Článek

Jak na bakterie v kuchyni

 
Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.02.2015 17:45 |

podobné články

Podobné články

Kde udělali vědci z Německa chybu? Smrtící bakterie dál útočí

 
Hledání zdroje, odkud přichází smrtící mutace bakterie EHEC, je jako pátrání po jehle v kupce sena. Němečtí experti navíc »střílí« do prázdna a zkouší různé možnosti v naději, že se konečně trefí a původce nebezpečné střevní bakterie odhalí. Bohužel... Ani jejich poslední tip, že se bakterie nachází v zeleninových klíčcích, nevyšla.
07.06.2011 05:20 |

podobné články

Dívce sežrala bakterie všechny končetiny. Nevzdává se a bojuje dál

 
Bakterie požírající maso málem vzala život 24leté Aimee Copelandové ze Spojených států. Vše přitom spustila nehoda na podomácku vyrobené adrenalinové atrakci známé jako zip-line. Do těla se dívce dostala bakterie požírající maso a postupně ji připravila o všechny končetiny. Dívka se nyní objevila v televizní show a ukázala, jak hrdinně svůj drsný úděl nese.
13.09.2012 16:50 |

podobné články

Med a jeho účinky

 
Med pomáhá při nachlazení, u některých lidí ale může vyvolat alergickou reakci. Zcela nevhodný je pro děti do 18 měsíců. V medu totiž může být bakterie tvořící jedovatý botulotoxin. Dítě nemá na rozdíl od dospělého tak kyselé prostředí v žaludku, aby ji zničilo. Jiné bakterie obvykle nejsou v medu schopné žít, tudíž kvalitní med žádné bakterie neobsahuje.
19.07.2010 05:52 |

podobné články

Smrtelná bakterie NDM-1: Nákaza je u hranic s ČR!

 
Nová bakterie, na kterou nezabírají takřka žádná antibiotika, jeden mrtvý a desítky nakažených... Odolná bakterie NDM-1 se rozšířila i do střední Evropy. A podle vyjádření lékařů a mikrobiologů byla zaznamenána dokonce už i v sousedním Německu či ve Švýcarsku!
17.08.2010 05:10 |

podobné články

Současná smrtící bakterie je nejjedovatějším typem E.coli

 
Bakterie, která způsobila střevní onemocnění v Německu, je podle lékařů zřejmě nejjedovatějším typem E.coli, jaký se u lidí kdy objevil. Odborníci oslovení agenturou Reuters tvrdí, že bakterie produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým "lepidlem".
03.06.2011 13:25 |

podobné články

Odborníci jsou zděšeni: Vražedná bakterie lepí střeva

 
Bakterie, která způsobila epidemii střevního onemocnění především v Německu, je podle lékařů zřejmě nejjedovatějším typem E. coli, jaký se u lidí kdy objevil. Odborníci tvrdí, že bakterie produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým »lepidlem«, které jí umožňuje dobře se uchytit v lidských střevech. V Německu panuje zděšení, nemocnicím rychle dochází zásoby krve.
04.06.2011 07:15 |

podobné články

Nebezpečný zvrat u EHEC: Muž nakazil manželku

 
Nebezpečný zvrat v případě smrtící bakterie EHEC nastal v Německu. Byl zřejmě zaznamenán první případ přenosu bakterie z člověka na člověka. Varování před konzumací syrové zeleniny, které vydaly už dříve německé úřady v souvislosti s infekcí,  platí i nadále. "To nejhorší máme za sebou,“ snažil se ale uklidnit v úterý své spoluobčany německý ministr zdravotnictví Daniel Bahr. Počet nových případů infekce, kterou způsobuje zmutovaná smrtící bakterie EHEC, v zemi prý výrazně klesá.
09.06.2011 05:45 |

podobné články

Nová verze smrtící bakterie EHEC na Slovensku

 
Smrtelná bakterie EHEC už možná mutuje. Na Slovensku leží ve vážném stavu mladík (25), který je nakažen bakterií E.coli. Kmen zákeřné bakterie, je ale odlišný od toho, který jen v Německu připravil o život 29 lidí.  Slovenské úřady se obávají rozšíření nákazy v zemi.
09.06.2011 20:40 |

podobné články

Zkažená voda v Praze: Otrávila ji bakterie, kterou známe z Egypta. Co způsobuje?

 
Pražskou část Dejvice ochromila koliformní bakterie, známá jako Escherichia coli. Pronikla do vodovodního řadu, 150 lidí mělo zdravotní problémy, dva zůstali v nemocnici a 32 tisíc bude minimálně tři dny bez pitné vody. Kde se tahle bakterie bere?
26.05.2015 11:55 |

podobné články

Ruský vědec tvrdí, že našel elixír věčného mládí. Má jím být 3,5 milionu let stará bakterie

 
Ruští vědci tvrdí, že našli elixír věčného mládí. Tajemství, které provází celé generace, odkryli pomocí 3,5 miliónů staré baktérie Bacillus F nalezené před šesti lety na Sibiři. "Zvládnu mnohem více práce a za poslední dva roky jsem nebyl ani jednou nemocný," přiblížil vedoucí výzkumného týmu, který si nechal do těla vpravit DNA získané z této pravěké bakterie.
05.10.2015 08:40 |

podobné články

Už i v Česku je vážné podezření na výskyt obávané fytokaranténní bakterie Xylella fastidiosa

 
ÚKZÚZ informuje o vážném podezření na výskyt fytokaranténní bakterie Xylella fastidiosa na území České republiky. Bakterie napadá široké spektrum hostitelských rostlin, zejména ovocných a okrasných rostlin a révy vinné, přičemž působí velmi významné hospodářské škody. Jedná se v současnosti o nejzávažnější rostlinolékařský problém v Evropě.
30.03.2017 13:40 |

podobné články

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: Podezření z výskytu bakterie Xylella fastidiosa se nepotvrdilo

 
Ukončené podrobné testování prováděné také v zahraničí nepotvrdilo u žádného ze vzorků rostlin podezření na výskyt fytokaranténní bakterie Xylella fastidiosa. V tuto chvíli můžeme území ČR považovat za prosté výskytu této nebezpečné bakterie.
28.06.2017 11:15 |

podobné články

Bývalá chůva Golda vzpomíná na Bartošovou v kuchyni

 
Iveta Bartošová (44) vyrazila svým projevem u plotny divákům dech. Matka čtrnáctiletého Artura se v pořadu Čápi s mákem projevila jako neschopná kuchařka, která nezvládne snad ani nasypat nudle do polévky. V kuchyni své právničky, kam všechny pozvala místo svého domu v Uhříněvsi, si bez skrupulí nad hrncem dokonce zapálila doutník! To by neudělal ani naprostý kulinářský analfabet. Byla Iveta v kuchyni vždy tak nejistá? Jak na její kulinářské umění vzpomínají její bývalí manažeři a partneři?
05.09.2010 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Iveta Bartošová (6644 článků)

Moderuje Prostřeno, ale české kuchyni se vyhýbá: Jana Boušková prozradila recept na hubnutí

 
Provází kuchařskou show Prostřeno na Primě, komentuje recepty a vaření soutěžících, sama ale českou kuchyni nevyhledává. Herečka Jana Boušková (61) přiznala, co ji v kuchyni baví a jak zázračně zhubla...
11.05.2016 12:15 |

podobné články

Osobnosti: Jana Boušková (77 článků)

5 tipů jak uklízet efektivněji

 
Ať se snažíte, jak se snažíte, již druhý den po vašem generálním úklidu nacházíte na poličce první známky prachu na koberci drobná smítka a ta šmouha na okně tam přece včera nebyla. Úklid domácnosti spadá do kompetence žen a každý svědomitá hospodyňka k tomuto úkolu přistupuje po svém. Možná i vás ale někdy napadne otázka, jak uklízet efektivněji, abyste nemusela třikrát do týdně lítat jako hadr na holi. Ačkoli uklízení nepatří zrovna mezi činnosti, které bychom si dobrovolně zapsali na seznam odpoledních aktivit, věnovat se mu musíme. Traduje se představa, že čím častěji a pravidelněji uklízíme, tím méně práce potom máme. Ne vždy je to ale pravda. Hodně lidí totiž i při úklidu hodně chybuje, byť by se mohlo zdát, že je to tak jednoduchá věc, na které se vlastně ani nedá nic zkazit… Jak uklízet efektivněji a nepřidělávat si práci Znáte to – strávíte dlouhé hodiny úklidem, kdy běháte z jedné místnosti do druhé, věnujete se napřeskáčku té či oné činnosti a ve finále sebou plácnete na gauč, protože jste totálně grogy. A právě v tom je ta chyba, neuklízíte správně. Naštěstí máte před očima dnešní článek, který vám ve stručnosti poradí, jak uklízet efektivněji. První tip: aplikujte čistící přípravky Na všechna místa, na která chcete aplikovat čisticí prostředky, jež vám podle reklamy běžící v televizi mají pomoci se špínou, naneste požadované množství vhodných prostředků. Týká se to především toalety, kde chcete zlikvidovat všechny bakterie, sporáku, odkud chcete odstranit připečené jídlo nebo kuchyňské desky, která nese stopy po dnešním vaření. Druhý tip: vrhněte se na kuchyň Pokud jste s vaším úklidem začínali v jiné místnosti, odteď už budete startovat tady. V kuchyni umyjte nádobí, ukliďte jej, utřete odkapávač, setřete kuchyňskou desku papírovými ubrousky, vydrhněte sporák, pak pracovní desku a jděte na další pokoj. Třetí tip: šup na toaletu Teď... Čtěte více Příspěvek 5 tipů jak uklízet efektivněji pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.03.2017 03:15 |

podobné články

Ital v kuchyni v zimě nevaří, nahradí ho krásky

 
Kuchař Emanuele Ridi (36) má zimní prázdniny. V čase Itala v kuchyni již od neděle poběží cestopisný cyklus Ženy na cestách. V prvním díle věnovaném Itálii, kam se vydaly missky Aneta Vignerová (23) a Hana Věrná (22), se ale Emanuele ještě objeví. „Bude komentovat místní zvyklosti a kuchyni,“ prozradil Blesku producent Miroslav Jansa.
15.01.2011 15:10 |

podobné články

Osobnosti: Hana Věrná (51 článků) , Aneta Vignerová (497 článků) , Emanuele Ridi (76 článků)

5 dobrých zvyků v kuchyni

 
Všude slyšíme: „Jsi to, co jíš,” a je zřejmé, že způsob stravování má zásadní význam pro správné fungování organismu. Stejně důležitá jsou také pravidla pro přípravu pokrmů a zvyky, které nás již léta provázejí v kuchyni. Stojí za to vštěpovat dobré stravovací návyky svým blízkým, zejména dětem, které pokládají své rodiče za vzor. Představujeme vám několik návyků, které stojí za to začít uplatňovat v naší kuchyni již dnes.
21.03.2016 18:16 |

podobné články

Nadměrné pocení a jak jej zmírnit

 
Nevzhledné mokré koláče v podpaží rozhodně nepůsobí přitažlivě, ba naopak – pokud vidíme zpoceného člověka, uděláme si o něm spíše negativní obrázek. U žen se na tento módní faux pas hledí o něco hůře, nežli u mužů, proto se není čemu divit, že se těmto trapným okamžikům snažíme vyhnout. Když je pocení překážkou Všichni se potíme, představuje to přirozený proces, prostřednictvím kterého naše tělo reguluje teplotu. Zatímco někdo se potí málo, u jiného jde o nadměrné pocení, které je těžké dostat pod kontrolu a dotyčnému tak dokáže způsobit nepříjemné chvilky. Na pocení rozhodně není nic špatného, jenže pokud to zachází do extrémů, pak už je to na pováženou. Jak poznám nadměrné pocení? Přemýšlíte nad tím, zda je u vás pocení ještě v normě, nebo zda máte problém s nadměrným pocením? Pokud se potíte i v klidu, aniž byste vynaložili sebevětší námahu, pak máte s pocením problém. Níže vám poradíme, jak si s nadměrným pocením poradit. Jedlá soda Jedlá soda je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a žádná hospodyňka na ni nedá dopustit. Určitě ji doma máte i vy. Využijte ji pro zlepšení vašeho problému s pocením. Jak? Naneste si malé množství jedlé sody do podpaží a ihned uvidíte změnu. Vodka Rozhodně vás nechceme nabádat k pití alkoholu, ale je pravda, že i vodka s pocením pomáhá. Pokud smícháte dva díly vody s jedním dílem vodky, získáte směs, kterou můžete používat jako rozprašovač. Tato emulze pomůže nejen proti pocení, ale hravě si poradí i s nepříjemným  zápachem. Jablečný ocet Další skvělá pomůcka v kuchyni, se kterou se dají provádět hotová kouzla. I s jablečným octem můžete vyrazit proti nadměrnému pocení. Jak na to? Smíchejte dvě lžíce jablečného octa se sklenicí vody a tento koktejl poté vypijte. Ocet můžete použít i do koupele, kdy stačí do vody nalít hrníček a poté se vykoupat. Příspěvek Nadměrné pocení a jak jej zmírnit pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
30.01.2017 21:10 |

podobné články

Vědci zjistili, jak bakterie odolávají antibiotikům

 
Nový objev odhalil mechanismus, kterým se bakterie brání lékům. Podle odborníků se tím otevírá cesta, která by mohla vést k posílení účinků antibiotik a tím i k úspěšné léčbě nebezpečných infekcí.
12.11.2010 12:55 |

podobné články