Článek

Hamburgery poškozují krvinky a zvyšují riziko rakoviny

 
Konzumace pokrmů z rychlého občerstvení decimuje nejen postavu, ale škodí také zdraví srdce a cév a zvyšuje riziko rakoviny. Vědci z Walesu ale přišli na to, proč tomu tak je. Potraviny jako hamburgery či smažené kuře totiž obsahují škodlivé látky, jejichž vlivem se v kostní dřeni tvoří poškozené červené krvinky. Nedostatek čerstvé a syrové stravy a chybějící antioxidanty zvyšují riziko rakoviny i u jiných typů buněk.
13.09.2016 17:05 |

podobné články

Podobné články

Jídlo z fastfoodu zvýší riziko rakoviny už po dvou týdnech!

 
Konzumace tzv. Západní stravy, jíž se rozumí americký jídelníček plný pokrmů z rychlých občerstvení – hamburgery, hranolky, pizza a pečené uzeniny – je tak škodlivý pro lidské zdraví, že zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva už po dvou týdnech. Prokázali to američtí onkologové. Zkoumali osoby, které se s tímto druhem pokrmů setkaly poprvé v životě. Když se tak dotyční jedinci stravovali pouhé dva týdny, bylo u nich prokázáno zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva.
30.04.2015 19:05 |

podobné články

Vztek, smutek a pláč zvyšují riziko dopravní nehody 10krát!

 
Jestli telefonování za volantem zvyšuje riziko dopravní nehody dvanáctkrát, pak negativní emocionální naladění nepatří za volant také. Vztek, smutek a pláč jsou totiž emoce, které zvyšují nehodovost desetkrát. Zatím ale stále vede vliv drog a alkoholu, které zvyšují riziko dopravní nehody pětatřicetkrát.
24.02.2016 13:05 |

podobné články

Už dva plátky slaniny denně zvyšují riziko rakoviny!

 
Rakovina žaludku je kvůli špatné stravě na Západě velmi běžným nádorovým onemocněním. Může za to především nadměrná konzumace uzenin a červeného masa či pití alkoholu. Podle onkologů už pouhé dva plátky slaniny denně – v mnohých zemích běžná součást snídaně – zvyšují riziko rakoviny žaludku o pětinu. Stejně tak tři silná piva.
22.04.2016 15:05 |

podobné články

Bakterie v ústech zvyšují riziko rakoviny

 
Řádná a pravidelná ústní hygiena není důležitá jen kvůli snížení kazivosti zubů a zánětlivosti dásní, ale také jako prevence rakoviny. Vědci z New Yorku prokázali, že určité druhy bakterií v ústech a především jejich koncentrace v ústní dutině, zvyšují riziko některých typů nádorového onemocnění – zvláště slinivky, jícnu a tlustého střeva.
11.04.2017 16:30 |

podobné články

Barvy na vlasy zvyšují riziko rakoviny prsu

 
Barvy na vlasy, trvalá a narovnávače vlnitých vlasů jsou směsi mnoha chemických látek, které pokožkou pronikají do lidského těla. Bohužel tam narušují hormonální systém a imunitu a zvyšují riziko rakoviny prsu. Tvrdí to vědci z New Jersey, podle nichž se ženy používající výše zmíněné přípravky zbytečně ohrožují na zdraví a životě.
28.06.2017 17:30 |

podobné články

Vědci z Oxfordu: Riziko rakoviny roste s výškou!

 
Existuje mnoho žen, které chtějí být vyšší. Podle nejnovějších poznatků v oblasti výzkumu rakoviny bylo zjištěno, že čím je člověk vyšší, tím se výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Vědci z elitní britské Oxfordské univerzity analyzovali zdravotní záznamy u přibližně 1,3 milionu žen a přišli s tím, že existuje vztah mezi výškou a rizikem rakoviny hlavně u ženského pohlaví.
25.07.2011 05:05 |

podobné články

Čím vyšší člověk, tím větší riziko rakoviny

 
Vyšší lidé berou větší platy, rychleji povyšují v zaměstnání a mají také větší úspěch při shánění partnerů. Jenže. Mají také mnohem vyšší riziko rakoviny. Třeba u rakoviny kůže je riziko s každými deseti centimetry navíc o třicet procent vyšší. U muže vysokého metr devadesát může být téměř o sto procent vyšší než u muže vysokého metr šedesát.
05.10.2015 20:00 |

podobné články

Bílé víno může zvýšit riziko rakoviny kůže

 
Vinařům neudělá radost zpráva vědců z prestižní Brownovy univerzity týkající se rakoviny kůže. Podle nich totiž konzumace alkoholu zvyšuje riziko tohoto onemocnění a vůbec nejhorším nápojem je právě bílé víno. Riziko rakoviny kůže zvyšuje o třináct procent jediná sklenička denně.
10.12.2016 15:30 |

podobné články

Lékař varuje před přísnými dietami, zvyšují prý riziko obezity

 
Přísné diety zvyšují riziko obezity, varují lékaři. V Evropě má nadbytečné kilogramy 30 až 80 procent dospělých, v Česku přes polovinu. Na jejich problémy je zaměřen dnešní první Evropský den obezity. Podle Martina Matoulka z Všeobecné fakultní nemocnice stoupá riziko obezity s každou "nepovedenou" dietou.
01.06.2010 22:05 |

podobné články

Plastický chirurg šokuje: Prsní implantáty zvyšují riziko rakoviny krve

 
Přední americký plastický chirurg profesor Mark Clemens se rozhodl nemlčet o něčem, co jeho kolegové kvůli komerčním zájmům rádi zatajují. Totiž že pokud si žena nechá zvětšit prsa implantátem, cizorodý objekt zvýší riziko určitého typu rakoviny krve desetkrát.
26.07.2016 15:05 |

podobné články

Denní užívání ibuprofenu už po týdnu zvýší riziko infarktu o polovinu

 
Kanadští vědci varují před užíváním nesteroidních protizánětlivých léků, jimiž lidé tlumí bolest. Léky ibuprofen, celecoxib, diclofenac, naproxen a rofecoxib zvyšují riziko infarktu, pokud je lidé užívají v maximální dávce alespoň týden. A riziko je vyšší po týdnu až o osmapadesát procent. Zvlášť nebezpečné je užívat ibuprofen třikrát denně po dobu jednoho týdne. Riziko se zvýší o polovinu.
17.05.2017 11:30 |

podobné články

Steak, nebo cigarety? Riziko rakoviny je stejné! Světová zdravotnická organizace zveřejnila šokující zprávu

 
Máte rádi hamburgery, slaninu, párky nebo šunku? V tom případě vězte, že vám hrozí stejné riziko onemocnění rakovinou, jako kdybyste kouřili cigarety! Světová zdravotnická organizace dnes zařadila masné výrobky na seznam prokázaných karcinogenů spolu s tabákem nebo azbestem.
26.10.2015 13:10 |

podobné články

Noční šichty zvyšují riziko rakoviny. Zmatené tělo neopravuje poškozenou DNA

 
Noční směny zpomalují opravu poškozené DNA v těle, čímž zvyšují pravděpodobnost vzniku genových mutací způsobujících nádorové bujení. Důvodem je zřejmě nedostatek spánkového hormonu melatoninu u lidí, kteří spí přes den. Řešením by tak podle vědců mohlo být umělé dodávání melatoninu do organismu. Napsal to britský web Telegraph.
27.06.2017 21:40 |

podobné články

Slazené nápoje zvyšují riziko infarktu

 
Sladké nápoje zvyšují příjem cukru, a tím i riziko infarktu nebo cukrovky. Spotřeba sladkých limonád v Česku za posledních 14 let stoupla dvojnásobně. Právu to řekl Rudolf Poledne, předseda Fóra zdravé výživy a pracovník Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).
23.09.2009 05:35 |

podobné články

Starší otcové zvyšují riziko genetických vad svých potomků

 
Starší otcové předávají svým dětem více nových genetických změn než ti mladší a zvyšují riziko výskytu autismu nebo schizofrenie u svých potomků. Vyplývá to ze studie uveřejněné v prestižním britském časopise Nature. Agentura Reuters výzkum označila za přelomový. ...
17.10.2012 00:10 |

podobné články

Pilot - masový vrah: Bral sedativa, která zvyšují riziko sebevraždy!

 
Andreas Lubitz (†27), kopilot letu 4U9525, který záměrně navedl airbus se 150 lidmi na palubě na úpatí francouzských Alp, byl kdokoliv, jen ne zdravý člověk. Měl psychické problémy a sužoval ho i zhoršující se zrak. Navíc bral sedativa, která u pacienta zvyšují riziko sebevraždy!
02.04.2015 10:25 |

podobné články

Toxické zplodiny z aut zvyšují riziko chrápání

 
Chrápání je vážný problém, který trápí více než pětadvacet procent populace, zvláště mužů. Podle norských vědců ale za něj může krom obezity třeba také život v centru měst a u rušných ulic, kde je vyšší koncentrace výfukových plynů. Zplodiny z exhalátů totiž zvyšují riziko chrápání několikanásobně.
31.08.2016 14:05 |

podobné články

Antidepresiva? Omyl! U zdravých lidí jen zvyšují riziko sebevraždy

 
Dánští vědci tvrdí, že plošné předepisování antidepresiv, kterého se v posledních letech dopouštějí lékaři, je hazardní hrou se společností. Podle jejich výzkumu totiž u zdravých jedinců bez skutečných mentálních potíží tyto léky zvyšují riziko sebevražd a násilí, vyvolávají noční můry, podrážděnost a úzkosti.
13.10.2016 17:05 |

podobné články

Dietní limonády bez cukru zvyšují riziko mrtvice a demence

 
Zdravotníci dlouhodobě varují před pravidelným každodenním pitím limonád. Slazené perlivé nápoje nemají v jídelníčku člověka být zastoupeny vůbec. Ale pokud člověk přeci jen limonádu typu Coca Cola, Pepsi Cola či Fanta pít musí, pak by měl sáhnout vždy po té s cukrem. I když je nadměrný příjem cukru škodlivý, neškodí tolik jako umělá sladila. Nápoje typu Coca Cola Zero totiž třikrát zvyšují riziko mrtvice a demence, když člověk vypije jedinou sklenici denně. A za vše podle vědců z Bostonu může aspartam.
24.04.2017 18:30 |

podobné články

Osobnosti: Coca Cola (107 článků)