Článek

Dýně dozrávají: Kdy je sklízet a jak je uskladnit, aby vydržely co nejdéle

 
Velká úroda dýní může nezkušeného zahrádkáře, který je vysadil poprvé, překvapit. Je to jako s cuketami. Stačí jedna, dvě rostlinky, dostatek vody a slunce a sklidíme tolik plodů, že nevíme co s nimi. Výhodou dýní ale je, že když je správně uskladníte, můžete je pak v kuchyni využívat až do jara. Poradíme vám co dělat, aby neshnily a neskončily na kompostu.
19.09.2016 06:20 |

podobné články

Podobné články

Je čas sklízet jablka! Jak je uskladnit, aby vydržela co nejdéle

 
Léto se chýlí ke konci a na stromech dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Máme pro vás rady, jak na to, abyste si ještě pár měsíců mohli pochutnávat na vlastní úrodě.
15.09.2015 06:15 |

podobné články

Sklízíme jablka: Jak je správně uskladnit pro vánoční stůl?

 
Právě teď dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Blesk.cz má pro vás rady, jak na to, aby jste si u vánočního stolu mohli pochutnávat na vlastní voňavé a sladké úrodě.
15.09.2010 00:55 |

podobné články

Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?

 
V posledních deseti letech získala tato zelenina velké množství příznivců. Je chutná, zdravá a má málo kalorií. V kuchyni se navíc dá upravovat na všechny způsoby. Dokonce i nasladko. Vychutnat si ji tak můžete nejen ve slané úpravě, ale i v koláčích, bábovkách a dalších moučnících. Dalším bonusem je, že se snadno pěstuje. Z jedné rostliny můžete sklidit až několik kilogramů plodů. Víte ale, že si vlastní úrodu klidně můžete vychutnat ještě po Vánocích?
12.08.2016 06:05 |

podobné články

Dýně? To je přírodní zázrak! Pokud ji odmítáte, děláte obrovskou chybu!

 
Dýně jsou z nutričního hlediska velmi zajímavou potravinou. Mají nízkou kalorickou hodnotu (cca 36 kcal) a široké spektrum pozitivních účinků na náš organismus. U dýně jsou velmi ceněné jak látky zastoupené, tak i látky nezastoupené. Dýně se řadí do potravin, které mají nejnižší zastoupení tuků a sodíku, tudíž látek, které ohrožují náš cévní systém a srdce. Text vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Gabrielou Tomanovou.
19.11.2015 08:11 |

podobné články

Dozrávají švestky. Víte, kdy je sklízet?

 
V srpnu dozrávají slívy a švestky, které je nejen potřeba včas očesat, ale i prořezat. Poradíme vám, jak na to.
07.08.2014 00:10 |

podobné články

5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu

 
Také máte rádi štiplavou výraznou chuť české cibule? Ta z dovozu, kterou v zimě a na jaře v obchodech seženete, se s ní vůbec nedá srovnat. V kuchyni se navíc bez dobré cibule neobejdeme. Většině pokrmů dodá ten správný říz. Kdy je ale ten pravý čas cibuli sklidit a jak ji skladovat, aby neshnila a pěkně tvrdá a šťavnatá vydržela až do příští sezóny? Poradíme vám!
19.08.2016 06:15 |

podobné články

Nejděsivější halloweenské příšery z dýní jsou jako "živé"

 
Tradiční dýně, které lidé během Halloweenu vystavují před svými domy, jsou slabým odvarem v porovnání s prací řezbáře Raye Villafanea. Ten se vyřezáváním dýní zabývá už několik let. Neomezuje se ale pouze na malé dýně, už druhý rok po sobě vyřezal z obrovské dýně zombie v životní velikosti.
31.10.2012 08:55 |

podobné články

Čas dýní je tu! Podívejte se na VÝBORNÉ RECEPTY a nebo si vyrobte bubáka!

 
Dýně a podzim prostě patří dohromady. Podívejte se, co se všechno z nich dá vykouzlit a vyzkoušejte naše recepty! A pozor, není dýně jako dýně!
21.10.2013 06:10 |

podobné články

Báječné recepty: Dýně v hlavní roli!

 
Máte z vydlabané dýně pěknou lucernu? Tak dužinu rozhodně nevyhazujte! Dýně je výborná a v kuchyni se z ní dají dělat velké dobroty. Pár receptů vám přinášíme. Dobrou chuť!
30.10.2013 14:45 |

podobné články

Dýně: Strašák, léčivka i velká dobrota!

 
Dýně je u nás opomíjenou zeleninou, to už více se zabydlela jako haloweenská dekorace. Můžete to ale napravit. Zdravá a chutná dýně patří k podzimu a na talíři uspokojí i labužníka. Nyní je navíc najdete v každém obchodě!
30.09.2014 10:55 |

podobné články

Seriál podzimní zelenina: Báječné recepty z dýně!

 
Dýně jsou poslední dobou velmi populární, u nás se z nich dříve dělaly kompoty à la nedostatkový ananas. To už nyní neplatí, vychutnejte si oranžové nadělení originálně. Dýně totiž k experimentování na stovky způsobů přímo vybízejí.
14.09.2016 05:10 |

podobné články

Léčivé brambory: Poradíme vám s uskladněním na zimu

 
Vařené, pečené, restované nebo jako hranolky a chipsy. Brambory má rád snad každý. Zkusili jste ale někdy koštnout šťávu ze syrových brambor? Chuť nic moc, zato léčivé účinky ohromné. Aha! poradí nejen, na co zabírá, ale i jak při nákupu brambor ušetřit a jak je dobře uskladnit, aby vydržely přes celou zimu.
26.09.2013 05:10 |

podobné články

Triky našich babiček: Jak uložit švestky, aby vydržely čerstvé až do Vánoc

 
Švestky jsou samozřejmě nejlepší čerstvě utržené ze stromu, jejich problémem však je, že brzy podléhají plísni. Přesto je možné uskladnit je tak, abyste si na nich pochutnali ještě v lednu. Pomohou vám zapomenuté osvědčené triky našich prababiček.
18.09.2015 06:15 |

podobné články

Jak doopravdy chutná banán? Do tropů nemusíte, sklízejte je v bytě!

 
Kdo jednou ochutnal opravdu zralý banán, právě utržený přímo z banánovníku, má už potom často problém vrátit se k těm, které kupujeme v supermarketech. Ty se sklízejí ještě zelené a dozrávají až během transportu a skladování. Oproti těm „pravým“ mají mdlou chuť i vůni. Pokud chcete vědět, jak banány doopravdy chutnají, nemusíte kvůli tomu ale cestovat do tropů. Blesk.cz vám poradí, jak je pěstovat a sklízet doma v obýváku!
21.01.2011 12:45 |

podobné články

Jak využít bylinky? Vyrobte si domácí bylinný ocet, led nebo sůl!

 
Co je při skladování a nejrůznějších druzích zpracování základem úspěchu? Správný sběr. Bylinky je třeba sklízet, když jsou jejich listy a květy ještě mladé a svěží a mají nejvyšší obsah účinných látek. U květů je to na začátku vykvétání, listy stříhejte před odkvetením a po něm. Pro kořeny je správný čas zjara nebo na podzim. Aby vám vydržely i na zimu, můžete je nasušit, naložit nebo zmrazit. Poradíme vám jak.
07.07.2016 06:05 |

podobné články

Zaostřeno na plíseň: Jak skladovat sýry a kdy je vyhodit

 
Našli jste v lednici oblíbený sýr a je na něm plíseň. Jak poznáte, jestli je to ta správná? S našimi radami zjistíte, jak se dobře starat o sýry, aby co nejdéle vydržely. A kdy už mají putovat do koše, protože jsou nepoživatelné.
31.10.2014 06:10 |

podobné články

Trable v panelácích! Jak uskladnit ovoce a zeleninu!

 
Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor, lidé si také z nich dělají zásoby na zimu. Jak to ale mají udělat ti, kteří bydlí v panelácích nebo malých domácnostech? Deník Aha! radí, jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby co nejdéle vydržela.
07.10.2012 05:15 |

podobné články

Mrazuvzdorná zelenina: Které druhy můžeme sklízet i v zimě?

 
Možná tomu nebudete věřit, ale i v zimě můžete chodit na zahradu a ze záhonů sklízet čerstvou zeleninu. Někdy je dokonce chutnější, než kdybyste si ji domů přinesli a uskladnili právě teď na podzim. Pro které zdroje zdraví a prevence proti jarní únavě platí toto tvrzení?
15.10.2010 17:20 |

podobné články

Jak si udělat květinovou aranž do vázy, aby vám dlouho vydržela

 
Květiny udělají na zahradě přes léto spoustu parády, přeneste si je i domů. Bára Chutná, majitelka Domácího květinářství, vám poradí, jak si zahradní květiny krásně naaranžovat do vázy a jak se k nim chovat, aby vám co nejdéle vydržely.
23.07.2016 06:10 |

podobné články