Článek

Koňské maso je zdravější. Od hovězího ho ale nemáte šanci rozeznat

 
Scénář s masovou aférou se naplnil i u nás. Po výskytu v několika evropských zemích se koňské maso vydávané za hovězí dostalo na tuzemský trh, potvrdila to potravinářská inspekce. Zjišťovali jsme, zdali lze koninu od hovězího vůbec rozeznat a jak konkrétně se maso testuje.
20.02.2013 17:10 |

podobné články

Podobné články

Další konina! Kontroly odhalily koňské maso v burgerech a kuličkách

 
Doteď se na českém trhu povedlo koňské maso prokázat jen v lasagních. Ale to už neplatí. Podle rozborů výrobci koňské maso přimíchali i do masových kuliček a mražených hamburgerů.
22.02.2013 13:40 |

podobné články

Místo hovězího masa v hamburgerech se objevilo maso koňské

 
Ve Španělsku našla organizace na ochranu spotřebitelů koňské maso v hovězích hamburgerech, uvedla agentura AP. Konina byla nedávno nalezena v karbanátcích také v Irsku a ve Velké Británii. Výrobky prodávaly například supermarkety řetězce Tesco, a to i v České republice, kde byly hamburgery s příměsí koňského masa ihned staženy, ačkoliv konina není zdravotně závadná. 
29.01.2013 19:55 |

podobné články

Koňské maso se dostalo do Česka: Inspekce ho objevila v lasagních

 
Potvrzeno! Koňské maso se dostalo po Velké Británii a Irsku i do Česka. Inspekce ho objevila v lasagních od společnosti Nowaco, kde bylo místo deklarovaného hovězího. Obchodní řetězec Tesco už všechny výrobky stáhl.
20.02.2013 11:50 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Je Česko na řadě? Koňské maso vydávané za hovězí se dostalo i do Německa

 
Skandál se zaměňováním hovězího masa za koňské, se kterým se v posledních dnech potýká několik evropských států, zasáhl i Německo. Lasagne s nepřiznaným podílem koniny dnes večer na základě výsledků testů ohlásil řetězec supermarketů Real a nabídl zákazníkům možnost špatně deklarovaný výrobek vrátit. Prodejce ho sám preventivně stáhnul z nabídky už minulý týden při objevení prvního podezření. 
13.02.2013 23:00 |

podobné články

Potravinářský skandál: Hovězí lasagne obsahovaly koňské maso!

 
Skandál s používáním koňského masa v potravinách se v Británii rozšířil poté, co bylo ve výrobcích společnosti Findus zjištěno místo hovězího až 100 procent koniny. Britská agentura pro bezpečnost potravin FSA poté ve čtvrtek nařídila obchodním řetězcům a producentům, aby výrobky z hovězího masa důkladně otestovaly. 
08.02.2013 12:10 |

podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Koňské maso na talíři? Podívejte se, jak bratrům Slovákům chutnalo!

 
Patříte k těm, kteří by koňské maso nikdy nevzali do úst? Podívejte se na video, které ukazuje, jak si na něm pochutnali bratři Slováci. Faktem ale také je, že mnozí oslovení koňský salám raději odmítli.
23.02.2013 12:55 |

podobné články

Potvrzeno! Koňské maso měli na talíři i Češi! Víme, do čeho ho namleli!

 
Koňské maso v mražených potravinách se objevilo i v českých obchodech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koninu potvrdila v lasagních od firmy Nowaco.
20.02.2013 11:20 |

podobné články

Průšvih nekončí, na český trh se dostalo koňské maso plné jedovatých léků

 
Na český trh se dostalo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.
02.04.2013 18:00 |

podobné články

Dcera britské královny princezna Anna radí: Jezte koňské maso!

 
Dcera královny Alžběty II. princezna Anna vyvolala pobouření ve Velká Británii návrhem, že by Britové měli jíst koňské maso. To je přitom na ostrovech tabu, kůň je oblíbené zvíře. Sama Anna je přitom milovnice koní a bývalá závodní jezdkyně.
16.11.2013 11:41 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Podvod zasahující téměř celou Evropu! Hovězí maso nahrazují koňským!

 
V Evropě se rozrůstá skandál se zaměňováním hovězího masa za koňské. Francouzské úřady podle agentury AP začaly sledovat celý dodavatelský řetězec firem, které na trh dodaly hovězí maso s nepřiznaným podílem koňského. To sice není zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna je ale podvodem, kterým se patrně budou zabývat soudy.
10.02.2013 22:05 |

podobné články

ANKETA: Lady Gaga v šatech z masa. Které se vám líbí nejvíce?

 
Mezi nejkontroverznější módní kreace zpěvačky Lady Gaga patří její šaty z masa, které si oblékla na udílení cen MTV v roce 2010. Byly ze syrového hovězího a skončily v muzeu. Zpěvačka se v nich objevila také v kresleném seriálu a teď předvedla podobné, ovšem umělé šaty. Další články k tématu: OBRAZEM: Nejšílenější outfity Lady Gaga. Maso, igelit, ulítlé klobouky Lady Gaga oblékla děti do svých slavných modelů, maso nahradil potisk Lady Gaga inspiruje návrháře: hitem jsou řetízky ze „syrového masa“ Šaty z hovězího masa zpěvačky Lady Gaga půjdou do archivu Aféra Lady Gaga má pointu. Její šaty byly skutečně z masa Pod reflektory se Lady Gaga bude hemžit červy, varují ochránci zvířat OBRAZEM: Lady Gaga na Cenách MTV provokovala. Hovězím steakem na hlavě
15.05.2012 14:45 |

podobné články

Osobnosti: Lady Gaga (1286 článků)

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Aféra s koňským masem: Potravinářská inspekce našla v lasagních koninu

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v lasagních od firmy Nowaco koňské maso místo deklarovaného hovězího. Řetězci Tesco je nařídila ihned stáhnout z prodeje. Vzorky SZPI odebrala minulý týden na základě principu předběžné opatrnosti. Testu zatím nevyhověly dvě šarže, na nichž je uvedena země původu Lucembursko, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Tesco stáhlo lasagne již preventivně na základě informací v médiích, řekl mluvčí společnosti Jan W. Dvořák. 
20.02.2013 11:05 |

podobné články

Osobnosti: Jan Dvořák (88 článků) , Honza Dvořák (88 článků) , Pavel Dvořák (83 článků) , Pavel Dvořák (83 článků)