Článek

Dvě másla v supermarketech byla samá voda. Propadli Češi, nebo cizina?

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyrazila do maloobchodů, aby před Vánoci otestovala kvalitu másel. Jak od českých, tak zahraničních výrobců. Ze 30 vzorků nevyhovovaly dva a příznivci domácí produkce si můžou oddychnout.
30.11.2015 19:45 |

podobné články

Podobné články

Kontrola jakosti másla prokázala zvýšený obsah vody u dvou zahraničních výrobků

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v minulých týdnech kontrolu jakosti mlékárenského másla v maloobchodní síti. Účelem akce bylo prověřit, zda jakost másla odpovídá požadavkům právních předpisů. Inspektoři odebrali více než třicet šarží másla v tržní síti. Jednalo se tuzemské výrobky i másla zahraničních výrobců.
30.11.2015 17:16 |

podobné články

Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!

 
Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

VELKÝ PŘEHLED: Cena másla od začátku roku stále roste! Podívejte se, jak zdražilo za 15 let

 
Kilogram másla je od ledna dražší o 9 korun! A zdražování zřejmě nekončí, varují zemědělci. Když se podíváme na přehled cen za posledních 15 let, zjistíme, že kilogram másla zdražilo o 50 korun!
27.08.2013 13:00 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Ceny másla rekordně stouply! Nepatrně klesnou nejdříve na podzim!

 
Ceny másla od loňska stouply v průměru o deset korun. Vyšplhaly se tak na rekordních 43,87 Kč v průměru. Ceny by neměly klesnout minimálně dva měsíce. Zlevnění másla lze očekávat až na podzim, ne však o moc.
13.06.2017 16:30 |

podobné články

Platíte za potraviny více, než byste měli! Toto jsme zjistili, když jsme se ptali na zdražování jídla

 
Deník Blesk své čtenáře vyděsil ohromnými titulky ve smyslu, že za kostku másla zaplatíme brzy až 70 korun. „Já nevím, kde vzal Blesk tuto vizi,“ vyvrací fámy pro ParlamentníListy.cz Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR. „Růst ceny másla není ojedinělý. Několik let zpátky jsme takovou situaci už tady měli, dokonce před Vánoci, ale později cena téhož výrobku zase klesla. Asi jsme teď v nějaké vlně, ale považuji za poměrně nepravděpodobné, že by cena másla vylezla až na 70 korun,“ přitakává i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. A co se týče nekvalitních potravin v Česku? I k tomu se odborníci vyjadří.
04.07.2017 11:25 |

podobné články

Ceny másla lámou rekordy! Jejich pokles je zřejmě v nedohlednu

 
Ceny másla od loňska stouply v průměru o deset korun. Vyšplhaly se tak na rekordních 47 Kč v průměru. Ceny by neměly klesnout minimálně dva měsíce. Zlevnění másla lze očekávat až na podzim, ne však o moc.
12.07.2017 17:20 |

podobné články

Češi platí platebními kartami nejvíce v supermarketech a na benzínkách

 
Češi sahají po platební kartě nejvíc při platbě v supermarketech, na druhé příčce jsou benzínové pumpy. Naopak nejméně používají lidé kartu při zapůjčení auta. Průzkum provedly společnosti Visa a MasterCard.
13.08.2014 17:30 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Dnešní tisk: Češi propadli navigaci a Gagarinova dcera v Praze

 
Páteční noviny píší mimojiné o tom, že Češi úplně propadli nevigacím v mobilech a atakují světovou špičku.
12.02.2010 07:10 |

podobné články

Máslo rekordně zdražilo. A potravináři odhalili, kdo všechno za to může

 
Cena másla na nákupních pultech v Česku byla v červnu rekordní, kilogram stál 187,50 koruny. Proti loňskému roku jde o 43procentní zdražení. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle Potravinářské komory ČR je na vině rostoucí světová poptávka, podobně argumentují zástupci obchodních řetězců. Podle ministerstva zemědělství je aktuální situace na světovém trhu nestandardní, poptávka po mléčném tuku je vysoká. Ceny másla jsou rekordně vysoko v celé Evropské unii.
12.07.2017 18:05 |

podobné články

Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti

 
Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Stařenka vyhodila obal od másla do špatného koše, hrozilo jí trestní stíhání

 
Pětadevadesátileté babičce z britského West Cross v hrabství Swansea hrozily tahanice po soudech pouze proto, že vyhodila plastovou vaničku od másla do špatného igelitového pytle. Stařenka obdržela upozornění o svém protiprávním jednání, kde byly vypsané i sankce, které jí za porušení recyklačních pravidel hrozí. Její příbuzní uvedli, že kdyby se babička o dopisu dozvěděla, mohl by u ní vyvolat infarkt.
19.05.2010 10:25 |

podobné články

ZÁKAZ: V tunách másla je moc vody. Nesmí se prodávat

 
Státní veterinární správa (SVS) stáhla z tuzemského trhu 3,6 tuny německého másla značky Milbona.
05.11.2010 18:20 |

podobné články

Vzhůru do Máslovic! Do muzea másla!

 
Máte chuť na krátký výlet? Vyražte do Muzea másla do Máslovic!
20.12.2010 10:30 |

podobné články

Kalousek po ránu řval na Sobotku: Mlčte, máte na hlavě deset kilo másla

 
Poslanci se zase ve sněmovně pohádali. Na slovní bitku zadělaly problémy na úřadech práce. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka žádal totiž sněmovnu o zařazení bodu "Pravda o situaci na úřadech práce" a to přestože se sněmovna tímto problémem bude zabývat ve čtvrtek na mimořádné schůzi. Poslanci sice návrh ČSSD dnes zamítli, ale kárajícího Sobotku zpražil velmi hlasitě ministr financí Miroslav Kalousek, když mu řekl, že si má nechat výtky vůči ministrovi Drábkovi, když sám má deset kilo másla na hlavě. Sobotka totiž přirovnal Drábka ke kapitánovi výletní lodi Concordia, která se před časem potopila u italských břehů.
08.02.2012 09:55 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Sobotka (9051 článků) , Miroslav Kalousek (6065 článků)

Kalousek po ránu řval na Sobotku: Mlčte, máte na hlavě deset kilo másla

 
Poslanci se zase ve sněmovně pohádali. Na slovní bitku zadělaly problémy na Úřadech práce. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka žádal totiž sněmovnu o zařazení bodu "Pravda o situaci na úřadech práce" a to přestože se sněmovna tímto bodem bude zabývat ve čtvrtek. Poslanci sice návrh ČSSD zamítli, ale kárajícího Sobotku zpražil velmi hlasitě ministr financí Miroslav Kalousek, když mu řekl, že si má nechat výtky vůči ministrovi Drábkovi, když sám má deset kilo másla na hlavě.
08.02.2012 10:05 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Sobotka (9051 článků) , Miroslav Kalousek (6065 článků)

Nejznámější kuchařka světa a milovnice másla Nigella Lawson po padesátce neuvěřitelně zhubla

 
Na plno mužů působí Nigella Lawson (52) jako ideální žena. Nejen, že je sympatická, má okouzlující tvář a svůdnou postavu přesýpacích hodin, ale hlavně umí perfektně vařit. Na její kuchyni je přitom pro muže nejatraktivnější to, že před moderní zdravou kuchyní upřednostňuje tu ‚poctivou‘. Nigella razí heslo: „Másla není nikdy dost!“, a proto se na pořady o vaření díky ní začali s radostí dívat i muži. Přestože se tato kuchyně začala po padesátce na její postavě trochu podepisovat, dnes už je zase štíhlá jako proutek.
29.03.2012 19:45 |

podobné články