Článek

Dobrovolníci sklidili půl tuny zeleniny. Farmáři ji chtěli zaorat

 
Přes 300 kilogramů kedlubnů a více než 150 kilogramů salátu nasbírali dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo. Zvládli to za hodinu a půl a jejich sběr by měl pomoci 400 lidem v nouzi. Zemědělci chtěli zeleninu zaorat kvůli tomu, že by pro obchodníky nebyla dost dobrá.
10.06.2015 19:20 |

podobné články

Podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Češi znovu paběrkují na polích. Zachraňují zde tuny křivé zeleniny před likvidací

 
Mladí lidé z iniciativy Zachraň jídlo začali loni s pozapomenutým zvykem paběrkování na polích či v sadech. Zachrání tak tuny křivých, příliš malých či příliš velkých plodin, které by jinak zemědělci museli vyhodit či zaorat. "Zatím nás nikdo do háje neposlal. Naopak zemědělci jsou většinou nadšení, že jejich plodiny nepřijdou nazmar," říká pro Aktuálně.cz mluvčí iniciativy Zachraň jídlo Adam Podhola. Ovoce a zelenina od nich putuje do potravinových bank a odtud do charitativních projektů. "Do projektu Paběrkování se může zapojit každý, je to fakt jednoduché, máme i manuál," láká Adam.
29.05.2016 09:00 |

podobné články

ZLATO.CZ: Devizové zásoby ČR ve zlatě meziročně opět poklesly o více než půl tuny

 
Tuzemské devizové zásoby, které má pod správou Česká národní banka (ČNB) meziročně poklesy o zhruba půl tuny. Vyplývá to z informací, které s odvoláním na údaje centrální banky zveřejnil portál Zlato.cz. Zatímco v roce 2014 ČNB držela v rezervách 10,6 tuny zlata, ke konci ledna 2016 už měla jen 9,92 tuny. Ještě v roce 2007 vlastnila ČNB 13,4 tuny zlata, připomněl portál.
17.02.2016 13:10 |

podobné články

BONDUELLE: Známe původ a co Vy?

 
BONDUELLE, evropský specialista na zpracování zeleniny, přibližuje tradiční způsob zpracování zeleniny formou sterilace bez konzervačních látek. Proces konzervace teplem byl objeven v roce 1810 Nicolasem Appertem a do dnešního dne je využíván jako jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace zeleniny. Způsob konzervace ale není jedinou podmínkou kvality výstupního výrobku, důležité jsou i vstupní suroviny, které musí být vysoké kvality a to jak chuťové tak jakostní. Toto zaručí nejen včasné zpracování, ale i volba vhodných, tedy nejúrodnějších, oblastí pro pěstování daného druhu zeleniny.
22.08.2013 13:35 |

podobné články

Kuchaři spotřebovali neuvěřitelné 4 tuny chřestu při oslavách "zeleniny králů"

 
Čtyři tuny "zeleniny králů" spotřebovali kuchaři při 18. slavnostech chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Slavnosti s gastronomickým a zábavným programem každoročně připomínají místní starou pěstitelskou tradici. Z Ivančic se kdysi chřest dovážel až na vídeňský dvůr. Dnes jej pěstují hlavně drobní zahrádkáři, ale rodí se také plány na vybudování nové "chřestovny".
20.05.2012 14:45 |

podobné články

Nosorožčí holčička Růženka přibrala čtvrt tuny: Ke křtinám dostala dort ze zeleniny

 
Nosorožčí holčička Růženka se má v plzeňské zoo čile k světu. Přibrala už čtvrt tuny a pořád jí chutná. A teď už se jmenuje Růženka i papírově. Ke svým křtinám dostala veliký dort z trávy a zeleniny.
29.06.2017 15:45 |

podobné články

VINAŘI V ŠOKU! Zloději OČESALI vinici, ukradli 1,5 TUNY HROZNŮ!

 
Neznámí zloději sklidili během víkendu cizí vinohrad ve viniční trati Ulehle ve Vrbici na Břeclavsku. Agentuře Mediafax to v pondělí řekla policejní mluvčí Kamila Haraštová s tím, že při první letošní krádeži ve vinohradech na Břeclavsku odnesli pachatelé více jak 1,5 tuny hroznů.
26.09.2011 11:20 |

podobné články

Kováčik (KSČM): Od zemědělců potřebujeme co nejpřesnější informace

 
Ničivé povodně páchají obrovské materiální škody. Nemalé starosti působí i zemědělcům. V tuto chvíli je pod vodou až 80 tisíc hektarů zemědělské půdy, což představuje asi dvě procenta celkové rozlohy. Podle stínového ministra zemědělství KSČM Pavla Kováčika jsou nejvíce ohroženy kultury zeleniny. "Hrozí kontaminace povodňovou vodou, porosty se budou muset zaorat," vysvětlil.
05.06.2013 21:50 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Kováčik (219 článků)

Mimozemšťané nám zabíjejí laserem ovce, tvrdí britští farmáři

 
Farmáři u britského města Shrewsbury tvrdí, že jsou léta svědky toho, jak neidentifikovatelné létající předměty vysílají na ovce světelné paprsky, které je zraňují či zabíjejí. Farmáři navíc informovali i o podivných incidentech, ve kterých byly odstraněny mozky a oči ovcí, které si prý také spojují s podivnými oranžovými světly na obloze.
07.04.2010 12:35 |

podobné články

Farmáři chtějí zákaz „toxických a neekologických“ plodin na vánočním trhu

 
Proč na českém vánočním stole převládaly po staletí ořechy a sušené ovoce, jedla se ryba a bramborový salát? Protože se jednalo o sezónní a lokální produkty. O tom, že taková strava je navíc ve zmíněnou roční dobu v daném regionu nejzdravější, nelze pochybovat. Nicméně většina dnešních konzumentů neodolá široké nabídce ovoce a zeleniny v obchodech a utrácí za dovážené plodiny. Ty jsou jednak často plné pesticidů a chemie, takže o zdraví tady hovořit nelze. Ale také jejich dovoz poškozuje planetu a přispívá ke globálnímu oteplování. Na to vše teď hlasitě poukázali italští farmáři, kteří vyzvali svou vládu, aby kalifornské mandle a peruánský chřest či lososa z Aljašky na vánočních trzích zakázala.
08.12.2015 13:05 |

podobné články

Sexuální vykořisťování uprchlíků: Někteří dobrovolníci souloží i s dětmi

 
Až několik sexuálních partnerů za den mezi uprchlíky údajně vystřídají někteří dobrovolníci v uprchlické kolonii v Calais. V rozbouřené diskusi na sociální síti na to upozornili sami dobrovolníci. Zatímco někteří jakoukoliv sexuální interakci zavrhují, podle jiných je bližší styk ve vypjaté situaci přirozený. Na zprávu deníku The Independent upozornil Český rozhlas.
25.09.2016 09:35 |

podobné články

Dobrovolníci uklízeli Česko, jen v Praze nasadily rukavice tisíce lidí

 
Více než stovka míst, tuny odpadků a tisíce lidí. Tak probíhala akce Ukliďme Česko v hlavním městě. Dobrovolníci vybaveni pracovními rukavicemi a pytli na odpad při něm po Praze uklízeli černé skládky a další volně odhozený nepořádek. Akci organizuje Český svaz ochránců přírody a spolek Ekosmák. Zájemcům o akci rozeslali přes 30 tisíc párů pracovních rukavic a 50 tisíc pytlů.
16.04.2016 21:55 |

podobné články

Jedlíci ve Varech snědli už 4 tuny halušek

 
Karlovarské hospody a stánky s rychlým občerstvením praskají ve švech. Filmoví nadšenci stačili v rámci festivalu spořádat už více jak 4 tuny halušek, tunu klobás, a přes půl tuny kukuřice!
07.07.2009 18:00 |

podobné články

Dobrovolníci už sesbírali osm tun „ošklivé“ zeleniny, vlna se šíří dál

 
Iniciativě Zachraň jídlo se v minulém roce podařilo s pomocí dobrovolníků sesbírat téměř osm tun zeleniny. Ta by jinak zůstala na poli nebo by ji dali zemědělci zkrmit zvířatům. Díky novému manuálu se jejich paběrkování může navíc šířit dál. Například v Brně už vzniká samostatná paběrkovací skupina. Navíc plánují i výjezdy na pole pro firmy ve formě teambuildingu.
09.03.2016 14:10 |

podobné články

Drtivé sucho, zaschlé obilí: Farmáři i přes neúrodu oslavili dožínky

 
Navzdory dešti i nižším výnosům oslavili o víkendu v Břeclavi jihomoravští zemědělci dožínky. Mimořádně suché jaro a léto způsobily, že výnosy obilí z hektaru jsou necelé 4,3 tuny, což je o dvě tuny méně než loni.
03.09.2017 15:45 |

podobné články

Inspekce rozšiřuje kvůli rizikovým okurkám kontroly zeleniny

 
Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude kontrolovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.
30.05.2011 12:30 |

podobné články

SZPI rozšiřuje kvůli strachu z nákazy kontroly čerstvé zeleniny

 
Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.
30.05.2011 16:55 |

podobné články

Strach strhal ceny zeleniny! Je nejlevnější v historii

 
Panika kolem průjmové bakterie EHEC srazila ke dnu ceny dovozové zeleniny. I když se neprokázalo, že zdrojem jsou španělské okurky, hysterie udělala své a zákazníci přestali zeleninu nakupovat. Sklady supermarketů praskají ve švech, a proto bylo potřeba reagovat. Včera ceny zeleniny klesly tak, že to nikdo nepamatuje posledních dvacet let!
11.06.2011 08:00 |

podobné články

Třetí "nejhorší" v Evropě: Češi nejedí dost ovoce a zeleniny

 
V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci.
18.01.2012 18:00 |

podobné články