Článek

Do Prahy na Letnou se vrací Stalin. „Fronta na maso“ vznikne kvůli natáčení

 
Sovětský vůdce Josif Vissarionovič Stalin bude mít už zase pomník v Praze. Na Letné vyrůstá maketa největšího skupinového sousoší své doby v Evropě, kterému lidé přezdívali „fronta na maso“. A se kterým se pojí tragický osud jeho autora, sochaře Otakara Švece. Právě o něm začala natáčet Česká televize televizní film Monstrum režiséra a scenáristy Viktora Polesného.
16.05.2016 11:35 |

podobné články

Osobnosti: Viktor Polesný (15 článků)
Podobné články

Do Prahy na Letnou se vrací Stalin. „Fronta na maso“ vznikne kvůli natáčení

 
Sovětský vůdce Josif Vissarionovič Stalin bude mít už zase pomník v Praze. Na Letné vyrůstá maketa největšího skupinového sousoší své doby v Evropě, kterému lidé přezdívali „fronta na maso“. A se kterým se pojí tragický osud jeho autora, sochaře Otakara Švece. Právě o něm začala natáčet Česká televize televizní film Monstrum režiséra a scenáristy Viktora Polesného.
17.05.2016 05:10 |

podobné články

Osobnosti: Viktor Polesný (15 článků)

Stalin chtěl válku stejně jako Hitler, ten byl jenom rychlejší. Rusko je pro nás větší hrozba než teroristé, ti odrostou. K výročí napadení SSSR hovoří poslanec Zlatuška

 
ROZHOVOR Stalin si přál válku stejně jako Hitler, říká politik, vysokoškolský pedagog a někdejší univerzitní rektor Jiří Zlatuška (ANO) při analýze historického výročí napadení bývalého Sovětského svazu nacistickým Německem. Dále pak k tomu ještě dodává: „Stalin trvale nabízel západním zemím jako podmínku svého spojenectví proti Hitlerovi faktickou okupaci východoevropských zemí v podobě nárazníkové zóny, což Francie i Anglie odmítaly přijmout. Přijalo to ovšem nacistické Německo, takže to sovětští komunisté udělali s ním. Hitler byl evidentně rychlejší než Stalin, i když ten pak střední a východní Evropu nakonec na nějakou dobu stejně dostal.“
23.06.2016 20:05 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Zlatuška (118 článků)

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Stalinův vnuk: Děd byl osamělý i šílený. Dostat se k němu bylo těžké

 
Původně se i on jmenoval Stalin. Alexander Burdonskij si však změnil jméno. Nyní na svého slavného děda, sovětského diktátora, zavzpomínal ve vysílání ČT24. 70 let od konce druhé světové války, ve které hrál Josif Vissarionovič Stalin důležitou roli. Podle něj měl Stalin v sobě rozum. Ale i šílenství.
06.05.2015 20:20 |

podobné články

Osobnosti: Alexander Alexander (137 článků)

Recenze: Kniha kuriozit z historie prozradí, proč bral Hitler kokain a jak zemřel Stalin

 
Dějepis se jen málokde vyučuje obzvláště zábavně. Asi vám na hodinách neříkali, že Stalin v začátcích své kariéry vyloupil banku, že pro jistého japonského vojáka skončila válka až v roce 1974 nebo jak to ve skutečnosti bylo s kanibalismem fotbalového týmu, který s letadlem ztroskotal v Andách. V knize Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku se to ale dozvíte.
14.04.2016 15:40 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Polystyrénové Monstrum je levnější než počítačový trik. Stalin se kvůli filmu vrátil na Letnou

 
Pražané měli asi týden na prohlédnutí nečekané atrakce – velké polystyrénové makety části nechvalně proslulé „fronty na maso“, Stalinova pomníku.
24.05.2016 14:25 |

podobné články

ČT: Na Letnou se po 54 letech vrátí Stalin. Kvůli Monstru

 
Česká televize začala natáčet televizní film Monstrum režiséra a scenáristy Viktora Polesného. Snímek bude vyprávět příběh sochaře Otakara Švece (Jan Novotný), který v padesátých letech minulého století zvítězil v soutěži o vybudování Stalinova pomníku. Na pražské Letné tak pro účely natáčení v těchto dnech vyroste maketa největšího skupinového sousoší Evropy své doby.
17.05.2016 08:40 |

podobné články

Osobnosti: Viktor Polesný (15 článků)

Stalin z Letné už nadobro zmizel. Jeho hlavu odvezli na hummeru

 
Návrat Josifa Vissarionoviče Stalina na pražskou Letnou netrval dlouho. Sovětský diktátor zažil tento týden comeback v podobě makety na místo, odkud v 50. letech shlížel na Prahu jeho monumentální pomník. Jenže natáčení scén do filmu Monstrum České televize skončilo a přišel čas pro návrat sochy na Kavčí hory. Fotografové Blesku zachytili, jak Stalinovu hlavu odvážejí z Letné na hummeru. Vůdce sovětského lidu tak čekal vpravdě kapitalistický konec.
21.05.2016 15:50 |

podobné články

Bývalý kouč fotbalové Sparty Hřebík se dnes na Letnou vrací jako manažer! Jarda stavitel!

 
A je to! Dnes bafne Jaroslav Hřebík (62) náčiní a vyrazí na Letnou. Ne, tenhle majitel stavební firmy tam nebude betonovat tunel Blanka. Přijde si vyjednat s bossem fotbalové Sparty Křetínským smlouvu a podobu realizačního týmu, s nímž má vybudovat mančaft evropského střihu.
14.12.2011 12:10 |

podobné články

Dcera maršála Koněva vzpomínala na ČT: Stalin křičel, že ví všechno nejlíp. Ale pak dostal rozum...

 
Dcera maršála Koněva Natalja v České televizi popisovala, jak důležitou roli hrálo pro Sověty osvobození Prahy v roce 1945. Vzpomínala také na to, jak Stalin z počátku války neposlouchal svůj generální štáb a doplatila na to celá země. Postupně se to ale změnilo. Pár slov padlo také ke krvavým událostem v Maďarsku v roce 1956 a stavbě Berlínské zdi. V obou momentech hrál maršál Koněv důležitou roli.
07.05.2015 21:16 |

podobné články

Pražská policie má pohotovost, Baníkovci míří na Letnou.

 
Obávaní fanoušci fotbalistů Ostravy dorazili v podvečer do Prahy, kde se Baník v Gambrinus lize utká se Spartou. Z pražského hlavního nádraží míří přes křižovatku Bulhar na Letnou, doprovází je sedm desítek policistů, asistuje vrtulník a připraveni jsou těžkooděnci.
08.10.2012 18:10 |

podobné články

Vepřové maso na čínský způsob

 
Maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Ze sojové omáčky, šery, česneku, zázvoru, škrobové moučky vytvoříme směs, kterou přimícháme k masu. Přidáme kečup, šťávu z ananasu a chilli omáčku, promícháme. Ananas necháme okapat, nakrájíme na drobno a přidáme do kečupové směsi. Cibulky očistíme a nakrájíme na plátky. Mandle opražíme na pánvi dozlatova. Olej rozdělíme do dvou pánví, rozehřejeme, maso vyjmeme z marinády, necháme okapat, za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Na druhé pánvi opečeme cibulku, odstavíme z ohně, osolíme, kečupovou omáčkou zalijeme maso, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Přimícháme cibulku, pokrm posypeme opraženými mandlemi a podáváme.
11.01.2012 12:50 |

podobné články

Až třetina vegetariánů jí maso, když se opije. Za prohřešek se pak stydí

 
Třetina vegetariánů je ochotná pod vlivem alkoholu sníst maso, napsal zpravodajský server Fox News. V průzkumu britského internetového serveru VoucherCodesPro 37 procent dotázaných vegetariánů připustilo, že jedí maso poté, co toho příliš mnoho vypili. Nejoblíbenější maso, jaké si opilí vegetariáni dávají, má podobu kebabu. Na druhém místě jsou hovězí hamburgery, následuje slanina, smažené kuře a vepřové klobásky. Většina - 69 procent - příležitostně masožravých vegetariánů tvrdí, že se svým prohřeškem se nikomu nesvěřuje. Loni byla ve Spojených státech zveřejněna studie, podle níž se 84 procent amerických vegetariánů v určité fázi života znovu vrátí ke konzumaci masa.
14.10.2015 13:36 |

podobné články

Zeman o hrozbě ISIS: „Stalin se přidal ke Spojencům, my musíme k Asadovi“

 
Podle Miloše Zemana by se Západ měl v Sýrii postavit na stranu prezidenta Bašára Asada. A to i přesto, že kvůli obléhání měst jeho armádou umírají lidé hlady. „Jako Stalin se spojil se Spojenci, i my se musíme spojit s Bašárem Asadem,“ uvedl v pátém dílu pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, který moderuje David Vaníček.
17.01.2016 11:30 |

podobné články

Osobnosti: David Vaníček (37 článků) , Miloš Zeman (16403 článků)