Článek

Europoslanci se hádají: Budeme jíst i v Česku hmyz a klonované maso?

 
Co budeme jíst v Evropě v roce 2025? Kobylky a cvrčky? Jídlo s nanočásticemi? Nebo snad maso z klonovaných zvířat či jejich potomků? Na půdě europarlamentu se tento týden konal seminář na téma nových potravin na evropském trhu. I za české účasti. Nechyběl europoslanec Pavel Poc (ČSSD), přímo na místě pak byl i Blesk.cz. Mezi politiky a dalšími zúčastněnými došlo také na hádky.
02.10.2015 05:10 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (62 článků)
Podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Europoslanec Poc: Klonované maso ano, nanopřísady si raději odpusťme

 
Z klonované krávy vám hamburger neudělají, příšerně by se prodražil. Jinak může být ale klonování prospěšná technologie a neměli bychom se jí vzdávat ani v oblasti potravin. Na to upozorňuje v rozhovoru pro Blesk.cz europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Proti čemu by naopak zvedl ruku, je použití nanomateriálů. Proč? Nevíme, co s námi mohou (i když nemusí) udělat.
05.10.2015 06:20 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Poc (62 článků)

Jak jíst a nepřibrat?

 
Snad každá z nás by toužila znát ty správné fígle, které by nám prozradily, jak jíst a nepřibrat. Z reklamních článků, časopisů nebo médií se na nás neustále usmívají krásné štíhlé ženy, které se netají tím, že jedí úplně všechno a nijak se neomezují. A vy se ptáte: jak to sakra dělají?! Možná i vy máte ve svém okolí ženu, známou či kamarádku, která se nikterak neomezuje a s chutí si dopřává sladkou čokoládu, smažené hranolky nebo sladkosti. I přes jejich jídelníček si ale stále drží svou váhu. Věřte nebo ne, ale není to taková věda. I vy můžete jíst všechno beze strachu, že budete vypadat jako chodící váleček. Chce to jen znát správná pravidla! Jak jíst a nepřibrat? Máte to s váhou jako na houpačce? Nejste spokojené se svou postavou a snažíte se shodit přebytečná kila? Zkoušeli jste již tolik diet, že byste je nedokázali spočítat, ale ani jednu z nich jste nedodrželi? A stále vám hlavou běhá a jedna a ta samá otázka: jak jíst a nepřibrat a k tomu všemu se nijak neomezovat? Pak jste tady správně, protože dnešní článek je určený přímo vám! Nesmíte se přejídat Jednou z nejčastějších chyb, co se stravování týče, je nekontrolovatelné přejídání se. Určitě jste někdy zažila situaci, kdy jste si po výtečném nedělním obědě musela pod stolem tajně rozepnout knoflík u kalhot a ještě půl hodiny potom jsme funěla jako parní lokomotiva. Přejídat se ale vůbec není zdravé. Snažte se jíst v klidu, nikam nespěchejte a uvědomujte si každé sousto. Nejezte u televize, notebooku nebo s mobilem v ruce, protože tak váš mozek nezaznamená všechno jídlo, které sníte a bude mít pocit, že se šidíte. Dejte si všechno, ale s mírou Máte- li chuť na čokoládu, dejte si jí. Nesmíte ale sníst na posezení celou tabulku, ale dát si třeba dvě... Čtěte více Příspěvek Jak jíst a nepřibrat? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
30.01.2017 21:10 |

podobné články

Zemřel otec klonované ovce Dolly

 
Jeden ze stvořitelů klonované ovce Dolly zemřel. Britský biolog Keith Campbell zemřel ve věku 58 let. Oznámila to nottinghamská univerzita.
11.10.2012 22:45 |

podobné články

Osobnosti: Keith Campbell (1 článek)

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Student vyměnil burgery za brouky: Snídá, obědvá a svačí hmyz

 
Student Peter Bickerton předchází svou dobu. Podle vědců bude totiž hmyz důležitým zdrojem bílkovin ve stravě příštích generací. Přestože se většině lidí na Západě při pomyšlení na konzumaci červů a kobylek zvedá žaludek, Peter začíná slinit jako Pavlovův pejsek. Jemu totiž hmyz nesmírně chutná a už dnes si ho dobrovolně dopřává k snídani, obědu i večeři.
11.03.2014 08:35 |

podobné články

V Bratislavě mají hotel pro hmyz

 
Hotel pro hmyz zní možná jako nesmysl, v Bratislavě ale jeden opravdu mají. Je určený pro samotářsky žijící hmyz, který nepatří do žádného roje, a může sloužit například jako úkryt na zimu. Vosy, včely nebo třeba čmeláci si do něj cestu hledají sami.
29.09.2014 13:35 |

podobné články

Víte, proč na někoho útočí hmyz mnohem víc než na ostatní? Sladkou krví to není!

 
Určitě si pamatujete na rčení našich babiček! Pokud na nás nalétával hmyz svými sosáčky, jen málokdy se to obešlo bez vtipné poznámky, že máme sladkou krev. Pokud jste tomu doposud věřili, zklamu vás, s naší krví nemají štípance žádnou spojitost. Proč tedy na někoho útočí hmyz víc?
16.08.2016 20:45 |

podobné články

Sehnalová (ČSSD): Europoslanci požadují přísnější označování země původu masa

 
Europoslanci požadují, aby veškeré čerstvé, chlazené i zmrazené vepřové, skopové, kozí i drůbeží maso bylo povinně označováno podle stejně přísných kritérií, jako maso hovězí.
07.02.2014 08:20 |

podobné články

Češi kradou maso. ČSSD: vládo, nediv se. Jíst se musí

 
Na maso a mléčné výrobky možná v nejbližší době některé domácnosti budou muset zapomenout. Jejich cena stále roste, stejně jako cena ostatních potravin. A bude hůř. ČSSD útočí na vládu, lidé potřebují jíst, vzkazují opoziční politici.
27.02.2012 18:00 |

podobné články

Šunka a párky jsou na černé listině. Je nutné přestat jíst uzeniny?! 10 otázek a odpovědí!

 
Čechy tolik milované uzeniny a červené maso jsou od včerejška na seznamu látek prokazatelně způsobujících rakovinu! Zařadila je tam Světová zdravotnická organizace (WHO), která tak např. párky či šunku postavila na úroveň azbestu nebo arzenu! Máme se tedy bát a přestat jíst maso?
27.10.2015 05:05 |

podobné články

Vepřové maso na čínský způsob

 
Maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Ze sojové omáčky, šery, česneku, zázvoru, škrobové moučky vytvoříme směs, kterou přimícháme k masu. Přidáme kečup, šťávu z ananasu a chilli omáčku, promícháme. Ananas necháme okapat, nakrájíme na drobno a přidáme do kečupové směsi. Cibulky očistíme a nakrájíme na plátky. Mandle opražíme na pánvi dozlatova. Olej rozdělíme do dvou pánví, rozehřejeme, maso vyjmeme z marinády, necháme okapat, za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Na druhé pánvi opečeme cibulku, odstavíme z ohně, osolíme, kečupovou omáčkou zalijeme maso, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Přimícháme cibulku, pokrm posypeme opraženými mandlemi a podáváme.
11.01.2012 12:50 |

podobné články

Až třetina vegetariánů jí maso, když se opije. Za prohřešek se pak stydí

 
Třetina vegetariánů je ochotná pod vlivem alkoholu sníst maso, napsal zpravodajský server Fox News. V průzkumu britského internetového serveru VoucherCodesPro 37 procent dotázaných vegetariánů připustilo, že jedí maso poté, co toho příliš mnoho vypili. Nejoblíbenější maso, jaké si opilí vegetariáni dávají, má podobu kebabu. Na druhém místě jsou hovězí hamburgery, následuje slanina, smažené kuře a vepřové klobásky. Většina - 69 procent - příležitostně masožravých vegetariánů tvrdí, že se svým prohřeškem se nikomu nesvěřuje. Loni byla ve Spojených státech zveřejněna studie, podle níž se 84 procent amerických vegetariánů v určité fázi života znovu vrátí ke konzumaci masa.
14.10.2015 13:36 |

podobné články

Pryč se špekem – 3 body, které nepřehlížet!

 
Obáváte se, že cesta za vysněnou postavou bude pořádná fuška? Možná ano, možná také ne. Záleží na tom, kolik kilogramů nadváhy máte. Pokud potřebujete zhubnout jen pár kilo, stačí změnit stravovací zlozvyky a změna bude brzy viditelná. Vždy to chce pevnou vůli, trpělivost a odhodlání. Nedávno jsem viděla na facebooku příspěvek, který mě docela pobavil. Žena stojící u zrcadla říká, myslela jsem si, že mám perfektní postavu, až do doby než jsem si sedla. Je pravda, že pokud stojíme, ležíme, není to tak nejhorší, ale nedej bože, že si sedneme a špek se vyvalí z kalhot ven. No co si budeme povídat, mnohdy za to skutečně mohou špatně zvolené kalhoty. Tedy jejich velikost. I když to možná zní, jako výmluva, ale není. Jestli se narveme do kalhot o číslo menší a jsme, jako jitrnice, bude to mít opačný efekt, než být sexy v obepnutém oblečení. Následující rady vám pomohou zbavit se pár kil a cítit se lépe. Pamatujte na to, že nejde o to být, jako Twiggy. Ale určitě záleží na tom, jak se cítíte a být především v pohodě! Připravte se – jdeme na to. Nepodceňujte pitný režim Hlad je mnohdy převlečená žízeň. Pijte během dne dostatek tekutin: voda, neslazené čaje, ovocné šťávy. Dva litry tekutin je minimum, které byste měly milé dámy přijmout. Nejlépe rozložené po menších dávkách na celý den. Pít tehdy, až cítíme žízeň je zásadní chyba. Voda jednak pomůže odplavit toxiny z těla a tělo si jí ze stresu nebude ukládat na horší časy. Pravidelnost ve stravě Nejspíš proto je krabičková dieta nejúspěšnější ze všech, protože učí člověka přijímat potravu v pravidelných a přiměřených dávkách. Jíst ve chvíli, kdy cítíme hlad už je pozdě a naopak jíst, když hlad nemáme také. Co tedy s tím? Naučte své tělo pravidelnosti. Když budete jíst ve stejný čas, nebudete mít tendence se z hladu... Čtěte více Příspěvek Pryč se špekem – 3 body, které nepřehlížet! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2015 19:56 |

podobné články

Ministr Bendl ke skandálu s jedy: Maso z Polska budeme přísně prověřovat!

 
Můžou Češi jíst bez obav polské maso? A mají vůbec šanci zjistit, odkud pochází? I na tyto otázky odpovídal pro Blesk ministr zemědělství Petr Bendl (47, ODS).
26.06.2013 21:55 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (487 článků)