Článek

Jak mít čerstvé koření vždy po ruce? Založte si bylinkový záhon!

 
Také toužíte mít na své zahrádce koutek s bylinkami, těšit se z jejich vůně a kdykoliv během roku si utrhnout pár květů nebo lístků? Poradíme vám, jak na to.
13.04.2015 06:15 |

podobné články

Podobné články

Chcete do kuchyně čerstvé koření? Založte si bylinkový záhon

 
Kdo celou zimu snil o tom, jak by bylo krásné mít na zahradě bylinkovou zahrádku, má právě teď skvělou příležitost si svůj sen splnit. Stačí i malý, dobře poskládaný záhon a za pár týdnů budete kořenit vlastními bylinkami.
09.04.2014 06:05 |

podobné články

10 koření, díky kterým budeš mít sexy postavu!

 
Toužíš po dokonalé postavě, a přestože se snažíš ze všech sil, váha jde dolů velmi pomalu? Pak si zkus tu dietu trochu okořenit. Není totiž pravda, že by koření nemělo pozitivní vliv na náš metabolismus a posléze na naši postavu. Víš, které koření ti vykouzlí sexy křivky?
17.08.2016 16:05 |

podobné články

Paroubek vrací: Mám záhon marihuany. Ale do Teplic nechci

 
Expředseda ČSSD Jiří Paroubek má doma záhon marihuany a tiskne peníze - ironií sobě vlastní se brání výrokům šéfa bílinské organizace strany Vlastimila Aubrechta. Pozice pro bitvu o senátorské křeslo proti Jaroslavu Kuberovi si prý nebuduje.
03.03.2011 12:10 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Paroubek (3079 článků) , Jaroslav Kubera (509 článků) , Vlastimil Aubrecht (19 článků)

Kurkuma, méně známý fenomén v oblasti koření, léčí i skvěle chutná

 
Kari, kmín, bazalka, majoránka.. a řada dalších druhů koření nepřeberných chutí a vůní nechybí i ve Vaší kuchyni? Jste milovníky jejich specifických aromat a neumíte si bez nich Vaše kulinářské výtvory představit? V tom případě jsou nadcházející řádky právě pro Vás. Mezi méně známé (a možná o to víc zajímavější) koření, které je nadmíru prospěšné jak pro chuť, tak i lidské zdraví, patří kurkuma. Seznamte se, prosím. 
31.01.2013 23:35 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Založte si kompost, zbavíte se odpadu a ušetříte za hnojiva. Radíme, jak na to!

 
Připadá vám, že organický odpad z vaší kuchyně není třeba vyhazovat do popelnice? Nevíte co s plevelem, listím nebo jehličím ze zahrady? Chcete ušetřit za hnojiva? Založte si kompost, poradíme vám, jak na to!
30.09.2012 22:20 |

podobné články

Jak na pozitivní myšlení

 
Pozitivní myšlení rozhodně má něco do sebe. Chcete-li být ve svém životě šťastní, pak se musíte i na těžké období a překážky, které vám osud postaví do cesty, dívat z té lepší stránky a snažit se i na těch nejhorších věcech najít něco pozitivního. Myslíte si, že je to nemožné? Pak vás rádi přesvědčíme o opaku! Pozitivní myšlení je dar, kterému se ale můžete naučit. Zatímco někdo je věčný optimista s širokým úsměvem na rtech, jiný naopak na všem vidí to špatné a pro svůj pesimistický přístup k životu jen málokdy zažívá šťastné chvilky. Přitom s úsměvem jde všechno lépe! Pozitivní myšlení není o předstírání! Kdo chce myslet pozitivně, nemusí se přetvařovat. O přetvářku a předstírání tady totiž vůbec nejde. Pozitivní myšlení neznamená ani to, že v sobě budete potlačovat negativní emoce. Naopak ztráty, smutek nebo například hněv musíte plně prožívat, poučit se z nich a snažit se na jejich místo dosadit něco lepšího. Pozitivní přístup k životu – jak na to? Hledět na svět přes tmavá sklíčka brýlí k ničemu nevede. Možná ani vás již nebaví se neustále mračit, stresovat se a mít špatnou náladu. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, díky kterým budete k životu přistupovat pozitivně. Naučte se na sebe usmívat. Nevěřili byste, kolik pozitivní energie vám může dodat jeden obyčejný úsměv. Usmívejte se nejen na lidi kolem sebe, ale především na sebe do zrcadla. Zažijete-li něco špatného, vezměte si tužku a papír a pečlivě si napište, jaké výhody to pro vás bude mít do budoucna. Zamyslete se nejen nad krátkodobou, ale i dlouhodobou perspektivou. Založte si soubor v počítači, kam si svědomitě zapište vše hezké, co o vás někdo řekl. Nezáleží na tom, zda vás pochválí nadřízený v práci nebo vám přítel řekne, že vám to sluší. Až budete mít špatný den, pak si všechna... Čtěte více Příspěvek Jak na pozitivní myšlení pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.07.2016 16:30 |

podobné články

Jak uchovat bylinky čerstvé déle než týden? Stačí vám plastový kelímek!

 
Čerstvé bylinky milujeme a teď na jaře si je skutečně začínáme užívat. Ty sušené totiž nemají tu pravou vůni a chuť. Jenže větší část z koupeného svazku obvykle skončí uvadlá a nahnilá v odpadcích, což je velká škoda. Přicházíme tak nejen o chutné koření, ale i o nemalé částky peněz. Naprosto zbytečně!
11.05.2015 13:05 |

podobné články

4 kroky, jak mít správně zazimované bylinky

 
Vysadili jste si na zahradě celý bylinkový záhonek nebo alespoň osadili větší nádobu? Tak to máte nejvyšší čas bylinky správně zazimovat, aby přežily do další sezony. Víme, jak na to.
18.11.2014 06:05 |

podobné články

Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti

 
Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Bylinky, koření a chuť k jídlu

 
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám mohou pomoci například bylinky nebo koření v boji s nadváhou? Oboje dokáže třeba urychlit spalování tuků nebo odstranit chuť k jídlu.
24.09.2015 14:30 |

podobné články

Zázračné koření: Kurkuma prospívá vašemu zdraví a budete po ní krásnější

 
Toto koření je opravdu zázračné a člověku prospívá hned několikrát. Je výborné jak na zdraví, tak na krásu. Má antioxidační a protizánětlivé účinky a chrání proti rozvoji rakoviny. Navíc ji můžete konzumovat denně a neublíží vám.
15.04.2016 07:00 |

podobné články

Minisukně, koření vašeho šatníku

 
Muži koření šatníku spatřují v minisukních. Tento druh oblečení si nechala na konci 60. let minulého století patentovat jistá Mary Quantová, která se stala jednou z milovnic nejrůznějších módních trendů. V České republice ale i ...
01.10.2009 07:40 |

podobné články

Osobnosti: Mary Mara (291 článků)

Koření a jeho používání

 
Moderní výživa má ráda změnu v chuti. Docílíme ji u stejných potravin různým okořeněním. Kromě běžných druhů koření zná zvlášť Orient ještě mnoho dalších druhů, u nás dosud jen málo používaných. Kořenění patří ke kuchařskému umění.
11.05.2010 07:20 |

podobné články

Koření vám pomůže zhubnout!

 
Léto na krku a přebytečná kilča už nic nezakryje... Pokud se faldíků chcete zbavit, můžete to zkusit pomocí koření...
08.07.2011 11:05 |

podobné články

Afrodiziaka: 12 bylin a koření, které podpoří chuť na sex

 
Koření a byliny jsou nepostradatelnými pomocníky, ale i účinnými afrodiziaky. Jsou totiž bohaté na esenciální oleje. Stimulují krevní oběh a probouzejí sexuální energii.
30.11.2011 14:00 |

podobné články

Zajímavosti o koření: Víte, co si přidáváte do jídla?

 
Někdo má rád koření ostré chuti, někdo raději to sladší a někomu stačí k ochucení jídla třeba jen obyčejný pepř.
21.09.2012 10:55 |

podobné články

Okořeňte si život: Koření pro zázračný sex

 
Běžně je používáte v kuchyni jako dochucovadla, ale víte, jaké koření vám zlepší sexuální život? Okořeňte si tedy afrodiziaky nejen pokrmy, ale i vaše postelové hrátky.
31.01.2013 10:35 |

podobné články

Vyzkoušejte léčivé účinky "větrového koření". Máta nepatří jen do mojita!

 
Pokud vás trápí občasné žaludeční a střevní potíže nebo se chcete zbavit křečí, sáhněte po mátě! Ta totiž patří k nejstarším bylinkám s léčivými účinky. Kvůli její mentolové vůni se jí také lidově říká větrové koření nebo větrovka. 
12.08.2013 14:35 |

podobné články