Článek

Jak se za 65 let změnil jídelníček Čechů? Jíme více těstovin a vepřového!

 
Průměrný český člověk sní více potravin než v roce 1950. Ačkoli spotřeba hovězího masa, chleba či brambor klesla, obecně sníme a vypijeme mnohem více. Obzvlášť co se týká cukru, alkoholu, těstovin a masa.
08.12.2015 05:10 |

podobné články

Podobné články

Vyzkoušely jsme: Hubnutí s jídelníčkem na míru

 
S různými dietami se dnes setkáváme nejenom na internetu, ale i v mnoha časopisech, nebo v rámci různých televizních rad. Samozřejmě ti, kteří jsou v této oblasti zkušenější, jasně vědí, že to není drastické hubnutí, které pomůže. Cílem k trvalému úspěchu je totiž změna našeho stravování. Především zdravá výživa, správně naplánovaná strava, eliminace všeho nezdravého, ale i dostatečné množství pohybu. To vše dnes hraje roli. A protože zhubnout jsme chtěli i my, vyzkoušely jsme službu Pestryjidelnicek.cz. Pojďte se podívat, jak nám to šlo. Jídelníček do dvou minut v emailu Samozřejmě aby mohla být naše strava skutečně kvalitní a správná, je třeba mít k dispozici jídelníček. Dnes však už není nutné navštívit dietologa nebo výživového poradce, protože vše lze získat online. Právě daná služba nám tuto možnost nabídla. V první řadě bylo třeba vyplnit několik základních údajů, a to především o tom, kolik chceme zhubnout. Následovalo jejich upřesnění, a to ve formě těchto informací: Naše aktuální hmotnost Naše výška Rok našeho narození Naše pohlaví To vše doplnily specifikace našeho zaměstnání, stejně jako informace o tom, jaký je náš zdravotní stav a jak často sportujeme. Poté už stačilo zadat několik kontaktních údajů a jídelníček odchází do naší mailové schránky. S možností osobních konzultací Co nás poměrně pozitivně potěšilo, to byl i fakt, že kromě jídelníčku bylo možné objednat se i na konzultaci zdarma. A to za účelem možnosti konkrétní specifikace našeho osobního dietního plánu, ale i za účelem podpory naší snahy přírodními produkty. Tuto službu jsme nevyužily a zůstaly jsme pouze u základní služby, kterou je dieta jídelníček. Přece jenom chceme zhubnout pouze pár kilo. Pro ty ženy, které však hledají cestu k výraznějšímu úbytku, váhy může být daná služba určitě plusem. A to třeba i pro podporu a potřebnou motivaci. Jak jídelníček vypadá? Za pár minut od odeslání jsme měli jídelníček v našem emailu a tak jsme začaly s jeho studováním. Rozhodně nás... Čtěte více Příspěvek Vyzkoušely jsme: Hubnutí s jídelníčkem na míru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Téměř vše, co jíme, je geneticky modifikované. I to s nálepkou 'bio'

 
Můžeme kupovat jen biopotraviny, pěstovat si vlastní zeleninu a pro mléko si chodit přímo k chovateli, přesto bude téměř vše, co jíme, nějakým způsobem geneticky modifikované. Jíme klony, zeleninu zmutovanou i úmyslně ozářenou radiací a vůbec si to neuvědomujeme. S úpravami totiž začali lidé už před 10 tisíci let.
17.06.2016 10:15 |

podobné články

Náš jídelníček se od '89 výrazně změnil. Tohle jsme tehdy kupovali

 
Dopřáváme si více sladkostí než před 25 lety. To je jeden z výsledků průzkumu statistiků o skladbě jídelníčku Čechů. Jíme také méně masa, chleba či brambor, naopak si dopřáváme více zeleniny, rýže či bílého pečiva. Ubrali jsme také v alkoholu.
10.11.2014 06:10 |

podobné články

Lexikon Potravin. 14.díl: Milujeme krátké těstoviny!

 
Jestli dlouhých těstovin, o kterých jsme mluvili v minulém díle našeho seriálu, je mnoho druhů, krátkých těstovin je ještě více.
08.02.2011 12:20 |

podobné články

Víc alkoholu a cigaret, méně cukru a králíků. Tak se změnily požitky Čechů

 
Každý Čech loni snědl 759 kilogramů potravin. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jíme méně králičího a telecího masa, pijeme méně mléka než dříve, ale jíme více sýrů. Naopak stoupá spotřeba cigaret a alkoholu.
03.12.2015 13:40 |

podobné články

David Beckham má vlastní příchuť instantních těstovin

 
Společnost Unilever vzdala hold fotbalistovi Davidu Beckhamovi poněkud originálním způsobem. Vytvořila pro něj speciální příchuť instantních těstovin, jimž dala podle Davidovy přezdívky jméno Golden (Meat) Balls.
18.05.2010 09:05 |

podobné články

Osobnosti: David Beckham (1004 článků)

Velký přehled těstovin: Ravioli, farfalle, fusilli... Víte, co kupujete?

 
Fusilli, penne nebo farfalle? Tápete v jídelním lístku v pizzeriích a nevíte, co si pod složitými italskými názvy představit? Říkáte si, proč rovnou nenapsali »motýlci«, »nudle« či »vřetena«? Nedokážete jména vyslovit a máte strach, že se při objednávce ztrapníte? S naším speciálem už se trápit nemusíte! Zde je přehled nejčastěji podávaných a v obchodech prodávaných těstovin!
29.10.2012 17:10 |

podobné články

Máte rádi těstoviny? Již brzy si je vytisknete na 3D tiskárně

 
Výroba těstovin v domácích podmínkách nebo v restauraci bude možná díky moderním technologiím v blízké budoucnosti zcela bezpracnou záležitostí. Italský potravinářský koncern Barilla totiž přišel s nápadem, že by se těstoviny mohly tisknout na 3D tiskárnách. Zájemcům by pak stačilo stisknout tlačítko a stroj se zásobníkem těsta by vyrobil jakýkoli tvar těstovin od špaget po vrtulky.
13.01.2014 10:30 |

podobné články

Velký test těstovin: Po kterých těstovinách se tloustne a hubne!

 
Pod lupu Potravinového Sherlocka se tentokrát dostaly těstoviny různých tvarů, které nám nabízejí obchody. Kolik vajec najdete ve vaječných těstovinách? Záleží na vzhledu syrových těstovin? A dobarvují je výrobci indickým šafránem neboli kurkumou? Čtěte už ve středu v Blesku!
02.03.2015 05:10 |

podobné články

Velký test Blesku: Jaké těstoviny jsou nejlepší a jaké pohořely?

 
Testy těstovin odhalily u jednoho typu z vaječných těstovin pořádný prohřešek! Zatímco na obale výrobce slibuje vaječné těstoviny, laboratorní testy ukázaly, že vejce tam není ani jedno celé! U jiného výrobce jsme zjistili, že těstoviny přibarvuje kořením!
05.03.2015 05:10 |

podobné články

Zvířatům v zoo dnes zpestří jídelníček větve z vánočního smrku

 
Sloni, bizoni, zubři a jeleni wapiti z pražské zoologické zahrady si dnes pochutnají na větvích vánočního stromu ze Staroměstského náměstí. Zvířatům zpestří jídelníček i dalších 200 stromků, které prodejcům po Vánocích zbyly. Dnes to sdělil mluvčí zahrady Michal Šťastný. Smrkové větve zbavené ozdob zvířatům zpestřují jídelníček každoročně. Letos se bude servírovat osmdesátiletý smrk, který byl pokácen v Ratajích nad Sázavou. 
11.01.2014 11:15 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Dětem ve školních jídelnách chybí slané bezmasé jídlo. Naopak jí nadbytek vepřového

 
Strava ve školních jídelnách by měla dětem nabídnout více slaných bezmasých jídel. Naopak omezit pokrmy z vepřového a uzeného masa, vůbec vynechat uzeniny. Tato doporučení vypracovala hygienická služba na základě loňské analýzy jídelníčků školních jídelen. Na dnešní tiskové konferenci to řekl hlavní hygienik Vladimír Valenta. 
20.05.2014 17:10 |

podobné články

Osobnosti: Vladimír Valenta (57 článků)

Český statistický úřad: Výroba hovězího a drůbežího se zvýšila, výroba vepřového stále klesá

 
V prvním čtvrtletí bylo vyrobeno 109 577 tun masa. To je meziročně o 0,6 % více. I když se nejvíce vyrobilo vepřového (54 146 tun), jeho výroba nadále klesá. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku se snížila o 6,2 %.
02.05.2016 10:55 |

podobné články

Test Blesku: Německé vepřové je lepší a levnější! Až o 40 korun

 
Kdo má radost, jak ušetřil, když si v českém hypermarketu koupil v akci vepřová játra za 64,90 Kč, tomu musí při pohledu na stejné zboží v německém obchodě zmrznout úsměv na rtech. Ta samá játra tam stojí na naše peníze 48,70 Kč a jsou kvalitnější. A stejné je to i u většiny druhů vepřového masa. Vyplatí se tedy Čechům jezdit na nákup vepřového do Německa? Rozhodně ano!
05.04.2012 05:10 |

podobné články

Chovatelé prasat: Část vepřového se dováží nelegálně. Jak tomu máme konkurovat?

 
Část vepřového masa je do Česka nejspíše dovážena nelegálně. Jen tak je možné vysvětlit cenový rozdíl až o 15 korun na kilogram mezi zahraničním a českým vepřovým. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat. Podle něj státní dotace zachraňují tuzemské chovatele před nejhorším, tedy zavíráním dalších chovů.
04.02.2016 06:35 |

podobné články

Šokující studie: Objevili 5 jídel, která můžou za stárnutí a rakovinu! Jíme je všichni!

 
Vědci přišli s revoluční studií. Běžné potraviny, které jíme všichni, jsou mnohem nebezpečnější, než se může na první pohled zdát.
30.03.2014 10:25 |

podobné články

Zdá se vám, že v Česku jíme blafy? Tak se podívejte na školní obědy amerických dětí!

 
Obecně se o České republice tvrdí, že je kontejnerem Evropy. Všichni si stěžují, "jaké tu jíme blafy":http://www.extra.cz/ulice-vydava-kucharku-salat-z-kapra-podle-peska-a-kolace-od-nyklove-dojde-i-na-pekacek-diany-korbelove a taky proto tady máme nejvíce lidí nemocných rakovinou tlustého střeva. Ale nikdo už se nezamyslí nad tím, co musí jíst děti v Americe.
03.12.2014 07:56 |

podobné články

Velký vánoční kvíz: Víte, proč jíme kapra, zdobíme stromeček a lijeme olovo?

 
Proč jíme na Štědrý den rybu? Kolik by mělo být na štědrovečerní tabuli pokrmů? Z čeho věštili na Vánoce naši předci? A kdy chodily po koledě babky ometačky?
24.12.2015 07:20 |

podobné články