si ovšem potrpíte na dřívější styl skladování potravin, dá se alespoň částečně navodit použitím vintage hrníčků, mističek a tácků. Rovněž pořadače na vajíčka či kostičku másla lze dnes zakoupit v tomto stále oblíbeném venkovském stylu. Potraviny a suroviny musí však mít vhodné obaly a být uloženy na místech, jež jsou pro ně vyhovující. Ukládáme je s ohledem na složení, zda jsou tekuté či sypké.... Čtěte více Příspěvek Potraviny a jejich uskladnění pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.11.2015 06:55 |

podobné články

Vaši sousedé nemají sníh na střeše? Nabonzujte je, pěstují trávu, vyzývá policie!

 
Venku je pod nulou, sněží, ale vaši sousedé přesto nemají na střeše bílou pokrývku jako vy? Napráskejte je, určitě nelegálně pěstují marihuanu, vyzývá občany v nizozemském Haarlemu policie.
06.02.2015 21:35 |

podobné články

Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor?

 
Zabijácké potraviny – dnešní titulek hovoří za vše. Ačkoli vás jídlo udržuje při životě, postupně se jím zabíjíte – a to zvláště tehdy, kdy se stravujete nezdravě. Kromě nezdravého jídla je ale celá řada potravin, kterým by se dalo hravě přezdívat „jed v přímé podobě“. Nenechte se zmást – nejedná se jen o chuťovky v podobě smrtelně nebezpečné ryby známé jako fubu či korejské chobotnice. Mezi zabijácké potraviny se řadí i brambory, na kterých si s chutí smlsnete i několikrát do týdne! A to ještě není zdaleka vše, pokud ale chcete vědět více, pusťte se s chutí do objevování potravin, které se sice tváří nevinně, ale rozhodně tak nevinné nejsou. Kdo by to byl hádal například do rajčat, mandlí nebo kešu oříšků? Korejská chuťovka – sannakji Hned na začátku si představme skutečnou lahůdku: korejskou chobotnici sannakji. Tahle chobotnice není jedovatá, nebezpečí spočívá v jejích přísavkách, kterými se vám během konzumace může zachytit v krku a prakticky vás tak udusit. Podává se totiž zaživa – chobotnici se pouze useknou chapadla, pokape se sezamovým olejem – a dobrou chuť! Červeňoučká rajčátka – tichý zabiják Rajčata jsou výborná na jakýkoli způsob. Ať už plněná, v salátu nebo jen tak. Jenže pozor – pokud jsou nedozrálá, obsahují tzv. glykoalkoloidy – nebezpečné látky – jež se postarají o bolest hlavy, žaludku, stejně jako o dýchací potíže či ztrátu citu. Takže zelené nebrat! Muškátový oříšek – je libo halucinace? Koření se má dávkovat po špetkách. Věřte nebo ne, ale ono to má svůj dobrý důvod a muškátový oříšek se právem řadí mezi zabijácké potraviny, se kterými by se to nemělo přehánět. Obsahuje aromatické látky, které ve větším množství způsobují halucinace či dokonce psychózu. A ta může skončit tragicky. Ryba fubu – právem patří mezi zabijácké potraviny Slyšeli jste již o legendární japonské lahůdce známé jako raby fubu? Pokud... Čtěte více Příspěvek Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Ve službách krásy – potraviny a jejich netradiční využití

 
Zatímco o mnohdy až magických účincích kosmetických přípravků na naši krásu ví snad každý, jen málokdo tuší, že kromě nich nám ke kráse mohou pomoci i potraviny. Mnoho žen utrácí nekřesťanské peníze za drahou kosmetiku, která sice slibuje skvělé výsledky, ale ve spoustě případů jde jen o plané sliby. Proto jsme se místo toho rozhodli zaměřit na potraviny, které vám mohou dopomoci vypadat lépe a dosáhnout tak krásnějšího vzhledu. Nevěříte, že je to možné? Dnešní článek vás zaručeně přesvědčí! Jaké potraviny nám dodají krásu? Chcete-li být krásná, nemusíte svou horkou kartu vsázet pouze na kosmetiku. Často máme pomoc k lepšímu vzhledu doma ve spíži, i když o tom ani nevíme. Bílý jogurt Ne každému příroda do vínku nadělila krásné vlasy plné zdraví a lesku. Jestliže ani vy k oněm šťastlivcům nepatříte, zařaďte do svého jídelníčku bílý jogurt. Ten obsahuje velké množství vitamínu B a ten je proslulý tím, že produkuje tvorbu kožního mazu. Díky tomu budou vaše vlasy krásně lesklé a zářící zdravím. Avokádo Máte problémy se suchou pokožkou? Vyzkoušeli jste několik tělových mlék, krémů a olejů, ale žádný z nich vám nedokázal pomoci? Pak vsaďte na avokádo, které je plné vitamínu E a nenasycených tuků. Ty vaši pokožku udrží ve formě a zbaví jí suchého podtónu. Luštěniny S akné má neblahé zkušenosti hodně z nás a rozhodně se nejedná pouze o estetický nešvarem puberťáků. Pokud i vaši pleť hyzdí nehezké pupínky, doporučujeme vám jíst luštěniny. Proč? Luštěniny obsahují zinek, jehož úkolem je udržet pleť krásnou, zdravou a čistou. Dáte tak sbohem ucpaným pórům a pupínkům, které nevypadají hezky a často i bolí. Banány Kdo se chce zbavit nevzhledných kruhů pod očima, která se nám tam tvoří nejen z únavy, ten by si měl dát banán. I banány totiž patří mezi potraviny prospěšných pro naši krásu. Obsahují látku zvanou tryptofan,... Čtěte více Příspěvek Ve službách krásy – potraviny a jejich netradiční využití pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.03.2017 03:10 |

podobné články

5 TOP potravin s pozitivním přínosem pro zdraví

 
Věděli jste, že existují potraviny známé svým přínosem pro zdraví? Pokud ne, pak uděláte dobře, když si přečtete dnešní článek. Mnohdy se totiž jedná o potraviny, které máte doma nebo je běžně konzumujete, akorát netušíte o jejich dopadech na naše zdraví. Potraviny, které se mohou pyšnit přínosem pro zdraví, je kolem nás hned několik. Jsou tu takové, kterém říkáme superpotraviny, což jsou potraviny, jež jsou svým obsahem natolik výjimečné, že zvysoka převyšují ty ostatní. O těch se ale dnes bavit nebudeme, my se podíváme na potraviny s přínosem pro zdraví, které možná máte právě teď ve své lednici nebo spíži. Potraviny s přínosem pro zdraví – které to jsou? Kapusta Hned na začátek si dáme potravinu, nad kterou většina lidí znechuceně ohrnuje nos. Možná si i vy vybavíte školní jídelnu, kde byla kapusta častým obědem a nevzpomínáte na tyhle časy s úsměvem na tváři. Což je škoda. Kapusta totiž obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Dále obsahuje velké množství bílkovin, které jsou pro naše zdraví nezbytné. Ořechy Kdo by si s chutí nepochutnal na oříšcích, které se dají zobat večer u televize, viďte? Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad jejich přínosem pro zdraví? Ne? Škoda! Ořechy obsahují vitamíny skupiny B, jež mají pozitivní vliv na naše srdce, paměť i mozkovou činnost. Brusinky Brusinky určitě znáte, možná jen nevíte, jak mohou ovlivnit vaše zdraví. Často jsou doporučovány v případě onemocnění močových cest. Nutno zmínit, že mají výborné antioxidační vlastnosti a jejich specifický obsah působí jako účinná prevence proti vzniku rakovinných onemocnění. A rakovina je strašák, kterého se bojí většina lidí. Výborné jsou nejen čerstvé brusinky, ale i sušené, které jsou k dostání nejčastěji. Borůvky Když už jsme se zmínili o brusinkách, přidáme další drobné ovoce – tentokrát bude řeč o borůvkách, které... Čtěte více Příspěvek 5 TOP potravin s pozitivním přínosem pro zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.10.2017 20:50 |

podobné články

Češi si sami staví, pěstují i chovají. Ušetří a mají jasno o kvalitě

 
Češi se stále více spoléhají na své vlastní síly. Svépomocí si staví rodinné domy, chaty, pěstují zeleninu a ovoce a chovají hospodářská zvířata. Svépomocí tak v ČR vyrůstá ročně téměř pět tisíc rodinných domků.
12.08.2014 18:40 |

podobné články

Kuchaři spotřebovali neuvěřitelné 4 tuny chřestu při oslavách "zeleniny králů"

 
Čtyři tuny "zeleniny králů" spotřebovali kuchaři při 18. slavnostech chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Slavnosti s gastronomickým a zábavným programem každoročně připomínají místní starou pěstitelskou tradici. Z Ivančic se kdysi chřest dovážel až na vídeňský dvůr. Dnes jej pěstují hlavně drobní zahrádkáři, ale rodí se také plány na vybudování nové "chřestovny".
20.05.2012 14:45 |

podobné články

Jak na bakterie v kuchyni

 
Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.02.2015 17:45 |

podobné články

Naše kuchyně není jen kebab, říkají turečtí kuchaři. A boří stereotypy

 
Někteří turečtí kuchaři intenzivně pracují na vyvracení stereotypů vážících se k turecké kuchyni. Mnozí fajnšmekři ji totiž vidí jako příliš tučnou a těžkou, to však podle místních není tak docela pravda. V Turecku totiž dorostli kuchaři, kteří dávají klasice moderní aranžmá a propagují jídla, která dosud nebyla tak známá.
05.07.2017 20:00 |

podobné články

Sezona farmářských trhů začíná! PODÍVEJTE SE, kde můžete nakoupit lokální potraviny

 
Pomalu začíná jaro a s tím odstartuje i sezona farmářských trhů. Ve spolupráci s partnerským webem Vitalia.cz jsme pro vás připravili seznam míst, kam můžete pro lokální potraviny vyrazit.
05.03.2013 05:35 |

podobné články

V Německu PĚSTUJÍ ZELENINU NA STŘECHÁCH! Pomáhají KAPŘI!

 
Pěstování zeleniny máme spojeno s venkovem. V Německu nás ale vyvedou z omylu. Začali totiž pěstovat chutnou zeleninu přímo ve městě. A využívají každé volné místo - třeba i střechy budov. Navíc do celého pěstitelského koloběhu zapojili i zvířata.
25.07.2011 23:00 |

podobné články

Stovka lidí pěstuje zeleninu v Praze na ulici. Rostou jim rajčata, papriky i dýně

 
Jdete-li po ulici Komunardů v pražských Holešovicích, uvidíte v jednu chvíli přibližně stovku pytlů plných hlíny a rostlin. Jde o projekt Prazelenina, kdy si lidé za tisíc korun pronajali pytel a teď si pěstují vlastní zeleninu, ale třeba i bylinky.
28.08.2016 05:20 |

podobné články

Které potraviny prospějí vašemu zažívání?

 
Trápí vás zažívání? Máte problémy s trávením? Trpíte na zácpu, plynatost a nadýmání? S těmito zdravotními neduhy se potýká mnoho lidí a často vyhledávají lékařskou pomoc, i když to není vždy úplně nutné. Problémy se zažíváním možná máte i vy. Už jste dokonce přemýšleli i nad tím, že se necháte vyšetřit. Ještě než se seberete a půjdete k lékaři, vyzkoušejte to s potravinami, které vám pomohou. Jaké potraviny prospívají zažívání? Jaké potraviny byste měli dlouhodobě zařadit do svého jídelníčku a jíst je pravidelně? Bílý jogurt Jako první mezi potraviny, které mají pozitivní účinky na naše zažívání, zařadíme čistý bílý jogurt. Máme ale na mysli kvalitní bílé jogurty, které obsahují živé kultury, jež z vašeho těla odstraní vše špatné. Zlikvidují špatné kultury, kvůli kterým vás trápí plynatost nebo nadýmání a které rovněž mohou způsobit i průjem. Fenykl Málokdo to ví, ale pokud fenykl pořádně rozžvýkáte, pak z něho uvolníte terpenoid Atheol, což je sloučenina, která zvyšuje pohyblivost střev a dokáže předejít nepříjemným žaludečním křečím. Ananas Ananas je velice oblíbený druh exotického ovoce, který by ve vašem jídelníčku určitě neměl chybět a to nejen proto, že je šťavnatý a jednoduše dobrý, ale rovněž i z toho důvodu, že obsahuje cysteinové proteinázy, což jsou proteiny trávící enzymy. Kromě toho, že prospívají trávení dokážou bojovat i se záněty či nadměrnou srážlivostí krve. Papája Papája je známá pro svůj vysoký obsah proteolytických enzymů, které jsou úžasné v tom, že napomáhají trávení. Obsahuje přírodní cukry a doporučuje se konzumovat půl hodiny před jídlem. Příspěvek Které potraviny prospějí vašemu zažívání? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.03.2017 03:00 |

podobné články

Hrajte s Bleskem Křížovkami o Kráječ na ovoce a zeleninu !

 
Jedinečný kráječ, který seká a krájí rychle, lehce a bezpečně, vše během jedné minuty! Je vhodný na sýry, houby, hranolky, okurky, rajčata, jablka a jiné oblíbené ovoce. Díky malým rozměrům můžete mít kráječ na ovoce a zeleninu na pracovní ploše a tedy vždy po ruce! S kráječem na ovoce a zeleninu dosáhnete bez námahy profesionálního výsledku. Čištění nezabere mnoho času, stačí opláchnout pod tekoucí vodou.
01.08.2012 00:15 |

podobné články

Co na oběd, když je málo času?

 
Pravdou je, že doba je velmi uspěchaná, ale žaludek se tak či tak přihlásí o slovo. Hlavní jídla jako je snídaně, oběd a večeře bychom šidit neměli. Svačinka se dá sníst i za pochodu, přestože se to nedoporučuje. Ovšem máme-li si udělat čas na jídlo, musíme mnohdy řádně zredukovat dobu přípravy jídla. Co tedy zdravého, chutného, aby to bylo rychle? Přinášíme vám tipy na zdravé a rychlé obědy. U některých jídel nevadí, když je předem zapomenete vytáhnout z mrazničky. Jejich příprava vám ani tak nezabere mnoho času. Jedná se například o lososa, který je chutný a zdravý zároveň. Losos v alobalu s rajčátky Plátky lososa opláchneme, okořeníme a položíme na alobal. Poklademe plátky rajčat, zakápneme olivovým olejem a pečlivě zabalíme. Vložíme do trouby a mezi tím si připravíme zeleninu na talíř. Věřte, že se obejdete i bez příloh. Bohatě vystačí listová a jiná zelenina, feta sýr a hrst oříšků, kterými posypete celý talíř. Losos bude za 15 minut upečený a lze ihned servírovat. Kuskus s uzeným lososem Kuskus patří mezi rychlá, zdravá a vděčná jídla. Potřebovat budeme kuskus, zeleninu a uzeného lososa. Kuskus připravíme dle návodu – zalijeme vřelou vodou a necháme pár minut nabobtnat pod pokličkou. Mezi tím si nakrájíme zeleninu, kterou máme doma k dispozici a přimícháme kuskus. Dáme na talířek a přidáme uzeného lososa. To je celé – přejeme dobrou chuť. Sladký oběd – Rýžový nákyp s ovocem Pokud patříte k těm, kteří mají rádi sladké obědy, pak vyzkoušejte rychlý rýžový nákyp. Hrnek rýže propláchneme vodou, zalijeme mlékem s vodou 1:1 a jemně osolíme – vaříme do měkka, ale hlídáme, aby se rýže nepřipálila. Odstavíme a zatím si smícháme máslo, 2 žloutky, med a sníh z bílků – lze přidat vanilkovou tresť. Vymastíme si pekáček a vrstvíme kaši a ovoce na střídačku. Poslední vrstvu tvoří rýžová kaše. Vložíme do trouby a upečeme. Hotové posypeme skořicí a... Čtěte více Příspěvek Co na oběd, když je málo času? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Ombudsman: Snížení platů lidem s delší praxí není diskriminace

 
Když státní organizace šetří a lidem s delší praxí sníží plat výrazněji než jejich kolegům s kratší praxí, nelze to podle ombudsmana Pavla Varvařovského automaticky považovat za diskriminaci. Uvedl to ve zprávě, v níž hodnotí snížení platů ve Vězeňské službě (VS). Na ombudsmana se obrátila tamní psycholožka, která kvůli delší praxi byla úspornými zásahy postižena na platu výrazněji než její mladší kolegové. Považovala to za diskriminaci z důvodu věku. Ombudsman jí nedal zapravdu.
28.12.2011 09:15 |

podobné články