Článek

Konzumace soli v ČR se vymyká datům o evropské spotřebě

 
Vysoký konzum soli ve vyspělých zemích představuje významný rizikový faktor nejen pro onemocnění srdce a cév, ty jsou v této oblasti nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtnosti.
13.12.2015 14:21 |

podobné články

Podobné články

MZ ČR: „Solme s rozumem,“ vyzývá hlavní hygienik ČR

 
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.
25.02.2016 07:40 |

podobné články

Začíná Energo 2015. Šetření o spotřebě paliv a energií v domácnostech potrvá do ledna

 
Dnes začíná Energo 2015. Šetření Českého statistického úřadu o spotřebě paliv a energií v českých domácnostech potrvá do 15. ledna 2016. Hlavním cílem je získat aktuální údaje o spotřebě paliv a energií v domácnostech podle účelu použití.
07.07.2015 11:21 |

podobné články

Češi denně snědí třikrát víc soli, než potřebují

 
Sůl je sice pro lidské tělo nepostradatelná, ve stravě jí však přijímáme až třikrát víc, než se má. Ve spotřebě soli patří Česko mezi evropské rekordmany.
14.03.2015 05:20 |

podobné články

Strach z polské průmyslové soli! Úřady jí našly v potravinách už 500 tun

 
Aféra s technickou solí, kterou pětice podnikavců v Polsku prodávala jako sůl jedlou, už překročila hranice i k našim sousedům. Šéf slovenské Státní veterinářské a potravinářské zprávy (SVPZ) Jozef Bíreš před touto solí varuje.
02.03.2012 11:45 |

podobné články

Polské potraviny se závadnou solí mohou stále kolovat v českých obchodech, tvrdí inspekce

 
Polsko stáhlo ze svého vnitřního trhu 793 tun závadné technické soli používané v potravinářství. Mluvčí Státní zemědělské inspekce (SZPI) připustil, že potraviny se závadnou solí můžou být i na pultech českých obchodů!
05.04.2012 16:20 |

podobné články

Češi si moc rádi přisolí. Jaká jsou rizika?

 
Trojnásobek soli proti doporučení Světové zdravotnické organizace, tedy 15 gramů denně místo pěti, spotřebuje každý dospělý v Česku. Více soli přijímají i děti, včetně kojenců. V Evropě mají vyšší spotřebu jen Turecko, Maďarsko, Chorvatsko a Makedonie, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví při startu osvětové kampaně nazvané Nadbytek soli škodí dětem i dospělým. 
26.11.2013 16:17 |

podobné články

SLANÉ SNY: Hotel je celý postaven ze soli! (FOTO)

 
Zatímco ve Švédsku každý podzim vyrobí hotel celý z ledu, který každé jaro roztaje, v Bolívii mají celý hotel včetně nábytku ze soli. Výhodou je, že jim neroztaje. Tedy pokud nepřijdou extrémní povodně a turisté nebudou testovat pravost soli jazykem. Pobyt v takovém hotelu je stejně zdravý jako pobyt v solné jeskyni.
05.06.2014 07:50 |

podobné články

Češi denně sní 3 lžičky soli! Skrytě v přesoleném pečivu

 
Každý druhý chléb nebo pečivo, které si Češi koupí v obchodě, obsahuje více soli, než je doporučeno. Nejvíc jí je v obyčejném rohlíku soleném a kmínovém chlebu. Češi průměrně za den přijmou 3krát více soli, než je doporučená dávka.
10.03.2015 16:25 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Palačinky 3x jinak

 
Kdo by neznal palačinky! Dětmi i dospělými milovaný pokrm v podobě sladkého nekynutého dezertu, který hrdě zastane roli chutné svačinky i plnohodnotného oběda. Základem palačinek je těsto složené z obyčejných ingrediencí, jež máme zpravidla všichni doma: mouky, vajec a mléka. Do těsta lze případně přidat špetku soli nebo cukru. Příprava palačinek je velice jednoduchá a vhodná i pro kulinářské začátečníky. Dobrou zprávou je, že si je můžete dochutit podle toho, co máte nejvíce rádi. Nejčastěji se palačinky potírají marmeládou, někdo si na ně maže nutelu, dalšímu nejvíce chutnají s povidly, jiný do nich zase přidává ovoce a navrch posype cukrem nebo přelije horkou čokoládou. Možností je opravdu strašná spousta, ovšem i přesto se může stát, že vám jednoduše dojde inspirace. Od toho je tu náš dnešní článek, ve kterém jsme pro vás připravili celkem 3 chutné recepty na palačinky – necháte se inspirovat? 1. Americké palačinky Americké palačinky se podávají s javorovým sirupem. Zvláštností u tohoto receptu je tajná ingredience v podobě kypřícího prášku, která palačinkám dodá onu proslulou americkou nadýchanost. Potřebujete: 200 g hladké mouky 2 vejce 15 g másla 1/2 sáčku prášku do pečiva špetku soli javorový sirup Postup: Do misky dejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Uprostřed vytvořte malý důlek a do něho vyklepněte vajíčka. Přidejte mléko a vytvořte vláčné tekuté těsto. Poté přidejte rozehřáté máslo a důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté smažte jednotlivé placičky na pánvi s rozpáleným olejem. Na závěr přelijte javorovým sirupem a podávejte. 2. Zapečené palačinky s tvarohem Tradiční recept, který je tak trochu jiný a to díky zapečení, které mu dodá úplně nový rozměr a chuťovou podobu. Potřebujete: 500 g hladké mouky 1 l mléka 4 vejce 70  cukru 375 g tvarohu 4 lžíce mléka rozinky 1 vanilkový cukr Postup: Těsto připravte jako... Čtěte více Příspěvek Palačinky 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.04.2016 02:45 |

podobné články

Podíl obnovitelných zdrojů v ČR roste, ale je pod průměrem EU

 
Podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie v České republice stejně jako v celé Evropské unii postupně roste, ale je pod unijním průměrem. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat). Největší podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě byl v roce 2011 ve Švédsku a Lotyšsku, nejnižší na Maltě, v Lucembursku a Británii.
26.04.2013 16:55 |

podobné články

Nadměrná konzumace mouky poškozuje játra podobně jako alkohol

 
Nadměrná konzumace bílé mouky a brambor může vést k poškození jater stejně jako nadměrná konzumace alkoholu. Většina osob holdujících lihovým nápojům má při jaterních testech vysokou hladinu gamma-glutamyl transpeptidázy. To je projevem ztučnění jater. Ale řada osob s vysokou hladinou tohoto enzymu alkohol nepije. Jenže konzumuje velké množství na škrob a jednoduché sacharidy bohatých potravin.
03.12.2015 14:05 |

podobné články

Kolik toho Češi vypijí? Údaje se od sebe výrazně liší, upozorňuje server

 
Česko bývá označováno za ráj milovníků alkoholických nápojů. Z údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) vyplývá, že naše republika je ve spotřebě alkoholu druhá na světě, za Moldavskem. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) v jejíž čele stojí šéf plzeňské likérky Stock, Petr Pavlík, tvrdí, že statistické údaje ČSÚ hovoří o podstatně menší spotřebě alkoholu u nás. Zprávu přináší server ihned.cz.
15.09.2012 21:15 |

podobné články

Osobnosti: Petr Pavlík (12 článků)

Zdechovský (KDU-ČSL): Třetinu potravin vhodných ke spotřebě vyhodíme do koše!

 
Třetina světové produkce potravin určené k lidské spotřebě, což je asi 1,3 mld. tun, je vyhozena do koše! 868 milionů lidí na celém světě nemá přístup k jídlu a hladoví!
23.02.2015 14:31 |

podobné články

Předsedkyně SÚJB kvůli spotřebě papíru kolem služebního zákona zasadila strom

 
Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) kvůli enormní spotřebě papíru, kterou si vyžádaly povinnosti plynoucí z nového služebního zákona, symbolicky vysadil lípu. Stromek zasadila sama předsedkyně úřadu Dana Drábová na dvoře Státního ústavu radiační ochrany (SÚRO), jehož je SÚJB zřizovatelem.
26.12.2015 20:25 |

podobné články

Osobnosti: Dana Drábová (98 článků)

Češi mažou jako o závod: Drží rekord ve spotřebě „taveňáku“, sní ho ročně kila

 
Ve spotřebě taveného sýru hledají Češi jen těžko přemožitele. Ročně ho podle Českého statistického úřadu spotřebují okolo dvou kilogramů, což značí světové prvenství. Celkem sní průměrný Čech ročně včetně tvrdých sýrů celkem 13 kilogramů této potraviny. Tavený sýr má v ledničce běžně připraveno 80 procent Čechů, nejčastěji se využívá do pomazánek a omáček, vyplývá z průzkumu NMS Market Research.
14.04.2016 05:50 |

podobné články

Inspekce se zlobí, že Poláci tají zprávy o odpadní soli

 
Poláci doma stáhli z trhu potraviny s obsahem technické soli, dalším zemím Evropské unie však nedali o těchto výrobcích informace. Ostatní spotřebitelé jsou tak proti obyvatelům Polska znevýhodněni, kritizuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Její mluvčí Pavel Kopřiva řekl Týdnu.cz, že toto jednání poškozuje evropské spotřebitele. Podle jeho slov tak Polsko „hrubým způsobem porušilo základní principy evropského práva“.
05.04.2012 18:25 |

podobné články

Ebola se vymyká kontrole! Nakažení utíkají z nemocnic a s nimi i lékaři! Co když přijdou sem?

 
Vypadá to, že se smrtící ebola vymyká kontrole. Dvě desítky nemocných pacientů utekly před pár dny z nemocnice. Roha ale berou i lékaři.
18.08.2014 12:46 |

podobné články

Spotřeba sýrů v ČR roste, přibývá specializovaných obchodů s nimi

 
Spotřeba sýrů v České republice pozvolna roste a přibližuje se průměrné spotřebě v Evropské unii, která dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu ročně. V posledních letech narůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. S tím souvisí trend přibývajících speciálních sýrových prodejen. Na dotazy to uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. 
18.02.2014 16:40 |

podobné články