Článek

Jarní ovoce právě dozrává. Tady je deset důvodů, proč jíst jahody!

 
Právě nastalo období, kdy si můžeme začít pochutnávat na českých jahodách. Pokud počasí dá, bude toto období trvat až do října. Nejlepší chuť mají čerstvě natrhané, ale pokud si je chcete uchovat i na zimu, je třeba je zpracovat co nejdříve. Určitě se to vyplatí, jahody totiž velmi chutnají dětem a navíc jsou zdravé...
06.06.2016 10:10 |

podobné články

Podobné články

Vitamínová bomba aneb chutné smoothie

 
Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.08.2015 08:15 |

podobné články

Recept na pečený čaj

 
Čaj společně s kávou patří k nejznámějším a nejoblíbenějším celosvětovým nápojům. Zvlášť velké oblibě se těší čaje bylinkové a ovocné domácí výroby. Máte-li odvahu zkusit něco nového a lahodného, vyzkoušejte pečený čaj s opravdovými kousky ovoce. Jedná se prakticky o Ferrari mezi čaji. Ovšem musíte si dát pozor na jednu věc. Pití tohoto vynikajícího čaje je návykové. Nalijete návštěvě skleničku pečeného čaje a už se jí nezbavíte. Budou čekat, že dostanou další. Výhody pečeného čaje Jednak víte, že máte v šálku čaj z přírodních surovin. V podstatě jde o ovoce, cukr a koření. Konzervanty, umělá sladila a aromatické látky vedle takového čaje neležely ani omylem. Navíc si uděláte přesně takový čaj, který odpovídá vašim představám. Ať už milujete jablka, ostružiny či maliny – fantazii se meze nekladou. K výrobě pečeného čaje můžete využít jakékoliv ovoce a ideálně, pokud si jej sami i vypěstujete. Ingredience na pečený čaj 2kg jakéhokoliv ovoce Cukr dle volby ovoce – cca 3/4kg 2 lžičky skořice 4ks badyánu 5ks hřebíčku 2 limetky/citrony 2dcl rumu (není podmínkou) Postup přípravy Do hlubšího pekáče nebo plechu dáme ovoce (to větší nakrájet na kostičky) včetně citronu. Není-li BIO, pak jej oloupejte. Celé to posypeme cukrem a přidáme i koření – důkladně promícháme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během pečení aspoň 3x promícháme, pokud by bylo ovoce málo šťavnaté lze přidat trošku vody, ale většinou není vůbec potřeba. Bezprostředně po upečení přidáme rum (nemusí být). Celé promícháme a plníme do připravených skleniček, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru tak, jako u marmelády. Příprava pečeného čaje Do šálku dáme 2 lžíce této směsi a zalijeme horkou vodou. Na dně hrníčku na vás čeká lahodné překvapení v podobě kousků ovoce. Čaj lze připravovat v zimě na zahřátí a během léta i jako ledový čaj. Příspěvek Recept na pečený čaj pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.02.2016 21:35 |

podobné články

Afrodisiakum jménem jahody

 
SERIÁL: Na trhu jsou jahody v podstatě celý rok, ale ty ze skleníků se vůbec nedají srovnat s těmi, které začátkem června začínají zrát volně na záhonech. Jahody se šlehačkou, zakysanou smetanou. Jahody v rafinované kombinaci s cukrem a octem balsamiko. Jahody s mátou, levandulí, či estragonem.
24.05.2010 15:50 |

podobné články

Jak odlehčit svému trávení?

 
Jestliže vás často trápí pocity plnosti, je vám těžko od žaludku a do toho všeho se ještě přidá únava, pak může být viníkem všech vašich obtíží špatné trávení, které se může projevovat právě pocity přesycení, nedostatkem energie i bolestmi žaludku. Možná by nebylo od věci vašemu trávení trochu odlehčit a my vám v dnešním článku poradíme, jak na to! S výše zmíněnými nepříjemnosti se denně potýká nespočet lidí a zatímco někdo tyto stavy tiše přetrpí, jiný se jim snaží zabránit – a to je dobře! Slyšeli jste již o termínu známém jako fruit day? Pokud ne, tak si nenechte ujít následující řádky! Fruit day, aneb jak odlehčit svému trávení? Problémy s trávením a s ním spojené obtíže dokážou nepříjemně potrápit. Neberte varovné signály na lehkou váhu. Trpět vůbec nemusíte, bohatě stačí, když do svého jídelníčku zařadíte fruit day! Den plný ovoce Ovoce představuje nedílnou součást našeho jídelníčku a měli bychom jej konzumovat každý den. Ne všichni toto pravidlo dodržují a své tělo potřebnými vitamíny nezásobují, což má za následek právě zvýšenou únavu a pocity těžkého žaludku. Cílem ovocného dne je odlehčit nejen vašemu trávení, ale zároveň i žaludku a střevům, což má za následek skutečnost, že jednoduché ovocné enzymy jdou trávit velmi lehce. Jak na to? Rozhodnete-li se ovocný den vyzkoušet, pak si předem ujasněte, jaké druhy ovoce si během dne dopřejete. Důležité rovněž je rozhodnutí, kterou alternativu podstoupíte – zda přísnou nebo volnější. Při přísné variantě budete během celého dne jíst pouze syrové ovoce, v případě odlehčené varianty si můžete například ovocný salát doplnit oříšky nebo medem. Pamatujte, že byste ovoce měli konzumovat vždy po 2,5 hodinách, přičemž vám doporučujeme zažít pomerančem nebo grapefruitem, poté si dát jablko nebo hrušku, pokračovat ananasem, mangem nebo kiwi. Vystřídat můžete i druhy exotického ovoce a jednotlivé druhy mezi sebou libovolně střídat. Opomenout... Čtěte více Příspěvek Jak odlehčit svému trávení? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2016 05:40 |

podobné články

Kam zmizelo české ovoce? V supermarketu naše jahody ani jablka neseženete. Proč?

 
To je hrůza! V obchodech nedostanete České ovoce a zeleninu! Proč? Obchody nakupují levněji ze zahraničí. Ovoce tak není místní a vlastně ani nedosahuje takové kvality jako tuzemské! Redakce TN.cz zjišťovala, zda-li v obchodech najdete alespoň nějaké české ovoce. Výsledek je tristní. Osmdesát procent ovoce a zeleniny pochází z ciziny!
26.06.2013 16:55 |

podobné články

Jak jíst a nepřibrat?

 
Snad každá z nás by toužila znát ty správné fígle, které by nám prozradily, jak jíst a nepřibrat. Z reklamních článků, časopisů nebo médií se na nás neustále usmívají krásné štíhlé ženy, které se netají tím, že jedí úplně všechno a nijak se neomezují. A vy se ptáte: jak to sakra dělají?! Možná i vy máte ve svém okolí ženu, známou či kamarádku, která se nikterak neomezuje a s chutí si dopřává sladkou čokoládu, smažené hranolky nebo sladkosti. I přes jejich jídelníček si ale stále drží svou váhu. Věřte nebo ne, ale není to taková věda. I vy můžete jíst všechno beze strachu, že budete vypadat jako chodící váleček. Chce to jen znát správná pravidla! Jak jíst a nepřibrat? Máte to s váhou jako na houpačce? Nejste spokojené se svou postavou a snažíte se shodit přebytečná kila? Zkoušeli jste již tolik diet, že byste je nedokázali spočítat, ale ani jednu z nich jste nedodrželi? A stále vám hlavou běhá a jedna a ta samá otázka: jak jíst a nepřibrat a k tomu všemu se nijak neomezovat? Pak jste tady správně, protože dnešní článek je určený přímo vám! Nesmíte se přejídat Jednou z nejčastějších chyb, co se stravování týče, je nekontrolovatelné přejídání se. Určitě jste někdy zažila situaci, kdy jste si po výtečném nedělním obědě musela pod stolem tajně rozepnout knoflík u kalhot a ještě půl hodiny potom jsme funěla jako parní lokomotiva. Přejídat se ale vůbec není zdravé. Snažte se jíst v klidu, nikam nespěchejte a uvědomujte si každé sousto. Nejezte u televize, notebooku nebo s mobilem v ruce, protože tak váš mozek nezaznamená všechno jídlo, které sníte a bude mít pocit, že se šidíte. Dejte si všechno, ale s mírou Máte- li chuť na čokoládu, dejte si jí. Nesmíte ale sníst na posezení celou tabulku, ale dát si třeba dvě... Čtěte více Příspěvek Jak jíst a nepřibrat? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
30.01.2017 21:10 |

podobné články

10 důvodů, proč jíst jahody: Jsou plné zdraví a sexu!

 
Sladké jahody má rád snad každý. Jahody ovšem nejen výborně chutnají, ale také mnoha způsoby prospívají zdraví, takže je můžete mlsat bez výčitek svědomí. Jejich čas právě přichází!
10.06.2015 10:10 |

podobné články

Jahody můžou pomoci vyléčit rakovinu prsu

 
Jahody jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce. Ví se, že lidé konzumující ve větší míře tyto plody ze své vlastní zahrádky mají zdravější srdce a cévy. Ale italští vědci prokázali, že vysoký příjem jahod může být prevencí rakoviny prsu a dokonce zastavit v růstu agresivní typ nádoru. Ovšem nesmějí to být jahody ze supermarketu, které jsou mezi prodávanými a masově produkovanými druhy ovoce nejvíce zamořeny pesticidy. Pesticidy totiž riziko rakoviny naopak zvyšují.
24.04.2017 15:30 |

podobné články

Dobré i špatné zprávy o jahodách

 
Jahody se smetanou, jahody se šlehačkou, jahodové knedlíky, koláče nebo prostě jahody samotné. Jsou oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. A ačkoli je po tzv. hlavní jahodové sezóně, k dostání v obchodech jsou stále. Jahody jsou nejen oblíbeným a chutným ovocem, ale prospívají také našemu zdraví. Pokud jsou ovšem dobře pěstovány a skladovány.
31.08.2015 16:40 |

podobné články

Jak a proč se chránit před jarním sluncem?

 
Jaro je konečně tady! Zima se vzdává kralujícího žezla a o slovo se tak hlásí teplotně přívětivější období plné veselých barev. Možná si i vy plnými doušky užíváte dny zalité jarním sluncem, kterému ochotně nastavujete tvář a čerpáte nejen hřejivé teplo, ale i  energii – a té je po letošní dlouhé zimě potřeba opravdu dostatek. Většina lidí se jarním sluncem nechává doslova učarovat. Není se čemu divit, vždyť v zimě je sluníčko nedostatkovým zbožím, zvláště trvá-li tak dlouho, jako letos. Málokdo ale ví, že vystavit se sluníčku bez ochrany v domnění, že přece ještě není tak silné a nemůže vám ublížit, je velice nerozumné. V dnešním článku vám řekneme proč. Proč bychom se měli chránit před jarním sluncem? Jakmile se mraky rozestoupí a počasí nám dopřeje první jarní paprsky, máme ihned lepší náladu. Pocitově se nám zdá, že jarní slunce ještě nemá takovou sílu, a proto často nemáme tendenci se před ním chránit. Chyba! Jarní sluníčko totiž může napáchat nepěkné škody. Věřte nebo ne, ale i když se vám to nezdá, jarní slunce má mnohdy daleko větší sílu, nežli to letní. Vznik nepříjemných a bolestivých spálenin je tak velmi častým jevem, stejně jako časné stárnutí kůže nebo zvýšení rizika rakoviny kůže. Jak se chránit před sluníčkem? A teď k tomu nejdůležitějšímu – odpovězme na otázku: jak se chránit před jarním sluncem? V první řadě je potřeba myslet na pokrývku hlavy. Sluníčko vás možná nepálí, ale tiše dělá paseku. Samozřejmostí jsou i sluneční brýle, které hodně lidí podceňuje. Přitom chránit zrak by měla být nepsaná povinnost. Pamatujte, že jarní slunce je hodně ostré a pro vaše oči tak nebezpečné a zrádné. Opomenout nesmíme ani krémy s ochranným faktorem, jež byste měli používat nejen na obličej, který je po zimě nejnáchylnější a také nejvíce odhalený, ale i na kůži, pokud se rozhodnete vyjít... Čtěte více Příspěvek Jak a proč se chránit před jarním sluncem? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.03.2017 03:15 |

podobné články

3 jarní tipy pro vaše vlasy

 
Hurá, jaro už je tu! Sluníčko svítí čím dál častěji, hodnoty na teploměru dosahují příjemných výšek a my pomalu redukujeme vrstvy oblečení. Kromě toho, že přemýšlíme nad jarním oblečením a měníme své líčení, starosti nám přidělávají vlasy. Ty jsou po zimě hodně poškozené, zvláště pak po té letošní, která byla nepříjemně dlouhá, studená a zlá. Jestliže i vaše vlasy dostaly v zimě pořádně zabrat, nenechte si ujít následující řádky. Ukryli jsme do nich jarní tipy pro vaše vlasy, díky kterým své hřívě dodají tolik potřebný lesk i krásu. A která žena by to odmítla?! Jarní tipy pro krásu vašich vlasů Vlasy jsou naší vizitkou, měli bychom se o ně pečlivě starat a snažit se dopřát jim jen to nejlepší. Jaro je období přímo vhodné na změny, tak proč toho nevyužít? Přinášíme vám hned 3 jarní tipy pro vaše zimou oslabené a poškozené vlasy. Vyzkoušejte je a uvidíte, že okamžitě zaznamenáte změnu! Mrkev není dobrá jen pro lepší zrak Říká se, že mrkev zlepšuje zrak. Proto jsme ji jako děti musely jíst každý den, především u babiček se to pak mrkví jenom hemžilo. Možná ale nevíte, že mrkev je skvělá nejen na oči – alespoň se to tvrdí – ale i na vlasy. Obsahuje totiž látky, které vlasům prospívá – dodá jim lesk a rozzáří přirozenou barvu. Nechte vlasy dýchat Pro zimu jsou typické čepice a kulichy, kterými se chráníme před nepříjemným a vlezlým mrazem. Jenže pod nimi naše vlasy jen stěží mohou dýchat, jsou splihlé a vůbec jim to nesvědčí. Teď na jaře už žádné čepice nepotřebujete a můžete tak nechat svou hřívu dýchat. Pokud to není přímo nutné, nenoste ani culíky, i ty totiž vlasy svazují a brání jim v regeneraci. Smlsněte si na luštěninách Luštěniny jsou bohaté na proteiny, železo, zinek a biotin. Proč vám to říkáme? Protože se jedná... Čtěte více Příspěvek 3 jarní tipy pro vaše vlasy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.03.2017 04:40 |

podobné články

Sezona jahod je tady! 10 důvodů, proč je jíst

 
Sladké jahody má rád snad každý. Jahody ovšem nejen výborně chutnají, ale také mnoha způsoby prospívají zdraví, takže je můžete mlsat bez výčitek svědomí. Jejich čas právě přichází!
02.06.2015 13:50 |

podobné články

3 kroky pro jarní restart: Zkuste exkluzivní jarní vůni s krystalky Swarovski!

 
Vypadá to, že zima už řekla své poslední slovo. Je tady jaro! Přivítejte ho i vy – zkuste jarní očistu, probuďte pleť ze zimního spánku a rozmazlete se s novou jarní vůní. Poradíme vám, jak na to, a navrch přidáme tipy na ty nejlepší jarní vůně a trendy doplňky! Proveďte jarní restart!
12.03.2012 00:05 |

podobné články

PŘEHLED PO KRAJÍCH: Tady si už teď můžete nasbírat čerstvé jahody

 
Sezona jahod je tady. Kde seženete tu pravou českou lahodnou jahodu? Jeďte raději rovnou k pěstitelům, kde si je můžete dokonce sami natrhat. Nejen, že ušetříte, ale může to být i dobrá zábava pro celou rodinu. Nezapomeňte si s sebou vzít nádoby, do kterých budete sbírat. V supermarketech jsou v drtivé většině jahody ze Španělska, na trzích vám zase nejspíš prodají jahody z Polska.
31.05.2014 17:55 |

podobné články

Dozrává mák a narkomani vyráží do polí

 
Opiovou sklizeň si teď užívá řada narkomanů, tedy alespoň těch, kteří rádi experimentují. Na českých polích totiž dozrává mák.
12.08.2009 16:10 |

podobné články

Natrhejte si jahody: Samosběr se vyplatí, zaplatíte jen 35 Kč za kilo!

 
Letní počasí si žádá osvěžení... Lepší než čerstvé jahody snad ani neexistuje. Jenže, za jeden kilogram můžete někde ve stánku zaplatit i neskutečných 120 korun. Proč tedy nezkusit samosběr? Jahody pak vyjdou na polovinu!
21.06.2013 13:45 |

podobné články

Při nákupu ovoce a zeleniny se nenechte napálit. Máme pro vás 20 dobrých rad

 
Vybírat ovoce pouze očima je chyba. Měli byste zapojit hmat i čich. Velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky. Občas můžete narazit na nedozrálé ovoce, v extrémních případech na shnilé. Pokud nakupujete ovoce a zeleninu, měli byste brát navíc ohled na sezónnost. Máme pro vás tipy, jak poznat kvalitní ovoce a zeleninu.
19.03.2017 06:10 |

podobné články

Opravdu musíme jíst zeleninu a ovoce na kila, abychom byli zdraví?

 
Bez zeleniny a ovoce to prostě nejde, na tom se lékaři shodnou. Ovšem toho sníst, to už není tak jednoduché. Existují sice tabulky a všeobecná doporučení, jenže zdaleka neplatí pro každého. A navíc, není zelenina jako zelenina a není ovoce jako ovoce...
11.03.2017 18:05 |

podobné články

Míše Dolinové se přejedly jahody

 
Jahody už nemůže ani vidět Míša Dolinová (45). Když zkoušela v divadle Metro s Ivanem Vyskočilem (62) hru Dostanu tě na jahody, musela kvůli roli sníst kila jahod.
25.06.2009 20:40 |

podobné články

Osobnosti: Ivan Vyskočil (154 článků) , Ivan Vyskočil (153 článků)