Článek

Jak mít bohatou úrodu rajčat? Nezapomeňte vylamovat výhonky!

 
K důležité péči o tyčková rajčata patří v době jejich růstu vylamování takzvaných zálistků. Zkušení pěstitelé dobře vědí, jak na to. Ale pokud se někdo pustí do pěstování rajčat poprvé, často tápe, co, kdy a jak správně udělat. Zákrok to není složitý a je velmi potřebný.
23.06.2015 06:05 |

podobné články

Podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Pozor na nového ničitele: Motýlek Tuta absoluta zničí celou úrodu!

 
Pěstitelé rajčat, třeste se! Do útoku vyrazil nový škůdce - motýl Tuta absoluta, který pochází z Jižní Ameriky. Housenky teplomilné můry na Prostějovsku vyžírají listy rajčat ve sklenících a ve velkém ničí úrodu!
24.08.2013 12:15 |

podobné články

DALŠÍ STOPA: Za průjmy možná můžou fazolové výhonky!

 
Zdrojem smrtící střevní nákazy způsobené bakterií enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) jsou patrně fazolové výhonky pěstované v Německu. Informuje o tom v neděli webový portál deníku Bild.
05.06.2011 18:25 |

podobné články

Našel se zdroj smrtelné nákazy: Jsou to fazolové výhonky!

 
V Německu pěstované fazolové výhonky jsou pravděpodobným zdrojem nebezpečné střevní nákazy způsobené bakterií E.coli, která si zatím vyžádala 21 obětí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na německé úřady.
05.06.2011 17:45 |

podobné články

Za střevní nákazu můžou zeleninové výhonky

 
AKTUALIZOVÁNO. Zeleninové výhonky z Dolního Saska jsou pravděpodobným zdrojem nebezpečné střevní nákazy způsobené bakterií E.coli. Na tiskové konferenci v Hannoveru to dnes řekl dolnosaský ministr zemědělství Gert Lindemann.
05.06.2011 19:40 |

podobné články

Velký test kečupů: Kolik je v nich rajčat a škrobu?

 
Jsou lepší, než bývaly, ale naše chuťové buňky paradoxně tíhnou k těm, co obsahují škrob a rajčat mají jen taktak. Takové je překvapivé hodnocení testovaných kečupů z VŠCHT. Spotřebitelský test Blesku odhalil, kolik je v kečupech rajčat a kolik škrobu.
06.05.2015 19:25 |

podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Jak na zimní řez ovocných stromů a dřevin, abyste měli v létě bohatou úrodu?

 
Chcete mít letos pořádnou úrodu? Ať už máte na zahrádce jabloně, hrušně, broskvoně, meruňky či další ovocné stromy, nebo třeba jen angrešt, rybíz, maliník a ostružiník, všechny potřebují výchovný nebo udržovací řez. Poradíme vám, jak a kdy zimní řez správně provést.
22.02.2018 06:10 |

podobné články

Plísně jsou postrachem zahrádkářů! Které druhy mohou ohrozit vaši zeleninu?

 
Chcete mít krásnou zahrádku a bohatou úrodu okurek, rajčat či brambor? V tom případě si zejména nyní dávejte dobrý pozor na plísně a raději začněte s ochranou zahrady, jelikož zdraví zeleniny může ovlivnit i počasí, zejména vlhko, dusno a výkyvy teplot.
26.06.2017 10:05 |

podobné články

Chcete mít bohatou úrodu nakládaček? Zatočte se škůdci!

 
Kromě slimáků může úrodu zdecimovat i celá řada škůdců. Jsou sice malí, ale následky jejich řádění jsou nedozírné.
02.07.2015 06:10 |

podobné články

Brambory zdraží, bude jich nejméně za 20 let. Tropy zdecimovaly úrodu

 
Tropy a parno se odrazily i na letošní úrodě. Například brambor. Zemědělci očekávají nejnižší úrodu od roku 1994, ceny tak poletí vzhůru. Nepomůže ani dovoz ze zahraničí, slunce zničilo úrodu i tam.
03.09.2015 05:10 |

podobné články

Vychytávky Ládi Hrušky: Domácí kečup se stévií je levný, zdravý a zvládne ho každý!

 
Máte bohatou úrodu rajčat a už nevíte, co s nimi udělat nebo komu je darovat? Láďa Hruška má v novém díle Vychytávek skvělý tip: uvařte si levný a hlavně zdravý domácí kečup. Slazený populární stévií a bohatý na flavonoidy, které mají protizánětlivý a protivirový účinek. Podívejte se na jednoduchý videonávod!
04.09.2016 06:05 |

podobné články

Osobnosti: Ladislav Hruška (63 článků)

4 tipy na zdravé svačiny

 
Děláte to každé ráno: zatímco zbytek rodiny ještě v polospánku sotva zvládá ranní úkony, vy stojíte u linky a připravujete svačiny. Někdy se zdá hodně těžké vymyslet takové, co dodají dostatek energie, a navíc budou chutnat, takže je ratolesti opravdu sní a nebudou je jen celé dopoledne přenášet v tašce. Den byste měli začínat se stravou energeticky bohatou, včetně pomalých sacharidů. Pro dopolední svačiny se také hodí ovoce, odpoledne se mu už raději vyhýbáme a dáváme si spíš zeleninu. Ta má méně cukrů, takže je ještě stihneme před spaním spálit. Několik tipů na vhodné svačiny najdete níže. 1. Cotagge s ovocem Přírodní sýr plný bílkovin tvoří výbornou kombinaci s ovocem, jako je banán, meruňky nebo broskev, které dodá vitamíny a stopové prvky. Taková svačinka nejen zasytí, ale i úžasně chutná. Pokud do cotagge přidáte hrušku nebo jablko, můžete zvýraznit chuť skořicí. 2. Ovocný salát s medem a smetanou Nakrájejte ovoce, které máte po ruce (pomeranč, jablko, banán, hroznové víno…), zakapejte medem a přidejte několik lžic husté kysané smetany nebo jogurtu řeckého typu. Samotné ovoce by nezasytilo na delší dobu, proto nezapomeňte bílkoviny, které tělo tráví pomaleji. Nezapomeňte na hrst sekaných ořechů, které zvýší podíl minerálních látek a zdravých tuků, nebo na sucho opražené ovesné vločky. 3. Celozrnné bagetky se šunkou Obložené celozrnné pečivo je vhodnou svačinou pro dopoledne, jen nesmí být plné tučných uzenin a dresinků. Bagetu raději potřete sýrem Lučina nebo pomazánkovým máslem, přidejte list salátu, plátek šunky s vysokým podílem masa a kousek červené kapie. Zeleninu můžete obměňovat a místo šunky dát plátky pečeného kuřete, tofu nebo sýr.  4. Salát s kuřecím masem Nakrájejte na kostičky 1 papriku, přidejte překrájená cherry rajčátka, 2 – 3 lžíce cukrové kukuřice a čtvrtku grilovaného kuřete bez kůže, roztrhaného na kousky. Přidejte trochu soli a pepře a zakápněte olejem, ideálně olivovým. Obměnou... Čtěte více Příspěvek 4 tipy na zdravé svačiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.03.2018 11:25 |

podobné články

Jak se naučit mít ráda sama sebe?

 
Velká spousta žen zapomíná mít ráda sama sebe. A to je velká škoda, protože na každém z nás je něco krásného, něco výjimečného a zkrátka něco, za co se můžeme mít rádi. Bohužel společnost na nás klade poměrně velké nároky. Neustále nám předhazuje určitý kult dokonalého vzhledu, za který považuje vyretušované hvězdy na titulních stranách časopisů. Přitom krása člověka je hodně individuální pojem, nemáme pravdu? A právě díky fotkám, na kterých pracují špičkový odborníci, nebo celebrity, jež na pohled působí dokonale, ale za jejich vzhledem stojí profesionální pomoc vizážistů a kadeřníku, nutí ženy dívat se samy na sebe kritickým okem nebo se snad dokonce nemít v lásce. Chcete mít ráda sama sebe? Mít ráda sama sebe by přitom měla být povinnost. Ať už je vám dvacet, pětatřicet nebo třeba padesát let, měli byste se naučit, jak přijmout sebe sama, jak na sobě vidět jen to nejlepší a jak se naučit mít ráda sama sebe. A to i přes skutečnost, že možná nezapadáte do měřítek společnosti, která to vidí jinak. Naučte se být k sobě laskavé Základem všeho, jakýmsi stavebním kamenem celého kouzla, jak se naučit mít ráda sama sebe, je být k sobě laskavé. Buďte laskavé ke svému tělu a nenuťte se do extrémních změn nebo proměn jen proto, abyste se přiblížili k některému z ideálů krásy. Je jich kolem nás spousta a není se tak čemu divit, že podvědomě toužíme být krásné jako naše české modelky, nebo stejně tak půvabné, jako americké herečky, jež na červených kobercích doslova září. Zkrášlování prospívá i na duši Chcete vědět, jak se naučíte mít rády samy sebe? Je to jednoduché: musíte se samy sobě líbit. Když se na sebe podíváte do zrcadla, měli byste být pyšné na to, co v jeho odrazu vidíte. A mít rád sám sebe znamená občas se i rozmazlovat,... Čtěte více Příspěvek Jak se naučit mít ráda sama sebe? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.11.2017 20:40 |

podobné články

Zelený čaj, expert na rychlé hubnutí. Jak mít pořád čerstvou úrodu?

 
DOKTOŘI Z KVĚTINÁČE (V.): Sváteční dny jsou za dveřmi a s nimi nás čeká i spousta dobrého jídla. Pokud už teď přemýšlíte, jak se rychle po Novém roce zbavit důsledků vašeho hodování, zkuste to se zeleným čajem. Za týden vám pomůže zhubnout až o kilo. Blesk.cz vám navíc poradí, jak si čajovník vypěstovat doma, abyste měli po ruce čerstvou úrodu zelených čajových lístků.
20.12.2011 16:25 |

podobné články

Jihoamerický škůdce rajčat Tuta absoluta se objevil v ČR

 
Čeští pěstitelé rajčat by se měli mít na pozoru před novým škůdcem. Jde o housenky motýla makadlovky Tuta absoluta, který žije v Jižní Americe. Podle Státní rostlinolékařské správy (SRS) se housenky zatím objevily na Prostějovsku.
22.08.2013 12:15 |

podobné články

Rajčata od A do Z: Jak na to, aby neuhnívala a měla plnou, sladkou chuť

 
Pěstování rajčat není žádná věda, pokud víte, jak na to. Jde asi o nejoblíbenější zeleninu, není proto divu, že kdo má šanci a prostor, pěstuje si je sám. Někdo ve skleníku, jiný volně na záhonech a ten, kdo zahrádku nemá, třeba na balkoně. Není totiž nad domácí úrodu. Co ale dělat, aby byla co největší? Jak se bránit ničivé plísni? Jak nejlépe zpracovat přebytky? A co se zelenými rajčaty? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek naleznete v tomto článku.
30.07.2016 06:15 |

podobné články

Kečup plný rajčat, nebo „obarvená voda“? Víme, jak poznat kvalitní ochucovadlo

 
Vaření a stravování bez kečupu si řada z nás nedokáže ani představit. Víte ovšem, jak poznat kvalitní kečup a co sledovat na jeho etiketě? Kolik procent rajčat by měl například obsahovat? Či jaký je rozdíl mezi balením ve skle a v plastu?
13.03.2017 19:25 |

podobné články

4 kroky, jak mít letos jahody sladké jako med

 
Chcete mít na zahradě voňavé červené plody? Tak si je vysaďte na záhony. Poradíme vám, na co si dát pozor, abyste měli bohatou a sladkou úrodu.
28.04.2015 22:20 |

podobné články