Článek

Jsem šokován, co bude GDPR znamenat pro školy, firmy, živnostníky, píše senátor

 
Celou Evropskou unii podle senátora Valenty obchází strašák jménem GDPR. Jde o nové nařízení, které má zajistit v celé EU lepší ochranu osobních údajů. „Nic proti tomu, ale jak jsem již opakovaně napsal, jsem opět šokován tím, jakou další byrokratickou zátěž bude toto nařízení představovat pro obce, školy, firmy, ale bohužel i malé živnostníky. Navíc GDPR začne platit již 25. května 2018 a za jeho porušení hrozí doslova likvidační pokuty v řádech desítek milionů korun," míní Valenta.
05.01.2018 10:45 |

podobné články

Podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Ministr školství jednal s předsedou SMS o GDPR na školách

 
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech jednal s předsedou Sdružení místních samospráv ČR Stanislavem Polčákem o tom, jak usnadnit školám zavedení evropského nařízení GDPR ( General Data Protection Regulation - GDPR ).
06.12.2017 08:40 |

podobné články

Osobnosti: Stanislav Polčák (248 článků)

Jiránek (Piráti): Prosadili jsme ověření dopadů GDPR na podnikatele

 
Dne 25. května 2018 vstoupí v platnost obecné nařízení Evropské komise o ochraně osobních údajů (GDPR). V tuto chvíli je pro většinu podnikatelů i občanů především velkou neznámou a často i strašákem. Už nyní je zcela jasné, že Česká republika nestihne schválit potřebnou národní legislativu. A zcela nedostačující jsou i informace o tom, co chystaná změna bude znamenat v každodenním životě podnikatelů. Piráti proto prosadili zpracování přehledu modelových příkladů pro malé a střední firmy.
17.02.2018 06:35 |

podobné články

Senátor Valenta: GDPR dopadne i na živnostníky

 
To nám zase Evropská unie pěkně zavařila. Schválila celoevropské nařízení, které nutní všechny instituce, firmy, ale i živnostníky k tomu, aby podle neskutečně byrokratické šablony chránily veškeré osobní údaje.
28.11.2017 14:50 |

podobné články

Senátor Canov: Už nevíme co roupama, tak jsme vymysleli v Evropě GDPR

 
Projev na 12. schůzi Senátu 15. února 2018 k problematice GDPR - ochraně osobních údajů
15.02.2018 22:00 |

podobné články

Nová směrnice se nás dotkne víc než EET, co se změní? Odpovídala Věra Jourová

 
Firmy, úřady, živnostníci i běžní lidé. Všech se dotýká nová směrnice GDPR, která brzy začne platit a přinese menší revoluci v nakládání s osobními údaji. Nová pravidla mají lépe chránit informace o každém z nás, ať už jde o klasické údaje jako datum narození či adresu, nebo údaje velmi citlivé, mezi než patří třeba etnický původ, zdravotní stav i genetické nebo biometrické údaje. Jak lidem GDPR promění život? Ptali jste se v online chatu eurokomisařky Věry Jourové.
31.01.2018 15:30 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle GDPR

 
Sdělení Úřadu pro ochranu osobních údajů o postupu při vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle Obecného nařízení (GDPR)
15.06.2017 20:00 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Rozšíření obsahu rubriky GDPR

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozšířil a doplnil obsah rubriky GDPR. Všichni návštěvníci webu Úřadu najdou veškeré informace vztahující se k Obecnému nařízení v příslušné rubrice v levém menu.
28.10.2017 13:50 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Nové překlady dokumentů WP29 k GDPR

 
Úřad pro ochranu osobních údajů průběžně zveřejňuje aktuální dokumenty Pracovní skupiny WP29 k GDPR. Skupina nyní vydala i některé jejich oficiální české překlady. Úřad sám pak přeložil vodítka k profilování.
08.11.2017 13:05 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR Akademie letos naposledy

 
Poslední letošní přednáškový blok měla ve středu na programu GDPR Akademie, na které se podílí i Úřad pro ochranu osobních údajů. Tématem byla národní legislativa a její změny i dopady po zavedení Obecného nařízení.
06.12.2017 21:30 |

podobné články

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů upozorňuje na chybné výklady GDPR

 
Na zavádějící a v řadě případů i chybné výklady obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) upozorňuje předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů.
25.01.2018 15:00 |

podobné články

Senátorka Chmelová: GDPR - pro jednoho strašákem, pro jiného zlatým dolem

 
Projev na 12. schůzi Senátu 15. února 2018 k Problematice GDPR - ochraně osobních údajů
15.02.2018 22:20 |

podobné články

GDPR a role Úřadu pro ochranu osobních údajů

 
Shrnutí informací k problematice GDPR, obecného nařízení o ochraně osobních údajů, které začne platit od května 2018.
24.02.2017 15:50 |

podobné články

Odstartovala GDPR akademie, na které se podílí ÚOOÚ

 
Prvním přednáškovým blokem v souvislosti s přípravou na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů odstartovala v pátek 16. června Akademie GDPR, kterou organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR s odbornou garancí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a dalších expertů.
19.06.2017 17:10 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů spolupořádá mezinárodní konferenci k GDPR

 
Pražský Lichtenštejnský palác je svědkem dvoudenní mezinárodní konference s názvem „GDPR a jeho implementace do každodenní praxe státní správy“. Na organizaci akce se spolu s ministerstvem vnitra a koordinátorem digitální agendy ČR podílí ÚOOÚ. Jeho experti v čele s předsedkyní Ivanou Janů na akci navíc vystupují jako řečníci.
03.02.2018 15:05 |

podobné články

SMO: Ochrana osobních údajů zcela mění podobu. Dotkne se to nejen všech obcí

 
Devět měsíců a 251 dnů zbývá do účinnosti obecného nařízení o ochraně osobních údajů - GDPR. Stát se tak má 25. května 2018. Jde o nový evropský právní předpis, který se dotkne celé veřejné správy. Vznikl proto, že podle názoru 80 procent lidí v Evropě jsou nedostatečně chráněny osobní údaje, což souvisí s rozvojem moderních technologií. GDPR, které se týká všech orgánů veřejné moci, mimo jiné zavede pozici tzv. pověřence a změní všechny vnitřní předpisy. I to zaznělo na semináři, který v Praze na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) uspořádal pobočný spolek Svazu měst a obcí ČR ve spolupráci s DigiKoalicí.
18.09.2017 08:05 |

podobné články

Hospodářská komora: Eurokomisařka Jourová slíbila podnikatelům podporu při zavádění GDPR

 
Informační kampaň Hospodářské komory zvyšující povědomí podnikatelů o nových povinnostech v oblasti ochrany osobních údajů, které zavádí evropské nařízení GDPR, podpoří také eurokomisařka Věra Jourová. Uvedl to dnes prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý po jejich společném jednání na půdě Evropské komise.
09.11.2017 16:55 |

podobné články

Osobnosti: Vladimír Dlouhý (496 článků) , Vladimír Dlouhý (496 článků) , Věra Jourová (391 článků)

Martin Vaňhara: GDPR - Jak na něj?

 
V květnu 2018 dopadne na podnikatele v celé Evropské unii obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation). Ješte jste o GDPR neslyšeli? Nebo slyšeli a o to více se jej děsíte?
30.11.2017 18:50 |

podobné články

GDPR: Obce mohou mít problém kvůli neférovým nabídkám některých firem

 
Strašení pokutami, žonglování se slovy, neznámé pojmy a všudy přítomná nejistota. To jsou atributy, které provázejí starosty a členy obecních samospráv v souvislosti s povinností zavést ochranu dat podle unijního nařízení GDPR (General Data Protection Regulation).
21.12.2017 10:40 |

podobné články