Článek

Europoslanec Poc: Klonované maso ano, nanopřísady si raději odpusťme

 
Z klonované krávy vám hamburger neudělají, příšerně by se prodražil. Jinak může být ale klonování prospěšná technologie a neměli bychom se jí vzdávat ani v oblasti potravin. Na to upozorňuje v rozhovoru pro Blesk.cz europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Proti čemu by naopak zvedl ruku, je použití nanomateriálů. Proč? Nevíme, co s námi mohou (i když nemusí) udělat.
05.10.2015 06:20 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků)
Podobné články

Europoslanci se hádají: Budeme jíst i v Česku hmyz a klonované maso?

 
Co budeme jíst v Evropě v roce 2025? Kobylky a cvrčky? Jídlo s nanočásticemi? Nebo snad maso z klonovaných zvířat či jejich potomků? Na půdě europarlamentu se tento týden konal seminář na téma nových potravin na evropském trhu. I za české účasti. Nechyběl europoslanec Pavel Poc (ČSSD), přímo na místě pak byl i Blesk.cz. Mezi politiky a dalšími zúčastněnými došlo také na hádky.
02.10.2015 05:10 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků)

Zemřel otec klonované ovce Dolly

 
Jeden ze stvořitelů klonované ovce Dolly zemřel. Britský biolog Keith Campbell zemřel ve věku 58 let. Oznámila to nottinghamská univerzita.
11.10.2012 22:45 |

podobné články

Osobnosti: Keith Campbell (1 článek)

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Europoslanec Poc: O problému s koninou věděli Irové už před půl rokem

 
Ač je Pavel Poc europoslancem za sociální demokracii, přesto naplno souhlasí s ministrem zemědělství Petrem Bendlem z ODS. Podle obou se totiž mají nastavit lepší pravidla pro kontrolu potravin v rámci celé EU. Poc tak reagoval na šířící se problém s koňským masem v potravinách.
26.02.2013 12:45 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků) , Petr Bendl (498 článků)

Zvířata hynou v ohnivém pekle. Kvůli našemu palmovému oleji, varuje Poc

 
Je to obrovská ekologická katastrofa, shodují se odborníci. A může za ni i to, co kupujeme, dodává europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Kvůli palmovému oleji se vypalují deštné pralesy (nejen) v Indonésii, trpí „plíce planety“, ale i tamní lidé a zvířata. Agentury do světa rozesílají fotky spálené země, ale i zraněných orangutanů či slonů… Jenže bez větší odezvy. Právě palmový olej je totiž žádaným artiklem. „Podívejte se, co kupujete,“ vyzývá proto Poc, profesí biolog.
11.12.2015 18:50 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků)

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Nepřijatelné, je to pokus dostat státy do područí koncernů. Europoslanec Poc hovoří o kontroverzní dohodě mezi USA a EU

 
ROZHOVOR Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje aktuální dění kolem kontroverzní dohody o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Vyjádřil se i k nové právní úpravě, kterou nedávno schválil Evropský parlament a která má umožnit členským státům EU omezit nebo zcela zakázat pěstování geneticky modifikovaných organismů.
16.01.2015 20:22 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků)

Pandemie viru zika v Evropě? „Jsme ve střehu,“ hlásí europoslanec Poc

 
V Evropě včetně České republiky už jsou lidé nakažení virem zika. Jak je Evropská unie (EU) připravena čelit případné epidemii? A jaké má Evropa vůbec možnosti? Blesku odpověděl europoslanec Pavel Poc (51, ČSSD).
27.02.2016 05:20 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků)

Příčina smrti: Odřené koleno? Europoslanec Poc o potřebě nových antibiotik...

 
Lidstvo má další smrtelný problém: antibiotika ztrácejí účinnost! Používáme je i na rýmu a bakterie si vůči nim vypěstovaly odolnost. Na 12 druhů z nich už podle odborníků nic nezabírá. Jsou potřeba účinnější léky, a to rychle. Europoslanec přes zdraví a bezpečnost potravin Pavel Poc (52, ČSSD) však varuje: Do vývoje nových antibiotik se farmaceutické firmy nepohrnou!
25.03.2017 12:15 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků)

EU chce jen prověřený palmový olej. Poc: Jsou v něm i toxiny

 
Zprávu europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), která si klade za cíl zmírnit často drastické dopady produkce palmového oleje na životní prostředí či lépe informovat spotřebitele, zda a jaký palmový olej se ve výrobcích nachází, jednoznačně podpořili europoslanci ve Štrasburku. Mezi nimi i Pavel Poc (ČSSD), který varuje, že při úpravě produktu vnikají toxické látky. Proti naopak byl Petr Mach (Svobodní). Varoval, že podraží Nutella. To Poc označil za nesmysl.
05.04.2017 20:55 |

podobné články

Osobnosti: Kateřina Konečná (213 článků) , Pavel Poc (65 článků) , Petr Pavel (413 článků)

Vepřové maso na čínský způsob

 
Maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Ze sojové omáčky, šery, česneku, zázvoru, škrobové moučky vytvoříme směs, kterou přimícháme k masu. Přidáme kečup, šťávu z ananasu a chilli omáčku, promícháme. Ananas necháme okapat, nakrájíme na drobno a přidáme do kečupové směsi. Cibulky očistíme a nakrájíme na plátky. Mandle opražíme na pánvi dozlatova. Olej rozdělíme do dvou pánví, rozehřejeme, maso vyjmeme z marinády, necháme okapat, za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Na druhé pánvi opečeme cibulku, odstavíme z ohně, osolíme, kečupovou omáčkou zalijeme maso, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Přimícháme cibulku, pokrm posypeme opraženými mandlemi a podáváme.
11.01.2012 12:50 |

podobné články

Až třetina vegetariánů jí maso, když se opije. Za prohřešek se pak stydí

 
Třetina vegetariánů je ochotná pod vlivem alkoholu sníst maso, napsal zpravodajský server Fox News. V průzkumu britského internetového serveru VoucherCodesPro 37 procent dotázaných vegetariánů připustilo, že jedí maso poté, co toho příliš mnoho vypili. Nejoblíbenější maso, jaké si opilí vegetariáni dávají, má podobu kebabu. Na druhém místě jsou hovězí hamburgery, následuje slanina, smažené kuře a vepřové klobásky. Většina - 69 procent - příležitostně masožravých vegetariánů tvrdí, že se svým prohřeškem se nikomu nesvěřuje. Loni byla ve Spojených státech zveřejněna studie, podle níž se 84 procent amerických vegetariánů v určité fázi života znovu vrátí ke konzumaci masa.
14.10.2015 13:36 |

podobné články

Poc (ČSSD): Evropa plánuje plošný screening rakoviny

 
Češi jsou na tom nejhůře. Tisíce lidí každoročně zcela zbytečně umírají. Zachránit by je přitom mohla změna životního stylu a větší důraz na prevenci. Europoslanec Poc to chce, alespoň částečně, změnit.
07.02.2011 11:55 |

podobné články

Poc (ČSSD): Kanada si zahrává s ohněm

 
Společně proti kanadským vízum: český europoslanec Pavel Poc se dal - i přes jindy tak rozdílné národní a politické zájmy - dohromady s bulharskou liberální europoslankyní Antonyiou Parvanovou a rumunským pravicovým kolegou Sebastianem V. Bodu a zahájil finální tažení za zrušení víz do Kanady.
20.10.2011 16:15 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků)

Poc (ČSSD): Život bez „živé půdy" by byl zatraceně drahý

 
Europoslanec Pavel Poc prosazuje rozumné hospodaření s půdou do reformy zemědělské politiky.
23.11.2011 15:55 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (65 článků)