Článek

I „ošklivá zelenina“ chutná dobře. U Národního divadla z ní uvařili 2000 polévek

 
Buď je moc malá, nebo moc velká, nebo moc ošklivá. To jsou nejčastější důvody, proč obchodníci odmítají od dodavatelů odebrat některou zeleninu. Iniciativa Zachraň jídlo se rozhodla dokázat, že i nevzhledné potraviny chutnají dobře. Dobrovolníci v sobotu na piazzetě Národního divadla uvařili dva tisíce porcí polévek. Ty pak rozdávali zdarma kolemjdoucím.
05.09.2015 15:30 |

podobné články

Podobné články

Chia semínka – použití

 
Chia semínka mají velmi široké spektrum využití. Na rozdíl od jiných semínek jsou droboučká, na skus měkká a tudíž není potřeba je používat mletá. Váží na sebe vodu a ve styku s tekutinou utvoří hustý gel, kterým lze zahušťovat i pokrmy. Nemají žádnou specifickou chuť, právě z tohoto důvodu je jejich využití velmi variabilní ať už do různých jídel či nápojů. Mohou se přidávat do kaší z ovesných vloček, smoothie, jogurtů, pomazánek, polévek, dezertů. Naklíčená semena jsou dokonce výtečným doplňkem zeleninových salátů. V mnoha případech díky tomu, že na sebe váží vodu, zastoupí i vejce. Jsou zdravou a dietní alternativou mnoha jídel. Pudink z chia semínek Jak jsme už zmínili, chia semínka na sebe váží vodu, když je necháte cca minut namočené v tekutině, utvoří takový gel. Proto se s oblibou používají k nevařeným dezertům. Stačí namočit dvě polévkové lžíce semínek do půl sklenice mléka a poté případně dolijete tekutinu, kdyby byl gel příliš tuhý. Dosladíte medem, datlovým či javorovým sirupem, vmíchat můžete i ovocné pyré (banán, avokádo, mango) a vanilkovou tresť. Receptů na úžasné a zdravé dezerty existuje mnoho. Nápoj z jižní Ameriky V jižní Americe jsou semínka konzumována jako chia fresca – osvěžující energetický nápoj. Dvě až tři lžičky chia semínek se vloží do sklenice vody a po 15 minutách se dochutí agávovým sirupem a limetkou. Všechny ingredience se promíchají a můžete vypít. Nápoj je vhodný také před náročným fyzickým výkonem – chia dokonale hydratují trávicí soustavu člověka. Chia semínka do pomazánek a polévek Nejen na sladký způsob se mohou semínka konzumovat. Skvěle se hodí do zeleninových polévek, rizota nebo pomazánek. Výtečné jsou i v zeleninovém smoothie.  Ovšem nic se nemá přehánět a jiné to není ani u těchto zázračných semínek. Doporučená denní dávka jsou maximálně 2 polévkové lžíce semínek na dospělou osobu. I když o žádném předávkování ještě nebyl veden nikde žádný záznam.   Příspěvek Chia semínka – použití pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
08.03.2016 12:55 |

podobné články

Aktivisté uvařili 2000 porcí polévky z "křivé" zeleniny

 
Rozdáváním polévky ze zeleniny, která se kvůli svému vzhledu nedostane do obchodů, aktivisté v Praze upozornili na plýtváním jídlem. Supermarkety nevzhlednou zeleninu a ovoce nechtějí přijímat. Proto takzvaná křivá zelenina skončila v hrnci a aktivisté mohli u Národního divadla rozdat 2000 porcí polévky.
05.09.2015 16:20 |

podobné články

Křivá zelenina v obchodech? Češi jdou hlavně po „ošklivých“ bramborách

 
Křivá, ošklivá nebo neobyčejná – tak pod tím vším se už měsíc v některých supermarketech prodává zelenina, která nesplňuje přísné estetické normy. Podle prodejců má u Čechů velký úspěch. Nejvíce pak kupují netradiční  brambory a papriky. Iniciativa Zachraň jídlo za tímto zájmem vidí i fakt, že taková zelenina vyjde až o polovinu levněji. Nicméně další distribuce je prý úkolem na další roky.
16.09.2016 21:55 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Stanovisko ředitelů Národního divadla a Národního divadla Brno k přijetí novely loterijního zákona

 
Ředitelé Národního divadla Ondřej Černý a Národního divadla Brno Daniel Dvořák zaujali stanovisko k přijetí novely loterijního zákona, který má být 20. května projednán v Senátu ČR.
17.05.2010 12:30 |

podobné články

Recenze: Rychlou chuťovku na stole připravíte díky Polévkové mánii

 
Ne každý patří k milovníkům polévek. Nechuť k prvnímu chodu oběda si mnoho z nás vypěstovalo už v dětství, často ve školních jídelnách, kde nás čekaly jen vývary plné mastných ok nebo nedomrlá gulášovka s tuhým masem. Pravda je ovšem taková, že většina polévek není jen přesolená omaštěná voda. Kniha Kathryn Brutonové vás snadno přesvědčí o opaku.
08.11.2016 09:40 |

podobné články

Tisíce lidí vyrazily na náplavku. Festival polévek praskal ve švech

 
Smíchovská náplavka opět praskala ve švech. Sobota 25. března se totiž nesla v duchu festivalu Polívkování. Pražané si tak mohli vybrat nejen z tradičních českých polévek, ale také z těch zahraničních. Zájem o akci byl obrovský. V době oběda nebylo jednoduché ulovit místo k sezení. A to i přesto, že organizátoři přistavili plochu, která nabízela několik desítek míst navíc oproti předešlému ročníku.
25.03.2017 20:30 |

podobné články

V kanceláři má kus historie a jako bonus luxusní výhled: Odkud vládne ředitel Národního divadla?

 
Jednou z nejstarších a pravděpodobně nejkrásnějších kanceláří vládců Prahy s okouzlujícím výhledem se pyšní ředitel Národního divadla Jan Burian. Najdeme v ní kus historie, jako je ohořelý trám z požáru divadla v roce 1881 nebo obraz od českého malíře a tvůrce opony Národního divadla Vojtěcha Hynaise. Co další ukrývá?
12.12.2016 08:35 |

podobné články

Osobnosti: Jan Burian (170 článků)

Sloučením Národního divadla a opery se moc neušetřilo. „Rostly platy,“ hájí se ředitel

 
Sloučení Národního divadla a Státní opery Praha nepřineslo očekávané úspory, celkové náklady obou institucí klesly v roce 2012 jen o necelé procento, pak už rostly. Vyplývá to z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V hospodaření Národního divadla pak kontrola nalezla dílčí nedostatky, které se týkaly například čerpání peněz z rezervního fondu nebo nákladů a výnosů zahraničních zájezdů či nesprávností v účetnictví. Podle ředitele divadla Jana Buriana vzrostly náklady kvůli zvyšování platů.
13.03.2017 08:35 |

podobné články

Vychtávky pro fajnšmekry: Co takhle špenát?

 
SERIÁL: Zelenina na talíři, zelenina v čase. Zelenina pro chuť i pro zdraví... Zapomeňte jednou pro vždy na mražený špenátový protlak a vychutnejte si jej čerstvý. Šťavnaté listy v salátech nebo tepelné úpravě.
24.06.2010 17:53 |

podobné články

Bio zelenina nemá vitamíny, tvrdí vědci

 
Před nedávnem zažila organická zelenina hotový boom. Spousta lidí ji začala kupovat. Věřila, že je zdravější než ta, na jejíž pěstování byly užity pesticidy a jiná umělá hnojiva. Jenže podle nové britské studie je organická zelenina méně šťavnatá a obsahuje méně vitaminů.
21.03.2011 07:20 |

podobné články

Čuba (SPO): Čerstvé potraviny žádný dovoz nenahradí

 
Rád bych napravil obelhávání nás všech v oblasti, která je mi nejbližší. Je na čase vrátit se k čerstvým a kvalitním potravinám. Čerstvá pro mě nikdy nebudou rajčata, okurky, květák či jiná zelenina ze Španělska a podobných zemí. Čerstvá zelenina je ta, kterou dostaneme domů do 24 hodin od sklizně. To je ta jediná čerstvá zelenina.
16.10.2014 22:30 |

podobné články

V Plzni uvařili speciální pivo pro papeže

 
Největší politika se odedávna dělala ve Vatikánu a přímo do centra dění zamíří speciální slavnostní várka ležáku Pilsner Urquell, který v pátek uvařili sládci pivovaru. Vzhledem k tomu, že se jedná o pivo pro Vatikán, požehnal mu ještě ve varně pivovaru plzeňský biskup František Radkovský.
12.03.2011 12:45 |

podobné články

Osobnosti: František Radkovský (15 článků)

Dětem odvezli matku do nemocnice, zasahující policisté jim uvařili večeři

 
Dva nizozemští policisté z Eindhovenu sklízí pochvaly z celého světa. Vysloužili si je minulý týden, když zůstali v bytě s pěti dětmi, jejichž matku odvezli do nemocnice, a během čekání na osobu, která by je pohlídala, jim uvařili večeři a dokonce po sobě umyli nádobí.
19.11.2015 16:40 |

podobné články

Přerovští hokejisté uvařili fanouškům vlastní pivo

 
Speciální dárek si pro své fanoušky připravili hokejisté HC ZUBR Přerov společně s pivovarem Zubr. V úterý 19. července uvařili hokejisté, pod odborným dohledem sládkové pivovaru Nataši Rouskové, speciální várku extra hořké desítky. Ta se bude čepovat na prvním domácím zápase nové hokejové sezóny, tedy již 9. září.
20.07.2016 19:25 |

podobné články

Zapomeňte na drahé diety! K vysněné postavě vám pomůže tahle nenápadná zelenina. A seženete ji všude

 
Tato bylinka má spoustu úžasných vlastností, o kterých hodně lidí ani neví. Doma ji ale máme skoro každý a přidáváme si ji do polévek a používáme jako koření. Když ji budeme používat ve větších dávkách, pomůže nám zhubnout!
10.07.2016 07:35 |

podobné články

Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka

 
Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články

Ředitel Národního divadla: Sólisté u nás berou třeba jen dvacet tisíc. Smutná čísla

 
NA HRANĚ S XAVEREM Tématem rozhovoru s ředitelem Národního divadla Ondřejem Černým bylo jak sloučení Národního divadla se Státní operou Praha, tak i následná plánovaná stávka odborářů. Motivací k jejímu odvolání byla prý znovu nalezená důvěra stávkujících vůči vedení. Obecnou nespokojenost umělců šéf první české scény ale chápe. Platy českých divadelníků a operních pěvců jsou totiž v porovnání se světem stále nesrovnatelné.
25.12.2011 16:10 |

podobné články

Kalousek se přimíchal i do věci Národního divadla, píše server

 
Server ČeskáPozice.cz tvrdí, že i do otázky Národního divadla se „přimíchal“ ministr financí Miroslav Kalousek. Podle komentátorky Marie Reslové totiž ministryně při odvolání šéfa Národního divadla lhala a důvod byl jiný.
08.09.2012 21:25 |

podobné články

Osobnosti: Miroslav Kalousek (5963 článků)