Každý kdo se snaží zhubnout, se jen velmi nerad loučí s čokoládou. Čokoláda je pochoutka, kterou máme rádi úplně všichni, její konzumace mimo jiné podporuje produkci hormonu štěstí. Snad vám tedy udělá radost informace, že se ani při redukci váhy nemusíte čokolády vzdát. Řeč je samozřejmě o kvalitní hořké čokoládě, ta má na nás dokonce blahodárné účinky. 1. Antioxidační účinky Kakao obsahuje ve vysoké míře antioxidanty zvané flavonoidy, jejich obsah předčí i zázvor, maliny, borůvky, ostružiny a řadu dalších potravin. O vlivu antioxidantů na zpomalení stárnutí tkání víme všichni. 2. Antiseptické účinky Díky obsahu flavonoidů, které posilují náš imunitní systém, má čokoláda také protizánětlivé účinky. Zkuste si vychutnat kousek čokolády ve chvíli, kdy vás začne pobolívat v krku – máte šanci poradit si s angínou dřív, než vás složí do postele. 3. Chrání srdce Jedna kostička hořké čokolády za den udržuje srdce silné a zdravé. Může pomoci snížit riziko vzniku mrtvice a infarktu. Podle jedné německé studie ti, co sní denně cca 7,5 gramu čokolády, mají nižší krevní tlak a menší riziko infarktu či mrtvice. 4. Pozitivní vliv na krevní oběh Flavanoly v kakau mohou pomoci zlepšit krevní oběh do srdce a mozku. Stimulují tepny, aby produkovali oxid dusnatý, ten pomáhá uvolnit cévy a snížit krevní tlak. 5. Proti stresu Neoslazená hořká čokoláda je tím nejefektivnějším typem čokolády, když se na vás všechno sesype a přemůže vás úzkost a stres. Může za to phenylethylamin, látka, která způsobuje i pocit zamilovanosti, a která vybízí mozek produkovat endorfiny – hormony štěstí. 6. Chrání myšlení Bylo zjištěno, že každodenní příjem menšího množství čokolády může působit jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Síla antioxidantů v tmavé čokoládě chrání mozek před stresem a stárnutím. Kofein navíc může být užitečný na migrény a mírnější bolesti hlavy.
Příspěvek 6 benefitů hořké čokolády pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení