Článek

JUDr. Ivana Janů: Osobní údaje si musí chránit především každý sám

 
Již šest měsíců stojí JUDr. Ivana Janů v čele Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Zkušená právnička si jako hlavní cíl stanovila přesvědčit své kolegy, že její cesta, jak ÚOOÚ získat lepší pověst i respekt veřejnosti, je správná.
25.02.2016 13:21 |

podobné články

Podobné články

Petra Janů o umírání manžela: Věděla jsem to měsíce, jemu nic neřekli

 
Zpěvačka Petra Janů před dvěma lety krátce před Vánoci pochovala manžela, který byl zároveň jejím manažerem. Rána pro osobní i pracovní život přišla nečekaně, ačkoli Petra Janů věděla už mnoho měsíců, že jejímu muži není pomoci. "Připravit se na to nedá," říká. Další články k tématu: Janžurová a Janů se sešly v salonu a zavzpomínaly na zesnulé muže Zemřel Michal Zelenka, producent českých hvězd a manžel Petry Janů Jednejte, až se mu odkrví mozek, radí 35 let vdaná Petra Janů VIDEO: Petra Janů slavila koncertem, od manžela dostala kožich
28.11.2013 09:47 |

podobné články

Osobnosti: Petra Janů (356 článků) , Michal Zelenka (62 článků) , Petr Zelenka (95 článků)

JUDr. Ivana Janů: Chci změnit pověst Úřadu pro ochranu osobních údajů

 
V září minulého roku nastoupila JUDr. Ivana Janů do funkce předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) s 18letými zkušenostmi ve funkci soudkyně a místopředsedkyně Ústavního soudu a také se zkušenostmi z českého parlamentu, Rady Evropy ve Štrasburku či Mezinárodního soudu v Haagu. A přesto se při bilancování prvního půlroku v čele Úřadu bez rozpaků přizná, co ji v novém působišti překvapilo a co pro ni bylo nové.
12.02.2016 13:05 |

podobné články

Zvrácený akciový kapitalismus a konec globalizace. Donald Trump chystá zásadní přeměnu světa a toto nám k tomu řekli čeští politici...

 
ANKETA Předseda ODS Petr Fiala v Týdeníku Echo napsal, že Donald Trump vyhlásil omezení globálního obchodu, přihlásil se k ochranářství a chce chránit americký trh a americká pracovní místa. Dle Fialy je potřeba chránit především vlastní podnikatele, pracovní místa pro domácí zaměstnance a bránit nekontrolovatelnému odlivu kapitálu a je třeba chránit některá národní odvětví před konkurencí jiných mocností a nadnárodních společností. Globalizace dle něj končí a trhy se začínají chránit.
04.01.2017 14:40 |

podobné články

Osobnosti: Donald Trump (1921 článků) , Petr Fiala (958 článků)

Z většiny městských karet lze ukrást citlivé údaje

 
Nezisková organizace Iuridicum Remedium (IuRe) tvrdí, že osobní údaje z většiny městských karet v České republice je možné ukrást prostřednictvím jednoduché aplikace v mobilním telefonu. Sdružení dokázalo prý přečíst osobní údaje z karet v Plzni, Pardubicích a v Hradci Králové. Informovala o tom Kateřina Hlatká ze sdružení IuRe.
03.08.2012 16:25 |

podobné články

Poslanec Benda dopsal práci a chce znovu usilovat o titul JUDr.

 
Poslanec ODS Marek Benda bude znovu na plzeňských právech usilovat o získání titulu JUDr. Fakulta dostala v polovině července od akreditační komise povolení opět po osmi měsících zahájit rigorózní řízení a úspěšným adeptům tituly JUDr. znovu udělovat.
24.07.2010 07:05 |

podobné články

Osobnosti: Marek Benda (445 článků)

SZ: Odmítáme jmenování JUDr. Jana Sváčka ústavním soudcem

 
Senát dnes bude projednávat již druhý návrh prezidenta ČR na jmenování předsedy Městského soudu v Praze JUDr. Jana Sváčka ústavním soudcem. Zelení se obávají o nestrannost Ústavního soudu a upozorňují na pochybné kontakty a rozhodnutí, které JUDr. Sváčka provází.
21.08.2013 11:20 |

podobné články

Hlad po osobních údajích v „komerčním přítmí“

 
Právo na ochranu osobních údajů je základním lidským právem a rozhodování o tom, komu své údaje svěříme, musí zůstat naším svobodným rozhodnutím, říká předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů RNDr. Igor Němec v rozhovoru, který je zaměřen především na téma, proč je důležité si chránit zdánlivě tak samozřejmou a běžnou věc, jakou jsou údaje o nás a našich blízkých.
28.01.2014 11:35 |

podobné články

Okradení klienti T-Mobilu: Měňte hesla, chtějte odškodnění, říká odborník

 
Jeden ze zaměstnanců telekomunikačního operátora T-Mobile ukradl osobní údaje klientů a prodával je dál. Únik dat vyšetřuje policie. Napsala to pondělní Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdila mluvčí operátora Martina Kemrová. Podle deníku se případ stal v dubnu a jde v něm o údaje zhruba 1,5 milionu zákazníků. Zároveň mluvčí ujistila, že šlo o čistě marketingová data, tedy ne citlivé údaje, jako např. hesla. Pokud se ovšem prokáže, že vaše data byla zneužita, můžete žádat náhradu škody.
13.06.2016 09:15 |

podobné články

Jak chránit osobní údaje při zveřejňování smluv uzavřených mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zdravotních služeb?

 
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění uložila mj. zdravotním pojišťovnám povinnost zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotních služeb týkající se poskytování a úhrady hrazených služeb, jakož i smlouvy s osobami, které mají oprávnění k distribuci léčivých přípravků podle zákona o léčivech. Tyto smlouvy musejí pojišťovny zveřejnit do 60 dní od jejich uzavření, přičemž však nesmějí být zveřejněny informace a údaje, které jsou předmětem ochrany podle jiných právních předpisů.
27.11.2015 14:31 |

podobné články

Konec rodných čísel: Slovensko bude chránit soukromí svých obyvatel

 
Slovensko připravuje zrušení rodných čísel, která umožňují identifikaci osob. Stát tak chce chránit soukromí obyvatel. Rodná čísla podle slovenského ministerstva vnitra nahradí jiný číselný kód, z něhož nebude možné zjistit některé osobní údaje. Od dob československé federace se rodná čísla používají také v Česku.
03.06.2015 15:05 |

podobné články

Ivana Janů: Svoboda je pro mě pořád to nejcennější

 
Téměř osmnáct let byla soudkyní i místopředsedkyní Ústavního soudu, také poslankyní České národní rady i Parlamentu České republiky, členkou komise pro tvorbu Ústavy. A rovněž vedoucí české delegace v Radě Evropy ve Štrasburku, devět let působila v Haagu a na tři roky byla Valným shromážděním OSN zvolena ad litem soudkyní Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. To jsou jen některé body bohaté profesní kariéry JUDr. Ivany Janů, která se v září tohoto roku stala předsedkyní Úřadu pro ochranu osobních údajů.
20.10.2015 13:51 |

podobné články

Právo na soukromí i přístup k informacím tvoří základ demokracie, říká Ivana Janů

 
Téměř osmnáct let byla soudkyní i místopředsedkyní Ústavního soudu, poslankyně České národní rady, ale také Parlamentu České republiky, členka komise pro tvorbu Ústavy. A rovněž vedoucí české delegace v Radě Evropy i ad litem soudkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii zvolená Valným shromážděním OSN. To jsou jen některé body bohaté profesní kariéry JUDr. Ivany Janů, která se v září tohoto roku stala předsedkyní Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).
27.10.2015 17:01 |

podobné články

Z Petry Janů je šik šedesátnice, kolegové ji přitom měli za příšeru

 
Zpěvačka Petra Janů si zkusila roli modelky a zapózovala pro studiové snímky. V jednašedesáti letech vypadá skvěle. Přitom jí na začátku kariéry její budoucí manžel do očí řekl, že vypadá příšerně. Další články k tématu: Petra Janů o umírání manžela: Věděla jsem to měsíce, jemu nic neřekli Pěvecké Duety vyhráli Petra Janů a Vojtěch Bernatský
11.12.2013 00:25 |

podobné články

Osobnosti: Petra Janů (356 článků) , Vojtěch Bernatský (24 článků)

Symantec: Z Facebooku mohly roky unikat osobní údaje

 
Osobní údaje o uživatelích sociální sítě Facebook mohly v posledních letech nešťastnou náhodou unikat k dalším subjektům, zejména zadavatelům reklamy. Na oficiálním blogu to uvedla agentura Symantec. Podle mluvčí Facebooku je ale tato zpráva nepřesná.
11.05.2011 15:50 |

podobné články

Osobní údaje z Facebooku mohly roky nechtěně unikat

 
Osobní údaje o uživatelích sociální sítě Facebook mohly v posledních letech nešťastnou náhodou unikat k dalším subjektům, zejména zadavatelům reklamy.
12.05.2011 12:00 |

podobné články

Osobní údaje členů Paroubkovy strany volně visely na internetu

 
Nová strana Jiřího Paroubka "Národní socialisté - Levice 21. století" přijímá nové členy. Otevřeně. Možná otevřeněji, než by se slušelo, osobní údaje z přihlášek lidí se totiž na několik hodin ocitly volně vystavené na webových stránkách partaje. Ta se omlouvá, došlo prý k chybě.
27.10.2011 10:20 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Paroubek (3081 článků)

Ministerstvo omylem zveřejnilo citlivá data romských studentů

 
Ministerstvo školství na svých webových stránkách zveřejnilo osobní údaje o romských studentech, kteří studují na středních či vyšších odborných školách a jsou finančně podporováni v rámci dotačního programu. Osobní údaje včetně jmen a adres a dat narození byly volně dostupné. Po zveřejnění informace v České televizi ministerstvo odkaz stáhlo.
07.11.2011 14:00 |

podobné články

Ministerstvo omylem zveřejnilo citlivá data romských studentů se stipendiem

 
Ministerstvo školství na svých webových stránkách zveřejnilo osobní údaje o romských studentech, kteří studují na středních či vyšších odborných školách a jsou finančně podporováni v rámci dotačního programu. Osobní údaje včetně jmen, adres a dat narození byly volně dostupné. Po zveřejnění informace v České televizi ministerstvo odkaz stáhlo. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) začal věc prošetřovat.
07.11.2011 15:05 |

podobné články

Obec zveřejnila jméno zloděje. Úřadu Igora Němce má zaplatit třicet tisíc

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vyčetl starostům, že často neoprávněně zveřejňují osobní údaje lidí na internetových stránkách svých obcí. Porušují tak zákon i ústavní principy. Ukázkovým příkladem je obec Kravaře na Českolipsku, která zveřejnila osobní údaje osob podezřelých z krádeže. ÚOOÚ obci za to vyměřil pokutu 30 tisíc korun. Informuje server Týden.cz.
11.12.2013 16:09 |

podobné články