Článek

Dozrávají šípky! Jak je sbírat, sušit a jak správně udělat čaj plný vitamínů

 
Nádherné lesklé rudé plody dozrávající na keřích šípkových růží nám oznamují, že pomalu přichází podzim. Nejsou ale jen nádhernou přírodní dekorací, ale také nejdostupnějším a zároveň nejlevnějším zdrojem vitamínu C, který vám pomůže překonat nadcházející období chřipek a nachlazení. Příjemně nakyslý čaj si oblíbí děti i dospělí. Nikdy se nepřepije a když si teď šípky sami nasbíráte, nebude vás ani nic stát.
12.09.2016 06:15 |

podobné články

Podobné články

Recept na pečený čaj

 
Čaj společně s kávou patří k nejznámějším a nejoblíbenějším celosvětovým nápojům. Zvlášť velké oblibě se těší čaje bylinkové a ovocné domácí výroby. Máte-li odvahu zkusit něco nového a lahodného, vyzkoušejte pečený čaj s opravdovými kousky ovoce. Jedná se prakticky o Ferrari mezi čaji. Ovšem musíte si dát pozor na jednu věc. Pití tohoto vynikajícího čaje je návykové. Nalijete návštěvě skleničku pečeného čaje a už se jí nezbavíte. Budou čekat, že dostanou další. Výhody pečeného čaje Jednak víte, že máte v šálku čaj z přírodních surovin. V podstatě jde o ovoce, cukr a koření. Konzervanty, umělá sladila a aromatické látky vedle takového čaje neležely ani omylem. Navíc si uděláte přesně takový čaj, který odpovídá vašim představám. Ať už milujete jablka, ostružiny či maliny – fantazii se meze nekladou. K výrobě pečeného čaje můžete využít jakékoliv ovoce a ideálně, pokud si jej sami i vypěstujete. Ingredience na pečený čaj 2kg jakéhokoliv ovoce Cukr dle volby ovoce – cca 3/4kg 2 lžičky skořice 4ks badyánu 5ks hřebíčku 2 limetky/citrony 2dcl rumu (není podmínkou) Postup přípravy Do hlubšího pekáče nebo plechu dáme ovoce (to větší nakrájet na kostičky) včetně citronu. Není-li BIO, pak jej oloupejte. Celé to posypeme cukrem a přidáme i koření – důkladně promícháme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během pečení aspoň 3x promícháme, pokud by bylo ovoce málo šťavnaté lze přidat trošku vody, ale většinou není vůbec potřeba. Bezprostředně po upečení přidáme rum (nemusí být). Celé promícháme a plníme do připravených skleniček, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru tak, jako u marmelády. Příprava pečeného čaje Do šálku dáme 2 lžíce této směsi a zalijeme horkou vodou. Na dně hrníčku na vás čeká lahodné překvapení v podobě kousků ovoce. Čaj lze připravovat v zimě na zahřátí a během léta i jako ledový čaj. Příspěvek Recept na pečený čaj pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.02.2016 21:35 |

podobné články

Zelený čaj: 3 důvody, proč ho pít

 
Zelený čaj je známý pro své pozitivní účinky na naše zdraví. Již odnepaměti se věřilo, že lidskému tělu dopřává duševní vzpruhu, a proto byl velice oblíbený již u starověkých panovníků. I v současnosti se o zeleném čaji ve spojitosti se zdravím často mluví, což vás možná přimělo položit si otázku: proč pít zelený čaj?! Důvodů, proč se nebát pití zeleného čaje, je hned několik a jejich vyjmenováním bychom mohli strávit dlouhé minuty. Proto si dnes společně představíme 4 důvody, které jsou podle nás nejdůležitější a které vás jistě nenásilnou formou přimějí k pravidelnému pití zeleného čaje. Připraveni? Jdeme na to! 3 důvody, proč pít zelený čaj K pití zeleného čaje se přiklání i odborníci, kteří jsou toho názoru, že je to tzv. zázrak v hrníčku. Složení zeleného čaje je totiž pro naše zdraví prospěšné hned z několika důvodů, zmíníme se například o posílení organismu nebo zvýšení odolnosti imunitního systému. Nutno však dodat, že ani s pitím zeleného čaje se to nesmí přehánět. Určitě je dobré pít jej v rozumném množství, protože při nadměrné konzumaci vám může spíše uškodit. Teď už si pojďme představit ony důvody, proč pít zelený čaj. Snižuje riziko vzniku rakoviny Rakoviny se většina z nás bojí doslova jako čert kříže. Zelený čaj má takové schopnosti, že při pravidelné konzumaci dokáže snížit riziko vzniku tohoto tolik obávaného onemocnění. Mohou za to látky, které eliminují buňky, u nichž je možné pozorovat nepřiměřeně intenzivní růst. Podporuje imunitní systém Účinky zeleného čaje dopadají ve velké míře na náš imunitní systém. Ten udržují v dobré kondici, díky čemuž se zvyšuje obranyschopnost našeho těla čelit nejrůznějším infekcím a bakteriím, které číhají všude okolo nás. Napomáhá při nadváze Další dobrý důvod, proč si oblíbit zelený čaj, je pomoc při hubnutí. To ocení především ženy, které se snaží nějaké to kilčo shodit. Ptáte se, jak... Čtěte více Příspěvek Zelený čaj: 3 důvody, proč ho pít pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.09.2017 20:40 |

podobné články

Jak uchovat vlašské ořechy

 
Vlašské ořechy jsou v českých domácnostech velmi oblíbenou a často používanou surovinou. Ať do cukroví či nedělení buchtu ke kávě nebo jen zobání na chuť. Navíc jsou velmi zdravé a bohaté na vitamíny skupiny B, dále pak C a E včetně minerálních látek: hořčík, železo, mangan, vápník, draslík a zinek. Vzpomenout musíme také omega-3 mastné kyseliny. Mimo jmenovaných vitamínů, minerálů mají výborný vliv na lidskou psychiku, udržují zdravé nehty, vlasy a pleť. Snižují krevní tlak a slouží také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vlašské ořechy mají navíc antioxidační a protizánětlivé účinky. Blýsknout se mohou i pozitivním vlivem na trávení. Jejich pravidelným zařazováním do jídelníčku zlepšíme činnost mozku, paměť a soustředěnost, včetně prevence Alzheimerovy choroby. Důvodů, proč mít po ruce vlašské ořechy je bezesporu nespočet, ale jak je správně uchovávat? Způsoby uchovávání vlašských ořechů Způsobů jak uchovávat tedy uskladňovat vlašské ořechy existuje více. Mohou se skladovat podobně, jako jablíčka, sušit, zamrazit, zavařit, naložit do medu. My si dnes popíšeme nejběžnější způsob jejich uchovávání – sušení vlašských ořechů. Uchovávání vlašských ořechů Pro uchovávání vlašských ořechů vybíráme jen proschlé, nepoškozené ořechy bez zápachu či náznaku plísně. K dlouhodobému uskladňování je ideální ponechat ořechy ve skořápce, jež působí jako ochranná bariéra, které pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Také nevpustí dovnitř takové množství kyslíku, aby ořech začal žluknout. Ani skořápka nemusí být ještě dostatečnou zárukou. Projděte všechny ořechy, zda jsou opravdu neporušené, protože uvnitř plesnivějících ořechů vznikají toxické látky a nejsou vhodné ke konzumaci. Nasbírané ořechy vložíme do síta či přepravné bedýnky tak, aby tvořily jednolitou vrstvu. Pro sušení je vhodné suché a teplé prostředí, klíčové je, aby byly ořechy na čerstvém ovzduší – ideálně průvan či vítr. Mohou se sušit však také u kamen, topení či trouby – vysýchají přibližně 6 týdnů. Potom ořechy zkontrolujeme a uložíme do rašlových pytlů, a ty zavěsíme na tmavé, suché a... Čtěte více Příspěvek Jak uchovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
25.04.2016 02:55 |

podobné články

Není čaj jako čaj: Který vám v zimě pomůže?

 
Máte pocit, že když si dáte v chladných dnech čaj, udělaali jste pro své tělo to nejlepší? Ano, ale musíte vědět, co vypít. Není totiž čaj jako čaj!
22.11.2016 09:40 |

podobné články

Vitamin D – také trpíte jeho nedostatkem?

 
Věděli jste, že nedostatek vitaminu D je jedním z důvodů, proč v zimě či na jaře onemocníte chřipkou nebo jinými respiračními onemocněními? Právě v období chřipkových epidemií, kdy se spotřebují zásoby vitaminu D vytvořené díky slunečnímu záření v létě, bývá jeho hladina nejnižší. Zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitaminu D téměř 50 % naší populace. Nové poznatky o tomto vitaminu ukazují, že jeho nedostatek může mít vážné důsledky.
19.12.2017 10:50 |

podobné články

Chcete v zimě vitamíny zadarmo? Vyrazte na šípky, jeřebiny a rakytník

 
Máte pocit, že šípky, rakytník a jeřabiny jsou hlavně zobání pro ptáky? Vaše škoda. Jsou plné vitamínů a dají se z nich vyrobit skutečné lahůdky.
25.09.2014 00:15 |

podobné články

Co umějí poklady Šípkové Růženky

 
Růženka se šípky zrovna nejlepší zkušenost neudělala, ale pro vás to neplatí. Nasbírejte šípky a připravte si zásobu přírodního vitaminu C na celou zimu.
04.10.2015 12:05 |

podobné články

Proč zařadit do jídelníčku bylinky

 
Bylinky se používaly od nepaměti nejen pro zdraví, ale i krásu. Bylinky dnes můžeme vidět také v přírodní kosmetice, jako jsou například krémy či šampóny. Nemusíme je však hledat jen v kosmetických přípravcích, ale za pár korun si můžeme připravit pleťovou masku, vlasový zábal, bylinnou koupel. Dnes však bude řeč o bylinkách, které mají příznivý účinek nejen na krásu, ale především naše zdraví. Bylinky proti bolesti hlavy Určitě už vás někdy v životě bolela hlava tak, že jste měli pocit, že vám pukne, jako ořech. Nemusíte ihned sahat po tabletách. Dříve než sáhnete po chemii, vyzkoušejte bylinky. Na bolest hlavy zabírá kůra z bílé vrby, máta, zázvor, kozlík lékařský, meduňka, levandule, zemědým nebo kopretina řimbaba. Vidíte sami, že je skutečně z čeho vybírat. Důvody vyvolávající bolest hlavy můžou být rozmanité. Od nedostatku vitamínů, málo tekutin, stres, únava až po zánět, který může být v těle. Čaj proti bolesti hlavy 1 lžička meduňky 1 lžička levandule 1lžička máty 1lžička drcených fenyklových semínek Zmíněné bylinky přelijte třemi deci vroucí vody a nechejte 10 minut vyluhovat. Poté se přecedí a čaj se může popíjet. Úlevu přináší i chladivé obklady a relaxační bylinkové koupele. Bolestivá menstruace Trápí vás PMS a nic na vás nezabírá? Tohle útrpné období pravděpodobně zná příliš dobře každá žena. Pomoc přichází i z přírody a jmenuje se kontryhel. Důležité je zjistit původce potíží. Někdy se PMS zhoršuje nesprávnými stravovacími návyky: kouření, příliš hodně kávy, mléčné výrobky, hodně soli. To vše může zhoršovat předmenstruační syndromy. Vhodné je popíjet bylinkové čaje už týden před očekávanou menstruací. Další bylinkou, kterou můžete pěstovat i za oknem v truhlíku a která zmírňuje průběh menstruace je bazalka. Doporučuje se přidávat bazalku do polévky, salátu, pomazánek, popíjet čaj nebo jen tak žvýkat listy.   Příspěvek Proč zařadit do jídelníčku bylinky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Šípek je žiovtabudič! Zažene nachlazení i rakovinu a ještě po něm omládnete!

 
Pokud si chcete udělat na zimu dostatečnou zásobu vitamínu C a vyzrát tak nad nachlazením a chřipkou, vyrazte do přírody a sbírejte šípky! Máme tipy na zdravím nabitý šípkový čaj i marmeládu!
01.10.2015 09:30 |

podobné články

Ledový čaj - osvěžení pro horké dny

 
Kvalitní výrazný čaj, led nebo chladná voda a aromatické bylinky jsou nezbytné pro přípravu chlazeného nápoje označovaného jako ledový čaj. Výchozí surovinou nemusí být podle znalců pouze černý a zelený čaj, ale také ovocné druhy či rooibos. Připravit se může klasickou horkou metodou i za studena.
24.06.2011 19:10 |

podobné články

Není čaj jako čaj! Jak se v nich vyznat a podle čeho je vybírat

 
S příchodem podzimu začíná i čajová sezona. Pokud si rádi dopřejete jen tak na osvěžení nebo pro posílení zdraví šálek opravdu lahodného čaje, pak se nebojte vybrat si z široké nabídky čajů sypaných. Právě ty totiž zaručují nejen vyšší kvalitu, ale i příznivější cenu. Pokud nevíte, jak si sypaný čaj správně vybrat, pro inspiraci nabízíme pár základních tipů, co si při nákupu pohlídat.
08.10.2015 18:15 |

podobné články

Jděte k šípku! 5 důvodů, proč právě teď začít sbírat zdravé šípkové plody

 
Je konec září a to znamená, že právě teď začínají šípkové žně. Proč ho sbírat, kde ho najít a jak udělat zdravý prospěšný šípkový čaj?
28.09.2015 15:16 |

podobné články

Pečený čaj můžete vyrábět už teď: Jak si snadno udělat zásobu vitaminů na zimu?

 
Průběh letošního jara nám dává velkou naději, že můžeme na svých zahradách očekávat bohatou úrodu ovoce. A tak si ke svým tradičním rodinným receptům na kompoty a džemy můžeme do kuchařské knihy klidně připsat i recept na výborný pečený čaj, jehož hřejivou sílu a omamnou ovocnou vůni oceníme nejen v zimě. V čem tkví jeho výrobní tajemství, se dozvíme v následujícím videu.
12.06.2016 06:20 |

podobné články

Dozrávají švestky. Víte, kdy je sklízet?

 
V srpnu dozrávají slívy a švestky, které je nejen potřeba včas očesat, ale i prořezat. Poradíme vám, jak na to.
07.08.2014 00:10 |

podobné články

Vinaři jsou v šoku: Hrozny už dozrávají, burčák kvasí! Letos o tři týdny dříve

 
Jako naprostou anomálii hodnotí letos jihomoravští vinaři rychlost dozrávání hroznů. Zatímco v předchozích letech začínali modré odrůdy zpracovávat až v druhé polovině září, letos dozrávají díky tropickému počasí v některých tratích a lokalitách až o tři týdny dříve!
30.08.2017 13:45 |

podobné články

Tipy jak se správně nalíčit

 
Jak se správně nalíčit, aby se váš výsledný make-up stal tou nejlepší vizitkou a dal tak vašemu okolí jasně najevo, že o sebe pečujete s maximálním úsilím? Ačkoli si většina žen myslí, že své kosmetické štětce ovládá se vší parádou a jsou si jisté v kramflecích, jen hrstička z nich skutečně rozumí líčení a ví, jak se správně nalíčit. Kromě správné techniky líčení je důležité používat i kvalitní štětce nebo vhodné kosmetické výrobky v podobě řasenky, očních stínů, podkladové báze nebo make-upu. Pamatujte, že méně je někdy více a u líčení to platí obzvlášť! Užitečné tipy jak se správně nalíčit v několika krocích Ne všem ženám bylo shůry dáno, aby vypadaly dokonale i bez zásahu štětce nebo make-upu. Jestliže i vy patříte k obyčejným smrtelnicím, které si zkrátka k oné dokonalosti musí trochu pomoci, pak si nenechte ujít naše tipy, s jejichž pomocí bude líčení hračka. Krok první: Čištění a hydratace Pokud chcete, aby vám make-up na tváři vydržel po celý den, pak musíte svou pleť na tak náročný úkol připravit. Pamatujte, že make-up lépe drží v případě, kdy je pleť pod ním čistá, není mastná a je dobře hydratovaná. Vaším prvním úkolem proto je pleť důkladně vyčistit, odmastit ji pomocí odličovače nebo micerální vody a nebojte se použít tónující krém, jehož úkolem je sjednotit barvu pleti a zakrýt nedokonalosti. Krok druhý: Make-up Hned druhým krokem je nanesení make-upu, který by měl být odstínově co možná nejpodobnější vaší přirozené barvě pleti. Snažte se vyhýbat přílišně výrazným kontrastům, protože tmavý obličej a oproti němu světlý krk rozhodně nevypadá dobře. Proto nezapomeňte make-up pomocí štětce rozetřít do ztracena a nakonec jej zafixovat pomocí pudru. Krok třetí: Líčení očí Líčení očí je věcí každého z nás. Hodně záleží na tom, jaký typ líčení chceme zvolit, jestli dáme přednost výraznějším očím, nebo naopak výraznějším... Čtěte více Příspěvek Tipy jak se správně nalíčit pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.09.2016 06:10 |

podobné články

O citlivou pokožku se musí řádně pečovat. Jak na to?

 
Trápí vás, že vaše pokožka reaguje na některé poměrně běžné podněty snad až příliš citlivě? Jestliže se potýkáte se zarudnutím, loupáním, svěděním či záněty, pak jste dozajista majitelkou citlivé pokožky. Je to nepříjemné, ale nejste v tom sama. Problémy podobného charakteru trápí více než polovinu Evropanek. Alarmující je, že jde o více než dvojnásobný počet lidí oproti době před dvaceti až třiceti lety. Co si představit pod pojmem „citlivá pokožka“? Přesná definice neexistuje, ale podle odborníků jde o kůži, která nechrání nervová zakončení tak, jak by měla. Z tohoto důvodu dochází k nepřiměřeným reakcím. Nepříznivých faktorů, které mají na citlivou pokožku negativní dopad, je velmi mnoho a obvykle není snadné určit, co přesně reakci způsobilo. Většinou jde o reakci na potraviny, kosmetické přípravky, UV záření, velký teplotní rozdíly apod. Stupeň citlivosti je individuální – někteří jedinci trpí více než ostatní. Ale co byste měla dělat pro to, aby vás při každodenním životě citlivá kůže tolik netrápila? Budete o ni muset řádně pečovat. Zvyšte příjem vitamínu C Lékaři jsou v tomto směru zajedno. Citlivá pokožka potřebuje dostatečnou zásobu vitamínu C. Můžete ho doplňovat konzumací citronové vody, čímž organismu dodáte i jiné látky a důležité antioxidanty. Z kůže se rychleji vyplaví toxiny a bude vypadat zdravěji. Zároveň výrazně redukujete vznik pupínků a dalších kožních onemocnění. Chraňte pokožku před sluníčkem Ačkoliv je pobyt na sluníčku prospěšný z hlediska zvýšené produkce vitamínu D, osoby s citlivou pokožkou by neměly zapomínat na ochranu kvalitním opalovacím krémem. Investujte do přípravku bez škodlivých chemických přísad a naopak se zajímejte o produkty s obsahem oxidu zinečnatého a oxidu titaničitého. Ty vaší pokožce zajistí adekvátní ochranu. Kosmetiku vybírejte opatrně Žena s citlivou pokožkou to nemá snadné. Budete se muset vyhýbat kosmetice s obsahem alkoholu, barviv, syntetických látek a dalších přísad způsobujících nepříjemné reakce. Uleví vám přípravky určené pro citlivou... Čtěte více Příspěvek O citlivou pokožku se musí řádně pečovat. Jak na to? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.03.2018 11:35 |

podobné články

Více jak polovina populace má nedostatek vitamínu D

 
Nedostatek vitamínu D v lidském organismu výrazně zvyšuje riziko vzniku onemocnění, jako jsou bolestivá osteoporóza či svalová slabost. Zvyšuje také rezistenci tkání vůči inzulínu, má vliv na srdeční selhání a na vznik karcinomu ? zejména tlustého střeva a prostaty. Alarmující je, že dle odborných studií nedostatkem vitamínu D trpí polovina populace. ...
08.08.2012 00:10 |

podobné články

6 potravin, díky kterým bude vaše pleť a tváře nádherné!

 
Přáním každé ženy je mít stále svěží a zářivou pleť. Abyste toho dosáhla, nepotřebujete drahou značkovou kosmetiku, někdy pomůže jen zařadit do jídelníčku potraviny, díky nimž se vaše pleť nádherně projasní. Tajemstvím dokonalé pleti je její výživa a dostatečná hydratace. Proto potřebujeme konzumovat takové potraviny, které organismus zásobují vitamíny a některými důležitými minerály. Když spojíme správnou výživu a pitný režim, změny na vaší tváři budou velmi brzy zřetelné. Čerstvé ovoce a zelenina jsou pro pleť požehnáním Avokádo je plné pleti prospěšných živin, od vitamínů (B, C, E) přes kyselinu listovou k minerálům, jako je draslík a hořčík. Avokádo navíc obsahuje omega mastné kyseliny, díky nimž se zklidní zarudlá místa a obnoví se poškozené buňky. Banán je ideálním přirozeným způsobem, jak se zbavit opuchlých víček a váčků pod očima. Draslík, jenž je v banánech obsažen pomáhá vybalancovat sodík v organismu a zbavit tělo přebytečné vody, která otoky způsobuje. Špenát a další listová zelenina je zásobárnou luteinu, antioxidantu díky němuž se nám netvoří vrásky. Udržuje pleť hydratovanou a pružnou, zvyšuje hladinu tuků v podkoží a napravuje škody způsobené volnými radikály. Mrkev působí na pleť až zázračně. Díky betakarotenu pomaleji stárne, pomáhá také s drobnými opravami. Navíc jí dodává nádhernou barvu a lesk. Brokolice je další zeleninou, která významně působí na pleť. Je bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a K, které podporují tvorbu kolagenu, takže je pleť krásně pružná. Když zařadíte do svého jídelníčku každý den pořádnou porci míchaného salátu, rozhodně tím nic nezkazíte. I další potraviny pleti prospívají Obiloviny, například oves, obsahují vitamín B a hlavně zinek, které zlepšují obranyschopnost pokožky, pomáhají při ekzémech, zabraňují tvorbě akné a  navíc kůži pěkně zpevňují. Mandle jsou plné vitamínu E, který pomáhá zlepšit vzhled pokožky a dokáže ji ochránit před škodlivým UV zářením. Také obsahují zinek, důležitý pro pevnou a zdravou pleť. Příspěvek 6 potravin, díky kterým bude vaše pleť a tváře nádherné! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.01.2018 22:05 |

podobné články