Článek
Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

3 důvody proč používat přírodní deodoranty

 
Stále se rozmáhajícím trendem především mezi ženami jsou přírodní deodoranty, ke kterým tíhne čí dál tím větší počet žen. Ono se v podstatě není čemu divit. Řekněme si upřímně: kdo z nás by chtěl smrdět potem? Jen si představte situaci, kdy jdete například autobusem nebo tramvají, kde je doslova člověk na člověku a vy se tak musíte mačkat na někoho, kdo nepříjemně zapáchá a každý pohyb podpaží vás tak nutí zadržet dech. Nic moc představa, viďte? Na druhou stranu jen málokdo chce zatěžovat své tělo škodlivými látkami, které běžně dostupné deodoranty obsahují. Bohužel. Proto se stále více z nás zajímá o přírodní deodoranty, jejichž použití s sebou nese celou řadu výhod. Jestliže i vy uvažujete, že se vydáte krůček po krůčku do této oblasti, pak se vám náš dnešní článek určitě bude hodit! 3 přesvědčující důvody, proč používat přírodní deodoranty Jakmile se máme rozhodnout pro něco nového, logicky nás napadne otázka: proč?! Zvláště v případě, kdy určitou věc používáme delší dobu, jsme na ni zvyklí a ještě k tomu víme, že jej používají i lidé v našem okolí. Určitě jste si tuto otázku položili i v případě přírodních deodorantů, které jsou středobodem dnešního článku. Nehledejte odpovědi, my jsme je našli za vás a ukryli je do následujících řádků. Kdo chce, ať si je najde! Důvod první: je to zdravější! Tak o tom ani potom. Přírodní deodoranty jsou bezesporu mnohokrát zdravější, nežli ty volně prodejné v obchodech, které si většina z nás nadšeně kupuje. Právě tyto deodoranty v sobě obsahují celou řadu škodlivých látek, které si tak vědomě pouštíme do těla, aniž bychom se zamysleli nad tím, zda je to pro nás vůbec dobré. Důvod druhý: je to levnější! Další důvod, který hraje jasně do karet přírodním deodorantům, je cena. A právě na peníze hodně lidí slyší. Běžný deodorant se pohybuje... Čtěte více Příspěvek 3 důvody proč používat přírodní deodoranty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
06.11.2016 05:45 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Ingr (Úsvit): Za předražené stavby dálnic může i korupce

 
Není velkou neznámou, že české dálnice jsou poněkud předražené. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu stojí vybudování kilometrového úseku v průměru 416 milionů, mohl by přitom být až o pětinu levnější. Jednu z příčin, proč tomu tak je, vidí kandidát hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury Tomáš Ingr i v korupci.
22.10.2013 07:45 |

podobné články

Dominikánští policisté: Vyslýchaným cpou cibuli do konečníku!

 
Prazvláštní vyšetřovací metody dominikánské policie netěší bojovníky za lidská práva. Muži zákona z Dominikánské republiky při výsleších týrají a používají k těm účelům cibuli. Tu cpou vyslýchaným do nejrůznějších dutin konečník nevyjímaje.
25.07.2009 10:05 |

podobné články

Jak na bakterie v kuchyni

 
Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.02.2015 17:45 |

podobné články

Volba spotřbitelů: Při nákupu u Čechů rozhoduje cena a kvalita výrobku

 
Skupina Atoz Retail dnes na slavnostním galavečeru vyhlásila výsledky čtrnáctého ročníku marketingového programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka, který oceňuje inovace na českém trhu rychloobrátkového zboží. Spotřebitelé letos vybírali ze 133 výrobků / výrobkových řad ve 43 kategoriích. Z průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že při rozhodování spotřebitelů o nákupu rozhoduje cena, kvalita, ale také značka a původ výrobku.
25.04.2014 18:15 |

podobné články

Volba spotřebitelů: Při nákupu u Čechů rozhoduje cena a kvalita výrobku

 
Skupina Atoz Retail dnes na slavnostním galavečeru vyhlásila výsledky čtrnáctého ročníku marketingového programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka, který oceňuje inovace na českém trhu rychloobrátkového zboží. Spotřebitelé letos vybírali ze 133 výrobků / výrobkových řad ve 43 kategoriích. Z průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že při rozhodování spotřebitelů o nákupu rozhoduje cena, kvalita, ale také značka a původ výrobku.
28.04.2014 19:50 |

podobné články

V Česku vzkvétá plastická chirurgie, klienty láká kvalita i cena

 
Čeští plastičtí chirurgové jsou ve svém oboru vyhledávanými specialisty. Zvětšit prsa či odsát tuk si ženy nechávají stále častěji. Rozrůstá se i zahraniční klientela - do Česka jezdí za plastikami Rakušané, Němci, Britové či Rusové. 'Estetické turisty' láká podle člena výboru České společnosti plastické chirurgie primáře Vladimíra Maříka vysoká kvalita i příznivá cena.
24.08.2014 09:20 |

podobné články

Sobotka se raduje. Brusel konečně řeší horší jídlo pro Čechy než pro Němce

 
Jiná kvalita totožných potravin v Německu a jiná v Česku. Na problém tzv. dvojí kvality potravin dlouhodobě upozorňují zejména země visegrádské čtyřky. Teď se jím konečně bude muset zaobírat Evropská komise, které to zřejmě nařídí závěry čtvrteční Evropské rady. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se jedná o velký úspěch.
09.03.2017 16:10 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Sobotka (9042 článků)

Pražské protonové centrum nabízí pojišťovnám levnější alternativu v léčbě prostaty

 
Pražské protonové centrum v těchto dnech vyjednává se zdravotními pojišťovnami podmínky úhrad léčby onkologických pacientů. Vzhledem k velkému množství nemocných čekajících na zákrok nabídlo Centrum pojišťovnám levnější úhrady vybraných typů karcinomu prostaty, které jsou vhodné pro ozařování. Cena léčby pomocí protonů je tudíž nižší, než cena současné moderní fotonové radioterapie.
13.02.2013 14:10 |

podobné články

Nenechte se zotročit moderní technikou

 
V současné době se to u nás moderní technikou jen hemží. Chytré mobilní telefony, tablety, počítače, chytré hodinky nebo notebooky. Je toho tolik, že se v tom člověk až začíná ztrácet. A co víc – nechává se zotročit moderní technikou… Určitě ani vás neminul trend poslední doby.Nejrůznější vychytávky nám chtějí zjednodušit život, udělat jej pohodlnější a jejich cílem je šetřit náš čas. Jste i vy ovládaní moderní technikou? Možná se ptáte, co tím vlastně máme na mysli. Naše doba ještě nepokročila tak daleko, ale stroje ovládaly lidi. I když si to ale neuvědomujete, moderní technika vás zotročuje už teď. Ukážeme si to na příkladu nového iPhone. Jakmile má na trh přijít nový model této celosvětově populární značky, lidé doslova začnou bláznit. Najednou všichni nutně potřebují právě tento kousek, i když jeho pořízení stojí takové peníze, které si drtivá většina z nás za celý měsíc v práci nevydělá. Tady máte krásně ukázáno, co s námi moderní technika dělá. Proč tomu tak je? Teď se logicky nabízí otázka, proč tomu tak je. Proč se stále více z nás nechává ovládat moderní technikou. Proč nutně utrácíme nekřesťanské peníze za výdobytky současné doby, i když vlastně moc dobře víme, že je ve skutečnosti vůbec nepotřebujeme. Na jednu stranu za to může mediální tlak. Všude kolem nás jsou reklamy, které nás přesvědčují o tom, že se brzy nového telefonu prostě neobejdete. Vždyť má tolik šikovných funkcí a umí toho tolik! Není se pak čemu divit, že tomuto nátlaku vyvíjeného že strany tisku, internetu u televize snadno podléháme. Druhým viníkem je naše okolí. Především pak touha vyrovnat se lidem okolo nás. Většina lidí to tak má, nebudeme si nic nalhávat. Když se to kolem nás hemží moderní technikou a naši přátelé se netají s tím, že mají to či ono, nechceme si vedle nich připadat hloupě.... Čtěte více Příspěvek Nenechte se zotročit moderní technikou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.05.2017 06:20 |

podobné články

Vepřové maso na čínský způsob

 
Maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Ze sojové omáčky, šery, česneku, zázvoru, škrobové moučky vytvoříme směs, kterou přimícháme k masu. Přidáme kečup, šťávu z ananasu a chilli omáčku, promícháme. Ananas necháme okapat, nakrájíme na drobno a přidáme do kečupové směsi. Cibulky očistíme a nakrájíme na plátky. Mandle opražíme na pánvi dozlatova. Olej rozdělíme do dvou pánví, rozehřejeme, maso vyjmeme z marinády, necháme okapat, za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Na druhé pánvi opečeme cibulku, odstavíme z ohně, osolíme, kečupovou omáčkou zalijeme maso, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Přimícháme cibulku, pokrm posypeme opraženými mandlemi a podáváme.
11.01.2012 12:50 |

podobné články