Článek

Jak poznat zkažené vejce, co dělat, aby zelenina neplesnivěla, a další triky fikaných hospodyněk!

 
Jsou to maličkosti, ale někdy dokážou zachránit celou večeři. Pomohou vám ušetřit nebo zabrání tomu, aby se potraviny kazily. Některé triky znaly už naše babičky. Co vám v domácnosti usnadní život?
15.03.2016 06:05 |

podobné články

Podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

10 triků fikaných hospodyněk. Rady, které musíte znát!

 
I vaše babičky měly domácnost jako klícku – bez moderních spotřebičů, chemických pomocníků a skoro zadarmo. Co by vám poradily?
16.11.2015 06:10 |

podobné články

Vejce z podestýlek, klece nebo BIO: Která jsou nejlepší a jak poznáte to české?

 
Ministerstvo zemědělství dnes varovalo české spotřebitele před lacinými a neoznačenými vejci z Polska. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) vzkázal, že pokud chtějí zákazníci kvalitní vejce, měli by kupovat ta česká a označená. Odborníci tvrdí, že obchody mohou na krabičkách deklarovat, že se jedná o česká vejce, ve skutečnosti ale půjde o vejce ze zahraničí. Jak poznáte, odkud vejce pochází?
13.07.2016 18:00 |

podobné články

Osobnosti: Marian Jurečka (495 článků)

HNUSY v obchodech: Zkažené salámy, sýry i kuřata! Podívejte se, kde to prodávali

 
Už zase se nám obchodníci snaží prodat zkažené potraviny. Inspektoři v posledních dnech objevili na regálech obchodů zkažené salámy, sýry i kuřata, nebo například víno plné kyseliny! Podívejte se, co vše se nám snažili prodat, a co by rozhodně na pultech obchodů být nemělo!
10.06.2013 10:40 |

podobné články

Jak nahradit při vaření některé ingredience

 
Mnohokrát se stane, že se pustíme s vervou do vaření a najednou zjistíme, že nám chybí daná ingredience. Běžet do obchodu by stálo velmi mnoho času, ale co teď? Věřte, že vždy existuje způsob, jak danou potravinu nahradit. Mnohdy to také uvítáte, protože jde o levnější alternativu za dražší potravinu. Jak neztratit hlavu a nepokazit recept je tématem dnešního článku. Doufáme, že naše rady uvítáte a dáte nám vědět, jak vaše kulinářství dopadlo. Smetana Chystáte se dělat omáčku a přísahali byste, že ještě včera byla ve vaší lednici smetana? Možná máte doma skřítky „naschválníčky“. Tak či tak, hlavu ztrácet nemusíte. Smetanu do omáčky nahradíte smícháním mléka a margarínu (máslo, margarín či olej). Získáte smetanovou konzistenci, kterou uplatníte v mnoha receptech. Ale šlehačku na pohár z ní bohužel neuděláte. Zakysaná smetana Ať už na piškotový dort, do omáčky či jiného receptu nemáte zakysanou smetanu? Nebo se vám zdá příliš drahá? Smíchejte bílý jogurt s trochou mléka a citrónové šťávy. Vyšlehejte a náhradu zakysané smetany máte na světě. Druhou možností je smíchání mléka, rozpuštěného másla a citrónové šťávy. Vejce Nahradit vejce se může zdát, jako nemožné. Ale věřte, že i to lze. Při pečení dezertů a vaření kynutých knedlíků nahradíte jedno vejce lžíci oleje, výborný je také rozmačkaný banán, který funguje, jako pojivo. Dalším pomocníkem je jablečná přesnídávka. Na obalování řízků přidejte na 3 lžíce vody 2 lžíce kukuřičného škrobu. Červené a bílé víno při vaření Některé recepty se zkrátka neobejdou bez přidání alkoholu. Co však dělat, když doma žádný nemáte? Pravdou je, že chuť je trochu jiná, ale neméně výrazná a vynikající. Červené víno je možné nahradit hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou či brusinkovým neslazeným džusem. Bílé víno nahradíte kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu. Kozí sýr Jestliže už se objeví v některém receptu kozí sýr, ale nemáte rádi jeho chuť a vůni, kdy máte v ústech pocit... Čtěte více Příspěvek Jak nahradit při vaření některé ingredience pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2015 10:03 |

podobné články

Tohle musíte zkusit: Vařené vejce se žloutkem na povrchu a bílkem uprostřed! (FOTO)

 
Nudí vás klasické vejce natvrdo, které má vždy žlutý střed a bílý okolek? Tak zkuste metodu japonského kuchaře Jamy Čaahana. Ten umí vejce se žlutým okolkem a bílým středem. Dokáže vejce před vařením „přesvědčit“, aby se bílek a žloutek prohodili. Není to žádná magie ani chemie, nýbrž prostá fyzika využívající odstředivé síly.
14.02.2015 18:05 |

podobné články

Domácí manikúra – tipy a triky

 
Jestliže nechcete utrácet peníze za návštěvy v nehtovém studiu, kde by o vaše ruce bylo patřičně postaráno, pak je domácí manikúra skvělým způsobem, jak si nehty upravit k obrazu svému. Ačkoli se zdá, že nehty představují pouze zanedbatelnou část našeho těla, která na sebe nedokáže strhnout příliš pozornosti, opak je pravdou. Ruce jsou nástrojem komunikace a není nic horšího, než když musíte podat ruku někomu, kdo má okousané nehty, na nich zbytečky starého laku a místo kůžičky nevzhledné záděry. Je pravda, že domácí manikúra chce možná zpočátku trochu cviku, než dané fígle, postupy a triky dostanete do rukou, ovšem na druhou stranu je zdarma – a to určitě stojí minimálně za zkoušku. Snad každá žena by chtěla mít dokonale upravené ruce, které by ji prezentovaly v tom nejlepším světle. Nemusíte vyhazovat peníze oknem, i když nechat se hýčkat je určitě příjemné. S našimi tipy na domácí manikúru se o své ruce zvládnete hravě postarat i vy! Domácí manikúra – tipy a triky Tip první: Péče o nehtovou kůžičku Jako první by měla vaše pozornost směřovat na nehtovou kůžičku a okolí okolo nehtů. Pamatujte, že se kůžička okolo nehtů nesmí zastřihovat, ale zatlačovat pomocí tzv. pomerančového dřívka. Před tím doporučujeme namočit si ruce alespoň na 5 minut do mýdlové vody, což kůži příjemně zjemní a zvláční, díky čemuž se s ní bude mnohem lépe pracovat. Tip druhý: Zastřihnutí nehtů Domácí manikúra zahrnuje i rozhodnutí, jaký tvar svým nehtům vykouzlíte. V současné době jsou do ústraní extravagantní tvary a do popředí se dostává klasika v podobě přirozeného vzhledu. Rozhodnutí je samozřejmě na vás. K vytvarování nehtů radíme používat kvalitní pilník, u kterého nebude hrozit, že se vám nehty začnou třepit a lámat. Tip třetí: Přírodní nebo umělé? Určitě ani vám neunikl trend v podobě umělých nehtů – ať už gelových nebo akrylových.... Čtěte více Příspěvek Domácí manikúra – tipy a triky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.10.2016 18:45 |

podobné články

RADY A TRIKY: Jak poznat skutečně dobrou zmrzlinu a nenechat se okrádat?

 
Zmrzlina k létu prostě patří. Ví to zákazníci i obchodníci. A ti zkouší různé triky, jak mít nízké náklady a velký zisk. Poradíme vám, jak poznat skutečně dobrou zmrzlinu.
27.07.2013 13:10 |

podobné články

Křivá zelenina v obchodech? Češi jdou hlavně po „ošklivých“ bramborách

 
Křivá, ošklivá nebo neobyčejná – tak pod tím vším se už měsíc v některých supermarketech prodává zelenina, která nesplňuje přísné estetické normy. Podle prodejců má u Čechů velký úspěch. Nejvíce pak kupují netradiční  brambory a papriky. Iniciativa Zachraň jídlo za tímto zájmem vidí i fakt, že taková zelenina vyjde až o polovinu levněji. Nicméně další distribuce je prý úkolem na další roky.
16.09.2016 21:55 |

podobné články

Statečná slepice snesla obří, čtvrtkilové vejce

 
Slepice z Kolumbie dost možná vstoupí do Guinnessovy knihy rekordů poté, co snesla vejce vážící neuvěřitelných 245 gramů. Vejce měří na výšku úchvatných 12 centimetrů. Kuriózní vejce snesla slepice ve městečku San Francisco v regionu Cudinmarca severně od kolumbijského hlavního města Bogotá.
09.02.2012 11:45 |

podobné články

Pozor na laciná vejce z Polska. „Kupujte jen českou kvalitu,“ radí Jurečka

 
Na pultech českých obchodů si konkurují tuzemská vejce s těmi z Polska, Litvy nebo Německa. Ta jsou zpravidla levnější, ale ministerstvo zemědělství v čele s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) varuje, že nemusí splňovat normy Evropské unie. Vejce se v poslední době vracela například do Polska. Lidé by tak podle resortu měli preferovat česká vejce, tedy ta, na kterých je explicitně natištěno v kódu „CZ“.
13.07.2016 12:15 |

podobné články

Vychtávky pro fajnšmekry: Co takhle špenát?

 
SERIÁL: Zelenina na talíři, zelenina v čase. Zelenina pro chuť i pro zdraví... Zapomeňte jednou pro vždy na mražený špenátový protlak a vychutnejte si jej čerstvý. Šťavnaté listy v salátech nebo tepelné úpravě.
24.06.2010 17:53 |

podobné články

Bio zelenina nemá vitamíny, tvrdí vědci

 
Před nedávnem zažila organická zelenina hotový boom. Spousta lidí ji začala kupovat. Věřila, že je zdravější než ta, na jejíž pěstování byly užity pesticidy a jiná umělá hnojiva. Jenže podle nové britské studie je organická zelenina méně šťavnatá a obsahuje méně vitaminů.
21.03.2011 07:20 |

podobné články

Čuba (SPO): Čerstvé potraviny žádný dovoz nenahradí

 
Rád bych napravil obelhávání nás všech v oblasti, která je mi nejbližší. Je na čase vrátit se k čerstvým a kvalitním potravinám. Čerstvá pro mě nikdy nebudou rajčata, okurky, květák či jiná zelenina ze Španělska a podobných zemí. Čerstvá zelenina je ta, kterou dostaneme domů do 24 hodin od sklizně. To je ta jediná čerstvá zelenina.
16.10.2014 22:30 |

podobné články

VELKÝ RÁDCE: Jak poznat šizené pečivo jak to poctivé správně uchovat?

 
Víte, co dáváte do svého nákupního košíku? Na trhu je spousta výrobků, ale dokážete vybrat ty pravé? Vyznáte se v druzích pečiva, víte, jak vybrat ta nejlepší vejce, jak nakupovat maso, ovoce či zeleninu? V názvosloví potravin není někdy snadné se vyznat, ale seriál Chytrý nákup, který v deníku Aha! dnes startuje, vám poradí. Odhalte triky výrobců i obchodníků.
24.02.2015 12:10 |

podobné články

Šizená šunka, plesnivé salámy, zkažené maso. Další průšvihy v obchodech

 
Plesnivé salámy, zkažené maso, šunka ošizená o vepřové nebo podměrečné pečivo - to je další várka průšvihů, které v českých obchodech objevili kontroloři.
13.06.2012 15:45 |

podobné články

Za vysvědčení psa? 8 tipů, jak poznat zvíře z množírny

 
Možná vás váš potomek uprosil a vy jste mu slíbili za dobré vysvědčení psa. Konec školního roku se blíží, v žákovské knížce to na žádný malér nevypadá, a tak se jdete mrknout na web nebo do tisku po nějakých těch inzerátech. A tady je dobré vědět pár následujících věcí, abyste si náhodou nepořídili štěně od člověka, který vidí zvíře především jako byznys. Od člověka, který je nechává žít v otřesných podmínkách a zajímá ho jen další vrh, rychlý prodej, a aby se na něj nepřišlo. Jak poznat inzeráty, které mohou prodávat psy z těchto protizákonných množíren? Jak poznat překupníka, který takové psy může nabízet?
14.06.2016 06:20 |

podobné články

Zdraví jménem vejce! Kolik jich můžeme sníst?

 
Vejce – jsou základem našeho jídelníčku. Dají se smažit, vařit, zapékat, neobejde se bez nich bábovka, salát ani koňak. Ti otrlejší je dokážou vypít i syrová. Víme, ale jak vybírat vejce, aby byla zdravá?
21.10.2013 13:45 |

podobné články

Letní gurmánské nástrahy: 20 fikaných rad, jak dobře jíst a nepřibrat!

 
Léto, horko a krásné počasí! A také třeba oblíbené grilovačky a zahradní párty plné dobrot, které nelze neochutnat.  Šťavnaté masíčko, zmrzlinový pohár či nějaký ten letní koktejl prostě patří mezi největší letní lákadla. Jenže... Zejména ti, kteří celé jaro týrali svá těla, protože hubli do plavek, pak na dietu často hřeší. Nedělní Aha! radí, jak si v létě jídlo vychutnat bez příbytku na váze...
09.07.2012 12:20 |

podobné články