Článek

Inspektoři kontrolovali školní jídelny: Děti dostávají příliš tuku a cukru

 
Příliš tuků a cukrů dostávají děti ve školních jídelnách. Odhalily to kontroly České školní inspekce. Naopak mnohde nabízejí strávníkům málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb.
15.01.2015 06:31 |

podobné články

Podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

České školní jídelny? Málo ovoce a příliš cukrů a tuků

 
Kontrola České školní inspekce se zaměřila na správné sestavování spotřebního koše, jídelny nejvíce pochybily u mléka.
12.01.2015 11:17 |

podobné články

Nejlepší obědy vaří kuchařky ze školní jídelny v Písku! ANKETA

 
Školákům z Písku mohou ostatní závidět. Jejich školní kuchařky vyhrály celostátní soutěž o nejlepší jídlo ze školní jídelny. Kuchařky tak vyvracely pověru, že jídla ze školních jídelen se nedají jíst.
27.10.2011 21:05 |

podobné články

Bolesti hlavy a zvracení. Přes 120 dětí se otrávilo rybou ze školní jídelny!

 
Děti z francouzského městečka Lambersart dnešní oběd ze školní jídelny doma nevychvalovaly. Ač jim ryba na talíři mohla přijít k chuti, to, co následovalo potom, připomínalo spíš noční můru. Více než 120 z nich se totiž otrávilo!
10.01.2014 23:25 |

podobné články

Mrakodrapy vytlačují z ulic Hongkongu legendární pouliční jídelny

 
Pouliční jídelny a stánky s kantonskými specialitami ještě nedávno spoluvytvářely pravou hongkongskou atmosféru. Jenže tradiční stravovny vytlačují z ulic mrakodrapy i fastfoody, kterým dává přednost místní mládež. Přesto se pouliční jídelny ještě pořád drží při životě, byť jen na vlásku. 
02.06.2015 16:51 |

podobné články

Školní jídelny v Česku: 40 % z nich vaří špatně!

 
Platíte dětem obědy ve školní jídelně a věříte, že dostávají takové jídlo, které by podle dětských lékařů jíst měly? Chyba! Česká školní inspekce v loňském roce odhalila, že 40 % kontrolovaných jídelen nedodržuje výživové normy.
13.01.2012 12:10 |

podobné články

Kolik kávových lžiček cukru denně je ještě v pořádku...?

 
Potravinářský průmysl a především výrobci polotovarů, hotových jídel a rychlého občerstvení vědí, že lahodnost jejich výrobků a závislost na nich nezajistí nic lépe, než když se do nich přidá cukr. Ten je tak dnes skrytý téměř ve všem, co bylo zpracováno či vyrobeno průmyslově. Světová zdravotnická organizace pak skrytý cukr viní z epidemie obezity a zkažených zubů. Lidé totiž krom tohoto cukru ještě do sebe ládují cukrovinky a slazené nápoje. Denně tak do sebe dostanou i padesát lžiček cukru. Ideální míra pro zdraví je přitom šest kávových lžiček cukru.
06.03.2015 16:05 |

podobné články

5 rad, jak zavařovat zdravěji. Skvělé marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru

 
Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a dlouho vařit. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta marmeláda od babičky bývala lepší.
26.06.2015 06:15 |

podobné články

dTest: Ledové kávy mají víc kalorií než limonády

 
Balené ledové kávy jsou oblíbeným „nakopávačem“ pozornosti řidičů a lidí na cestách. Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 26 ledových káv a kávových nápojů podle deklarovaného obsahu kávy, cukru, tuku a dalších ingrediencí. Množstvím cukru se ledové kávy podobají limonádám, ale celkovou energetickou hodnotu mají vyšší kvůli mléčnému tuku. Kromě povzbuzení mysli poskytuje ledová káva také vydatnou energetickou vzpruhu.
12.09.2017 14:45 |

podobné články

Tatranka, Lipánek i džus: Na tyto pochoutky mohou děti ve školách zapomenout

 
Od poloviny září platí na základních školách vyhláška o nezdravých potravinách. Takzvaná „pamlsková vyhláška“ z dílny ministerstva školství podrobně stanovuje povolené limity soli, cukru a tuku, které mohou obsahovat potraviny prodávané ve školních bufetech nebo automatech. Seznamu nevyhovuje například ani mléko z EU programu Mléko do škol, které obsahuje příliš mnoho cukru. Z nabídky pro děti tak zmizí celá řada zboží. Blesk.cz vybral některé z nich.
28.11.2016 05:50 |

podobné články

Ombudsman: Jídelny by měly dětem umožnit ohřát si vegetariánský oběd z domova

 
Ombudsman Pavel Varvařovský tvrdí, že by školy a školky měly vycházet vstříc vegetariánům a umožnit dětem ohřát si ve školní jídelně bezmasé obědy přinesené z domova. Školám nelze nařídit, aby dětem v tomto ohledu vycházely vstříc. To ale podle ochránce práv neznamená, že nemohou být jídelny k jejich potřebám tolerantní.
16.05.2013 16:50 |

podobné články

UTAJENÝ JED: Kolik kostek CUKRU se skrývá v oblíbených potravinách?

 
Všichni ví, že mít příliš mnoho tuku, soli a kalorií v naší stravě je nebezpečné, ale jen málokdo si hlídá také příjem cukru, který se skrývá i ve zdánlivě zdravých potravinách.
26.02.2014 06:05 |

podobné články

Krásnou postavu tvoří ovoce, zelenina a málo tuku

 
Nevyvratitelnou skutečností je, že nadváha souvisí s příliš velkou zásobou tuku. Na jeden gram tuku připadá asi 9 kalorií – což je dvakrát tolik než na obě další hlavní živiny, bílkoviny a uhlohydráty. Naše tělo ...
16.06.2010 07:05 |

podobné články

Tuky v potravinách – mýty a fakta

 
Tuky v potravinách představují poměrně časté téma k debatám a úvahám. Nejvíce se o ně zajímají především lidé snažící se žít zdravě a upravují tak tomuto životnímu stylu svůj jídelníček. Ne vždy ale tuky v potravinách představují takové zlo, za jaké jsou považovány. Točí se kolem nich celá řada mýtů, jež vůbec nejsou založené na pravdě, ale i přesto jim lidé slepě věří a drží se jich jako klíšťata. Co je tedy pravda a co už hraničí se lží? Na to se teď společně s námi můžete podívat! Zaostřeno na tuky v potravinách: co je pravda a co lež? Co je nízkotučné, to je zdravé Mýtus: Nízkotučné potraviny se již řešily tolikrát, že je udivující, kolik lidí tomu stále věří. Ačkoli žijeme v přesvědčení, že výrobky s označením nízkotučné obsazují díky svému přízvisku jen minimum tuku, ve většině případů je to právě naopak. Mimo to si rozhodně nelze myslet, že nízkotučné potraviny a výrobky můžete konzumovat neomezeně a jak se vám zlíbí. Tělesný tuk je všude stejný Pravda: Tuk uložený na těle představuje pro drtivou většinu žen nepřítele a strašáka, kvůli kterému nemohou dopnout své oblíbené džíny nebo si nemohou dovolit nosit upnuté šaty, neboť jsou k jejich postavě až příliš kritické. Podle lékařů je tělesný tuk zdravotním rizikem a nezáleží na tom, zda se vám ukládá na břiše nebo na zadečku. Tuk ve stravě škodí zdraví Pravda: Pokud se snažíte zhubnout, pak první věc, kterou musíte udělat, je omezit příjem tuku. Důležité je konzumovat větší množství zdravých tuků a naopak snížit příjem těch špatných. Příspěvek Tuky v potravinách – mýty a fakta pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.04.2017 17:05 |

podobné články

Inspektoři ČOI kontrolovali hračky na FOR MODEL 2015

 
Výstava FOR MODEL 2015 je příležitostí, kde se malí i velcí milovníci hraček mohou seznámit s novinkami v sortimentu hraček a modelů, a některé z nich si i zakoupit. Proto se na olomoucké výstaviště v průběhu konání této výstavy vypravili také inspektoři ČOI, aby prověřili, zda výrobky odpovídají požadavkům pro uvedení na trh.
22.03.2015 19:36 |

podobné články

Test ovocných pitíček: 5 kostek cukru v maličké krabičce!

 
Lákají na obrázky šťavnatého ovoce, ve skutečnosti, ale většina z nich ukrývá hlavně obrovské množství cukru! Jedna krabička dětského pitíčka s brčkem obsahuje pět i více velkých kostek cukru!
07.09.2012 12:10 |

podobné články

Zdravá čokoláda dostane místo přídavků cukru houby

 
O škodlivosti cukru se můžeme v poslední době dočíst všude. Hledání vhodných náhražek je tak zásadním úkolem. Americká společnost Mycotechnology se tohoto úkolu zhostila s velkým nadšením a vyvíjí „zdravou” čokoládu, kde budou mít místo cukru hlavní slovo houby. Uvedl to francouzský list Le Figaro.
03.08.2014 21:25 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Výtečný recept na makronky

 
Dnes vám přinášíme recept na výtečnou francouzskou specialitu macarons – makronky. Jsou oblíbené po celé Evropě, ovšem zkuste navštívit Francii a nebudete vědět, kam se dřív podívat. Hrají všemi barvami. Vypadají i chutnají výtečně. Hlavní ingrediencí jsou mandle. A protože máme jaro, nešetřete barvami, jako jsou oranžová, tyrkysová, růžová, žlutá. Rozzáří váš stůl i oči vaší rodinky. Připravit si je můžete klidně o Velikonocích, kde přidáte ještě i zelenou nebo červenou barvu. Příprava není složitá a výsledek je grandiózní. Potřebné ingredience na makronky 300g mletých mandlí 300g cukru moučka 300g krystalového cukru 220g bílků z vajec (pokojová teplota) 70g vody Potravinářská barviva dle vlastního výběru Ingredience na krémovou náplň 250g mascarpone 500g moučkového cukru Jena polévková lžíce másla Potravinářské barvivo na krém opět dle svého výběru Postup práce Mleté mandle prosypeme přes síto, aby se zachytily větší a hrubší kousky. Stejně tak přes sítko prosypeme cukr moučka. Cílem je mít v míse jen jemný pudr. K těmto dvěma surovinám (mandle a cukr) přidáme 110g bílků pokojové teploty a promícháme. Vznikne husté těsto, které si dáme zatím bokem a připravíme si sirup. Příprava sirupu: Do kastrůlku si dáme vodu, vsypeme cukr – promícháme a počkáme, až se začne směs vařit a po 3 minutách vypneme. Zbylých 110g bílků si nyní vyšleháme tuhý sníh a přidáme i špetinku soli. Postupně k němu přiléváme sirup a stále šleháme cca 6 minut. Cílem je vyšlehat hmotu, která nebude stékat, ale bude tužší konzistence. Nyní si bílou hmotu opatrně a po trošinkách zamícháme do ořechové hmoty. Mícháme opravdu lehce a spíš pomalu. Nachystáme si další misky podle toho, kolik budeme dělat barev. Vzniklé těsto si pak rozdělíme do těchto misek, kde pak obarvíme podle vlastního výběru barviček. Připravíme si plech na pečení, pečící papír a můžeme použít pomůcku – šablonu z papíru, kde si nakreslíme kolečka. Na plech položíme tedy... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na makronky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.05.2016 03:25 |

podobné články