Článek

Kofein má doslova fobii z cukru, zjistili vědci

 
Že se hořké nápoje sladí proto, aby nebyly hořké, není žádná věda. To ví každé menší dítě, které někdy neslazený čaj či kávu vypilo. Vědci z anglického Yorku ale zjistili, že na molekulární úrovni probíhá mezi cukrem a kofeinem v kávě doslova souboj. Jakmile se totiž cukr ve vodě rozpustí, kofein se mu snaží všemožně vyhnout a sráží se v blocích. Tím se hořkost nápoje výrazně snižuje a sladkost o to víc vyniká.
03.08.2015 10:00 |

podobné články

Podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

Kofein může pomoci při léčení Alzheimerovy nemoci

 
Kofein může výrazně pomoci při boji s příznaky Alzheimerovy nemoci. Ukázaly to testy na myších. Starým myším, které měly projevy demence, podali vědci ekvivalent pěti šálků černé kávy denně. myším se pak vrátila paměť. Zjistili to američtí vědci z Floridského centra výzkumu Alzheimerovy nemoci. Zpráva o výzkumu byla publikována pondělí.
06.07.2009 14:55 |

podobné články

Pánové, už vám »nestojí«?! Tohle prý pomůže!

 
Nadměrná konzumace kofeinu škodí. Ale stále častěji se ukazuje, že střídmý příjem tohoto alkaloidu může zdraví prospívat. Krom toho, že lidé popíjející tři až čtyři šálky kávy denně méně často onemocní diabetem typu 2, chrání kofein také muže před poruchami ztopoření penisu. Vědci z Texasu zjistili, že kofein u mužů skutečně působí jako prevence erektilní dysfunkce.
04.06.2015 22:05 |

podobné články

Kolik kávových lžiček cukru denně je ještě v pořádku...?

 
Potravinářský průmysl a především výrobci polotovarů, hotových jídel a rychlého občerstvení vědí, že lahodnost jejich výrobků a závislost na nich nezajistí nic lépe, než když se do nich přidá cukr. Ten je tak dnes skrytý téměř ve všem, co bylo zpracováno či vyrobeno průmyslově. Světová zdravotnická organizace pak skrytý cukr viní z epidemie obezity a zkažených zubů. Lidé totiž krom tohoto cukru ještě do sebe ládují cukrovinky a slazené nápoje. Denně tak do sebe dostanou i padesát lžiček cukru. Ideální míra pro zdraví je přitom šest kávových lžiček cukru.
06.03.2015 16:05 |

podobné články

5 rad, jak zavařovat zdravěji. Skvělé marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru

 
Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a dlouho vařit. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta marmeláda od babičky bývala lepší.
26.06.2015 06:15 |

podobné články

Vědci potvrzují: Za srdeční choroby a rakovinu může cukr

 
Americké Sdružení cukru (Sugar Association) je obchodním spolkem výrobců sacharózy a ostatních jednoduchých cukrů. Od šedesátých let podporuje výzkum účinků cukru na lidské zdraví. Ale jen těch, které mu hrají na ruku. V roce 1968 spolek zarazil zveřejnění rozsáhlého experimentálního výzkumu, který prokazoval vztah mezi konzumací sacharózy a rozvojem chorob srdce a rakoviny. Po padesáti letech odkryli tuto manipulativní korupci vědci z Kalifornské univerzity v San Francisku.
23.11.2017 13:30 |

podobné články

11 neuvěřitelných fobií, jimiž lidé trpí: Netrpíte strachem z chůze?

 
Nevěřili byste, čeho všeho se lidé můžou bát. Znáte někoho, kdo trpí fobií z papeže? Nebo snad má strach z vlastního pupíku? To jsou dva příklady z jedenácti velice vzácných a dosti neuvěřitelných fobií. Jaké jsou ty další?
24.05.2015 22:20 |

podobné články

Zázračný kofein

 
S látkou zvanou kofein se mnozí z nás setkávají každý den v podobě kávy.
04.09.2012 10:50 |

podobné články

Tomu se ani nechce věřit: Kofein život zkracuje, alkohol prodlužuje

 
Kdo váhá nad tím, zda zhřešit šálkem kávy, nebo jedním desetistupňovým pivem, pak mu možná pomůže odpověď izraelských vědců. Podle nich je totiž lepší pít denně malé množství alkoholu než malé množství kávy. Zatímco etanol v malých dávkách život prodlužuje, kofein ho údajně zkracuje.
12.12.2013 09:35 |

podobné články

Studenti, zbystřete: Kofein zlepšuje paměť po učení

 
Dopřát si šálek silné kávy po náročném kurzu či učení není vůbec špatný nápad. Podle vědců z Kalifornie totiž kofein posiluje paměť a osoba, která si po učení dopřeje kávu či jiný zdroj kofeinu, si později vybaví více informací.
16.01.2014 09:35 |

podobné články

Mladík bral kofein, aby se mohl učit. Předávkoval se a zemřel

 
Mladík se připravoval na závěrečné zkoušky na střední škole, ale nedočkal se jich. Kvůli učení bral kofein, ale předávkoval se jím a zemřel.
30.06.2014 17:35 |

podobné články

Kofein si indiáni dopřávali stovky let před Evropany. Jen na povzbuzení to ale nebylo

 
Hrnek silné kávy je bezkonkurenčně nejrozšířenějším způsobem, jak nakopnout unavenou mysl a povzbudit ji k dalším výkonům. Do Evropy se káva dostala zásluhou italských kupců na přelomu 16. a 17. století. Kofein, stimulující látku ze skupiny alkaloidů, však nenalezneme jen v plodech kávovníku arabského. Kromě kávy a čaje se nachází také v kakaových bobech, kolových ořeších a lístcích cesmíny paraguajské zvaných maté . Zatímco káva pochází ze severovýchodní Afriky a čaj z jihovýchodní Asie, původ zbývajících tří rostlin můžeme vystopovat do tropů Jižní Ameriky. Zkrátka tak nepřišli ani indiáni. 
22.09.2015 19:40 |

podobné články

Tajná zbraň květin: 'Zfetují' včely kofeinem a ty se pak rády vrací

 
Nedovedete si představit ráno bez svého šálku kávy? Na oblibu až závislost na kofein sází i některé květiny, které tím lákají včely k opylení svých květů. Kofein je "zfetuje" tak, že se pravidelně vracejí a nejen to - ke květům lákají i své "kamarádky", píše britský server BBC. 
28.10.2015 17:55 |

podobné články

5 mýtů o energy drincích: Znali je už neandrtálci!

 
Energetické nápoje jsou sice vynálezem 20. století, nicméně kofein a jiné povzbudivé látky lidstvo využívá už do doby kamenné. Neandrtálci sice jen žvýkali listy kávovníku a dalších rostlin, lidé však záhy přišli na to, že povzbudivé účinky kofeinu se zesílí přelitím vodou. První nápoje dodávající energii jsou staré tisíce let a kofein dnes patří k nejrozšířenějším psychoaktivním látkám na světě.
25.04.2017 12:05 |

podobné články

Energetické nápoje s kofeinem můžou změnit tlukot srdce, tvrdí vědci

 
Vědci z univerzity v Bonnu zjistili, že energetické nápoje obsahující kofein můžou krátkodobě změnit způsob, jakým tluče srdce. Jejich studie prokázala, že stahy srdce byly po požití těchto nápojů silnější, uvedl server BBC News.
02.12.2013 09:55 |

podobné články

Vědci potvrdili: Sex má účinky jako kokain, káva a čokoláda dohromady!

 
Uklidňuje, působí proti depresi a proti bolestem a zřejmě i příznivě ovlivňuje paměť. Je jako droga, neboť působí na stejné oblasti mozku jako kokain, kofein, nikotin a čokoláda. A na muže má uspávací vliv. Takové jsou účinky sexu na lidský mozek, zjistili vědci.
19.02.2015 09:30 |

podobné články

Test ovocných pitíček: 5 kostek cukru v maličké krabičce!

 
Lákají na obrázky šťavnatého ovoce, ve skutečnosti, ale většina z nich ukrývá hlavně obrovské množství cukru! Jedna krabička dětského pitíčka s brčkem obsahuje pět i více velkých kostek cukru!
07.09.2012 12:10 |

podobné články

Zdravá čokoláda dostane místo přídavků cukru houby

 
O škodlivosti cukru se můžeme v poslední době dočíst všude. Hledání vhodných náhražek je tak zásadním úkolem. Americká společnost Mycotechnology se tohoto úkolu zhostila s velkým nadšením a vyvíjí „zdravou” čokoládu, kde budou mít místo cukru hlavní slovo houby. Uvedl to francouzský list Le Figaro.
03.08.2014 21:25 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články