Článek

Co si ještě můžete vypěstovat do zimy? Zasaďte ředkvičky, salát, mrkev i špenát

 
Většinu ovoce už máme dávno zavařenou a zamrazenou, sklizeň rajčat, paprik a okurek se pomalu chýlí ke konci. Přesto se ale nemusíme spoléhat už jen na drahou dovozovou zeleninu ze supermarketu. Právě teď totiž ještě můžeme zasít druhy s krátkou vegetační dobou, které ještě stačíme sklidit do zimy.
28.08.2015 06:05 |

podobné články

Podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Špenát a jeho vliv na zdraví

 
Špenát? Fuj! Zatímco někdo mu s nechutí přezdívá zelený fujtajbl, pro jiného je to ingredience, se kterou si v kuchyni dokáže vyhrát. Zeleně zbarvená zelenina, která se proslavila především díky Pepku Námořníkovi, nevoní každému. Pochází z Íránu a Afghánistánu, kde původně rostla naplano a do Evropy jej přivezli španělští obyvatelé. Nad špenátem ohrnují nos nejen malé děti, ale ani spoustě dospělým tato zeleninka příliš nechutná. Přitom jen málokdo ví, jaké pozitivní účinky má špenát na naše zdraví a s čím vším nám může v otázce zdraví pomoci! Jaké účinky má špenát na naše zdraví? Již zmíněný Pepek námořník – kreslená postavička, která je typická pro plechovku špenátu v ruce –  moc dobře věděl, proč si na tomto druhu zeleniny pochutnává a především proč si jej dopřává pravidelně. Možná nevíte, kolik vitamínů a prospěšných látek špenát obsahuje. Proto se na jeho účinky na naše zdraví prostřednictvím dnešního článku společně podívejme! Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny! Předností špenátu je jeho více než pestrý obsah vitamínů A, především pak betakarotenu, který je proslulým antioxidantem. Kromě toho obsahuje i retinol, což je nepostradatelný pomocník pro náš zdravý zrak. Ve špenátu najdeme i vitamíny skupiny B, kdy bude řeč o biotinu důležitém pro naše vlasy, niacinu pro zdravý spánek a silné srdce nebo kyselině listové, která je doporučována především těhotným ženám. Minerály všude kam se podíváš! Ani minerály nezůstávají oproti vitamínům o moc pozadu. I těch ve špenátu najdeme více než různorodé množství, kdy můžeme zmínit draslík a vápník – nepostradatelné složky pro naše zuby, kosti i nervy. Opomenout nesmíme ani železo důležité pro tvorbu krve a okysličování tkání. V neposlední řadě se zmíníme i o hořčíku, který je důležitý pro metabolismus a správnou funkci svalů, srdce i mozku. Na závěr podtrhneme i přítomnost sodíku, který má důležitý vliv na regulaci tělních tekutin. Příspěvek Špenát a jeho vliv na zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.11.2016 06:00 |

podobné články

Caesar salát s grilovaným kuřecím masem

 
Caesar salát představuje tradiční položku na drtivé většině restauračních jídelních lístků. Narazit na něco můžete v mnoha podobách, bohužel ne všude jej dokážou připravit v takové kvalitě, jakou by si zasloužil. Skutečnost se má tak, že tento svěží a lehce pikantní salát je na přípravu velice jednoduchý. Původem pochází z Mexika, dnes existuje tolik variant, že si každý dokáže najít tu svoji. Jestliže si i vy rádi na této dobrotě pochutnáte, ale nechcete při každé příležitosti vyhledávat restauraci, pak vám jistě přijde vhod náš recept na caesar salát s grilovaným kuřecím masem! Recept na caesar salát Přinášíme vám recept na caesar salát pro 4 osoby. Potřebujete: 8 g strouhaného parmezánu 4 kusy kuřecích prsních řízků 2 žloutky 2 ks ančoviček 15 ml dijonské hořčice 3 ks hlávky římského salátu 4 stroužky česneku 80 g parmezánu vcelku 1 bagetu šťávu z citronu 250 ml extra panenského olivového oleje sůl, pepř Postup: Listy římského salátu pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou a natrhejte jej na kousky. Z parmezánu si připravte hoblinky (můžete je nastrouhat pomocí škrabky na zeleninu). Bagetu nakrájejte na kostičky a nasucho ji opečte v troubě. Na pánvi rozehřejte kapku olivového oleje, přidejte lehce pomačkané stroužky česneku a předpečené bagetky – opečte dozlatova. Kuřecí prsíčka nakrájejte na menší plátky, které osolte a opepřete a lehce pokapejte olivovým olejem. Maso grilujte z každé strany asi 1-2 minuty. Listy salátu poskládejte na talíř a promíchejte se zálivkou. Přisypejte krutonky, přidejte plátky grilovaných prsíček a na závěr posypejte hoblinkami parmezánu. Příspěvek Caesar salát s grilovaným kuřecím masem pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
08.03.2016 12:55 |

podobné články

Co ještě zasít v srpnu? Vyrostou vám špenát, čínské zelí, polníček nebo štěrbák

 
Léto se pomalu chýlí ke svému konci, většina úrody ze zeleninové zahrady je sklizena, záhony začínají zet prázdnotou. A to je škoda. Nenechte je ještě ležet ladem. Do zimy si můžete vypěstovat hned několik druhů výborné šťavnaté zeleniny, která zpestří váš jídelníček a dodá vám spoustu vitaminů. Už za měsíc můžete sklízet špenát, čínské zelí, polníček a štěrbák. Dietáři a diabetici zase ocení černý kořen.
24.08.2016 06:20 |

podobné články

Nemáte zahradu? Rajčata, mrkev a salát můžete pěstovat i na balkoně!

 
Nemusíte  jíst zavadlou dovozovou zeleninu ze supermarketu, ačkoli nemáte ani metr zahrady. Sklízet bohatou úrodu můžete i na balkoně. Celkem snadno vám tu vyrostou voňavá rajčata, chutná paprika, šťavnatá okurka, křupavá mrkev a svěží salát. Poradíme vám, jak na to.
10.06.2015 06:20 |

podobné články

Marťan měl pravdu: V půdě z Marsu lze vypěstovat zeleninu!

 
Nizozemští vědci prokázali, že při osidlování Marsu nebude tolik obtížné pěstovat na rudé planetě zeleninu. Tedy při zajištění jistých atmosférických podmínek a dostatku vláhy lze v půdě čtvrté oběžnice Slunce vypěstovat brambory, rajčata, hrášek, roketu, ředkvičky, řeřichu či žito.
10.03.2016 17:05 |

podobné články

Neutrácejte za slabý španělský česnek. Zasaďte si vlastní

 
Nebaví se vám do česnečky dávat místo pěti českých stroužků hned pětadvacet španělských nebo čínských? Tak si zasaďte vlastní. Poradíme vám, jak na to.
21.09.2013 10:10 |

podobné články

Chcete mít čerstvou zeleninu co nejdřív? Pořiďte si skleník!

 
Proč se čekat na čerstvé ředkvičky, mrkev nebo salát, až se sluníčko umoudří a dostatečně vyhřeje půdu?  Když budete mít skleník, nejen zelenina poroste podstatně rychleji i při nižších teplotách.
04.05.2013 06:10 |

podobné články

Vitamínová bomba aneb chutné smoothie

 
Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.08.2015 08:15 |

podobné články

Trénink na Spartě: Brány pryč, pěstujte ředkvičky!

 
Milí sparťané, odneste z Letné brány, smažte lajny, zavlažte půdu slzami a začněte pěstovat ředkvičky na kšeft. Ranec za postup do Ligy mistrů vám totiž nevykvete, protože po blamáži v Mladé Boleslavi (0:2) je titul už jen chiméra a bez něj se mezi evropskou smetánku neleze.
24.04.2012 12:15 |

podobné články

Když vaří táta: Vynikající salát z grilovaného avokáda, fety a quinoy

 
Zdravý a nevšední salát podle šéfkuchaře Martina Polačka si teď můžete doma připravit i vy. Listový salát à la Latinská Amerika doplňuje grilované avokádo, pálivé papričky a sýr.
05.11.2012 11:15 |

podobné články

Což takhle dát si špenát? 3 recepty na velkou mňamku!

 
První recepty, kde se používá špenát, se  na evropském kontinentě zachovaly z kuchařek kolem roku 1390. Za více než 600 let této zelenině na důležitosti nikdo neubral, v kuchyních se připravuje často a na různé způsoby. Tři recepty si můžete vyzkoušet i vy.
11.06.2013 12:00 |

podobné články

Hlávkový salát s olivovým olejem a ořechy: Je to »všelék«!

 
Hlávkový salát je velmi zdravým jarním a letním zpestřením jídelníčku. Ještě zdravější ale je, když se obalí v olivovém oleji. Nejenže lépe klouže do žaludku, ale navíc snižuje tlak a zlepšuje zdraví srdce a cév. Blahodárně působí hlávkový salát také v kombinaci s ořechy či tučným avokádem.
25.05.2014 09:25 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Salát Tabbouleh s bulgurem a sýrem feta

 
Máte chuť na něco opravdu dobrého, sytého a zároveň zdravého? Proto vám přinášíme jedinečný recept na pochoutkový salát, který vám určitě bude chutnat. Proto čtěte dál! Potřebujete 100 g hrubého bulguru 50 ml olivového oleje sůl a pepř 1 římský salát 1 jarní cibulka 1 červená cibule 160 g ...
03.09.2009 00:05 |

podobné články

Vídeňský těstovinový salát

 
Už dlouho jste neměla salát? A co teprv ten těstovinový?! Máme pro vás jedinečný recept na Vídeňský těstovinový salát, na kterém si jistě pochutnáte.Budeme potřebovat: 200 g motýlkovým nudlí, 200 g tenkých vídeňských ...
20.05.2010 08:05 |

podobné články

Bramborový salát s Bleskem krok za krokem

 
Ideální příprava lahodného bramborového salátu by měla být rozložena do dvou dnů. Důležité také je, nechat salát odležet,a by se chutě spojili. Pokud budete letos dělat salát úplně poprvé, Blesk připravil podrobný návod jak na to.
22.12.2011 12:45 |

podobné články

Alsaský salát

 
Salám nakrájíme na kolečka, cibuli nasekáme na drobno. Z ingrediencí na zálivku umícháme zálivku. Listy salátu rozprostřeme na talíř. Vejce rozkrojíme na půlky, rajčata rozkrojíme na osminky a dáme na salát, přidáme nasekanou cibuli a plátky salámu. Salát zalijeme dresingem a posypeme petrželí.
07.01.2012 13:40 |

podobné články

Zelný salát s rajčaty

 
Zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Vložíme do salátové mísy a promícháme s olejem. Česnek utřeme se solí a vmícháme do kysané smetany Kunín 12% Klasik, vlijeme na připravené zelí, promícháme a necháme vychladit. Při podávání salát rozdělíme na porce a ozdobíme na osminky nakrájenými rajčaty. Salát podáváme s celozrnným pečivem jako lehko večeři.
06.05.2012 09:55 |

podobné články