Článek

Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept!

 
Letošní Velikonoce jsou pomalu za dveřmi a to nás přimělo k vytvoření dnešního článku, ve kterém vám představíme recept, jak připravit tofu na velikonoční způsob. Tofu je sójový sýr či tvaroh, na kterém si nejčastěji pochutnávají vegetariáni, rozhodně to ale neznamená, že by látky obsažené v tomto produktu nebyly prospěšné pro každého z nás. Ať už se zajímáte o zdravou výživu nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, nenechte si ujít následující řádky. Prozradíme vám, jak připravit tofu na sváteční velikonoční tabuli. Jak připravit tofu, aneb nádivka na velikonoční způsob Do Velikonoc zbývá ještě 14 dní, kdy tento čas můžete využít pro vyzkoušení našeho receptu, abyste se o svátečním dni mohli ukázat v plné parádě. Nádivka patří k oblíbeným pokrmům, na kterém si dokážou pochutnat jak malí, tak i velcí. Přidáním čerstvých bylinek vykouzlíte z nádivky pravé jarní pokušení. Co budete potřebovat: 200 g bílého tofu 7 vajec 7 rohlíků 200 ml mléka jarní cibulku rajče papriku sůl, pepř, muškátový oříšek čerství bylinky podle chuti Postup přípravy: Bílé tofu nakrájejte na malé kousíčky, které poté minimálně 1 hodinku marinujte – marinádu můžete zvolit vlastní, nebo se inspirujte naším tipem: Marináda: 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, 3 špetky provensálského koření, 2 lžíce olivového oleje. Po marinování nechte na pánvi rozehřát olej, na kterém osmahněte marinované tofu do zlatova a poté nechte vychladnout. V této době si rohlíky nakrájejte na malé kousky a uložte je do větší misky. Vejce ušlehejte s mlékem, přidejte pepř a rozumné množství muškátového oříšku – cca půlku čajové lžičky. Rozmixovanou směs smíchejte s kousky rohlíků a přidejte vychladlé marinované tofu, čerstvé bylinky a na jemno nasekanou jarní cibulku. Vše důkladně promíchejte a dejte do předem vymazané mísy na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 200°C do zlatova – asi 35 minut. Dozdobit můžete nakrájenou paprikou a rajčetem.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.03.2016 01:05 |

podobné články

Podobné články

Odhalili podvodníka. Vyráběl tofu mezi myšmi!

 
Špína, plíseň a myši! Otřesné hygienické podmínky ve velkovýrobně tofu objevila včera potravinářská inspekce v garáži na pražském Šeberově. Sýr tofu se pak prodával v tržnici Sapa.
09.04.2016 05:15 |

podobné články

Snídaně, které zbytečně nezatíží váš žaludek ani peněženku

 
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, které bychom rozhodně neměli podceňovat nebo jej úmyslně šidit. Jen díky vydatné snídani se vaše tělo dokáže nastartovat a především bude mít z čeho čerpat až do oběda. Kvůli snídani nemusíte ráno z vyhřátého pelíšku vstávat o hodinu dříve, bohatě postačí i čtvrthodinka, během které zvládnete připravit takové jídlo, které nezatíží váš žaludek ani peněženku. Přesně tak. Možná už jste odhalili podstatu našeho dnešního článku, kterou jsou snídaně, jež nebudou zatěžkávací zkouškou ani pro váš žaludek, ani pro peněženku. Zkrátka chutné, rychlé, lehké a levné dobroty, které vám dodají potřebnou energii. Jdeme na to? Tipy na levné a lehké snídaně – pochutnáte si! Pod pojmem „levná snídaně“ si rozhodně nemusíte představovat půl krajíce chleba lehce natřený máslem a špetkou soli. Našli jsme pro vás daleko zajímavější recepty! Medová ovesná kaše Ovesné vločky pár minut povařte ve vodě (můžete i v mléce), poté je sceďte a smíchejte s polévkovou lžící medu. Kdo bude mít po ruce oříšky nebo rozinky, může je do kaše přidat. Míchané tofu Máte rádi tofu? Pak si jej připravte ke snídani a to společně s malou cibulkou, trochou sojové omáčky, kapičkou olivového oleje a stroužkem česneku na ovonění. Toust se sýrem a bazalkou Mezi levné a lehké snídaně patří i tousty na mnoho způsobů. Zkuste si toustový chleba potřít kapičkou olivového oleje, posypte jej sýrem a trochou bazalky a dejte zapéct- Je to mňamka! Klasická vajíčka Opomenout určitě nesmíme ani klasiku v podobě míchaných vajíček, které připravíte za pár minut a finančně vůbec nevyjdou draho. Přidat si do nich na oživení můžete cokoli dle vlastní chuti. Tousty na sladko Další recept s toustovým chlebem v hlavní roli, tentokrát ve sladkém podání. Tousty si můžete zapéct s kouskem čokolády, džemem nebo kouskem nějakého ovoce – skvělé jsou s banánem! Příspěvek Snídaně, které zbytečně nezatíží váš žaludek ani peněženku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2016 17:50 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Recept na tvarohové muffiny

 
Lahodné muffiny zná snad úplně každý. Velice oblíbený sladký druh pečiva, který si mnoho lidí mylně plete s populárními cupcakes. Je pravdou, že na první pohled mají společný vzhled i pověstný košíček – ovšem to je vše. Zatímco cupcakes jsou barevné, hravé a veselé, muffiny působí obyčejně. Možná i vy máte osvědčený recept na sladké muffiny, po kterých se u vás doma vždycky jen zapráší. Existuje nespočet druhů, variací a možností, jak si muffiny připravit, díky čemuž máte pořád z čeho vybírat. My vám v dnešním článku představíme lahodné recepty na tvarohové muffiny, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Hurá do pečení! 1. Klasické tvarohové muffiny Pokud máte rádi jednoduchost, určitě vám radost udělá náš první recept. Díky němu si velice snadno a rychle připravíte chutné dortíčky, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Co si připravit: 2 vejce 1 vanilkový cukr 100 g cukru krupice 250 g měkkého tvarohu 100 ml oleje 200 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 1/2 lžičky vanilkového aroma Podle chuti: rozinky nebo čokoládové kousky Jak postupovat: Prosejte si mouku s kypřícím práškem. Přidejte rozinky/čokoládové kousky. V jiné misce si smíchejte vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a vanilkové aroma – vyšlehejte dohladka. Následně pomalu vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Připravte si vymazaný plech na muffiny nebo košíčky. Pomocí lžíce naplňte. Pečte cca 20 minut na 190°C. 2. Tvarohové muffiny s borůvkami Pokud si chcete muffiny něčím ozvláštnit, jednou z vhodných surovin jsou borůvky. Samozřejmě do mufinnů můžete zapéct cokoli, ale borůvkové muffiny by vám určitě neměly chybět v repertoáru. Co si připravit: 400 ml mléka 300 g polohrubé mouky 120 g měkkého tvarohu 300 g borůvek 80 g cukru 1 vejce 1 lžíce kypřícího prášku 1/2 lžičky citronové kůry 1/4 lžičky soli Po upečení: 250 g měkkého... Čtěte více Příspěvek Recept na tvarohové muffiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.07.2015 08:56 |

podobné články

Skvělé tofu na čínský způsob

 
Pokud máte rádi zdravý jídelníček, který vám zároveň bude chutnat, určitě by ste měli vyzkoušet nový recept se sýrem tofu na čínský způsob. Nažhavte své kuchařské schopnosti, a zkuste tak vynikající zahraniční kuchyni. Budete potřebovat 400g klasického ...
20.06.2009 11:10 |

podobné články

Pečené zelí s tofu

 
Máte chuť na netradiční oběd? Uvařte si tento recept a určitě se po něm budete olizovat až za ušima. Co potřebujeme pro dvě osoby 250 gramů tuhého bylinkového sýru tofu 200 mililitrů rostlinného oleje na smažení 350 gramů bílého ...
20.11.2010 21:20 |

podobné články

Fazole Chilli con tofu

 
Hledáte rychlý ale zdravý recept, kterým okouzlíte přátele? Pokud máte rádi mexické jídlo, ochutnejte speciální fazole Chili con tofu Potřeby pro dvě osoby Jedna malá plechovka fazolí (250 gramů suché váhy) Jedna cibule Jeden stroužek česneku Malé množství polévkové zeleniny Jedna ...
28.04.2011 10:10 |

podobné články

Sázení a pěstování jahod

 
Sázení a pěstování jahod láká stále více nadšených zahrádkářů, kteří si na tomto červeném ovoci rádi pochutnají a netouží po chemicky pěstovaných plodech, které jsou hojně k dostání v každém supermarketu. Křiklavě červené jahody chutnají nejen dětem, ale i dospělým, navíc se z nich dá připravit celá řada chutných pokrmů, nemluvě o džemech či šťávách, po kterých se budete olizovat až za ušima. Sázení a pěstování jahod rozhodně není jen tak a jestliže toužíte po plodech té nejlepší kvality, pak byste měli vědět, jak správně na to – důležité jsou kvalitní sazenice a správné místo a čas výsadby.  Toužíte se do sázení a pěstování jahod pustit i vy, ale stále v sobě nemůžete najít odvahu pustit se o neznámého? Pak si přečtěte dnešní článek, ve kterém vám s tímto úkolem poradíme. Společně se podíváme nejen na správnou dobu pro výsadbu, ale zároveň i nejlepší místo pro umístění či správný postup sázení. Uvidíte, že s námi to bude hračka! Sázení a pěstování jahod – jak na to? Toužíte si svépomocí vypěstovat červené jahůdky, ze kterých byste poté mohli připravit chutný džem, upéct lahodný koláč nebo si připravit jahodové smoothie? Následující řádky vám poradí, jak na to! Doba sázení Jahody je možné sázet v průběhu celého vegetačního období, tedy od dubna až do poloviny října. Místo výsadby Pro sázení a pěstování jahod je ideální humózní provzdušněná půda, která je neutrální a až mírně kyselá. Při výběru vhodného místa pamatujte, že by záhonek měl mít dostatečný přísun světla, neboť ve stínu se jahodníku příliš nedaří. Záhonek je dobré připravit již rok dopředu, přičemž jako vhodné předplodiny lze označit například rajčata, okurky nebo brambory. Týden před výsadbou záhon zryjte, aby půda slehla. Výběr sazenic I výběr sazenic je velice důležitý. Měli byste si dát záležet, aby vámi vybrané sazenice obsahovaly  srdéčko, kořenový krček, starší... Čtěte více Příspěvek Sázení a pěstování jahod pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.03.2016 13:15 |

podobné články

Velikonoční menu: Velikonoční zelený koláč

 
Pokud si chcete náležitě vychutnat atmosféru velikonočních svátků, nemůžete zapomenout na vhodné pokrmy. Na vašem svátečním stole by rozhodně neměl chybět tradiční mazanec, velikonoční nádivka, nebo chutný slaný koláč. A jestli jste s vaší fantazií, či kuchařským uměním v koncích, poradíme vám.
27.03.2013 05:10 |

podobné články

Velikonoční menu: Velikonoční zelený koláč

 
Pokud si chcete náležitě vychutnat atmosféru velikonočních svátků, nemůžete zapomenout na vhodné pokrmy. Na vašem svátečním stole by rozhodně neměl chybět tradiční mazanec, velikonoční nádivka, nebo chutný slaný koláč. A jestli jste s vaší fantazií, či kuchařským uměním v koncích, poradíme vám.
30.03.2013 11:10 |

podobné články

Recept na lehkou brokolicovou polévku

 
Brokolicovou polévku mnoho lidí nemusí a to je škoda. Co si budeme nalhávat – brokolice rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ať už pro svou barvu nebo typickou chuť. Možná ani vy polévku z brokolice do svého jídelníčku nezařazujete tak často, jak by si tento výtečný pokrm zasloužil. A to je chyba. Brokolice je přitom pro naše zdraví více než prospěšná. Například je známá pro svůj vysoký obsah hořčíku, který nutně potřebujeme pro činnost svalů i srdce. Opomenout nesmíme ani vitamín C, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Zvlášť vhodná je pro ty, kteří se nevěnují kdovíjaké fyzické aktivitě, neboť díky obsahu draslíku ulehčuje srdci tak i krevnímu oběhu. O další důvod navíc, proč si připravit brokolicovou polévku dle našeho receptu. Recept na brokolicovou polévku Brokolicová polévka se dá připravit na vícero chutných způsobů. I my jsme pro vás připravili recept na její lehkou variantu, na které si můžete pochutnat i teď v létě. Potřebujete: 750 g brokolice 10 g másla 1,5 l vývaru 1 stroužek česneku 100 ml smetany muškátový oříšek sůl, pepř Postup přípravy: Brokolici omyjte, pečlivě očistěte a rozdělte na růžičky a košťály. Růžičky můžete nechat vcelku, košťály oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky a nechte jej chvilku podusit na rozpáleném oleji společně s nakrájenými plátky košťálu. Následně přilijte vývar a nechte na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté přidejte růžičky brokolice a vařte dalších 10 minut. Až bude brokolice měkká, můžete ji rozmixovat společně s vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu a dochuťte podle vlastní chuti strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brokolicovou polévku můžete podávat s troškou zakysané smetany nebo opečenými chlebovými krutonky. Příspěvek Recept na lehkou brokolicovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Číňan závislý na tofu měl v ledvinách 420 kamenů!

 
Platí to naprosto u všeho na světě. I u toho dobrého a velmi zdravého. Všeho moc škodí. Jistý Číňan však navzdory varování zdravotníků nedokázal zkrotit svou posedlost sójovou hmotou známou jako tofu. Pojídal ho denně kilogramy a tím si decimoval ledviny. Lékaři mu z nich chirurgicky odebrali 420 kamenů.
15.06.2015 12:05 |

podobné články

Špína, plíseň a myši: Tady bobtnalo tofu, „kuchyň“ v Praze hned zavřeli

 
Při takovém pohledu museli být zaměstnanci Státní zemědělské potravinářské inspekce a policisté v šoku. Při kontrole výrobny tofu v areálu pražské tržnice SAPA zjistili naprosto otřesné hygienické podmínky. Provozovna byla okamžitě uzavřena.
08.04.2016 11:15 |

podobné články

Pražané se špatné hygieny nebojí, tofu ale oželeli. Gurmánské prohlídky v Sapě táhnou

 
Tofu, které muž vyráběl v Sapě v zaplísněné garáži plné myšího trusu. Ani tato informace ze čtvrtka neodradila labužníky od toho, vyrazit si do největší vietnamské tržnice v České republice na tradiční vietnamské dobroty. Zájem o gurmánskou prohlídku v neděli 10. dubna byl obrovský, dokonce větší než samotná kapacita. Pořadateli Slow Food nezbývalo než vytvořit dvě skupiny, které i tak nepokryly obrovský zájem Pražanů.
11.04.2016 07:40 |

podobné články

Velikonoční tradice drží už jen třetina Čechů

 
Na velikonoční svátky se asi nejvíce těší děti. Kluci na pomlázku a holčičky na zdobení vajíček. Domovy jsou uklizené a velikonočně a jarně vyzdobené a stoly jsou plné dobrot. Ačkoli jsou velikonoční svátky v Česku stále velmi oblíbené, podle průzkumu společnosti Univeler se ukázalo, že velikonoční tradice dodržuje jen třetina (33 %) lidí.
25.04.2011 08:20 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Malované kraslice, perníčky a mše v kostele: Jak si české celebrity užívají Velikonoce?

 
Velikonoční pondělí se nám kvapem blíží a je třeba se na něj pořádně připravit. To platí i pro české celebrity, které rozhodně nenechávají nic náhodě. Malované kraslice, perníčky a nebo velikonoční lyžovačka? Podívejte se, jak si užívají velikonoční svátky!
27.03.2016 06:00 |

podobné články

Velikonoční menu: Sekaná plněná vejci

 
Pokud si chcete náležitě vychutnat atmosféru velikonočních svátků, nemůžete zapomenout na vhodné pokrmy. Na vašem svátečním stole by rozhodně neměl chybět tradiční mazanec, velikonoční nádivka, nebo chutný slaný koláč. A jestli jste s vaší fantazií, či kuchařským uměním v koncích, poradíme vám.
30.03.2013 05:05 |

podobné články

Velikonoční menu: Sekaná plněná vejci

 
Pokud si chcete náležitě vychutnat atmosféru velikonočních svátků, nemůžete zapomenout na vhodné pokrmy. Na vašem svátečním stole by rozhodně neměl chybět tradiční mazanec, velikonoční nádivka, nebo chutný slaný koláč. A jestli jste s vaší fantazií, či kuchařským uměním v koncích, poradíme vám.
30.03.2013 11:05 |

podobné články