Článek

Jak to opravdu je? Co je zdravé a co není: 10+1 fakt!

 
Rozhodli jste se udělat něco pro své zdraví a skoncovali jste se salámy, bílým pečivem a sladkostmi? Místo toho jíte sušené ovoce, oříšky, mysli tyčinky? Možná ale nejsou tak zdravé, jak si myslíte! Prozradíme, na co si dát pozor!
30.11.2016 09:35 |

podobné články

Podobné články

4 tipy jak připravit zdravé snídaně

 
Máte rádi zdravé snídaně? V tom případě jste tady správně! My totiž víme, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a že jej rozhodně není radno podceňovat. A když už snídat, tak nejen chutně, ale vydatně a zdravě. Jenže jak na to?! Připravit si zdravou snídani, která vás nejen zasytí, ale zároveň vám zachutná a především vás nastartuje do nového dne, není tak složité, jak si možná myslíte. V dnešním článku vám poradíme, jak na to. Připravte si zdravé snídaně snadno a rychle Co si představíte pod pojmem zdravé snídaně? Podle nás je to chutné jídlo, které prospívá našemu zdraví, dodá našemu tělu potřebné živiny a přitom jej zbytečně nezatíží. Tip první: ovoce po ránu v neomezeném množství Ovoce je známé tím, že obsahuje cukr. Proto se nedoporučuje ke konzumaci v odpoledních hodinách, kdežto po ránu si jej můžete dopřát prakticky neomezené množství. Právě proto je ovoce ideální volbou právě na snídani, protože vám dodá cukr potřebný pro nastartování organismu a dodání energie. Ovoce si můžete dát samotné, skvělé je jako přísada do vloček, kaší nebo müssli. Tip druhý: zelenina je trefa do černého Největší výhodou zeleniny je skutečnost, že neobsahuje žádné kalorie. Co to pro vás znamená? Že jí můžete jíst neomezené množství kdykoli během dne. Na snídani je zelenina ideální volbou, opět jí můžete jíst syrovou zkrátka jen tak, můžete si ji dát jako přílohu k pečivu. Tip třetí: ovesné kaše všeho druhu Zkusili jste někdy ovesnou kaši? Ne? V tom případě nevíte, o co se připravujte!I ovesnou kaši zařazujeme mezi zdravé snídaně, proto se jich určitě nemusíte bát. Ovesnou kaši si můžete dochutit a oživit čímkoli dle vlastní chuti. Nabízí se například ovoce, lžička medu nebo třeba rozinky. Tip čtvrtý: a co třeba smoothie? Mezi naše tipy na zdravé snídaně rozhodně musíme zařadit i smoothie, která jsou na... Čtěte více Příspěvek 4 tipy jak připravit zdravé snídaně pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.09.2017 08:45 |

podobné články

Užitečné tipy pro zdravé spaní

 
Zdravé spaní je pro každého z nás velice důležité. Uvědomte si, že spánkem strávíte třetinu vašeho života a jen kvalitní spaní vám dokáže zajistit dostatek energie a psychické i fyzické pohody. Pokud se dobře nevyspíte, probudíte se do nového dne bez nálady, budete rozmrzelí a protivní, což se negativně projeví jak v osobním, tak i kariérním životě. Chcete-li si dopřát skutečně zdravé spaní, pak byste měli vědět, jak tohoto stavu docílit. Důležitost spánku rozhodně není radno podcenit. Mnoho lidí svůj spánek šidí, nespí tolik hodin, kolik jejich tělo potřebuje nebo naopak spí v prostředí, které na jejich spánek negativně působí nebo jej dokonce ruší. V dnešním článku vám přinášíme několik tipů pro zdravé spaní, které byste si určitě neměli nechat ujít! Užitečné tipy pro zdravé spaní, aneb jak se vyspat dorůžova? Možná patříte k lidem, kteří se rádi vyspí a rádi si dopřejí dostatek hodin klidného a ničím nerušeného spánku. Jenže i přes veškerou snahu se vám ne vždy podaří spát celou noc, často se budíte, ráno se probouzíte vyšťavení a bez elánu do jakýchkoli aktivit. A to je špatně! Proto jsme pro vás připravili několik tipů pro zdravé spaní, po kterém nehrozí, že byste se ráno probudili bez úsměvu od ucha k uchu! Tip první: opravdu kvalitní matrace Možná vám to bude znít jako klišé, ale kvalitní matrace je pro zdravý spánek naprostý základ. V současné době můžete vybírat ze skutečně pestrého množství výrobků, mezi nimiž si každý dokáže najít to pravé ořechové. Velice oblíbené jsou matrace z paměťové pěny, které jsou známé pro svou schopnost dokonale se přizpůsobit lidskému tělu. Další alternativou jsou matrace z líné pěny vyrobené ze směsi PUR a HR pěny, které disponují perfektní tepelnou roztažností, která působí proti vzniku proleženin. Jistotou, u které nemůžete sáhnout vedle, jsou zdravotní matrace, které jsou sice drahé, ale... Čtěte více Příspěvek Užitečné tipy pro zdravé spaní pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.08.2016 05:00 |

podobné články

Skvělé recepty na zdravé snídaně

 
Zdravé snídaně jsou nejlepším začátkem nového dne. Odborníci se shodují na tom, že snídaně je nejdůležitějším jídlem a rozhodně není na místě ji vědomě vynechávat nebo se na tomto jídle šidit. Ba naopak byste si měli dát záležet, aby vaše snídaně byla nejen zdravá, ale i vydatná a chuťově vynikající. Pod pojmem zdravá snídaně si každý z nás představí něco jiného. Někdo si vybaví spoustu ovoce, jiný zase ovesnou kaši se lžičkou medu, jiný cereální pečivo a k tomu třeba cottage. Možností a variací na zdravé snídaně je přitom mnohem, mnohem, mnohem více. I my vám v dnešním článku přinášíme zajímavou inspiraci! Tipy na zdravé snídaně Nebudeme vám zde vypisovat důvody, proč je snídaně tak důležitá a proč byste na ni neměli zapomínat. Pakliže patříte k lidem, kteří první jídlo dne vynechávají nebo mu nepřikládají takovou váhu, jakou by si zasloužilo, pak pro vás může být dnešní článek nejen inspirací, ale i motivací k tomu, proč svůj postoj ke snídani změnit. Podívejte se na následující videa, ve kterých najdete tipy na zdravé snídaně, které nejen dobře vypadají, ale dodají vám potřebnou energii a ke všemu skvěle chutnají. Tak se pojďte inspirovat!   Příspěvek Skvělé recepty na zdravé snídaně pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2017 20:30 |

podobné články

Tipy na zdravé mlsání

 
Ačkoli se snažíte žít zdravě, stravujete se podle přísných návyků a pečlivě sledujete každý přibraný gram, určitě i vás tu a tam přepadne neovladatelná chuť na něco sladkého. Snažíte se touze zahřešit si na sladkém odolat, ale potřeba je natolik silná, že zpravidla tento váš vnitřní souboj prohráváte, dopřejte si nějakou kalorickou bombu a poté s výčitkami svědomí lezete na váhu plní obav, kolik následků to na vás zanechalo. Sladké ke svému životu potřebujeme všichni. Zatímco někdo více, jiný méně. Proč si tedy čas od času nezamlsat bez výčitek? Připravili jsme pro vás několik tipů na zdravé mlsání, díky kterému zaženete chutě na sladké dobroty a své podlehnutí si následně nebudete muset vyčítat! Zdravé mlsání, aneb dobroty bez výčitek! 1. Jablečný pudinkový dort Potřebujete: 750 g jablek 2 hrníčky vody 100-150 g cukru 2 vanilkové pudinky 1 vanilkový cukr piškoty šlehačku citronovou šťávu Postup: Jablka oloupejte a nastrouhejte. Poté je s cukrem a hrníčkem vody rozvařte na kaši. Ve druhém hrníčku vody rozmíchejte vanilkové pudinky, vlijte je do jablečné kaše a nechte projít varem. Podle chuti přidejte citronovou šťávu. Část jablečné kaše nalijte do dortové formy, naskládejte na ní piškoty, zalijte další částí jablečné kaše – tento proces opakujte 2x. Jablečný dezert poté uložte do lednice, kde jej nechte ztuhnout nejlépe do druhého dne. Následně jej vyklopte dnem vzhůru a ozdobte šlehačkou. 2. Minisušenky s mrkví Potřebujete: 40 g ovesných vloček 50 g mrkve 40 g hladké mouky 20 g tuku 1 lžičku nízkokalorického sladidla Postup: Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Ovesné vločky pomocí mixéru rozmixujte do jemna. Poté ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které rozdělte na cca 20-25 kousků. Z těch poté udělejte kuličky a z nich následně placky. Plech vyložte pečicím papírem, naskládejte na něj připravené mrkvové placky a pečte při 200°C cca 8 minut. 3. Citronové želé... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé mlsání pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Vyvážená večeře, která nezruinuje peněženku: Základem je správný výběr potravin

 
Nápadů na zdravé večeře na internetu kolují stovky, ale co je vlastně to zdravé a správné? Jsou to těstoviny zapečené s brokolicí nebo rohlík s pomazánkou a zeleninou? Obě jídla se tváří zdravě a vyjdou i na málo korun, ale jak má vyvážená večeře skutečně vypadat? Máme pro vás pár tipů, jak zdravě zasytit organismus, aniž byste se museli vydat ze všech peněz.
08.10.2016 11:45 |

podobné články

Opalování zdravě aneb jak to nepřehánět

 
Pravděpodobně každý dospělý člověk ví, jaký je fototyp, jak snáší sluníčko a jak se dobře či špatně opaluje. Kůže člověka je největší orgán těla a má nejen ochrannou funkci, ale mimo jiné zbavuje tělo odpadních látek. Názorů na opalování existuje nespočet. Zatímco někdo tvrdí, že opalovat se v dnešní době zásadně ne, druhý bez snědé pokožky ani rána. Dnešní článek nemá za úkol vyvracet názory, ale je dobré vědět, že se v pokožce tvoří vitamín D, který je pro naše tělo velmi důležitý. Aby se vytvořil tento vitamín, je zapotřebí slunečních paprsků.  Samozřejmě nutno dodat – všeho s mírou. Výhody a nevýhody opalování Jak bylo výše uvedeno je to především vitamín D. Mimo to, sluníčko dodává lidem náladu a pozitivní energii. Určitě je mnohem příjemnější probudit se do slunného dne, než do deštivého a zamračeného počasí. Mezi riziko spojené s nadměrným opalováním patří ztráta pružnosti pokožky, tvorba vrásek a zapomenout nesmíme na největšího strašáka rakovina kůže. Škodlivost záření dělíme na UVA – kdy nastává okamžitá pigmentace pokožky, uvolňují se škodlivé radikály, pokožka rychleji stárne a snižuje se imunita pokožky. Dále pak UVB, které způsobuje pozdější pigmentaci pokožky, hrozí spálení pokožky (zrudnutí, puchýřky, nevolnost, zvracení) a narušuje se DNA kožních buněk. Což vede ke zmiňované rakovině. Hledání zlaté střední cesty Jak vidíte, opalování je sice zdravé a sluneční paprsky, pro naše zdraví nezbytně důležité, ale stejně tak mohou i zabíjet. Ideálním řešením je hledat zlatou střední cestu. To znamená opalování s patřičnou kosmetickou ochranou, podle našeho fototypu. Důležitá je i následná poopalovací péče, kde jsou kosmetické přípravky zaměřené na regeneraci pokožky, obnovu vlhkosti, pružnosti a celkové zklidnění. Nezapomínáme ani na pitný režim, který má rovněž vliv na stav naší kůže. S pobytem na sluníčku rovněž nepřeháníme. Zatímco jinému stačí 15 minut, druhý vydrží i hodinu. Opět záleží individuálně na každém jedinci. Ještě než začne léto a vylezeme... Čtěte více Příspěvek Opalování zdravě aneb jak to nepřehánět pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

Výživová pyramida dává návod, jak zdravě jíst, říká odborník

 
Výživová pyramida dává přehledný návod laikům, jak zdravě jíst. Složitá doporučení odborníků jsou v ní názorně zakreslena tak, že jsou na první pohled každému pochopitelná. Uvedl to člen Fóra zdravé výživy Pavel Suchánek. Desítky let stará pomůcka je aktualizovaná podle nejnovějších výživových poznatků a aktuálních zdravotních problémů české populace, v níž každý druhý váží víc, než by měl, dodal Suchánek.
08.06.2013 12:10 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Suchánek (76 článků)

Banány a jejich zázračné účinky: Rozhodně nemáte ani páru, jak moc jsou zdravé!

 
Jestli se rádi stravujete zdravě a zjišťujete si nejrůznější informace o potravinách, určitě vám uděláme radost. Podívejme se na zázračné účinky banánů. Máte je rádi, nebo se jim vyhýbáte? Poté, co zjistíte, jak jsou zdravé, určitě si je nakoupíte do zásoby.
13.06.2016 16:40 |

podobné články

Zdravý oběd za 40 korun? Není problém. Čtěte, co radí výživová poradkyně

 
Zdravá výživa versus finance je často diskutované téma. Za nezdravé jídlo ale můžete zaplatit daleko víc než za zdravé potraviny, pokud ovšem nepodlehnete vábení obchodů a restaurací zdravé výživy, kde seženete drahé polotovary. Představujeme vám nový seriál, kde vás naučíme zdravě se stravovat a přitom si nijak nezruinovat peněženku.
05.08.2016 07:50 |

podobné články

5 omylů ve zdravé výživě: Nevěřte neustále omílaným mýtům!

 
Zdravé stravování je trendem současné doby. Jenže jeho neblahým dopadem jsou i omyly a mýty, které kolem zdravé výživy kolují. Na mnohých není ani špetka pravdy...
19.06.2017 05:10 |

podobné články

První dáma zdravé výživy Lucie Tomášková: Změnila jídelníček a porazila rakovinu!

 
Podnikala, vydělávala velké peníze, dřela od rána do večera, žádné volno pro ni neexistovalo. Až ji tělo vypovědělo službu a řeklo dost! Selhání imunitního systému vygradovalo rakovinou děložního čípku. Lucie Tomášková z Teplic byla ze dne na den nucena od základu změnit stravu a svůj životní styl. Zvládla to! A co víc, stala se první dámou zdravé výživy u nás, učí lidi jak vařit zdravě a dokonce si otevřela originální restauraci, kterou jinde v republice nenajdete.
17.10.2013 05:15 |

podobné články

Jak uchovat vlašské ořechy

 
Vlašské ořechy jsou v českých domácnostech velmi oblíbenou a často používanou surovinou. Ať do cukroví či nedělení buchtu ke kávě nebo jen zobání na chuť. Navíc jsou velmi zdravé a bohaté na vitamíny skupiny B, dále pak C a E včetně minerálních látek: hořčík, železo, mangan, vápník, draslík a zinek. Vzpomenout musíme také omega-3 mastné kyseliny. Mimo jmenovaných vitamínů, minerálů mají výborný vliv na lidskou psychiku, udržují zdravé nehty, vlasy a pleť. Snižují krevní tlak a slouží také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vlašské ořechy mají navíc antioxidační a protizánětlivé účinky. Blýsknout se mohou i pozitivním vlivem na trávení. Jejich pravidelným zařazováním do jídelníčku zlepšíme činnost mozku, paměť a soustředěnost, včetně prevence Alzheimerovy choroby. Důvodů, proč mít po ruce vlašské ořechy je bezesporu nespočet, ale jak je správně uchovávat? Způsoby uchovávání vlašských ořechů Způsobů jak uchovávat tedy uskladňovat vlašské ořechy existuje více. Mohou se skladovat podobně, jako jablíčka, sušit, zamrazit, zavařit, naložit do medu. My si dnes popíšeme nejběžnější způsob jejich uchovávání – sušení vlašských ořechů. Uchovávání vlašských ořechů Pro uchovávání vlašských ořechů vybíráme jen proschlé, nepoškozené ořechy bez zápachu či náznaku plísně. K dlouhodobému uskladňování je ideální ponechat ořechy ve skořápce, jež působí jako ochranná bariéra, které pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Také nevpustí dovnitř takové množství kyslíku, aby ořech začal žluknout. Ani skořápka nemusí být ještě dostatečnou zárukou. Projděte všechny ořechy, zda jsou opravdu neporušené, protože uvnitř plesnivějících ořechů vznikají toxické látky a nejsou vhodné ke konzumaci. Nasbírané ořechy vložíme do síta či přepravné bedýnky tak, aby tvořily jednolitou vrstvu. Pro sušení je vhodné suché a teplé prostředí, klíčové je, aby byly ořechy na čerstvém ovzduší – ideálně průvan či vítr. Mohou se sušit však také u kamen, topení či trouby – vysýchají přibližně 6 týdnů. Potom ořechy zkontrolujeme a uložíme do rašlových pytlů, a ty zavěsíme na tmavé, suché a... Čtěte více Příspěvek Jak uchovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
25.04.2016 02:55 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Chudí musí jíst nezdravě? Omyl, kvalitní strava peněženku nezruinuje

 
Myslíte si, že zdravé jídlo vás vyjde dráž než nezdravé potraviny? Omyl. Zdravé jídlo vás může naopak vyjít na nižší částku. Stačí, když dodržíte pár zásad při nakupování a můžete nejen zdravě jíst, ale také ušetříte.
29.08.2016 06:15 |

podobné články

Zdravé stravování od poloviny října nabízí program LAKTO MÍNUS

 
Společnost Zdravé stravování rozšiřuje od poloviny října nabídku svých programů krabičkové stravy o program Lakto mínus. Jedná se o stravovací program se sníženým obsahem laktózy. V posledních letech se totiž stále častěji vyskytuje v populaci intolerance na laktózu, a tím i bezlaktózové výjimky v krabičkové stravě. Zdravé stravování tak chce vyjít vstříc zdravotním potřebám svých zákazníků.
29.09.2016 11:10 |

podobné články

Padání vlasů – co dělat jinak?

 
Padání vlasů je nepříjemný estetický problém, který především ženám na sebevědomí příliš nepřidá – ba naopak! Jakmile nám začnou vypadávat vlasy a ulpívat nejen na oblečení, ale i na koberci či na vybavení naší domácnosti, zpravidla tento fakt nepřijmeme s nadšením. Vlasy jsou přece vizitkou každé ženy a žádná z nás nechce, aby její bujná kštice za čas zaujala podobu ala „pár chlupů na hlavě“. Důvodů pro padání vlasů může být hned několik. Zatímco některé nemůžeme ovlivnit, jiné si způsobujeme sami. Byť o tom často ani nevíme. Jestliže vám padají vlasy a vy se ptáte, jak to můžete změnit, pak si přečtěte dnešní článek. Co dělat proti padání vlasů? Každý průměrný člověk má na hlavě cca 100 000 vlasů, přičemž je zcela normální, pokud mu během česání nějaké vypadnou. Rozumné padání vlasů představuje přirozenou obměnu a vzhledem k tomu, že vám vlasy neustále dorůstají, tento fakt ani nijak výrazně nezaznamenáte. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy vám začnou vlasy padat v pramenech nebo začnete jejich velké množství nalézat na polštáři nebo na oblečení. V tom případě je něco špatně. V následujících řádcích vám poradíme, co můžete udělat proti padání vlasů. Nechte si vyšetřit štítnou žlázu Jedním z důvodů, proč vlasy padají, jsou hormonální nerovnováhy v těle. Na vině může být špatná funkce štítné žlázy, proto není od věci, pokud si ji necháte vyšetřit a případě vyloučíte/potvrdíte její vliv na vypadávání vlasů. Nestresujte se Dalším viníkem, kvůli kterému vám vlasy mohou padat ve větším množstvím, je nadmírný stres. Ne vždy se mu můžeme vyhnout, ale měli bychom se snažit jej omezit na minimum, protože má na naše zdraví celou řadu negativních dopadů – nejen v podobě ztráty vlasů. Zaměřte se na svou stravu Kvalita vlasů, potažmo i fakt, zda vám padají nebo ne, hodně závisí i na vaší stravě. Máte-li s... Čtěte více Příspěvek Padání vlasů – co dělat jinak? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.02.2017 02:50 |

podobné články

Proč by mateřství mělo být nejhezčím obdobím v životě ženy

 
Odjakživa v nás společnost buduje myšlenku, že mateřství je nejkrásnějším obdobím v životě každé ženy. Jakmile se tedy ženě blíží datum porodu a tím pádem příchodu jejího miminka na svět, začne se okamžitě těšit na nadcházející měsíce, které by podle všeho měly být těmi nejúžasnějšími, jenž za svůj život vůbec bude moci prožít. Teď ale ruku na srdce milé dámy, je tomu i ve skutečnosti opravdu tak, jak se všude kolem nás říká, nebo je pravda úplně, ale úplně někde jinde? Opravdu je mateřství tak úžasným obdobím, které si chtě nechtě musíte užívat plnými doušky? Mateřství není vždy zalité sluncem Snad každá maminka nám bez rozmyslu potvrdí, že domněnka, že je mateřství období zalité sluníčkem, je opravdu mylná. Ačkoli si celé těhotenství představujeme něco jiného, realita je tak úplně o něčem jiném. Před porodem si v myšlenkách barvitě vykreslujeme čas strávený s naším miminkem, sníme o tom, že to bude to nejhodnější dítko pod sluncem a nad články kolující mi na internetu, které píšou o mateřské bezmoci, jen nevěřícně vezme hlavou. Tohle se přece zrovna nám rozhodně stát nemůže – nebo ano? Pořád jen pláče a pláče Miminka jsou uplakaná, to je dávno známý fakt. Tato malá stvoření zatím neumí dát najevo, že mají hlad, chtějí spinkat, mají počůranou plenku nebo je jim zima, jinak nežli právě pláčem. Je sice pravda, že některá miminka jsou více plačtivá a některá naopak méně, ale pláčou úplně všechna.  A právě neutichající a neutišitelný pláč bývá tím prvním kamenem úrazu, na který čerstvé maminky narazí. Prosím, já chci spát! Že mateřství rozhodně není procházkou růžovým sadem se přesvědčíte i ve chvíli, kdy se několik prvních měsíců prakticky vůbec nevyspíte a po bytě tak budete ploužit doslova jako mrtvola. Některé maminky se nevyspí ani tehdy, kdy jsou jejich dítku třeba tři nebo čtyři roky, protože... Čtěte více Příspěvek Proč by mateřství mělo být nejhezčím obdobím v životě ženy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.06.2017 18:25 |

podobné články

Medik radí - 9. díl - Základy anatomie - Srdce

 
Srdíčko? Jak vypadá z čeho se skládá a jak vlastně funguje? Vydrží hodně? Nebo je křehoučké? Dozvíte se dál. Jen chci uvést, že zde uvádím opravdu základy, srovnatelné se střední školou. Pokud někdo má zájem o medicínu, jen pojmů k srdci je v anatomii asi 500 a embryonální vývoj a fyzikální proudění krve zde úplně vynechávám. Srdce(cor) je orgán vážící pouhých 300 gramů. Dokáže mimo jiné za klidových podmínek přečerpávát každou minutu pět litrů krve. Jistě bychom si svého srdce více vážili a snažili se předejít jeho onemocnění, kdybychom věděli, co tento nevelký orgán (váží pouhé 0,3 kg ) dokáže. Stavba Srdce se skládá ze dvou síňí a dvou komor. Levá síň(atrium dextrum) do které vstupuje dolní a horní dutá žíla(vena cava inferior a superior).Krev dále putuje přes trojcípou chlopeň(valva atrioventricularis dextra) do pravé komory(ventriculus dexter). Zde je vypuzována nahoru přes poloměsíčitou chlopeň(valva trunci pulmonalis) do plicních tepen a dále do plic. Z plic krev (už okysličená) putuje 4 plicními žílami(venae pulmonales sinistrae et dextrae) do levé síňě(atrium sinistrum) a déle přes dvojcípou chlopeň(valva atrioventricularis sinistra) do levé, mnohem mohutnější a silnější, levé komory(ventriculus sinister) a z té pře chlopeň aortální je rozváděna do celého těla tepnami a žílami se zas vrací do srdce. Srdce jako orgán vyživují tzv. koronární tepny. Jsou dvě arteria coronaria dextra et sinistra, které mají plno dalších větvení. Pokud se jediná ucpe a nedojde k opravě(bypass-přemostění šťepem z nohy nebo coronární angioplastika), člověk umírá. Srdce je mezi plícemi uloženo v osrdečníku(perikard),který pomocí epikardů naléhá na myokard(srdeční svalovinu) FCE Srdce za klidových podmínek přečerpává každou minutu 5 litrů krve ze žil do tepen, přičemž vypuzované krvi uděluje tlak potřebný k překonání odporu, který tepny kladou proudící krvi. Při tělesné práci se však srdeční výkon výrazně zvyšuje. Srdce musí za těchto podmínek přečerpat, a to pod ještě větším tlakem, 20, 30 i více litrů krve za minutu, aby se tkáním dostalo potřebné množství kyslíku a živin. To ovšem dovede jen zdravé srdce. Je-li srdce nemocné, odpoví na zvyšující se tělesnou zátěž varovnou bolestí. Ale i zdravé srdce je třeba na opakovanou zátěž přivykat, například pravidelným cvičením. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.08.2009 08:50 |

podobné články