Článek

Dokázáno! Bio maso, mléko a zelenina obsahují více živin a antioxidantů

 
Konzumace produktů z ekologického zemědělství má skutečně smysl. Nejen proto, že člověk se vyhne toxickým pesticidům, které můžou vyvolávat rakovinu a narušovat plodnost, hormonální systém a celkové zdraví člověka, ale především proto, že potraviny produkované ekologicky obsahují více živin. Platí to u masa, mléka i zeleniny. Prokázali to v rozsáhlém výzkumu vědci z Newcastlu.
18.02.2016 09:05 |

podobné články

Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

I spodní prádlo může být BIO

 
O bio potravinách a bio kosmetice byly napsány již stovky článků a teorie o správném líčení a stravování ještě zdaleka nejsou u konce. Věděli jste ale, že do bio kvality míří také spodní prádlo? Pojďte ...
17.09.2009 10:05 |

podobné články

Je lepší bio na talíři, nebo na těle?

 
Neustále kolem sebe slyšíte o bio potravinách. Víte ale, že máte k dispozici i přírodní bio kosmetiku? Připravili jsme pro vás přehled všech zajímavých bio výrobků, které mohou pomoct vašemu tělu zvenku i zevnitř. Čerstvé suroviny ze ...
17.02.2012 13:20 |

podobné články

Soutěžte s Bleskem pro Ženy o 24x balíček NIVEA

 
Výživná kosmetika Nivea Pure & Natural pro velmi suchou pokožku. Zklidňující a výživný tělový krém poskytuje intenzivní výživu velmi suché pokožky po celý den. Obsahuje BIO olej z arganiového ořechu a BIO jojobový olej. Zklidňující denní krém na obličej zanechá suchou a citlivou pleť vláčnou a hydratovanou po celých 24 hodin. Obsahuje BIO olej z arganiového ořechu a BIO heřmánek.
18.02.2013 00:10 |

podobné články

Soutěžte s Blesk Zdraví o 10x balíček kosmetiky Saloos

 
Nechte se hýčkat! Luxusní bio kokosový olej s kapkami šťavnatého pomeranče pokožku řádně zregeneruje, zvláční, zjemní a provoní stejně jako extra výživný balzám s bio bambuckým máslem a vzácným olejem z granátového jablka. O pokožku přesušenou až popraskanou se skvěle postará tělový olej Atopikderm a při rýmě i nachlazení oceníte bio Karité nosní balzám s mátou a eukalyptem. Sváteční atmosféru bleskurychle vykouzlí přírodní osvěžovač vzduchu i esenciální olej do aromalampy. Vůně smyslné růže vás může doprovázet kdykoli budete chtít, praktický bio aroma roll-on se vejde do každé kabelky.
27.11.2013 05:07 |

podobné články

Bio zelenina nemá vitamíny, tvrdí vědci

 
Před nedávnem zažila organická zelenina hotový boom. Spousta lidí ji začala kupovat. Věřila, že je zdravější než ta, na jejíž pěstování byly užity pesticidy a jiná umělá hnojiva. Jenže podle nové britské studie je organická zelenina méně šťavnatá a obsahuje méně vitaminů.
21.03.2011 07:20 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Bio potraviny zcela bez pesticidů? Nesmysl, tvrdí vědci!

 
Bio potraviny rozhodně neobsahují více živin.
05.09.2012 08:45 |

podobné články

Proč používat přírodní kosmetiku?

 
Lidské tělo a organismus jsou každý den vystavovány škodlivým látkám a vlivům. Ačkoliv se stále více dbá na kvalitu ovzduší, vody se kvalitně čistí a celkově se udržuje životní prostředí, je potřeba se o své tělo správně a pravidelně starat. S tím vám může pomoci přírodní kosmetika. Proč ji používat se dočtete v následujícím článku. Kůže vše vstřebá Kůže není pouze vnějším obalem našeho těla, ale také je to největší lidský orgán. Pomocí kůže se dokáže vstřebat a dostat do krevního oběhu až 70 % všeho co na ni naneseme. Jasným důkazem toho jsou nikotinové nebo hormonální náplasti. Z toho je patrné, že veškeré syntetické látky, které jsou obsažené v konvenčních kosmetických přípravcích, se do našeho těla dokáží také vstřebat. Běžné kosmetické přípravky jsou založené na chemické bázi a jejich součástí jsou látky zvyšující absorpci přípravků, které způsobují, že se syntetické látky dostávají do krevního oběhu ještě rychleji. Sodium lauryl sulfát Sodium lauryl sulfát  (SLS) je čistidlo, které dokáže zatočit s každou mastnotou. Často se používá v dílnách, jelikož je velice účinný. SLS se ovšem nachází také v šampónech, mýdlech nebo zubních pastách. SLS totiž dodává pěnivost. Mimo to jsou v dekorativní kosmetice používané i jiné deriváty ropy, jako parafín, minerální oleje, vazelína nebo propylen glycol. Podle průzkumů je dokázáno, že každá žena si každý den nanese přes 500 různých syntetických chemikálií. Lidský organismus nedokáže syntetické látky zpracovat, jelikož se přirozeně v lidském těle nevyskytují. Ty se pak mohou vetkáních ukládat nebo způsobovat alergické reakce. Proč volit přírodní kosmetiku Přírodní kosmetika a biokosmetika obsahují pouze látky, které napomáhají k získání a udržení zdravé a krásné pokožky. Neobsahují žádné syntetické látky, umělá barviva, parfemace nebo látky, které jsou ropného původu. Jsou vyráběné pouze z přírodních látek. rostlinné extrakty, rostlinné oleje, květové vody, esenciální oleje. Všechny tyto složky obsahují spoustu vitamínů, minerálů,... Čtěte více Příspěvek Proč používat přírodní kosmetiku? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.01.2016 10:35 |

podobné články

Chcete se stát biozahradníkem? Zahrádka bez chemie!

 
Také vás zasáhl trend bio a přitom nechcete, nebo si nemůžete dovolit kupovat drahou biozeleninu? Vypěstujte si ji sami. Deník Aha! vám poradí jak na to. Zaměřte se hlavně na prevenci, všechno přizpůsobte zdravému růstu rostlin. Dostatek přirozeného světla, živin a pravidelná zálivka však nestačí. Zkuste další fígle pro vaši bio zahrádku?
14.05.2016 05:15 |

podobné články

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják!

 
Pij mléko, je zdravé – to slýchá každé dítě od narození. Pijte mléko, ať vás nezkřiví osteoporóza a nelámou se vám kosti, radí lékaři dospělým. Podle švédské studie je ale mléko zabiják. Co na to Češi?
31.10.2014 05:20 |

podobné články

Mléko v sobě má hormony, přiznali odborníci. Zahleňování je ale mýtus

 
Jedním z pilířů naší stravy by měly být i mléčné výrobky, jejichž základní surovinou je samozřejmě mléko. Podle údajů z roku 2015 je spotřeba mléka 60,5 litrů na osobu. Podle čeho byste si měli mléko vybírat? Jaké pro něj platí hygienické standardy? A co je pravdy na tom, že mléko v obchodě je plné konzervačních látek, hormonů a antibiotik?
30.05.2017 05:05 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Různě barevná zelenina na talíři více láká, snáze se hubne

 
Talíř s různě barevnou zeleninou a ovocem více láká, a tak lidem, kteří chtějí zhubnout, radí odbornice na zdravé hubnutí Gabriela Knosová, aby si udělali jídlo hezké. Barevný talíř je přitažlivější a zároveň vylepší jejich zdraví, protože jednotlivé druhy ovoce a zeleniny obsahují rozličné vitaminy a ochranné látky. Jednobarevné diety, kdy se jí celý den ovoce či zelenina jedné barvy, odmítá. Naopak radí volit sezonní ovoce a zeleninu, skladba jídelníčku tak bude pestrá.
20.08.2010 06:55 |

podobné články

Důvody proč do stravy zařadit semínka a oříšky

 
Semínka a ořechy by měly být nedílnou součástí jídelníčku každého z nás. Pokud se tyto dvě složky ve vaší stravě nevyskytují, tak věřte, že svému tělu vědomě škodíte. Semínka a ořechy totiž mají na naše zdraví pozitivní vliv. Spousta lidí odmítá pravidelně konzumovat semínka a ořechy a toto své jednání si odůvodňují tvrzením, že přece nejsou ptáci, aby museli zobat semínka nebo chroupat oříšky. Jestliže i vy zastáváte podobný názor je dnešní článek určený právě pro vás. Prostřednictvím následujících řádků vás seznámíme hned s několika důvody, proč semínka a ořechy zařadit do stravy. Proč jíst semínka a ořechy Jestliže i vy patříte mezi odpůrce semínek a ořechů a vědomě je tak do svého jídelníčku nezařazujete, po přečtení dnešního článku na tyto pochutiny změníte názor. Už to nebudeme zdržovat zbytečným okřáváním a rovnou se podíváme na důvody, pro které stojí za to zařadit semínka a ořechy do vaší stravy. Kvalitní a různorodý obsah Ořechy a semínka jsou stále oblíbenější především pro jejich různorodý a vysoce kvalitní obsah. Obsahují vysoké množství bílkovin, zdravé tuky, minerály a samozřejmě i vitamíny. Zmínit musíme i obsah veškerých esenciálních aminokyselin. Ořechy a semínka rovněž obsahují zinek, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému. Jak často jíst ořechy a semínka? Odborníky doporučovaná denní dávka semínek a ořechů je zhruba 1 hrst. Navíc je dokázáno, že pravidelná konzumace semínek a ořechů pozitivně ovlivňuje riziko vzniku různorodých metabolických chorob. Co si dopřávat? Ořechů a semínek je na současném trhu pestré množství as rozhodně tak je z čeho vybírat. Samozřejmě je nemusíte konzumovat všechny, ale doporučuje se je střídat. A na čem si tedy můžete pochutnat? Ořechy: arašídy vlašské ořechy mandle pistácie makadamové ořechy kešu para ořechy pekanové oříšky lískové ořechy Semínka: konopná semínka dýňová semínka sezamová semínka lněná semínka chia semínka maková semínka   Příspěvek Důvody proč do stravy zařadit semínka a oříšky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.06.2017 06:40 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články