Článek

Dobrovolníci už sesbírali osm tun „ošklivé“ zeleniny, vlna se šíří dál

 
Iniciativě Zachraň jídlo se v minulém roce podařilo s pomocí dobrovolníků sesbírat téměř osm tun zeleniny. Ta by jinak zůstala na poli nebo by ji dali zemědělci zkrmit zvířatům. Díky novému manuálu se jejich paběrkování může navíc šířit dál. Například v Brně už vzniká samostatná paběrkovací skupina. Navíc plánují i výjezdy na pole pro firmy ve formě teambuildingu.
09.03.2016 14:10 |

podobné články

Podobné články

Český statistický úřad zveřejnil bilanci rostlinných výrobků

 
Na začátku prvního pololetí roku 2016 vykázaly zemědělské organizace zásoby obilovin ve výši 3 382 tis. tun, hrachu setého 39 tis. tun, brambor celkem 120 tis. tun, cukrovky 165 tis. tun, řepky 240 tis. tun, máku 10 tis. tun a slunečnice 6 tis. tun. Do 30. června 2016 bylo sklizeno 10 tisíc tun obilovin celkem, 24 tis. tun brambor a 2 tis. tun řepky.
24.09.2016 21:45 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Města a obce: Lidé třídí odpadu víc a s větším zájmem

 
Každý občan České republiky loni v průměru vytřídil zhruba 56 kg papíru, plastů, skla, nápojových kartonů a kovů. Ve sběrných systémech obcí tak v roce 2016 skončilo téměř 210 tisíc tun papíru, více než 129 tisíc tun plastů, 128 tisíc tun skla a přes 4 tisíce tun nápojových kartonů. Lidé rovněž posbírali 115 tisíc tun kovových odpadů. Celkem tedy k recyklaci předali více než 586 tisíc tun komunálního odpadu, což je o 31 tisíc tun víc než v roce 2015. Vyplývá to z dat, která Svazu měst a obcí ČR poskytla společnost EKO KOM. Srovnáme-li roky 2015 a 2016, došlo celkem k 5,5% nárůstu vytříděného odpadu.
15.05.2017 12:30 |

podobné články

ČSÚ: Sklizeň se opožďuje, ale odhad úrody obilovin a olejnin je příznivý

 
Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se předpokládá úroda základních obilovin ve výši 7 209 tis. tun a řepky 1 305 tis. tun. V porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní je úroda základních obilovin nižší o 521 tis. tun (-6,7 %). Řepky se sklidí o 49 tis. tun více než loni (+3,9 %). Předpokládaná úroda máku 27 tis. tun je o 2,5 % vyšší než loňská sklizeň.
12.08.2016 09:15 |

podobné články

BONDUELLE: Známe původ a co Vy?

 
BONDUELLE, evropský specialista na zpracování zeleniny, přibližuje tradiční způsob zpracování zeleniny formou sterilace bez konzervačních látek. Proces konzervace teplem byl objeven v roce 1810 Nicolasem Appertem a do dnešního dne je využíván jako jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace zeleniny. Způsob konzervace ale není jedinou podmínkou kvality výstupního výrobku, důležité jsou i vstupní suroviny, které musí být vysoké kvality a to jak chuťové tak jakostní. Toto zaručí nejen včasné zpracování, ale i volba vhodných, tedy nejúrodnějších, oblastí pro pěstování daného druhu zeleniny.
22.08.2013 13:35 |

podobné články

Česko dostalo zdarma povolenky na 25,7 milionu tun oxidu uhličitého

 
Evropská komise přidělila šesti zemím unie, včetně Česka a Slovenska, takzvané bezplatné povolenky na vypuštění skoro 163 milionů tun oxidu uhličitého. Česká republika na tom bude mít podíl 25,74 milionu tun a Slovensko více než 17 milionů tun. Na každou tunu škodlivin se uděluje jedna povolenka.
20.01.2014 21:15 |

podobné články

Úroda obilovin a řepky bude dobrá, výnosy nepřekonají loňský rekordní rok

 
Na základě prvních letošních odhadů sklizně k 20. červnu se předpokládá sklizeň základních obilovin ve výši 6 815 tis. tun a řepky ve výši 1 202 tis. tun. Úroda základních obilovin se sníží v porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní o 1 120 tis. tun (-14,1 %) a řepky o 335 tis. tun (-21,8 %).
13.07.2015 17:56 |

podobné články

Zemědělství ve 2. čtvrtletí: Vyšší výroba hovězího a drůbežího masa, pokles cen jatečných prasat a mléka

 
Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2015 dosáhla 113 701 tun, z toho bylo vyrobeno 16 738 tun (meziročně +3,5 %) hovězího a telecího, 57 959 tun (-4,4 %) vepřového a 38 960 tun (+3,6 %) drůbežího masa. Nákup mléka se zvýšil na 627 947 tis. litrů (+4,7 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+3,0 %), klesly u jatečných kuřat (-0,2 %), k jejich propadu došlo u jatečných prasat (-12,6 %) a mléka (-16,6 %).
01.08.2015 20:01 |

podobné články

ČSÚ: Úroda brambor, cukrovky a kukuřice o třetinu nižší než loni

 
Na základě odhadu sklizně k 15. září se očekává třetinový propad úrody brambor cukrovky a kukuřice. Brambor se sklidí 488 tis. tun (-30,0 %), cukrovky 2 975 tis. tun (-32,8 %), kukuřice na zrno 555 tis. tun (-33,3 %) a kukuřice na zeleno a siláž 6 621 tis. tun (-30,9 %).
14.10.2015 22:01 |

podobné články

Výroba a ceny jatečných prasat klesly, výroba mléka se zvýšila, jeho ceny se propadly

 
Ve 3. čtvrtletí 2015 dosáhla výroba masa 111 474 tun (meziročně -2,0 %), z toho bylo vyrobeno 16 330 tun (+2,6 %) hovězího a telecího, 55 263 tun (-5,0 %) vepřového a 39 831 tun (+0,6 %) drůbežího. Mlékárny nakoupily od tuzemských producentů 612 411 tis. litrů mléka (+2,8 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+2,6 %), u jatečné drůbeže poklesly (-2,1 %). U jatečných prasat se meziročně snížily (-15,2 %), ale vzhledem k minulému čtvrtletí měly příznivější vývoj (+3,5 %), kdežto ceny mléka se meziročně propady (-22,6 %) a v klesající tendenci pokračovaly i vzhledem k minulému čtvrtletí (-10,1 %).
30.10.2015 15:16 |

podobné články

Očekává se dobrá sklizeň obilovin i řepky

 
Na základě prvních letošních odhadů sklizně k 10. červnu Český statistický úřad předpokládá sklizeň základních obilovin ve výši 6 995 tis. tun a řepky ve výši 1 313 tis. tun. Úroda základních obilovin se sníží v porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní o 736 tis. tun (-9,5 %), sklizeň řepky se zvýší o 57 tis. tun (+4,5 %).
05.07.2016 11:15 |

podobné články

ČSÚ: Výroba masa stagnuje, nákup mléka mírně roste

 
Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2016 dosáhla 114 669 tun (meziročně +0,9 %), z toho bylo 17 973 tun (+7,4 %) hovězího a telecího, 57 527 tun (-0,7 %) vepřového a 39 137 tun (+0,5 %) drůbežího.
01.08.2016 10:30 |

podobné články

Český statistický úřad: Úroda brambor a kukuřice bude výrazně vyšší než loni

 
Odhad sklizně k 15. září potvrzuje dobrou úrodu obilovin na úrovni 8 422 tis. tun (+3,0 % meziročně) a řepky 1 362 tis. tun (+8,4 % meziročně). Očekávaná sklizeň brambor 689 tis. tun je v porovnání s loňskou velmi nízkou sklizní o 36,5 % vyšší, cukrovky se sklidí 3 847 tis. tun, o 12,5 % více než loni.
14.10.2016 10:15 |

podobné články

Výroba masa vepřového, drůbežího i hovězího poklesla

 
V prvním čtvrtletí 2017 bylo vyrobeno 105 770 tun masa (meziročně -3,5 %), z toho hovězího masa 17 110 tun (-4,6 %), vepřového 51 665 tun (-4,6 %) a drůbežího 36 964 tun (-1,2 %). Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně nezměnily (0,0 %), vzrostly ceny jatečných prasat (+18,8 %) a mírně se zvýšily také ceny jatečných kuřat (+1,9 %). Nákup mléka od producentů dosáhl 711 787 tis. litrů (+0,3 %), cena mléka vzrostla meziročně o 7,6 %; zemědělci ho prodávali průměrně za 7,85 Kč/litr.
03.05.2017 09:40 |

podobné články

Sexuální vykořisťování uprchlíků: Někteří dobrovolníci souloží i s dětmi

 
Až několik sexuálních partnerů za den mezi uprchlíky údajně vystřídají někteří dobrovolníci v uprchlické kolonii v Calais. V rozbouřené diskusi na sociální síti na to upozornili sami dobrovolníci. Zatímco někteří jakoukoliv sexuální interakci zavrhují, podle jiných je bližší styk ve vypjaté situaci přirozený. Na zprávu deníku The Independent upozornil Český rozhlas.
25.09.2016 09:35 |

podobné články

Dobrovolníci sklidili půl tuny zeleniny. Farmáři ji chtěli zaorat

 
Přes 300 kilogramů kedlubnů a více než 150 kilogramů salátu nasbírali dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo. Zvládli to za hodinu a půl a jejich sběr by měl pomoci 400 lidem v nouzi. Zemědělci chtěli zeleninu zaorat kvůli tomu, že by pro obchodníky nebyla dost dobrá.
10.06.2015 19:20 |

podobné články

Česko sklízí čím dál více ovoce

 
Sklizeň ovoce v ČR loni meziročně vzrostla o osm procent na 149.205 tun ze 138.205 tun. V dlouhodobějším porovnání je však výkon českého ovocnářství přes loňský mírný růst výrazně nižší než dříve. Ve srovnání s dobou před deseti lety jsou aktuální sklizně nižší zhruba o pětinu, tehdy se úrody pohybovaly kolem 190.000 tun ročně. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
21.01.2014 13:05 |

podobné články

V ČR se ročně vyrobí šest tun pervitinu, užívání se šíří do Evropy

 
V České republice se podle odhadů ve varnách vyrobí ročně odhadem šest tun pervitinu. Jeho konzumenty jsou hlavně Češi, šíří se ale i do jiných míst v Evropě. Hlavně na Slovensko a do Bavorska a Saska, které leží u českých hranic. Uživatelé se objevili už i v Řecku a Turecku či Norsku.
27.05.2014 11:10 |

podobné články

Plzeňští zelení s dobrovolníky opět zlikvidovali černou skládku

 
V sobotu 10. října proběhla v Plzni u tratě Plzeň-Koterov úklidová akce, kterou již podruhé zorganizovala plzeňská Strana zelených. Zelení a dobrovolníci tentokrát sesbírali více jak 29 pytlů směsného odpadu.
19.10.2015 05:30 |

podobné články