Článek

Hygienici varují: Pozor na špagety carbonara, hrozí salmonelóza

 
Špagety carbonara, do nichž se přidává syrové vejce, by si lidé neměli objednávat donáškou či si je dávat na místech, kde je delší doba výdeje. Hrozí u nich přemnožení bakterií Salmonella, pokud by byly ve vejci přítomné, varuje pražská hygienická stanice. Toto jídlo je vhodné pouze k okamžité spotřebě.
05.08.2015 19:10 |

podobné články

Podobné články

Za salmonelu v Plzni mohly špagety carbonara, potvrdili hygienici

 
Plzeňští hygienici ve středu potvrdili, že špagety carbonara z vývařovny ZRTAS obsahovaly salmonelu. Právu to sdělil ředitel krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. Touto infekcí se v minulých dnech nakazilo 138 lidí.
29.07.2015 14:40 |

podobné články

Zapečené těstoviny a là carbonara

 
Tento recept byť je z části použit polotovar vřele doporučuji vyzkoušet! Špagety uvaříme, scedíme a udržujeme v teple. Na troše olivového oleje zpěníme na proužky nakrájenou vařenou uzenou selskou šunku, přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku, najemno nasekaný česnek, obsah sáčku Carbonara Knorr Inspirace a studené mléko. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme ještě 1 - 2 minuty. Do omáčky nadrobíme petržel a řádně zamícháme. Do zapékací mísy navrstvíme špagety, šunkovou směs a znovu špagety. Zalijeme osolenou a opepřenou smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, a posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 25 minut. Podáváme nakrájené na kostky, s čerstvým listovým salátem.
27.02.2012 19:25 |

podobné články

Vývařovna, kde prodávali špagety se salmonelou, znovu otevře

 
Plzeňská jídelna ZRTAS, jejíž špagety carbonara skrývaly salmonelu a nakazily téměř 150 lidí, ve středu opět začne vařit. Souhlas s obnovením činnosti dali podniku krajští hygienici. Na jídelnu už se také obracejí první klienti, kteří požadují finanční satisfakci.
04.08.2015 18:40 |

podobné články

Příprava večeře nemusí trvat hodiny

 
Každá žena, která má práci, děti, manžela, domácnost na svých bedrech nám dá určitě za pravdu, že to poslední, co by se jí chtělo, je stát dvě hodiny večer u plotny. Ale nechat rodinu bez večeře by mělo nedozírné následky. Hlad dokáže učinit i z jinak příjemného člověka, pěkného morouse. Proto vám přinášíme pár tipů na zdravou, rychlou večeři, kdy si zachováte svůj titul „hospodyně roku“. Čerstvé suroviny totiž nepotřebují hodinové úpravy a navíc, čím kratší doba tepelné úpravy, tím lépe. Takto si suroviny zachovají své výživové hodnoty i chuť. Zeleninové rizoto Rýže je nejen zdravá, dietní, ale netratíte čas, jako například u škrábání brambor. Rýži jen zkrátka uvaříte a během doby vaření si nakrájíte čerstvou zeleninu. Rajčátka, papriky, salátovou okurku, zelenou nať z cibulky. Jediné, co si můžete chvíli podusit, jsou houby. Vše smícháme, posypeme sýrem a můžeme servírovat. Pro masožravce můžeme k houbám přihodit na pánvičku na kousíčky nakrájené krůtí maso. To nevyžaduje žádnou speciální dobu vaření, stačí ho jen 5 minut orestovat. Špagety s limetkou, zeleninou a bylinkami Postavíme si vodu na špagety a než začne vařit, nakrájíme si na kousíčky šunku, nať z cibulky, salátovou okurku, cherry rajčátka. Připravíme si také dresink: olivový olej, šťáva z limetky, sůl, pepř a nasekané bylinky (máta, bazalka a další podle možnosti). Jakmile máte uvařené špagety – scedíme a smícháme se zeleninou, zalijeme dresinkem a posypat můžeme kozím sýrem. Zapékané toasty Potřebujete se zbavit ne zrovna čerstvého pečiva? Udělejte si rychlou pomazánku ze syrových vajec, sýra, šunky, česneku, soli, pepře, lžíce kečupu a potřete tímto toasty. Vložte na 10 až 15 minut do trouby a podávejte s čerstvou zeleninovou oblohou. Příspěvek Příprava večeře nemusí trvat hodiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.07.2015 08:56 |

podobné články

Vejce, maso, ale i špinavý nůž: Z čeho všeho se dá chytit salmonelóza?

 
Salmonelóza, bakteriální střevní infekce, nás nejvíce ohrožuje v létě. Když panují vysoké teploty, je riziko ještě větší. Onemocnět můžeme požitím špatně tepelně upravených potravin, ale také z těch, které jsou špatně uskladněné. Poradíme vám, jak se bránit tomuto nepříjemnému onemocnění.
07.08.2015 06:15 |

podobné články

Salmonelóza na Plzeňsku: V nemocnicích zůstává 61 lidí

 
V péči lékařů zůstává 61 lidí, kteří se o víkendu nakazili salmonelózou ze špaget á-la carbonara, kterou distribuovala plzeňská vývařovna. 53 lidí je v plzeňské fakultní nemocnici, osm lidí je v klatovské nemocnici. 
27.07.2015 13:50 |

podobné články

Romové se v Počernicích zabydlují, hygienici varují před nákazou

 
Místo postupného uklidnění se situace kolem desítek rumunských Romů, kteří v rozporu s českými zákony a tváří v tvář pražským policistům a strážníkům klidně táboří v přírodní rezervaci u počernického rybníka, dramatizuje. Starosta Dolních Počernic Zbyněk Richter (ODS) je ze stavu v lokalitě zoufalý, protože Romové se odtud nechtějí hnout, hygienici s přibývajícími dny divokého táboření varují před rostoucím nebezpečím nákazy.
30.07.2009 06:05 |

podobné články

Hygienici varují před nebezpečnými kousátky!

 
Před dvojicí dalších nebezpečných kousátek pro děti, které byly k mání na českém trhu, varují od čtvrtka na svých internetových stránkách pražští hygienici.
12.05.2011 14:20 |

podobné články

Pozor na sinice! Hygienici varují před koupáním v rybnících

 
Slunečné a teplé počasí o víkendu hodně lidí vylákalo k vodě. Líbí se ale i sinicím. Už na pěti místech v Česku hygienici nedoporučují koupání a takových rybníků a přehrad může být brzy i víc.
20.07.2013 21:45 |

podobné články

Klobásy z pouti? Hygienici: Hrozí z nich rakovina!

 
Do klobásy na grilu či z udírny se na pouti, festivalu či jiné slavnosti zakousne s chutí většina Čechů. Hygienici ale varují: jejich přílišná konzumace může vést až k rakovině žaludku či tlustého střeva!
03.06.2013 05:05 |

podobné články

Babica se obul do Pohlreicha: Dělá šiky miky špagety

 
Hollywood má Vetřelce a Predátora, Česko má kuchaře Pohlreicha a Babicu. Ti dva se zase do sebe pustili a to doslova na nože! Jiří Babica jako první zapálil pod kotlem populárnějšímu kuchaři Zdeňku Pohlreichovi, když v rozhovoru pro jeden magazín prohlásil, že Pohlreichovy špagety aglio olio za 85 Kč, které vaří ve svém podniku, jsou podvod. A co na to Pohlreich? "Ať si Babica vaří tu svou čínu tam někde a neprofituje na mně," vrátil úder.
18.08.2010 14:05 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Babica (146 článků)

ŠPAGETY desetkrát jinak. Rychle, odvážně i klasicky

 
Nějaké ty špagety má na chalupě každý. Dlouho vydrží, jsou levné a snadno se připravují. Jdou z nich však připravit i nečekané laskominy.
14.05.2011 07:25 |

podobné články

Houbové recepty: Špagety s kapustou a houbami!

 
Nový pracovní týden se naplno rozjel a vy možná přemýšlíte, co si během něj připravit dobrého k obědu či večeři. Dnes pro vás máme recept na špagety s kapustou a houbami.
12.07.2011 05:20 |

podobné články

Vanilkové špagety s kiwi

 
Oloupejte kiwi, poté jej rozkrájejte na poloviční plátky. Pár si jich nechte stranou na ozdobení. Zbylé plátky kiwi rozmixujte s cukrovým sirupem tak, aby se vytvořila poleva. Do dvou hlubokých a širokých talířů naneste porci šlehačky. Poté použijte lis na brambory - vymáčkněte špagety přímo na šlehačku připravenou na talíři. Nalijte na dezerty polevu a ozdobte schovanými plátky kiwi. Posypejte dezerty sušeným kokosem a ihned podávejte.
23.10.2012 13:55 |

podobné články

Jižní Moravu atakují průjmy. Nepodceňujte je zejména u malých dětí, varují hygienici

 
Za poslední týden narostl počet průjmových onemocnění v Jihomoravském kraji o trojnásobek. Hygienici se prozatím zabývali 150 případy, v nichž figurují i malé děti. Právě pro nejmenší je průjem velmi nebezpečným onemocněním.
20.06.2014 14:25 |

podobné články

Nebezpečná bakterie v Praze: Hygienici varují před vodou v Letňanech

 
V pražských Letňanech objevili pražští hygienici ve vodovodním potrubí velké množství bakterie legionelly. V Příborské ulici se jednalo dokonce o desetinásobek. Podle Českého rozhlasu jsou během středy naplánované i odběry teplé vody z okolních domů. Lidé by si s ní neměli omývat obličej a hlavu.
26.01.2016 22:10 |

podobné články

Rádi grilujete? Pozor na salmonelózu, varuje expertka! RADY JAK ZDRAVĚ GRILOVAT

 
S letním obdobím je neodmyslitelně spjaté grilování. A Češi grilují, co se dá: kuřecí, vepřové, hovězí maso, ryby i zeleninu. Čemu se ale raději na grilu vyhnout? A jak maso připravit, aby nám nehrozila třeba salmonelóza? To prozradila nutriční specialistka Dana Šímová.
26.07.2013 08:50 |

podobné články

Hygienici nedoporučují koupání na Orlíku, jsou tam sinice

 
Středočeští hygienici nedoporučují koupání ve vodní nádrži Orlík. Kvůli přemnoženým sinicím tam hrozí zdravotní problémy hlavně oslabeným jedincům, lidem s citlivou kůží, těhotným ženám a dětem.
16.07.2009 12:00 |

podobné články